האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

רפואת המשפחה בישראל - נספח - לזכרו של ג'ק מדלי - In memory of jack medley

מתוך ויקירפואה

Shutterstock 539711368.jpg

רפואת המשפחה בישראל - Family Medicine in Israel
מאת פרופסור חיים דורון, פרופסור שפרה שורץ, פרופסור שלמה וינקר


דברים לזכרו של פרופסור ג'ק מדלי
 
יוצר הערך פרופ' חוה טבנקין
אחראי הערך TopLogoR.jpg
 


פרופ' ג'ק מדלי, בין מייסדי רפואת המשפחה בארץ יחד עם פרופ' מקס פוליאק, ד"ר טומי ספנסר[1] ופרופ' יודפת ועוד אחרים. ומחלוצי רפואת המשפחה בעולם, הלך לעולמו ביולי 2006 בגיל 84.

ג'ק (יעקב) מדלי נולד במינסוטה ארצות הברית בשנת 1922. משפחתו עברה לדרום אפריקה, שם גדל, למד רפואה ואף השתתף כרופא במלחמת העולם השנייה.

במאי 1948 נישא לג'ון, פיזיותרפיסטית במקצועה. יומיים לאחר החתונה גויסו השניים להגנה כמתנדבי חו"ל (מח"ל). ד"ר מדלי צורף לחיל הרפואה על ידי ד"ר שיבא, רופא ראשי בצבא. בתחילה עבד כמנתח עם ד"ר מוזס ובהמשך עבר לחטיבת יפתח של הפלמ"ח ושימש כרופא הגדוד השלישי בפיקודו של גידי אילת. הוא לחם עם החטיבה בכל הקרבות שבהן השתתפה ושוחרר עם תום המלחמה.

לאחר מלחמת העצמאות עבר להכשרה בכפר בלום ובהמשך היו ג'ק וג'ון בין מקימי מושב הבונים בחוף הכרמל. באזור זה החל ד"ר מדלי עבודתו כרופא משפחה והיה במשך כעשור שנים רופא משפחה מסור ביישובי חוף הכרמל, מעברת עתלית ועוד.

בתחילת שנות הששים הקים בירושלים את “הדסה הקטנה", מרפאת רפואת המשפחה בקריית יובל בירושלים. עם הגעתו של פרופ' קרק והקמת המחלקה לבריאות הציבור עזב פרופ' מדלי את הדסה הקטנה והחל במחקר שמומן על ידי ה-NIH‏ (National Institute of Health) על גורמי סיכון לתחלואה ותמותה קרדיו-וסקולרית בקרב 10,000 עובדי עיריות ומועצות בארץ. יחד עם חבריו פרסם ספר על הרפואה הקהילתית החלוצית הזו בשם: Visits to Doctors. באמצע שנות הששים בעקבות הזמנתו של פרופ' דה פריז הדיקן הראשון של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, עבר ד"ר מדלי לתל אביב והקים את החוג הראשון בארץ לרפואת המשפחה. הוא מונה לפרופסור והיווה את הראשון ברפואת המשפחה בישראל. פרופ' מדלי גייס סביבו חבורת חלוצים נוספים כמו פרופ' פוליאק, פרופ' פיליפ זיו[2], עובדת סוציאלית שרה שחור, האחות רבקה אדמס ואחרים. קבוצה זו בעזרת תיקני התמחות שניתנו על ידי פרופ' דורון בקופת חולים כללית (שירותי בריאות כללית של היום) שמה את ההתמחות ברפואת המשפחה על המפה בישראל עם תוכנית התמחות מוגדרת, בחינות, קלרקשיפ חובה לסטודנטים. הם אף הקימו את איגוד רופאי המשפחה בישראל.

פרופ' מדלי התמסר למחקר ויחד עם פרופ' נויפלד ופרופ' גולדברוט הובילו סקר פרוספקטיבי למשך 30 שנה שבו השתתפו 10,000 עובדי מדינה. סקר זה נחשב לאחד הסקרים הפרוספקטיבים החשובים ביותר בתחום גורמי הסיכון לתמותה קרדיו-וסקולרית. פרופ' מדלי היה בין הראשונים להשתמש בשיטת הניתוח הסטיסטי הרב-משתני. בין המאמרים הרבים שפורסמו בעקבות סקר זה, פרסמו פרופ' מדלי וחבריו מאמר מיוחד במינו המצביע על מתח בין בני זוג כגורם מנבא עצמאי למחלת לב אצל הבעל.

בתחילת שנות השבעים, לאחר שלא התממשה תקוותו להקמת מרכז להוראת רפואת המשפחה במסגרת קופת חולים, מדלי הקים את המחלקה לרפואת המשפחה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת Case Western Reserve בקליבלנד, אוהיו. הוא הקים מחלקה לתפארת הנחשבת לאחת המחלקות לרפואת המשפחה המובילות בארצות הברית. במסגרת המחלקה הקים יחידת מחקר מפוארת הנחשבת כמובילה בארצות הברית. בנוסף הקים פרופ' מדלי דור של מנהיגים ומורים ברפואת המשפחה והוכר כאחד מגדולי הדור והמובילים ברפואת המשפחה בחצי הכדור הצפוני של ארצות הברית.

בשנת 1978 פרסם את ה-Textbook הראשון בעולם ברפואת המשפחה שרובו מבוסס על ניסיונו כרופא בישראל.

נושאים ייחודיים נוספים של פרופ' מדלי היו המשפחה ברפואת המשפחה, החולה הנסתר והשפעת התפקוד המשפחתי על בריאות וחולי. נוסף על כך בשנות התשעים, יחד עם ד"ר שמואל רייס, פרופ' בורקן וד"ר שטינמץ הוציאו ספר סיפורים ברפואת המשפחה (סיפורים מיוחדים על חולים) שנקרא Patients and Doctors - life changing stories from primary care.

פרופ' מדלי השיג דרך הפדרציה היהודית של קליבלנד מלגות השתלמות לרופאים ישראלים למטרת פיתוח סגל וקידום רפואת המשפחה בישראל, וב-1981–1987 השתלמו ד"ר ג'סטין פיליפס, ד"ר משה שיין ופרופ' טבנקין.

תרומתו הרבה לקהילה ולרפואת המשפחה בעולם זיכתה את פרופ' מדלי בפרסי הוקרה רבים: בשנת 1988 זכה בפרס על שם זלצמן מטעם בית חולים הר סיני בקליבלנד וכן בפרס על שם Curtis Hames על מפעל חיים במחקר ברפואת המשפחה מטעם החברה האמריקנית למורים ברפואת המשפחה (STFM), וב-1998 - בפרס על שם WOOD על מפעל חיים במחקר מטעם איגוד המחקר ברפואה ראשונית של צפון אמריקה (NAPCRG).

במשך כל השנים היה מעודכן בנעשה ברפואת המשפחה בישראל ואף הוזמן באמצעות קרן פולברייט ובעזרת פרופ' יאיר יודפת לייעוץ והדרכה בכל המחלקות לרפואת המשפחה בישראל.

פרופ' מדלי היה נשוי במשך 58 שנה באושר לג'ון ואב לאילן החי בישראל, קרין ורון, סבא לשמונה נכדים וסבא-רבה לנינה אחת שאותה לא זכה לראות.

פרופ' מדלי היה אדם מיוחד במינו ויחיד בדורו, מופת של צניעות, אוהב אדם, חברי, ללא גינונים.

הוא השפיע על דורות של רופאי משפחה וחוקרים בישראל, בארצות הברית ובעולם כולו.

ידיד יקר הלך מאתנו, מורה עדין ומיוחד, מנהל נבון, חוקר דגול ורופא משפחה במלוא מובן המילה. מפעלו-מפעלנו עומד לו לזיכרון עולם.

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

פורסם בכתב העת לרפואת המשפחה, אוקטובר 2006, גיליון מס' 130–131, מדיקל מדיה

המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' חוה טבנקין מנהלת מחלקה לרפואת המשפחה, מרכז רפואי העמק ומחוז הצפון, שירותי בריאות כללית