האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "מתיחת גוף - Body lift"

מתוך ויקירפואה

(אין הבדלים)

גרסה מ־20:09, 20 באפריל 2011

מתיחת פלג הגוף העליון, Upper Body Lift

למי הניתוח מתאים?

מתיחת פלג גוף עליון מיועדת לגברים ונשים המעוניינים להיפטר מעור רפוי ושרירים מדולדלים, ולעצב את פלג גופם העליון. מתיחת גוף עליון היאזהו טיפול המשלב בדרך כלל מספר שיטות, ובכלל זה הסרת עודפי עור, ושאיבת שומן באזורי הזרועות והחזה, הבטן העליונה והגב, הידוק שרירים רפויים.

מתיחת גוף עליון היא טיפול משלים לאנשים שהשילו משקל רב, ונותרו עם עודפי עור ורקמת שומןשרירי רפויים, בסיום תהליך ההרזיה. הטיפול יבוצע רק לאחר שהמטופל השיג את יעד המשקל. במקרים רבים, מתיחת הגוף תבוצע לאחר ניתוח להרזיה, כמו ניתוח לקיצור קיבה. טיפול זה אינו חלק מתהליך ההרזיה עצמו, אינו פותר בעיה של משקל עודף, ואינו מיועד לאנשים בעלי משקל עודף.

כחלק ממתיחת גוף עליון ניתן לטפל בבטן, בגב, בזרועות, בחזה ובפנים. תופעות דלדול העור ורפיון השרירים משמעותית במיוחד באזורי גוף אלו לאחר ירידה ניכרת במשקל. בניתוחים אלו השרירים והרקמות הרפויים מהודקים, שומן מיותר נשאב, עודפי עור נכרתים ומסולקים, ומבוצע עיצוב רפואי של אזורים בגוף הדורשים טיפול. אין הגבלת גיל לביצוע מתיחת גוף עליון, וההחלטה מתקבלת בהתאם למצבו הכללי והרפואי של המטופל. השיקול היחיד הוא השגת יעד משקל הגוף הסופי.

אלו סוגי ניתוחים קיימים?

מתיחת גוף עליון היא טיפול מורכב. הטיפול עשוי להתבצע במסגרת ניתוח אחד, או כסדרה של מספר ניתוחים. בחלק מהמקרים, תבוצע תחילה שאיבת השומן, ורק בשלב מאוחר יותר, יוסרו עודפי העור. ככל שהניתוח ארוך יותר, כך עולים הסיכונים הכרוכים בו, ולכן יש לשקול את מספר הניתוחים המתאים ביותר עבור המטופל.

ההחלמה ממתיחת גוף עליון שתבוצע במספר ניתוחים מהירה יותר, בהשוואה לניתוח יחיד וארוך, ואף הסיכון הבריאותי בכל פעולה קטן יותר. יחד עם זאת, משך הטיפול כולו מתארך באופן משמעותי, ולכן גם זמן ההחלמה מתארך, מאחר ויש צורך להתאושש מכל ניתוח וניתוח.

על מנת שהפעולה תצלח, יש לוודא כי המטופל נמצא במצב תזונתי טוב, וכי אינו סובל מחסרים תזונתיים כגון חוסר בברזל, חלבון, או ויטמינים אחרים, עקב הירידה המשמעותית במשקל. כמו כן, יש לברר כי המטופל אינו סוכרתי, או סובל ממחלת לב. סובל ממחלות כרוניות שאינן מאוזנות כדוגמת סכרת או יתר לחץ דם. לפני קבלת החלטה על ביצוע ניתוח, חשוב להתייעץ עם כירורג פלסטי מומחה, החבר באיגוד הארצי לכירורגיה פלסטית.

איך להתכונן לניתוח?

ככלל, כל ניתוח מצריך מהמטופל לערוך בדיקות דם מתאימות, וכן נדרשות לעיתים בדיקות נוספות כדוגמת צילום חזה וא.ק.ג. – בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי של המטופל. על מנת לצמצם את הסיכון ולהגביר את הבטיחות, ישנם מצבים בהם נדרש המטופל לבצע בדיקת טרום הרדמה הנערכת על-ידי הרופא המרדים בבית החולים בו יתבצע הניתוח. כמו כן, ישנם ניתוחים בהם ימליץ המנתח על רכישה מראש של חבישות או פרטי לבוש ספציפיים המתאימים לתקופת ההחלמה.

כיצד הניתוח מתבצע בפועל?

מתיחת גוף עליון עשויה לארוך מספר שעות (כשבע שעות), ותבוצע בהרדמה כללית. אם יבוצע ניתוח יחיד, הוא עשוי להיות ארוך אף יותר.

במהלך הניתוח יטופלו אזורי הגוף הדורשים התייחסות, בזה אחר זה. הניתוח מתחיל בד"כ בשאיבת שומן ובהמשך, נעשה עיצוב האיזורים השונים (זרועות, צידי החזה, הגב וכו') ע"י הסרה של עודפי העור.בשלב הראשון, תבוצע שאיבת שומן. לצורך השאיבה תוחדר צינורית דקה וחלולה לרקמת השומן באזור המטופל, שמטרתה לשחרר ולנתק את השומן העודף. לאחר מכן, השומן ישאב החוצה באמצעות צינורית שאיבה. החדרת הצינורית ופעולת השאיבה יבוצעו במספר מקומות.

בשלב השני, יוסרו עודפי עור, בהתאם לסימונים שערך המנתח על גבי גופו של המטופל, לפני תחילת הניתוח. כחלק מהמתיחה של אזור הבטן, יוסרו עודפי עור גם באזור הגב העליון. לאחר מכן, יהדק המנתח את השרירים שנותרו תחת העור, וימתח את רקמות העור והשומן מעל האזור שטופל. במתיחה של הבטן, ימשך העור לכיוון הגב.

לפני התפירה הסופית, יוודא המנתח את מיקום הטבור, יבצע תיקונים בהתאם למבנה הגוף החדש.

בשלב הסופי של הניתוח, יבוצע תפר עדין באזורי החתך, לרוב על ידי תפרים נספגים, שאינם דורשים הסרה לאחר מכן. על פי שיקולים רפואיים, יש גם צורך בהשארת נקזים שיפנו הפרשת דם ונוזלים מאזור הניתוח.

עם סיום הניתוח, יחבשו האזורים שטופלו בתחבושת אלסטית על מנת למנוע נפיחות, ולספק תמיכה במהלך תהליך ההחלמה.

מה קורה לאחר הניתוח?

כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה שוהה המטופל כשעה עד שעתיים במחלקת ההתאוששות ולאחר מכן מועבר למנוחה בחדרוהשגחה בבית החולים, במשך מספר ימים.

בהתאם לניתוח שבוצע ולמספר אזורי הגוף שטופלו, כך תשתנה תקופת ההחלמה. תהליך ההחלמה מתקצר, והכאב לאחר הניתוח פוחת ככל שמבוצעים פחות הליכים רפואיים בניתוח אחד.

בימים הראשונים לאחר הניתוח צפויים כאב מתוןים ותחושת אי נוחות הניתנים לטיפול באמצעות משככי כאבים כדוגמת אופטלגיו או אדויל. במהלך האשפוז לאחר הניתוח, יקבל המטופל אמצעים לשיכוך כאב, שניתנו בכדור או בעירוי, בהתאם לחומרת הכאב.

לאחר ניתוח זה יש לתכנן לצאת לחחופשת מחלה של כעשרה ימים עד שבועיים. לפחות שלושה שבועות.

בתקופה שלאחר הניתוח יש צורך לחבוש תחבושת אלסטית או מחוך אלסטי. יום או יומיים לאחר הניתוח, עם הסרת החבישה הראשונית, ניתן להתקלח.

ניתן לחזור לשגרת החיים הרגילה כחודש לאחר הניתוח. יש להמנע מפעילות גופנית מאומצת במשך 6-84-6 שבועות לאחר הניתוח. הבצקת האופיינית באיזור הניתוח חולפת באופן הדרגתי ורובה נעלמת בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח. הצלקות הולכות ומיטשטשות במהלך החודשים שלאחר הניתוח.

לאחר הניתוח תופיע נפיחות באזורים שטופלו. כ-90% מהנפיחות תתפוגג תוך כשלושה חודשים. צלקות הניתוח יטושטשו מספר חודשים לאחר הניתוח עצמו, אך לא יעלמו לחלוטין. כשנה וחצי לאחר הניתוח, הצלקות בדרך כלל הופכות בהירות ושטוחות, וקשה להבחין בהן.

איך ניתן להגדיל את בטיחות ההליך?

בפגישת הייעוץ, לאחר התאמת סוג הניתוח, יפרט הרופא המנתח את מהלך הניתוח, ההחלמה, התוצאה הצפויה וכן את הסיכונים והסיבוכים האפשריים של הניתוח.

סיכונים אלו עלולים לכלול: דימום, הופעת קרישי דם, שטפי דם, זיהום, פגיעה עצבית (ירידה בתחושה באזורים שטופלו), וכן היפרדות העור באזור התפרים. סיבוכים אלו לא ניתנים לחיזוי מראש ותלויים בגורמים רבים כדוגמת יכולת ריפוי הפצעים של המטופל, נטייתו הטבעית לדימום או לקרישת דם וכדומה. ברוב המוחלט של המקרים הטיפול הוא במסגרת המעקב במרפאה.

כדי להפחית את הסיכונים ככל הניתן, חשוב לספק למנתח הפלסטי את מקסימום האינפורמציה הרפואית על המטופל – כך שהוא יידע לתת תשומת לב נכונה ונאותה לכל סיבוך אפשרי, על פי נתוניו הרפואיים.

יש לציין שעישון סיגריות מגדיל את הסיכון לסיבוכי ההרדמה והניתוח, ונהוג לבקש הפסקת עישון מלאה של כ-3 שבועות לפחות לפני ואחרי כל ניתוח אסתטי.

כל מטופל יקבל את הטלפון הנייד האישי של ד"ר מייליק, והוא מוזמן לפנות אליו 24/7, בכל שעה משעות היממה, עם כל סימן רפואי שמדאיג ומטריד אותו – הכל, בכדי להגדיל את בטיחות ההליך, ואת הצלחתו.סיכויי ההצלחה שלו ושביעות הרצון של המטופלים – עד למקסימום.


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר בני מייליק