האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "דלקת חוליות מקשחת - Ankylosing spondylitis"

מתוך ויקירפואה

 
(141 גרסאות ביניים של 7 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{ערך בבדיקה}}
+
{{מחלה
זהו הפרוטוטיפ של המחלות הללו. שמות נוספים: Marie strumpell, von bechterew.
+
|תמונה=[[קובץ:Ankylosing.jpg|300px]]
 +
|כיתוב תמונה=An ankylosing spine in which the vertebrae become fused together
 +
|שם עברי=דלקת חוליות מקשחת
 +
|שם לועזי=Ankylosis spondylitis
 +
|שמות נוספים=Marie strumpell, von bechterew, מחלת בכטרב
 +
|ICD-10={{ICD10|M|08|1|m|05}}, {{ICD10|M|45||m|45}}
 +
|ICD-9={{ICD9|720.0}}
 +
|MeSH={{MeSH|D013167}}
 +
|יוצר הערך=פרופ' אורי אלקיים{{ש}}עידכון והרחבה פרופ׳ מרב לידר{{ש}}[[קובץ:Reumatology_(2).jpg]]
 +
|אחראי הערך=
 +
}}
 +
{{הרחבה|דלקת חוליות מקשחת}}
 +
'''דלקת חוליות מקשחת''' היא מחלה דלקתית של עמוד השדרה הבאה לידי ביטוי לרב ככאבי גב כרוניים באנשים צעירים מגיל 45. המחלה תוארה לראשונה על ידי רופא רוסי בשם Bechterew ועל כן יש המכנים את המחלה בשמה העתיק "מחלת בכטרב".
  
Ankylosis- איחוי של עמ"ש
+
Ankylosis פירושו איחוי של עמוד השדרה, ו-Spondylitis היא מעורבות של החוליות. היא שייכת לקבוצה גדולה יותר של דלקות מפרקים המכונה [[ספונדילוארתריטיס]] (Spondyloarthritis), זאת לאור יכולתה לערב הן את עמוד השדרה ("Spondylo") והן את המפרקים הפריפרי ("Arthritis"). . הספונדילוארטרופתיות מאופיינות לאר רק במעורבות דלקתית של מפרקי עמוד השדרה ושל המפרקים הפריפריים, אלא גם באנתזיטיס (דלקת של אזור התאחיזה של הגידים והרצועות לעצם) וכן בדקטיליטיס (דלקת של המפרקים, הגידים והרקמות הרכות באצבע או בבוהן). משפחת הספונידלוארטורפתיות כוללת, בנוסף לדלקת חוליות מקשחת, [[דלקת מפרקים ספחתית]] (Psoriatic arthritis), [[דלקת מפרקים אנטרופתית]] (Enteropathic arthritis) ו[[דלקת מפרקים תגובתית]] (Reactive arthritis). המחלות קשורות גם בביטויים מחוץ למפרקים כגון מחלה דלקתית בעין "אובאיטיס" (דלקת הענביה), [[פסוריאזיס]] ("ספחת"), ו[[מחלת מעי דלקתית]].
  
Spondylitis- מעורבות של חוליות.
+
הגן HLA-B27 נמצא בשכיחות גבוהה יותר בקרב חולי דלקת חוליות מקשחת וספונדילוארטרופתיות ובחולים עם מחלה פעילה יש פעמים רבות מדדי דלקת מוחשים.
  
0.5% מהאוכלוסיה. יותר נפוץ בגברים. היחס הוא 1:4-1:5. המחלה קצת שונה בנשים ויותר קלה ולכן לא מאובחנת מספיק. היום מאבחנים יותר מקרים בנשים בגלל המודעות. יש נטיה משפחתית מאוד בולטת. מתוך כל ה-spondyloarthropathies זה הכי בולט פה. במחלה יש שילוב בין מרכיבים גנטיים מאוד מרכזיים ומרכייבם ספיבתיים משמעותיים. הקשר ל-B-27 תואר לפני 30 שנה. באיזורים בהם הוא בשכיחות גבוהה (שבט אינדיאני בארה"ב) השכיחות של המחלה עולה ובאזורים בהם הוא נדיר (יפן למשל) היא נדירה. בישראל יש מצב ביניים. באירופה השכיחות של HLA  B27 היא 8% ובארץ 3-4%. בין 90-98% נושאים את הגן. חשוב לזכור שרק מיעוט החולים עם גן זה יפתחו את המחלה (1-2%). למה רק מיעוט האנשים עם הגן מפתח את המחלה? ה-HLA B27 הוא תוצר של 40 אללים שונים שיוצרים את הגן. אללים מסוימים נקשרים להתפתחות של המחלה ואחרים מגנים מפניה ולכן רוב האוכלוסיה שנושאת HLA B27 לא חולה.  
+
הטיפול במחלה כולל פיזיותרפיה וטיפול תרופתי ב-[[NSAIDs]]{{כ}} (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) בשלב ראשון או טיפול ביולוגי, בבולמי [[TNFα]] או נוגדי [[IL-17]] בשלב שני.
  
יש הקדמות עצומה בתחום הזה. גנים נוספים בשכיחות גבוהה במחלה:
+
==נומקולטורה וסיווג==
 +
נומקולטורה וסיווג
 +
קיימים שני סוגים של ספונידלוארטרופתיה אקסיאלית:
 +
# דלקת חוליות מקשחת – ankylosing spondylitis המכונה גם radiographic axial spondyloarthropathy או radiographic axSpA
 +
# Non-radiographic ax-SpA
  
ARTS1- גן שתואר בשנה האחורנה. מוטציה שיש ב-26% מהחולים במחלה זו.  
+
דלקת חוליות מקשחת נחשבת הצורה "הקלאסית" של הספונדילוארטרופתיות ומרבית הפרסומים שקדמו לשנת 2009 עסקו בצורה זו של המחלה.
 +
בשנת 2009 פורסמו לראשונה קריטריוני הסיווג (classification criteria) של קבוצת ה- ASAS ושם בוצעה ההפרדה המתוארת לעיל המבוססת על כניסת ה- MRI לשימוש נפוץ שאפשר לזהות מעורבות דלקתית אקוטית של מפרקי העצה-כסל (sacroiliac joints – SIJs) עוד בטרם התפתחו שינויים מבניים כרוניים הניתנים לזיהוי ב- CT או בצילומי שלד פשוטים. המחלה הרדיוגרפית אם כך מבוססת על המצאות של שינויים מבניים כרוניים ברדיוגרפיה (צילום או CT) בעוד שהמחלה הלא רדיוגרפית מבוססת על המצאות של שינויים דלקתיים אקוטיים ב- MRI.
  
IL23R- ב-9%.
+
בשעה שההתייחסות בתחילת הדרך הייתה כי המחלה הרדיוגרפית והלא רדיוגרפית הן נקודות הנבדלות כרונולוגית בספקטרום של מחלה אחת, הרי שכעת ברור כי רק 5–10 אחוזים מהחולים (לכל היותר) מתקדמים למחלה רדיוגרפית במעקב של שנתיים וכי רק 20 אחוזים (לכל היותר, ויש הטוענים שכ־10 אחוזים בלבד) מתקדמים במעקב של עשור. כלומר ייתכן ומדובר בשתי מחלות שונות ולא בנקודות זמן וחומרה שונות של אותה מחלה.
  
במחלה יש שילוב בין מרכיב גנטי שהוא חיוני על מנת שהחולה יפתח את המחלה וגורמים סביבתיים שהם לא פחות חשובים יש מודל עכבי של טרנסגניים ל-HLA B27. בסביבה סטרילית מחיידקים לא מפתחים מחלה אבל בסביבה לא סטרילית 90% מפתחים. אז יש מרכיב סביבתי לקשר ל-MHC 1 שחשוב להצגה של חיידקים על APC.
+
==אפידמיולוגיה==
 +
דלקת חוליות מקשחת מופיעה יותר בגברים ביחס של 3 ל-1 אך השכיחות של גברים ונשים זהה כשמדובר במחלה הלא רדיוגרפית – nr-axial SpA.
  
 +
המחלה שכיחה יותר ביוצאי צפון אירופה, בשל הנפיצות הגבוהה יותר של הגן HLA-B27 באזורים אלו, אך היא מתוארת בכל התפוצות. שכיחותה המוערכת באוכלוסייה היא כמחצית האחוז.
  
 +
המחלה שונה וקלה יותר בנשים ולכן לא מאובחנת מספיק, אם כי היום מאבחנים יותר מקרים בנשים עקב עליה במודעות. הביטוי בנשים הרבה פחות ממוקם, יש פחות מעורבות של מפרקים פריפריים וכאב הגב מפושט יותר. לחלק מהחולות יש אבחנה של [[דאבת השרירים]] (Fibromyalgia), שהרבה יותר שכיחה בנשים מאשר בגברים.
  
קליניקה:
+
הגיל השכיח להופעת המחלה הוא העשור השלישי לחיים ובמהלך השירות הצבאי בשל המאמץ הגופני הרב.
  
מערבת בראש ובראשונה את ה-axis: עמ"ש לכל אורכו, sacroiliac joint, מפרקי הירכיים והכתפיים.
+
==אטיולוגיה==
 +
הפתוגנזה (Pathogenesis) של דלקת חוליות מקשחת אינה ברורה לגמרי. קיים ללא ספק רקע גנטי (Genetic) מורכב אך יש כנראה לגורמים הסביבתיים תפקיד בהופעת המחלה. התהליך הוא בבסיסו דלקתי אך במהלך השנים נוצר תהליך מקביל של צמיחת עצם (Syndesmophyte) בעיקר בין החוליות אשר תורם להקשחה של עמוד השדרה.
  
מאפיין את כל המחלות בקבוצה ובעיקר זו הוא כאב דלקתי בגב תחתון.  
+
===נטייה גנטית===
 +
קיים קשר בין הופעת דלקת חוליות מקשחת לנשאות הגן HLA-B27. גן זה מופיע בכ-90 אחוזים מחולי דלקת חוליות מקשחת באזורים בהם שכיחות הגן גבוהה (למשל במדינות הסקנדינביות). באזורים בהם שכיחות הגן נמוכה כמו ביפן או באפריקה, השכיחות של דלקת חוליות מקשחת נמוכה בהתאם. בישראל יש שכיחות ביניים של הגן [[HLA-B27]] כאשר באירופה שכיחותו עומדת על 8 אחוזים ובישראל על 3–4. רק 5–6 אחוזים מכלל הנשאים יפתחו דלקת חוליות מקשחת בשעה שמרבית האנשים עם HLA-B27 חיובי יהיו בריאים. בנוסף ל-HLA-B27, מוכרים גנים רבים נוספים הנקשרים למחלה כגון הגן ARTS1 (Endoplasmic reticulum amino peptidase 1), כאשר מוטציה זו קיימת ב-26 אחוזים מהחולים במחלה. הגן IL23R (Interleukin 23 Receptor) נמצא ב-9 אחוזים מהחולים.
  
הגיל השכיח להופעת המחלה הוא העשור השלישי, גיל 20-30, שרות צבאי (מאמץ גופני) ונדיר מעל גיל 40. המחלה מתפתחת הדרגתית עם כאב גב כרוני דלקתי מעל 3 חודשים. זה כאב לילי, נוקשות בוקר ושיפור תוך כדי פעילות והפעלה.  
+
השכיחות של דלקת חוליות מקשחת גבוהה יותר בקרב קרובי משפחה של אנשים עם המחלה. השכיחות בקרובי משפחה דרגה ראשונה היא 8.2 אחוזים, בקרובי משפחה דרגה 1–2 אחוזים ובתאומים מונוזיגוטיים 63 אחוזים .
  
מאפיין אובדן של הלורדוזיס המותני, יש מקשה אחת של עמ"ש.  
+
===גורם סביבתי===
 +
ממודל של עכברים טרנסגניים ל-HLA-B27{{כ}} (Transgenic) ניתן ללמוד כי בסביבה סטרילית, נטולת חיידקים, הם אינם מפתחים ספונדיליטיס בעוד שבסביבה לא סטרילית – 90 אחוזים מהעכברים הטרנסגניים יפתחו תמונה דמוית דלקת חוליות מקשחת.
  
יש קצת קיפוזיס
+
==קליניקה==
 +
הספונדילוארתרופיות מאופיניות במעורבות דלקתית של עמוד השדרה, מפרקי העצה והכסל (SIJS), מפרקים פריפריים ואנטזיטיס (דלקת בתאחיזת הגידים והרצועות לעצם).
  
הגבלה בכיפוף ובכיפוף עמ"ש הוא קו אחד ואין התפשטות שלו.
+
התסמין הקליני השכיח הוא כאבים כרוניים הנמשכים מעל ל-3 חודשים באזור העכוזים והגב התחתון. הכאבים נוטים להעיר את החולה משנתו, הם מלווים בנוקשות בוקר משמעותית, מחמירים במנוחה ומוקלים במאמץ, זאת בניגוד לכאבי הגב המכניים אשר מוחמרים אחרי מאמץ.
  
בחלק העליון של עמ"ש יש קיפוזיס והטיה של הראש קדימה בגלל מעורבות עמ"ש צווארי.
+
כשליש מן החולים עלולים לפתח מעורבות של מפרקים הקפיים כגון כתפיים, מפרקי ירכיים, ברכיים ואחרים, אך מעורבות של מפרקים קטנים בידיים וברגליים אינה אופיינית.
  
יש מעורבות של כל עמ"ש: מותני, טורקלי וצווארי.
+
תיתכן כאמור דלקת באזור החיבור של הגיד לעצם (Enthesitis) למשל באזור החיבור של עצם החזה לצלעות (Costosternal) או באזור חיבור העצם לסחוס בצלעות (Costochondral). כמו כן יש מעורבות של הרכס האיליאקי (Iliac crest) והטרוכנטר בירכיים, מעורבות של גיד אכילס ודלקת חיתולית של כף הרגל (Plantar fasciitis) עם כאב בעקב המזכיר דורבן וקושי לדרוך על כף הרגל בעיקר בבוקר.
  
Enthesistis- מעיקר באיזור ה-costo sternal מעורבות קוסטו כונדרלית. מעורבות של האיליאק קרסט או טרוכנטר ביריכיים
+
במשך הזמן החולים מאבדים את קיעור עמוד השדרה המותני (Lordosis). ומפתחים מעט [[גיבנת]] (Kyphosis) והטיה של הראש קדימה בגלל מעורבות עמוד השדרה הצווארי. במרוצת הזמן החולים עלולים לפתח מגבלה בתנועות עמוד השדרה בכל המישורים. המגבלה בתנועתיות קשה יותר ובולטת יותר בחולים עם ankylosing spondylitis לעומת חולים עם מחלה לא רדיוגרפית. בכל מקרה, רק מיעוט החולים מפתחים את המבנה הסופי הקיצוני הכפוף המוכר מהספרות הקדומה בנושא.
  
מעורובת של גיד אכילס ו-plantar facsitis- כאב בעקב (מזכיר דורבן), קושי לדרוך על כף הרגל בעיקר בבוקר.  
+
;מעורבות מערכתית:
 +
*תסמינים גופניים הכוללים [[חום]] תת-פיברילי (Subfebrile), לרוב עד 38 מעלות, ו[[עייפות]]
 +
*מעורבות עינית - הממצא הקלאסי הוא [[דלקת הענביה]] הקדמית (Anterior uveitis) המתפתחת בכשליש מהחולים ובאה לידי ביטוי בעין אדומה וכואבת, לרוב חד צדדית. ההתקפים נמשכים 4–8 שבועות ודורשים טיפול מקומי ו/או סיסטמי. לעיתים זהו התסמין הראשון של דלקת החוליות המקשחת ולכן בכל חולה המפתח אובאיטיס קדמית יש לתשאל לגבי תסמינים של כאבי גב וישבן בעלי אופי דלקתי ולבדוק טווחי תנועה.
 +
*מעורבות קרדיווסקולרית (Cardiovascular) - נדירה במחלה זו אבל תיתכן ולכן המודעות חשובה. יש מעורבות בעיקר של אבי העורקים העולה שיכולה לגרום לאי ספיקה של המסתם האאורטלי ([[Aortic insufficiency|Aortic valve insufficiency]]) עד לצורך בהחלפת מסתם. חלק מהחולים מפתחים הפרעות הולכה עם חסימת הולכה מלאה בין העליות לחדרים ([[Complete AV block]]) וחלקם מפתחים [[דלקת קרום הלב]] (Pericarditis)
 +
*מחלה ריאתית – עשויה להתפתח [[מחלת ריאות מיצרה|מחלה רסטריקטיבית]] עקב הגבלה בהתפשטות בית החזה כתוצאה ממעורבות עמוד השדרה החזי והמפרקים הקוסטוכונדרליים. יש גם הלוקים בתהליך פיברוטי (Fibrotic) באונות העליונות של הריאות.
 +
*מעורבות נוירולוגית – עלולה להיגרם מטראומה מינימלית עקב שבר של החוליות שהופכות מחוברות כתוצאה מהמחלה. פריקה חלקית של המפרק האטלנטו-אקסיאלי (Atlanto-axial subluxation) היא תזוזה של C2-C1 שיכולה לגרום למחלה של חוט השדרה (Myelopathy) הצווארי עם החזרים ערים מאוד (Hyperreflexia) ועד כדי שיתוק ספסטי (Spastic) של ארבע הגפיים ([[Tetraparesis]]), החולה יכול להפוך למשותק אם לא יאובחן בזמן.
 +
*מעורבות עורית - [[ספחת]] (פסוריאזיס)
 +
*מעורבות מערכת העיכול - [[מחלת קרוהן]] ו[[דלקת כיבית של המעי הגס]]
 +
*מעורבות מערכת השתן - לא שכיחה אבל קיימת. יש 3 מנגנוני פגיעה:
 +
*# [[מחלת ברגר]] (IgA nephropathy)- לחלק גדול מהחולים יש רמות גבוהות של נוגדנים ללא קליניקה ורק מעט מפתחים מחלה כלייתית שיכולה להוביל ל[[אי ספיקת כליות]]
 +
*# [[עמילואידוזיס]] (Amyloidosis) - משנית לתהליך דלקתי ממושך. זו נדירה יותר כעת, בעידן הטיפולים הביולוגיים המתקדמים הממגרים את התהליך הדלקתי ביעילות רבה.
 +
*# [[דלקת של בלוטת הערמונית]] – שכיחה יותר בחולי דלקת חוליות מקשחת
  
כ-30% בנוסף לכך יש מעורבות פריפרית שמערבת בעיקר כתפיים ויריכיים. לעיתים נדירות יש מעורבות של ברך אחת, temporo-mandibular. אין מעורבות של מפרקים קטנים בידיים וברגליים.
+
==אבחנה==
 +
האבחנה של דלקת חוליות מקשחת בפרט ושל axial spondyloarthropathies בכלל מבוססת על שילוב של קריטריונים קליניים וממצאים בדימות.
  
 +
עד שנת 2009 האבחנה התבססה על "קריטריוני ניו יורק" ונוכחות של ממצאים רדיוגרפיים. מטבע הדברים, קריטריונים אלה זיהו חולים עם מחלה מבוססת בלבד "ופספסו" מטופלים בראשית דרכם. יתר על כן, "קריטריוני ניו יורק" הקליניים התבססו לא רק על כאב גב דלקתי (שנמצא גם בבסיס הקריטריונים המעודכנים למחלה) אלא גם על מגבלה בתנועה הנובעת אף היא ממחלה ותיקה שהספיקה כבר לגרום לאנקילוזיס של מפרקי עמוד השדרה וכלוב הצלעות.
  
 +
להלן קריטריוני ניו יורק:
 +
* [[כאבי גב תחתון]] בעלי אופי דלקתי, המוחמרים במנוחה ומוטבים במאמץ, שנמשכים מעל ל-3 חודשים
 +
* הגבלה בהתפשטות עמוד שדרה מותני
 +
* הגבלה בהתפשטות בית החזה
  
מעורבות סיסטמית:
+
בנוסף למעורבות ה- SIJ בצילומים בדרגה 3–4 בצד אחד או בדרגה 2 לכל הפחות בשני הצדדים.
  
סימפטומים קונסטיטוציוניים: חום (תת פיברילי, לרוב לא מעל 38), עייפות
+
על מנת לאבחן חולים בשלב מוקדם יותר של המחלה פותחו בשנת 2009 קריטריוני ה- ASAS הנסמכים על משלב של ממצאים קליניים ומעבדתיים בנוסף לדימות מתקדם הכולל MRI של מפרקי הסקרואיליאק.
  
מעורבות עינית- הממצא הקלאסי הוא ant. Uveitis- קם בבוקר עם עין אדומה וכואבת (לרוב אחת). זאת לא מחלה מסוכנת, לא גורמת לנזק בעין או עיוורון אבל מציקה ודורשת טיפול טופיקלי ולפעמים סיסטמי. ההתקפים נמשכים 4-8 שבועות ולא משאירים נזק. יש חולים שסובלים ר קמזה ואם בודקים אצלם HLA B27 יש באחוז משמעותי של חולים. יש מחלה abortive עם תסמין אח.ד חלקם עם הזמן יפתחו את המחלה ולחלק יש מחלה מאובחנת.
+
{{הפניה לערך מורחב|דלקת חוליות מקשחת - קריטריונים חדשים לאבחנה - Ankylosing spondylitis - new diagnostic criteria}}
  
מחלה קרדיווסקולרית- נדירה במחלה זו אבל תתכן ולכן המודעות חשובה. בעיקר מערבת את האאורטה העולה, אורטיטיס טורקלי שיכול להביא לאי ספיקה אורטלי עד לצורך בהחלפת מסתם. חלק מפתחים הפרעות הולכ העם complete AV block. חלק מפתחים פריקרדיטיס.
+
על מנת לקבל אבחנה של axial SpA על סמך קריטריונים אלה יש לענות על התנאים הבאים:
  
מחלה ריאתית- עיקר המעורבות הזו נובעת כתוצאה מהגבלה בהתפשטות בית החזה כתוצאה ממעורבות עמ"ש טורקאלי מופרקים קוסטו-כונדרליים. יש מחלה רסטרטקקטיביים. יש בתליך פיברוטי באונות העליונות עם אפשרות לאספרגילוס.
+
#לסבול מכאבי גב שהחלו לפני גיל 45 ונמשכו מעל 3 חודשים
 +
#להדגים בדימות (צילום רנטגן או MRI) מעורבות המתאימה לסקרואילאיטיס
 +
#למלא אחר לפחות אחד מהסעיפים הבאים (או שניים במקרה שלא נעשתה בדיקת דימות או אם הדימות שלילי אם כי גישה זו, המאפשרת אבחנה בהיעדר דימות תומך, אינה מקובלת בארץ על ידי מרבית הראומטולוגים ומעוררת מחלוקת גם במקומות רבים נוספים בעולם)
  
מעורבות נוירולוגית- משנית לפגיעה בעמ"ש. נדיר בניגוד למעורבות דיסק שיכולה ללחוץ על עצב או שורש שם זה נפוץ. זה סיבוך של המחלה שהוא לא שכיח. יכולה לנבוע משבר של החוליות. הן מתחברות ויותר מועדות לשב ראחרי טראומה מינימאלית וז היכול לגרום לשבר. Atlanto axial subluxation- זאת סאב-לוקסציה (תזוזה) של C1-2 שיכולה לגרום מאילופתיה צווארית עם החזרים ערים מאוד (היפראפלקסיה) שיכולה להגיע לטטרא-פרזיס ספסטי. החולה יכול להפוך לפלגי אם לא מאובחן בזן. הסיבוך נדיר אבל קשה. יותר נפוץ ב-RA. Qauda eqina- פגיעה באיזור לוברו סקרלי עם אי שליטה על סוגרים ובעיות תחושה ברגליים. רק בחולים אלה.
+
הקריטריונים החדשים כוללים:
 +
* כאבי גב דלקתיים
 +
* דלקת במפרק הקפי
 +
* דלקת בעקב - plantar fasciitis
 +
* דלקת הענביה - uveitis
 +
* דלקת של האצבע (Dactylitis)
 +
* [[ספחת]]
 +
* [[מחלות מעי דלקתיות]]
 +
* תגובה טובה לנוגדי דלקת לא סטרואידלים (NSAIDs)
 +
* סיפור משפחתי של ספונדילוארטרופתיה
 +
* HLA-B27 חיובי
 +
* רמת [[חלבון מגיב C]]{{כ}} (C Reactive Protein, CRP) מוגברת
  
מחלה כלייתית- לא שכיחה אבל קיימת. יש 3 מנגנונים: IgA nephropathy- לחלק גדול יש רמות גבוהות ללא ביטוי ומיעוט יפתח נפרופתיה שיכוה להוביל לאי ספיקת כליות. המעוברות השניה היא על רקע של עמילואידוזיס משנית להתליך דלקתי ממושך, היום רואים את זזה פחןות ופחות בגלל טיפולים שמדכאים את התהליך הדלקתי. עד לפני 5-6 שנים במרכז של חולי עמילואידוזיס הרב החולים היו על רקע זה. ברגע שמדכאים את התהליך הדלתקי הסיכוך הזה לא קורה. בנוסף לכך יש שכיחות גבוהה של פרוסטטיטיס.
+
===מעבדה===
 +
ממצאי המעבדה בספונדילוארטרופתיות האקסיאליות אינם ספציפיים. בחולים עם דלקת חוליות מקשחת פעילה ניתן לראות עליה מתונה במדדי הדלקת ([[שקיעת דם|שקיעת הדם]] ו- c reactive protein) ב־50-70 אחוזים מהמקרים בשעה שבחולים עם מחלה לא רדיוגרפית – מדדי הדלקת מוחשים רק בשליש. על כן, מדדי דלקת תקינים אינם שוללים מחלה אקסיאלית פעילה. השכיחות של גן ה- HLA-B27 גבוהה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. אין נתונים מדויקים לגבי שכיחותו בארץ בקרב חולי ספונידלוארטורפתיות אקסיאליות בכלל ודלקת חוליות מקשחת בפרט, אך ההנחה היא שהוא נמצא בכשני שלישים מהחולים. על כן, העדר HLA-B27 לא שולל את האבחנה, והיות והגן שכיח גם באוכלוסייה הכללית, נוכחותו אינה מחייבת את האבחנה.
  
 +
===בדיקות הדמיה===
 +
דימות – מפרקי הכסל והעצה (sacroiliac joints): מעורבות מפרקים אלו היא השכיחה והאופיניית ביותר ל- axSpA. שינויים רדיוגרפיים ברורים מאפשרים קביעה של דלקת חוליות מקשחת (ankylosing spondylitis) בשעה שבחולים עם מחלה לא רדיוגרפית לא מזהים שינויים ברורים בצילומים או ב- CT של ה- SIJ אך ב- MRI קיימים שינויים טיפוסיים.
  
 +
השינויים הרדיוגרפיים עליהם מבוססת האבחנה כוללים היצרות מרווח במפרק ה- SIJ, סקלרוזיס של שני צידי המפרק ושינויים ארוזיביים שיכולים להתקדם לחיבור גרמי של המפרק (ankylosis). השימוש במיפוי עצמות אינו ספציפי ודי נזנח עם הגברת השימוש ב- MRI. בכל מקרה, הממצא שמרמז על קיומה של דלקת במפרקי ה- SIJ במיפוי הוא קליטה מוגברת של טכנציום באזורים אלו.
  
בדיקה פיזיקלית של חולה עם כאב דלקתי בגב תחתון:
+
בדיקת CT מדגימה שינויים ארוזיביים וחיבור גרמי במפרקי ה- SIJ ברגישות ובסגוליות גבוהות יותר מאשר צילום רגיל. בדיקת low dose CT מאפשרת התרשמות דומה באיכותה תוך חשיפה לכמות קרינה נמוכה בהרבה.
  
מחפשים עדות למעורבות פריפרית (כתפיים, ירכיים ועוד), enthesitis.
+
השינויים ב- SIJ מוגדרים מ־0 – תקין, 1- חשוד אך לא חד משמעי, 2 – שינויים מינימליים הכוללים ארוזיה או סקלרוזיס ללא פגיעה ברוחב המפרק, 3 – שינוי ברור הכולל ארוזיה, סקלרוזיס, הרחבה או היצרות של מרווח המפרק או חיבור גרמי חלקי ועד 4 – אנקילוזיס מלא.
  
חיפוש מעורבות חוץ סקלטלית.
+
קריטריונים אלו משמשים כבסיס לקריטריוני New York לאבחנה וסיווג של דלקת חוליות מקשחת. לשם אבחנה של דלקת חוליות מקשחת על סמך קריטריונים אלו נדרשים שינויים דו"צ בדרגה של 2 ומעלה או שינוי חד צדדי בדרגה של 3 או 4.
  
Sacro-illitis- אין חולה בלי זה ולא מקובל לאבחן ללא זה.  
+
MRI של SIJ – MRI, בניגוד לרדיוגרפיה, יכול להדגים שינויים דלקתיים, שינויים שומניים ושינויים מבניים עדינים. ממצאים של סקרואילאיטיס פעילה מודגמים היטב עם וללא הזרקת גדוליניום במישורים סמי-קורונליים המקבילים לציר האורכי של ה- SIJ. תהליכים דלקתיים פעילים מוגדרים כ-"בצקת לשד עצם" (bone marrow edema – BME) ברצפי STIR וב- T2 עם דיכוי שומן. הנגעים בעלי עוצמה גבוהה ב- T2 וסיגנל כהה ב- T1. יש לזכור כי ניתן לראות BME גם באנשים בריאים ובאנשים עם כאבי גב מכניים כך שהממצא לא לחלוטין ספציפי. שינויים דלקתיים נוספים המחזקים את האבחנה של ספונדיליטיס הם סינוביטיס במפרקים, אנתזיטיס וקפסוליטיס. בנוסף ה- MRI יכול להדגים ארוזיות (בשלב מוקדם יותר מה- CT), מטפלזיה שומנית באזורים בהם הייתה דלקת וכן סקלרוזיס ואנקילוזיס (ברגישות נמוכה יותר משל CT).
  
הגבלה בהתפשטות עמ"ש מותני בעיקר. במקרים מתקדמים יש הגבלה בהתפשטות לכל האורך. עושים schober test- מותחים קו דמיוני מה-illiac crest עד עמ"ש ומבקשים להתכופף- המרחק הוא 10 ס"מ ולא גדל בחולים או גדל מעט (אמור להיות 15).
+
התקדמות רדיוגרפית של סקרואילאיטיס – קצב ההתקדמות של nr-axSpA לדלקת חוליות מקשחת הוא כ־1-5 אחוזים בשנה. ממצאי דלקתיים נרחבים ב- SIJ ב- MRI, מדדי דלקת מוחשים, עישון, HLA-B27 ומין גברי הם מנבאי התקדמות.
  
בעיה בהתפשטות של החזה- מתחת ל-5 ס"מ.
+
עמוד שדרה – שינויים רדיוגרפיים בעמוד השדרה באים לידי ביטוי עם התקדמות המחלה ונראים היטב בצילומים לטרליים. שינויים אלו כוללים "התרבעות" של החוליות עקב דלקת של המשטח הקדמי והאחורי ויצירת עצם בתגובה לדלקת. בשלבים מתקדמים יותר ניתן לראות סינדזמופיטים ואנקילוזיס של מפרקי הפצט וכן סינדזמופיטים קדמים היורדים מחוליה עליונה ועולים מחוליה תחתונה עד היווצרות גשר גרמי הנקרא – bridging syndesmophytes. בשלב המתקדם ביותר מתקבלת התמונה האופיינית של עמוד שדרה של במבוק. להבדיל מדלקת חוליות מקשחת, היווצרות סינדזמופיטים נדירה ב- nr-axSpA.
 +
בבדיקות הדימות השונות ניתן להתרשם גם ממעורבות דלקתית של מפרקי הירכיים ושל מפרקים פריפריים נוספים.
 +
אנתזיטיס נראית היטב בבדיקת US ב- B-mode עם power Doppler או בבדיקת MRI.
  
להסתכל על החולים, לפעמים ע"פ תנוחת עמידה, אובדן לורדוזיס, קיפוזיס, הטיה של הראש קדימה- ניתן לאבחן.
+
===בדיקה גופנית===
 +
הבדיקה הגופנית ממוקדת אחר סימני דלקת של מפרקי הכסל. המבחן השכיח הוא מבחן על שם PATRICK אשר בודק רגישות באזור מפרקי הכסל. בנוסף, יש לבצע הערכה של התפשטות עמוד השדרה מותני גבי והתפשטות בית החזה. במקרים מתקדמים יש הגבלה בהתפשטות לכל האורך. מבצעים מבחן Schober (Schober test) הכולל מתיחה של קו דמיוני מהרכס האיליאקי (Iliac) עד עמוד השדרה לאחריה מבקשים מהמטופל להתכופף. אורך הקו הדמיוני הוא 10 סנטימטרים ובבריאים מתארך ל-15 סנטימטרים בעת הכיפוף. בחולים הקו אינו מתארך בעת הכיפוף, או מתארך במידה לא מספקת.
  
 +
כמו כן, עקב נטייה להטיית הראש קדימה על רקע מעורבות צווארית מקובל למדוד את המרחק בין בסיס הגולגולת לקיר, שאליו החולה נצמד.
  
 +
במצבים מתקדמים של המחלה, עמידת החולה משתנה ומתאפיינת באובדן הקיעור בעמוד השדרה המותני, בליטה (Kyphosis) של עמוד השדרה הגבי והטיית הראש קדימה. יש לחפש אצל החולים עדות למעורבות חוץ גרמית.
  
ממצאים בצילום רנטגן:
+
==טיפול==
 +
=== פיזיותרפיה ופעילות גופנית ===
 +
פעילות גופנית סדירה והנחיה ליציבה נכונה הן חלק בלתי נפרד מהטיפול בדלקת חוליות מקשחת ו- non radiographic axial SpA
 +
הפיזיותרפיה צריכה להתרכז בשמירה ושיפור טווחי התנועה, מתיחות וסיגול תרבות פנאי אקטיבית.
  
צילום אגן (sacroiliac): מחפשים את החלק התחתון של המפרק שהוא סינוביאלי. במפרק תקין יש גבולות תקינים ובמחלה יש סקלרוזיס בשוליים וטשטוש של המפרק. בשלבים המתקדמים יש איחוי והמפרק נעלם. היום יש מודעות למחלה והחולה מופנה אחרי כמה חושדים ולא שנים עם חשד קליני ולא רואים כלום ברנטגן של sacro-illiac אז לעשות MRI או CT שהוא יותר רגיש אם יש חשד.
+
הפסקת עישון היא בעלת ערך עליון משום שמעבר להשפעות על בריאות בכלל ותחלואה קרדיווסקולרית, עישון מאיץ את ההתקדמות הרדיוגרפית של המחלה.
  
התרבעות של החוליה כתוצאה מ-enthesopathy- הדיסק נקשר לחוליה, יש תהליך דלקתי, התרבעות של החוליה, דסמופיטים שגורמים לקושי בהתפשטות. בחולה קשה יש איחוי של החוליות בגלל דסמופיטים- dasmous spine.
+
עבודות מדגימות שגם מטופלים יציבים על טיפול תרופתי נהנים מההשפעות של הפעילות הגופנית. במחקר מבוקר שכלל 62 מטופלים בבולמי TNF הודגם שיפור משמעותי בטווחי התנועה של עמוד השדרה לאחר חודשיים ו- 6 חודשים של פעילות גופנית שיקומית לעומת קבוצת בקרה שהמשיכה על טיפול תרופתי ביולוגי בלבד.
  
עדות ל-enthesopathy- התגרמות בכניסה של גידים. ניתן לראות ב-US כשזה דלקתי ולפני התגרמות. ניתן לראות ב-planta facsia ברגל.  
+
===טיפול תרופתי===
 +
טיפול תרופתי ראשוני כולל [[NSAIDS]]. אין יתרון לתרופה אחת לעומת אחרת. לרב נדרשים מינונים מקסימליים למשל [[נקסין]] 500 מ"ג פעמיים ביום, [[סלקוקיס]] 200 מ"ג פעמיים ביום או [[איבופן]] 800 מ"ג – 3 פעמים ביום. 70-80 אחוזים מהמטופלים מדווחים על שיפור ניכר בכאבי הגב ובנוקשות תחת טיפול ב- NSAIDS בהשוואה ל־15 אחוזים תגובה לטיפול זה בקרב הסובלים מכאבי גב מכניים. בחולים שמגיבים לטיפול בן 2–4 שבועות ב- NSAIDS מקובל להמשיך טיפול לפי צורך on demand בעיקר עקב החשש מתופעות הלוואי של הטיפול במתן רציף. העבודות אמנם לא אחידות בתוצאותיהן אך יש עדויות לכך שטיפול רציף [[בסלקוקסיב]] במינון של 100–200 מ"ג פעמיים ביום מפחית התקדמות רדיוגרפית כעבור שנתיים לעומת טיפול ניתן לפי צורך בלבד. עבודה דומה שנעשתה עם [[diclofenac]] לא מצאה הבדל בהתקדמות רדיוגרפית בין טיפול רציף לאינטרמיטנטי.
  
הדמיה של מפרקי ירכיים וכתפיים.
+
טיפול ב- [[DMARDs]] כ[[סלזופירין]] ו[[מתוטרקסט]] מסייעים לדלקת מפרקים פריפרית נלווית, ככל שקיימת, אך לא למרכיב הדלקתי בעמוד השדרה.
  
 +
[[סטרואידים]] אינם טיפול מקובל ב- axial SpA. לעיתים הם ניתנים כגישור במחלה פעילה.
  
 +
בחולים שלא הגיבו לטיפול ב- NSAIDS, שסובלים מתופעות לוואי מ- NSAIDS או שסובלים ממחלה פעילה וקשה ו/או יש חשש לטיפול ארוך טווח ב- NSAIDS מקובל לעבור לטיפול ביולוגי.
  
החולים מפתחים אוסטאופורוזיס בגלל הפרשת ציטוקינים ברמה הסיפינאלית וחוסר שימוש בעמש בגלל הכאב
+
קיימות שתי קבוצות עיקריות של טיפול ביולוגי: טיפול בבולמי TNF וטיפול בבולמי IL17. ההחלטה לגבי טיפול ראשוני קשורה בהעדפת המטופל לגבי דרך מתן (בעירוי לוריד או מתן תת-עורי), תדירות המתן ובקיום מחלות או תופעות נלוות כמחלת מעי דלקתית או פסוריאזיס מפושט בעור למשל. הטיפול הביולוגי בדלקת חוליות מקשחת ו- non radiographic axial SpA לא דורש שילוב עם מתוטרקסט בשונה מההמלצה הקיימת לגבי מרבית הטיפולים הביולוגיים בדלקת מפרקים שגרונתית.
  
 +
מקובל לתת טיפול ביולוגי לחולים עם דרגת פעילות מחלה גבוהה. פעילות זו מחושבת לפי ה- Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) ≥4.0 או לפי Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) ≥2.1.
  
 +
לפני התחלת טיפול ביולוגי מומלץ לשלול כאב משני ל[[פיברומיאלגיה]] שהיא תופעה שכיחה בקרב חולים עם מחלה דלקתית של עמוד השדרה.
  
בדיקות מעבדה:
+
====בולמי TNF====
 +
במשפחה זו 5 תרופות:
 +
#[[Etanercept]] – 50 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לשבוע
 +
#[[Infliximab]]- 5 מ"ג לק"ג בעירוי בזמן 0, בשבוע 2 ו- 6 ולאחר מכן כל 8 שבועות
 +
#[[Adalimumab]] – 40 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לשבועיים
 +
#[[Golimumab]] – 50 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לחודש
 +
#[[Certolizumab pegol]] – 400 מ"ג בזריקה תת-עורית בשבוע 0, 2,4 ולאחר מכן כל 4 שבועות
  
אין בדיקה פתוגנומונית
+
בעוד שכל התרופות רשומות לאינדיקציה של דלקת חוליות מקשחת לא כולן רשומות למחלה לא רדיוגרפית וקיימים תיעדופים שונים בין הקופות. מבחינת המטופל, קרוב לוודאי שאין הבדל מהותי בין התרופות השונות בהנחה שאין מחלה המצדיקה טיפול אחד לעומת אחר. למשל, אדם הסובל מ[[אובאיטיס]] עיקשת נלווית לדלקת חוליות מקשחת ייהנה מטיפול ב- adalimumab או infliximab שנותן מענה לשתי האינדיקציות להבדיל מ- etanercept שאינו יעיל באובאיטיס.
  
שקיעת דם מוחשת, CRP מוחש.
+
תופעות הלוואי של בולמי ה- TNF מוזכרות בהרחבה בפרקים אחרים.
  
אנמיה של מחלה כרונית, טרומבוציטוזיס
+
====בולמי IL-17====
 +
[[Secukinumab]] – נוגדן כנגד IL-17A ניתן בזריקה תת-עורית של 150 מ"ג אחת ל־4 שבועות לאחר 5 מנות שבועיות המשמשות העמסה. תרופה זו, בדומה לבולמי TNF, יעילה הן במחלה רדיוגרפית והן במחלה לא רדיוגרפית והיא אף מוכחת כמפחיתה התקדמות רדיוגרפית. להבדיל מבולמי ה- TNF, סקוקינומאב אינה יעילה באובאיטיס ובמחלת מעי דלקתית ועל כן אם אלו נלוות ל- axial SpA יש להעדיף טיפול בבולם TNF. לעומת זאת, בחולים עם פסוריאזיס נרחב בעור, יש לשקול בעדיפות בולם IL-17 היות שלתרופות אלו הישגים משמעותיים יותר מבחינת השגת PASI100 בעור. בנוסף, על אף שיש צורך לסקור לשחפת סמויה לפני טיפול בבולם IL-17, בדומה להמלצה הקיימת לגבי בולמי TNF, הרי שאין דיווחים על ריאקטיבציה של שחפת תחת טיפול זה ועל כן יש עדיפות לקבוצה זו בחולה הנמצא בסיכון משמעותי לשחפת.
  
HLA B27 ב-90% מהחולים אבל להיזהר בזה כי רוב החולים איתו לא מפתחים את המחלה וכאבי גב מאוד נפוצים באוכלוסיה.  
+
סקוקינומאב יעיל הן בחולים המקבלים אותו כקו ביולוגי ראשון והן בנכשלים על בולמי TNF.
  
 +
מבחינת תופעות לוואי: [[נויטרופניה]], זיהומי [[קנדידה]] מקומיים ומחלת קרוהן דווחו בשכיחות מעט נמוכה ממקרה אחד ל־100 שנות חולה.
  
 +
[[Ikexizumab]] – נוגדן כנגד IL-17A הניתן בזריקה תת-עורית במינון העמסה של 160 מ"ג ולאחר מכן במינון של 80 מ"ג כל 4 שבועות. התרופה יעילה בחולים נאיביים לטיפול ביולוגי וגם בנכשלים על 1–2 בולמי TNF. גם כאן יש צורך במעקב אחר התפתחות של תסמיני מחלת מעי דלקתית.
  
קריטריונים לאבחנה:
+
בחולים שנכשלו כישלון ראשוני על קבוצה ביולוגית אחת (בולמי TNF או בולמי IL-17) מקובל לעבור לטיפול באחת התרופות מהקבוצה השנייה. הכוונה בכישלון ראשוני היא העדר שיפור משמעותי כעבור 12 שבועות של טיפול רציף בתרופה ביולוגית. במקרה של כישלון שניוני, כלומר אובדן תגובה לטיפול שהתגובה אליו הייתה משביעת רצון בשלב הראשון, ניתן לשקול לעבור לתרופה נוספת מאותה קבוצה או להחליף מנגנון לקבוצה השנייה.
  
מרבים להשתמש בזה כדי לעשות סדר כי יש הרבה משותף בין המחלות:
+
==פרוגנוזה==
 +
==דגלים אדומים==
 +
==ביבליוגרפיה==
 +
<blockquote>
 +
<div style="text-align: left; direction: ltr">
 +
* Dougados M, Baeten D. Spondyloarthritis. Lancet. 2011 Jun 18;377(9783):2127-37.
 +
* van der Heijde D, Maksymowych WP. Spondyloarthritis: state of the art and future perspectives. Ann Rheum Dis. 2010 Jun;69(6):949-54. Epub 2010 May 5
 +
* Braun J, van den Berg R, Baraliakos X, Boehm H, Burgos-Vargas R,Collantes-Estevez E, Dagfinrud H, Dijkmans B, Dougados M, Emery P, Geher P,Hammoudeh M, Inman RD, Jongkees M, Khan MA, Kiltz U, Kvien T, Leirisalo-Repo M,Maksymowych WP, Olivieri I, Pavelka K, Sieper J, Stanislawska-Biernat E, Wendling D, Ozgocmen S, van Drogen C, van Royen B, van der Heijde D. 2010 update of the ASAS/EULAR recommendations for the management of ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2011 Jun;70(6):896-904.
 +
</div>
 +
</blockquote>
  
קריטריונים קליניים:
+
==קישורים חיצוניים==
 +
{{שש}}
 +
{{ייחוס|פרופ' אורי אלקיים, [http://www.rheumatology.org.il/ האיגוד הישראלי לראומטולוגיה] ופרופ׳ מרב לידר, מנהלת היחידה הריאומטולונית, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר}}
 +
{{שש}}
 +
{{רישיון cc}}
  
כאב גב תחתון מעל 3 חודשים משתפר במאמץ ולא מוקל במנוחה- כאב דלקתי
+
[[קטגוריה:ראומטולוגיה]]
 
+
[[קטגוריה:פנימית]]
הגבלה בהתפשטות של עמ"ש מותני
+
[[קטגוריה:האיגוד הישראלי לראומטולוגיה|*, דלקת]]
 
+
[[קטגוריה:ערכים מומלצים]]
הגבלה בהתפשטות של בית החזה
 
 
 
קריטריונים רנטגניים:
 
 
 
sacroilleitis- יש דרגות של 1 (טשטוש קל) עד 4 (ankylosis).
 
 
 
לאבחנה צריך: sacroilleitis דו צידי בדרגה 2-4 או חד צדדי 3-4.  צריך את זה ועוד קריטריון קליני. יכולים להיות רק קריטריונים קליניים- ואז צריך את כל ה-3.
 
 
 
 
 
 
 
טיפול:
 
 
 
פיזיותרפיה- החולים יכולים להגיע לקיבוע של עמ"ש ורוצים להגיע לזה בעמידה יחסית זקופה. הפיזיותרפיה מחזקת שרירי בטן וגב.
 
 
 
NSAID- טיפול ראשוני- משפר את המצב של רוב החולים. חלק לא מגיבים. יש תופעות לטווח ארוך אם משתמשים ללא הפסקות אז זה לא לאורך זמן.
 
 
 
Disease Modifying Drugs:
 
 
 
Sulfasalazine- עוזרת בעיקר בהיבטים הפריפריי- כתף, ברך. אבל זו לא הביעה המרכזית שהיא המעורובת האקסיאלית בה לתרופה יש מעורבות והשפעה מעטה. נותנים לחולים עם מעורבות פריפרית.
 
 
 
מטוטורקסט- לפריפרי
 
 
 
סטרואידים- באים בחשבון אבל לא טיפול בסיסי למחלה. ניתן להזריק מקומית או טיפול סיסטמי.
 
 
 
שתי קבוצות שהן בעיקר בשימוש:
 
 
 
Pamidronate- ביספוספאנט לטיפול באוסטאופורוזיס ומניעת גרורות אוסטאובלסטיות. תרופה זו לא רשומה להתוויה זו אלב יש שמשמתמשים בה.
 
 
 
Anti TNF- זה ציטוקין מאוד מרכזי שוהא התוצר הסופי של קסקדה דלקתית מאוד ארוכה. הוא משפיע ברמות שונות משפיע על המאקרופאגים לייצור נוסף של ציטוקינים פרו דקליתיים, משפיע על האנדותל ליצור מולקולות אדהסיה ואנגיונגזה שמנציחה תהליך דלקתי. משפיע  על ההפטוציט ליצור פיברינוגן, CRP (acute phase), גורם ליצירת ציטוקינים ומטלופרוטאינזות שהורסים את הסחוס. משמש ב-RA וגם פה יש רמות גבוהות של הציטוקין בסרום של חולים ובמפרק ה-sacroilliac. אחרי ההצלחה ב-RA בדקו את זה גם פה והתוצאות פה אפילו יותר טובות מאשר ב-RA. יש שני תכשירים:  
 
 
 
Eranercept- רצפטור מסיס ל-TNF אלפא שהוא אנטגוניסט פיזיולוגי יוצרים רקומביננטי והוא קושר אותו לפני שמגיע לתא- זריקות תת עוריות פעמיים בשבוע. 70% מגיבים בשיעור משמעותי. התרופה נסבלת היטב. תופעות לוואי: תגוב הבאיזור ההזרקה, זיהומים (זיהומים שונים כולל גרנולומטוטיים ובעיקר שחפת ולכן עושים סקריניג ומטפלים בשחפת הסמויה, היום רואים את זה פחות). תופעות דה-מיאלינטיביות דמויוית MS, לימפומה (כנראה לא משמעותי), אנמיה אפלסטית, וסקוליטיס, לופוס ע"י תרופות. תופעות אלה הן לכל חוסמי TNF.
 
 
 
infliximab, adalimumab- נוגדנים שקושרים את TNF אלפא לפני שמגיע לתא. Infliximab הוא חלק הומני וחלק עכברי (כימרי). מחסנים עכברים עם TNF אלפא, מוצאיים את הטחול ומגדלים תאי טחול של עכבר מחוסן בתאי מיילומה הומניים ובוחרים את הנוגדן הכי ספציפי. רוב התכשירים החדשים הם הומניים שנוצרים בהנדסה גנטית- adalimumab (הומוני עם פרופיל בטיחותי דומה לשאר). מבחינת תופעות לוואי אותו דבר כמו eranercept. Infliximab ניתן בעירוי.
 
 
 
מתי משתמשים בתרופות אלה:
 
 
 
אבחון ודאי של המחלה
 
 
 
מחלה פעילה- יש לזה כל מיני קריטריונים- אינדקס BASDAI שמעריך את חומרת הכאבים והפגיעה בפעילות ואם יש מספר מסוים קרוב לוודאי זאת מחלה פעילה. צריך שהרופא יחשוב שהמחלה פעילה. צריך כישלון של NSAID ו-salazopirin.
 
 
 
התרופה משנה את החיים של החולים, אחרי עירוי אחד, שבוע אחד מרגישים הרבה יותר טוב ובדיקות המעבדה יותר טובות.
 

גרסה אחרונה מ־18:35, 14 בספטמבר 2020


דלקת חוליות מקשחת
Ankylosis spondylitis
Ankylosing.jpg
An ankylosing spine in which the vertebrae become fused together
שמות נוספים Marie strumpell, von bechterew, מחלת בכטרב
ICD-10 Chapter M 08.1, Chapter M 45.
ICD-9 720.0
MeSH D013167
יוצר הערך פרופ' אורי אלקיים
עידכון והרחבה פרופ׳ מרב לידר
Reumatology (2).jpg
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםדלקת חוליות מקשחת

דלקת חוליות מקשחת היא מחלה דלקתית של עמוד השדרה הבאה לידי ביטוי לרב ככאבי גב כרוניים באנשים צעירים מגיל 45. המחלה תוארה לראשונה על ידי רופא רוסי בשם Bechterew ועל כן יש המכנים את המחלה בשמה העתיק "מחלת בכטרב".

Ankylosis פירושו איחוי של עמוד השדרה, ו-Spondylitis היא מעורבות של החוליות. היא שייכת לקבוצה גדולה יותר של דלקות מפרקים המכונה ספונדילוארתריטיס (Spondyloarthritis), זאת לאור יכולתה לערב הן את עמוד השדרה ("Spondylo") והן את המפרקים הפריפרי ("Arthritis"). . הספונדילוארטרופתיות מאופיינות לאר רק במעורבות דלקתית של מפרקי עמוד השדרה ושל המפרקים הפריפריים, אלא גם באנתזיטיס (דלקת של אזור התאחיזה של הגידים והרצועות לעצם) וכן בדקטיליטיס (דלקת של המפרקים, הגידים והרקמות הרכות באצבע או בבוהן). משפחת הספונידלוארטורפתיות כוללת, בנוסף לדלקת חוליות מקשחת, דלקת מפרקים ספחתית (Psoriatic arthritis), דלקת מפרקים אנטרופתית (Enteropathic arthritis) ודלקת מפרקים תגובתית (Reactive arthritis). המחלות קשורות גם בביטויים מחוץ למפרקים כגון מחלה דלקתית בעין "אובאיטיס" (דלקת הענביה), פסוריאזיס ("ספחת"), ומחלת מעי דלקתית.

הגן HLA-B27 נמצא בשכיחות גבוהה יותר בקרב חולי דלקת חוליות מקשחת וספונדילוארטרופתיות ובחולים עם מחלה פעילה יש פעמים רבות מדדי דלקת מוחשים.

הטיפול במחלה כולל פיזיותרפיה וטיפול תרופתי ב-NSAIDs‏ (Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs) בשלב ראשון או טיפול ביולוגי, בבולמי TNFα או נוגדי IL-17 בשלב שני.

נומקולטורה וסיווג

נומקולטורה וסיווג קיימים שני סוגים של ספונידלוארטרופתיה אקסיאלית:

  1. דלקת חוליות מקשחת – ankylosing spondylitis המכונה גם radiographic axial spondyloarthropathy או radiographic axSpA
  2. Non-radiographic ax-SpA

דלקת חוליות מקשחת נחשבת הצורה "הקלאסית" של הספונדילוארטרופתיות ומרבית הפרסומים שקדמו לשנת 2009 עסקו בצורה זו של המחלה. בשנת 2009 פורסמו לראשונה קריטריוני הסיווג (classification criteria) של קבוצת ה- ASAS ושם בוצעה ההפרדה המתוארת לעיל המבוססת על כניסת ה- MRI לשימוש נפוץ שאפשר לזהות מעורבות דלקתית אקוטית של מפרקי העצה-כסל (sacroiliac joints – SIJs) עוד בטרם התפתחו שינויים מבניים כרוניים הניתנים לזיהוי ב- CT או בצילומי שלד פשוטים. המחלה הרדיוגרפית אם כך מבוססת על המצאות של שינויים מבניים כרוניים ברדיוגרפיה (צילום או CT) בעוד שהמחלה הלא רדיוגרפית מבוססת על המצאות של שינויים דלקתיים אקוטיים ב- MRI.

בשעה שההתייחסות בתחילת הדרך הייתה כי המחלה הרדיוגרפית והלא רדיוגרפית הן נקודות הנבדלות כרונולוגית בספקטרום של מחלה אחת, הרי שכעת ברור כי רק 5–10 אחוזים מהחולים (לכל היותר) מתקדמים למחלה רדיוגרפית במעקב של שנתיים וכי רק 20 אחוזים (לכל היותר, ויש הטוענים שכ־10 אחוזים בלבד) מתקדמים במעקב של עשור. כלומר ייתכן ומדובר בשתי מחלות שונות ולא בנקודות זמן וחומרה שונות של אותה מחלה.

אפידמיולוגיה

דלקת חוליות מקשחת מופיעה יותר בגברים ביחס של 3 ל-1 אך השכיחות של גברים ונשים זהה כשמדובר במחלה הלא רדיוגרפית – nr-axial SpA.

המחלה שכיחה יותר ביוצאי צפון אירופה, בשל הנפיצות הגבוהה יותר של הגן HLA-B27 באזורים אלו, אך היא מתוארת בכל התפוצות. שכיחותה המוערכת באוכלוסייה היא כמחצית האחוז.

המחלה שונה וקלה יותר בנשים ולכן לא מאובחנת מספיק, אם כי היום מאבחנים יותר מקרים בנשים עקב עליה במודעות. הביטוי בנשים הרבה פחות ממוקם, יש פחות מעורבות של מפרקים פריפריים וכאב הגב מפושט יותר. לחלק מהחולות יש אבחנה של דאבת השרירים (Fibromyalgia), שהרבה יותר שכיחה בנשים מאשר בגברים.

הגיל השכיח להופעת המחלה הוא העשור השלישי לחיים ובמהלך השירות הצבאי בשל המאמץ הגופני הרב.

אטיולוגיה

הפתוגנזה (Pathogenesis) של דלקת חוליות מקשחת אינה ברורה לגמרי. קיים ללא ספק רקע גנטי (Genetic) מורכב אך יש כנראה לגורמים הסביבתיים תפקיד בהופעת המחלה. התהליך הוא בבסיסו דלקתי אך במהלך השנים נוצר תהליך מקביל של צמיחת עצם (Syndesmophyte) בעיקר בין החוליות אשר תורם להקשחה של עמוד השדרה.

נטייה גנטית

קיים קשר בין הופעת דלקת חוליות מקשחת לנשאות הגן HLA-B27. גן זה מופיע בכ-90 אחוזים מחולי דלקת חוליות מקשחת באזורים בהם שכיחות הגן גבוהה (למשל במדינות הסקנדינביות). באזורים בהם שכיחות הגן נמוכה כמו ביפן או באפריקה, השכיחות של דלקת חוליות מקשחת נמוכה בהתאם. בישראל יש שכיחות ביניים של הגן HLA-B27 כאשר באירופה שכיחותו עומדת על 8 אחוזים ובישראל על 3–4. רק 5–6 אחוזים מכלל הנשאים יפתחו דלקת חוליות מקשחת בשעה שמרבית האנשים עם HLA-B27 חיובי יהיו בריאים. בנוסף ל-HLA-B27, מוכרים גנים רבים נוספים הנקשרים למחלה כגון הגן ARTS1 (Endoplasmic reticulum amino peptidase 1), כאשר מוטציה זו קיימת ב-26 אחוזים מהחולים במחלה. הגן IL23R (Interleukin 23 Receptor) נמצא ב-9 אחוזים מהחולים.

השכיחות של דלקת חוליות מקשחת גבוהה יותר בקרב קרובי משפחה של אנשים עם המחלה. השכיחות בקרובי משפחה דרגה ראשונה היא 8.2 אחוזים, בקרובי משפחה דרגה 1–2 אחוזים ובתאומים מונוזיגוטיים 63 אחוזים .

גורם סביבתי

ממודל של עכברים טרנסגניים ל-HLA-B27‏ (Transgenic) ניתן ללמוד כי בסביבה סטרילית, נטולת חיידקים, הם אינם מפתחים ספונדיליטיס בעוד שבסביבה לא סטרילית – 90 אחוזים מהעכברים הטרנסגניים יפתחו תמונה דמוית דלקת חוליות מקשחת.

קליניקה

הספונדילוארתרופיות מאופיניות במעורבות דלקתית של עמוד השדרה, מפרקי העצה והכסל (SIJS), מפרקים פריפריים ואנטזיטיס (דלקת בתאחיזת הגידים והרצועות לעצם).

התסמין הקליני השכיח הוא כאבים כרוניים הנמשכים מעל ל-3 חודשים באזור העכוזים והגב התחתון. הכאבים נוטים להעיר את החולה משנתו, הם מלווים בנוקשות בוקר משמעותית, מחמירים במנוחה ומוקלים במאמץ, זאת בניגוד לכאבי הגב המכניים אשר מוחמרים אחרי מאמץ.

כשליש מן החולים עלולים לפתח מעורבות של מפרקים הקפיים כגון כתפיים, מפרקי ירכיים, ברכיים ואחרים, אך מעורבות של מפרקים קטנים בידיים וברגליים אינה אופיינית.

תיתכן כאמור דלקת באזור החיבור של הגיד לעצם (Enthesitis) למשל באזור החיבור של עצם החזה לצלעות (Costosternal) או באזור חיבור העצם לסחוס בצלעות (Costochondral). כמו כן יש מעורבות של הרכס האיליאקי (Iliac crest) והטרוכנטר בירכיים, מעורבות של גיד אכילס ודלקת חיתולית של כף הרגל (Plantar fasciitis) עם כאב בעקב המזכיר דורבן וקושי לדרוך על כף הרגל בעיקר בבוקר.

במשך הזמן החולים מאבדים את קיעור עמוד השדרה המותני (Lordosis). ומפתחים מעט גיבנת (Kyphosis) והטיה של הראש קדימה בגלל מעורבות עמוד השדרה הצווארי. במרוצת הזמן החולים עלולים לפתח מגבלה בתנועות עמוד השדרה בכל המישורים. המגבלה בתנועתיות קשה יותר ובולטת יותר בחולים עם ankylosing spondylitis לעומת חולים עם מחלה לא רדיוגרפית. בכל מקרה, רק מיעוט החולים מפתחים את המבנה הסופי הקיצוני הכפוף המוכר מהספרות הקדומה בנושא.

מעורבות מערכתית
  • תסמינים גופניים הכוללים חום תת-פיברילי (Subfebrile), לרוב עד 38 מעלות, ועייפות
  • מעורבות עינית - הממצא הקלאסי הוא דלקת הענביה הקדמית (Anterior uveitis) המתפתחת בכשליש מהחולים ובאה לידי ביטוי בעין אדומה וכואבת, לרוב חד צדדית. ההתקפים נמשכים 4–8 שבועות ודורשים טיפול מקומי ו/או סיסטמי. לעיתים זהו התסמין הראשון של דלקת החוליות המקשחת ולכן בכל חולה המפתח אובאיטיס קדמית יש לתשאל לגבי תסמינים של כאבי גב וישבן בעלי אופי דלקתי ולבדוק טווחי תנועה.
  • מעורבות קרדיווסקולרית (Cardiovascular) - נדירה במחלה זו אבל תיתכן ולכן המודעות חשובה. יש מעורבות בעיקר של אבי העורקים העולה שיכולה לגרום לאי ספיקה של המסתם האאורטלי (Aortic valve insufficiency) עד לצורך בהחלפת מסתם. חלק מהחולים מפתחים הפרעות הולכה עם חסימת הולכה מלאה בין העליות לחדרים (Complete AV block) וחלקם מפתחים דלקת קרום הלב (Pericarditis)
  • מחלה ריאתית – עשויה להתפתח מחלה רסטריקטיבית עקב הגבלה בהתפשטות בית החזה כתוצאה ממעורבות עמוד השדרה החזי והמפרקים הקוסטוכונדרליים. יש גם הלוקים בתהליך פיברוטי (Fibrotic) באונות העליונות של הריאות.
  • מעורבות נוירולוגית – עלולה להיגרם מטראומה מינימלית עקב שבר של החוליות שהופכות מחוברות כתוצאה מהמחלה. פריקה חלקית של המפרק האטלנטו-אקסיאלי (Atlanto-axial subluxation) היא תזוזה של C2-C1 שיכולה לגרום למחלה של חוט השדרה (Myelopathy) הצווארי עם החזרים ערים מאוד (Hyperreflexia) ועד כדי שיתוק ספסטי (Spastic) של ארבע הגפיים (Tetraparesis), החולה יכול להפוך למשותק אם לא יאובחן בזמן.
  • מעורבות עורית - ספחת (פסוריאזיס)
  • מעורבות מערכת העיכול - מחלת קרוהן ודלקת כיבית של המעי הגס
  • מעורבות מערכת השתן - לא שכיחה אבל קיימת. יש 3 מנגנוני פגיעה:
    1. מחלת ברגר (IgA nephropathy)- לחלק גדול מהחולים יש רמות גבוהות של נוגדנים ללא קליניקה ורק מעט מפתחים מחלה כלייתית שיכולה להוביל לאי ספיקת כליות
    2. עמילואידוזיס (Amyloidosis) - משנית לתהליך דלקתי ממושך. זו נדירה יותר כעת, בעידן הטיפולים הביולוגיים המתקדמים הממגרים את התהליך הדלקתי ביעילות רבה.
    3. דלקת של בלוטת הערמונית – שכיחה יותר בחולי דלקת חוליות מקשחת

אבחנה

האבחנה של דלקת חוליות מקשחת בפרט ושל axial spondyloarthropathies בכלל מבוססת על שילוב של קריטריונים קליניים וממצאים בדימות.

עד שנת 2009 האבחנה התבססה על "קריטריוני ניו יורק" ונוכחות של ממצאים רדיוגרפיים. מטבע הדברים, קריטריונים אלה זיהו חולים עם מחלה מבוססת בלבד "ופספסו" מטופלים בראשית דרכם. יתר על כן, "קריטריוני ניו יורק" הקליניים התבססו לא רק על כאב גב דלקתי (שנמצא גם בבסיס הקריטריונים המעודכנים למחלה) אלא גם על מגבלה בתנועה הנובעת אף היא ממחלה ותיקה שהספיקה כבר לגרום לאנקילוזיס של מפרקי עמוד השדרה וכלוב הצלעות.

להלן קריטריוני ניו יורק:

  • כאבי גב תחתון בעלי אופי דלקתי, המוחמרים במנוחה ומוטבים במאמץ, שנמשכים מעל ל-3 חודשים
  • הגבלה בהתפשטות עמוד שדרה מותני
  • הגבלה בהתפשטות בית החזה

בנוסף למעורבות ה- SIJ בצילומים בדרגה 3–4 בצד אחד או בדרגה 2 לכל הפחות בשני הצדדים.

על מנת לאבחן חולים בשלב מוקדם יותר של המחלה פותחו בשנת 2009 קריטריוני ה- ASAS הנסמכים על משלב של ממצאים קליניים ומעבדתיים בנוסף לדימות מתקדם הכולל MRI של מפרקי הסקרואיליאק.


Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבדלקת חוליות מקשחת - קריטריונים חדשים לאבחנה - Ankylosing spondylitis - new diagnostic criteria


על מנת לקבל אבחנה של axial SpA על סמך קריטריונים אלה יש לענות על התנאים הבאים:

  1. לסבול מכאבי גב שהחלו לפני גיל 45 ונמשכו מעל 3 חודשים
  2. להדגים בדימות (צילום רנטגן או MRI) מעורבות המתאימה לסקרואילאיטיס
  3. למלא אחר לפחות אחד מהסעיפים הבאים (או שניים במקרה שלא נעשתה בדיקת דימות או אם הדימות שלילי אם כי גישה זו, המאפשרת אבחנה בהיעדר דימות תומך, אינה מקובלת בארץ על ידי מרבית הראומטולוגים ומעוררת מחלוקת גם במקומות רבים נוספים בעולם)

הקריטריונים החדשים כוללים:

  • כאבי גב דלקתיים
  • דלקת במפרק הקפי
  • דלקת בעקב - plantar fasciitis
  • דלקת הענביה - uveitis
  • דלקת של האצבע (Dactylitis)
  • ספחת
  • מחלות מעי דלקתיות
  • תגובה טובה לנוגדי דלקת לא סטרואידלים (NSAIDs)
  • סיפור משפחתי של ספונדילוארטרופתיה
  • HLA-B27 חיובי
  • רמת חלבון מגיב C‏ (C Reactive Protein, CRP) מוגברת

מעבדה

ממצאי המעבדה בספונדילוארטרופתיות האקסיאליות אינם ספציפיים. בחולים עם דלקת חוליות מקשחת פעילה ניתן לראות עליה מתונה במדדי הדלקת (שקיעת הדם ו- c reactive protein) ב־50-70 אחוזים מהמקרים בשעה שבחולים עם מחלה לא רדיוגרפית – מדדי הדלקת מוחשים רק בשליש. על כן, מדדי דלקת תקינים אינם שוללים מחלה אקסיאלית פעילה. השכיחות של גן ה- HLA-B27 גבוהה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית. אין נתונים מדויקים לגבי שכיחותו בארץ בקרב חולי ספונידלוארטורפתיות אקסיאליות בכלל ודלקת חוליות מקשחת בפרט, אך ההנחה היא שהוא נמצא בכשני שלישים מהחולים. על כן, העדר HLA-B27 לא שולל את האבחנה, והיות והגן שכיח גם באוכלוסייה הכללית, נוכחותו אינה מחייבת את האבחנה.

בדיקות הדמיה

דימות – מפרקי הכסל והעצה (sacroiliac joints): מעורבות מפרקים אלו היא השכיחה והאופיניית ביותר ל- axSpA. שינויים רדיוגרפיים ברורים מאפשרים קביעה של דלקת חוליות מקשחת (ankylosing spondylitis) בשעה שבחולים עם מחלה לא רדיוגרפית לא מזהים שינויים ברורים בצילומים או ב- CT של ה- SIJ אך ב- MRI קיימים שינויים טיפוסיים.

השינויים הרדיוגרפיים עליהם מבוססת האבחנה כוללים היצרות מרווח במפרק ה- SIJ, סקלרוזיס של שני צידי המפרק ושינויים ארוזיביים שיכולים להתקדם לחיבור גרמי של המפרק (ankylosis). השימוש במיפוי עצמות אינו ספציפי ודי נזנח עם הגברת השימוש ב- MRI. בכל מקרה, הממצא שמרמז על קיומה של דלקת במפרקי ה- SIJ במיפוי הוא קליטה מוגברת של טכנציום באזורים אלו.

בדיקת CT מדגימה שינויים ארוזיביים וחיבור גרמי במפרקי ה- SIJ ברגישות ובסגוליות גבוהות יותר מאשר צילום רגיל. בדיקת low dose CT מאפשרת התרשמות דומה באיכותה תוך חשיפה לכמות קרינה נמוכה בהרבה.

השינויים ב- SIJ מוגדרים מ־0 – תקין, 1- חשוד אך לא חד משמעי, 2 – שינויים מינימליים הכוללים ארוזיה או סקלרוזיס ללא פגיעה ברוחב המפרק, 3 – שינוי ברור הכולל ארוזיה, סקלרוזיס, הרחבה או היצרות של מרווח המפרק או חיבור גרמי חלקי ועד 4 – אנקילוזיס מלא.

קריטריונים אלו משמשים כבסיס לקריטריוני New York לאבחנה וסיווג של דלקת חוליות מקשחת. לשם אבחנה של דלקת חוליות מקשחת על סמך קריטריונים אלו נדרשים שינויים דו"צ בדרגה של 2 ומעלה או שינוי חד צדדי בדרגה של 3 או 4.

MRI של SIJ – MRI, בניגוד לרדיוגרפיה, יכול להדגים שינויים דלקתיים, שינויים שומניים ושינויים מבניים עדינים. ממצאים של סקרואילאיטיס פעילה מודגמים היטב עם וללא הזרקת גדוליניום במישורים סמי-קורונליים המקבילים לציר האורכי של ה- SIJ. תהליכים דלקתיים פעילים מוגדרים כ-"בצקת לשד עצם" (bone marrow edema – BME) ברצפי STIR וב- T2 עם דיכוי שומן. הנגעים בעלי עוצמה גבוהה ב- T2 וסיגנל כהה ב- T1. יש לזכור כי ניתן לראות BME גם באנשים בריאים ובאנשים עם כאבי גב מכניים כך שהממצא לא לחלוטין ספציפי. שינויים דלקתיים נוספים המחזקים את האבחנה של ספונדיליטיס הם סינוביטיס במפרקים, אנתזיטיס וקפסוליטיס. בנוסף ה- MRI יכול להדגים ארוזיות (בשלב מוקדם יותר מה- CT), מטפלזיה שומנית באזורים בהם הייתה דלקת וכן סקלרוזיס ואנקילוזיס (ברגישות נמוכה יותר משל CT).

התקדמות רדיוגרפית של סקרואילאיטיס – קצב ההתקדמות של nr-axSpA לדלקת חוליות מקשחת הוא כ־1-5 אחוזים בשנה. ממצאי דלקתיים נרחבים ב- SIJ ב- MRI, מדדי דלקת מוחשים, עישון, HLA-B27 ומין גברי הם מנבאי התקדמות.

עמוד שדרה – שינויים רדיוגרפיים בעמוד השדרה באים לידי ביטוי עם התקדמות המחלה ונראים היטב בצילומים לטרליים. שינויים אלו כוללים "התרבעות" של החוליות עקב דלקת של המשטח הקדמי והאחורי ויצירת עצם בתגובה לדלקת. בשלבים מתקדמים יותר ניתן לראות סינדזמופיטים ואנקילוזיס של מפרקי הפצט וכן סינדזמופיטים קדמים היורדים מחוליה עליונה ועולים מחוליה תחתונה עד היווצרות גשר גרמי הנקרא – bridging syndesmophytes. בשלב המתקדם ביותר מתקבלת התמונה האופיינית של עמוד שדרה של במבוק. להבדיל מדלקת חוליות מקשחת, היווצרות סינדזמופיטים נדירה ב- nr-axSpA. בבדיקות הדימות השונות ניתן להתרשם גם ממעורבות דלקתית של מפרקי הירכיים ושל מפרקים פריפריים נוספים. אנתזיטיס נראית היטב בבדיקת US ב- B-mode עם power Doppler או בבדיקת MRI.

בדיקה גופנית

הבדיקה הגופנית ממוקדת אחר סימני דלקת של מפרקי הכסל. המבחן השכיח הוא מבחן על שם PATRICK אשר בודק רגישות באזור מפרקי הכסל. בנוסף, יש לבצע הערכה של התפשטות עמוד השדרה מותני גבי והתפשטות בית החזה. במקרים מתקדמים יש הגבלה בהתפשטות לכל האורך. מבצעים מבחן Schober (Schober test) הכולל מתיחה של קו דמיוני מהרכס האיליאקי (Iliac) עד עמוד השדרה לאחריה מבקשים מהמטופל להתכופף. אורך הקו הדמיוני הוא 10 סנטימטרים ובבריאים מתארך ל-15 סנטימטרים בעת הכיפוף. בחולים הקו אינו מתארך בעת הכיפוף, או מתארך במידה לא מספקת.

כמו כן, עקב נטייה להטיית הראש קדימה על רקע מעורבות צווארית מקובל למדוד את המרחק בין בסיס הגולגולת לקיר, שאליו החולה נצמד.

במצבים מתקדמים של המחלה, עמידת החולה משתנה ומתאפיינת באובדן הקיעור בעמוד השדרה המותני, בליטה (Kyphosis) של עמוד השדרה הגבי והטיית הראש קדימה. יש לחפש אצל החולים עדות למעורבות חוץ גרמית.

טיפול

פיזיותרפיה ופעילות גופנית

פעילות גופנית סדירה והנחיה ליציבה נכונה הן חלק בלתי נפרד מהטיפול בדלקת חוליות מקשחת ו- non radiographic axial SpA הפיזיותרפיה צריכה להתרכז בשמירה ושיפור טווחי התנועה, מתיחות וסיגול תרבות פנאי אקטיבית.

הפסקת עישון היא בעלת ערך עליון משום שמעבר להשפעות על בריאות בכלל ותחלואה קרדיווסקולרית, עישון מאיץ את ההתקדמות הרדיוגרפית של המחלה.

עבודות מדגימות שגם מטופלים יציבים על טיפול תרופתי נהנים מההשפעות של הפעילות הגופנית. במחקר מבוקר שכלל 62 מטופלים בבולמי TNF הודגם שיפור משמעותי בטווחי התנועה של עמוד השדרה לאחר חודשיים ו- 6 חודשים של פעילות גופנית שיקומית לעומת קבוצת בקרה שהמשיכה על טיפול תרופתי ביולוגי בלבד.

טיפול תרופתי

טיפול תרופתי ראשוני כולל NSAIDS. אין יתרון לתרופה אחת לעומת אחרת. לרב נדרשים מינונים מקסימליים למשל נקסין 500 מ"ג פעמיים ביום, סלקוקיס 200 מ"ג פעמיים ביום או איבופן 800 מ"ג – 3 פעמים ביום. 70-80 אחוזים מהמטופלים מדווחים על שיפור ניכר בכאבי הגב ובנוקשות תחת טיפול ב- NSAIDS בהשוואה ל־15 אחוזים תגובה לטיפול זה בקרב הסובלים מכאבי גב מכניים. בחולים שמגיבים לטיפול בן 2–4 שבועות ב- NSAIDS מקובל להמשיך טיפול לפי צורך on demand בעיקר עקב החשש מתופעות הלוואי של הטיפול במתן רציף. העבודות אמנם לא אחידות בתוצאותיהן אך יש עדויות לכך שטיפול רציף בסלקוקסיב במינון של 100–200 מ"ג פעמיים ביום מפחית התקדמות רדיוגרפית כעבור שנתיים לעומת טיפול ניתן לפי צורך בלבד. עבודה דומה שנעשתה עם diclofenac לא מצאה הבדל בהתקדמות רדיוגרפית בין טיפול רציף לאינטרמיטנטי.

טיפול ב- DMARDs כסלזופירין ומתוטרקסט מסייעים לדלקת מפרקים פריפרית נלווית, ככל שקיימת, אך לא למרכיב הדלקתי בעמוד השדרה.

סטרואידים אינם טיפול מקובל ב- axial SpA. לעיתים הם ניתנים כגישור במחלה פעילה.

בחולים שלא הגיבו לטיפול ב- NSAIDS, שסובלים מתופעות לוואי מ- NSAIDS או שסובלים ממחלה פעילה וקשה ו/או יש חשש לטיפול ארוך טווח ב- NSAIDS מקובל לעבור לטיפול ביולוגי.

קיימות שתי קבוצות עיקריות של טיפול ביולוגי: טיפול בבולמי TNF וטיפול בבולמי IL17. ההחלטה לגבי טיפול ראשוני קשורה בהעדפת המטופל לגבי דרך מתן (בעירוי לוריד או מתן תת-עורי), תדירות המתן ובקיום מחלות או תופעות נלוות כמחלת מעי דלקתית או פסוריאזיס מפושט בעור למשל. הטיפול הביולוגי בדלקת חוליות מקשחת ו- non radiographic axial SpA לא דורש שילוב עם מתוטרקסט בשונה מההמלצה הקיימת לגבי מרבית הטיפולים הביולוגיים בדלקת מפרקים שגרונתית.

מקובל לתת טיפול ביולוגי לחולים עם דרגת פעילות מחלה גבוהה. פעילות זו מחושבת לפי ה- Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) ≥4.0 או לפי Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) ≥2.1.

לפני התחלת טיפול ביולוגי מומלץ לשלול כאב משני לפיברומיאלגיה שהיא תופעה שכיחה בקרב חולים עם מחלה דלקתית של עמוד השדרה.

בולמי TNF

במשפחה זו 5 תרופות:

  1. Etanercept – 50 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לשבוע
  2. Infliximab- 5 מ"ג לק"ג בעירוי בזמן 0, בשבוע 2 ו- 6 ולאחר מכן כל 8 שבועות
  3. Adalimumab – 40 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לשבועיים
  4. Golimumab – 50 מ"ג בזריקה תת-עורית אחת לחודש
  5. Certolizumab pegol – 400 מ"ג בזריקה תת-עורית בשבוע 0, 2,4 ולאחר מכן כל 4 שבועות

בעוד שכל התרופות רשומות לאינדיקציה של דלקת חוליות מקשחת לא כולן רשומות למחלה לא רדיוגרפית וקיימים תיעדופים שונים בין הקופות. מבחינת המטופל, קרוב לוודאי שאין הבדל מהותי בין התרופות השונות בהנחה שאין מחלה המצדיקה טיפול אחד לעומת אחר. למשל, אדם הסובל מאובאיטיס עיקשת נלווית לדלקת חוליות מקשחת ייהנה מטיפול ב- adalimumab או infliximab שנותן מענה לשתי האינדיקציות להבדיל מ- etanercept שאינו יעיל באובאיטיס.

תופעות הלוואי של בולמי ה- TNF מוזכרות בהרחבה בפרקים אחרים.

בולמי IL-17

Secukinumab – נוגדן כנגד IL-17A ניתן בזריקה תת-עורית של 150 מ"ג אחת ל־4 שבועות לאחר 5 מנות שבועיות המשמשות העמסה. תרופה זו, בדומה לבולמי TNF, יעילה הן במחלה רדיוגרפית והן במחלה לא רדיוגרפית והיא אף מוכחת כמפחיתה התקדמות רדיוגרפית. להבדיל מבולמי ה- TNF, סקוקינומאב אינה יעילה באובאיטיס ובמחלת מעי דלקתית ועל כן אם אלו נלוות ל- axial SpA יש להעדיף טיפול בבולם TNF. לעומת זאת, בחולים עם פסוריאזיס נרחב בעור, יש לשקול בעדיפות בולם IL-17 היות שלתרופות אלו הישגים משמעותיים יותר מבחינת השגת PASI100 בעור. בנוסף, על אף שיש צורך לסקור לשחפת סמויה לפני טיפול בבולם IL-17, בדומה להמלצה הקיימת לגבי בולמי TNF, הרי שאין דיווחים על ריאקטיבציה של שחפת תחת טיפול זה ועל כן יש עדיפות לקבוצה זו בחולה הנמצא בסיכון משמעותי לשחפת.

סקוקינומאב יעיל הן בחולים המקבלים אותו כקו ביולוגי ראשון והן בנכשלים על בולמי TNF.

מבחינת תופעות לוואי: נויטרופניה, זיהומי קנדידה מקומיים ומחלת קרוהן דווחו בשכיחות מעט נמוכה ממקרה אחד ל־100 שנות חולה.

Ikexizumab – נוגדן כנגד IL-17A הניתן בזריקה תת-עורית במינון העמסה של 160 מ"ג ולאחר מכן במינון של 80 מ"ג כל 4 שבועות. התרופה יעילה בחולים נאיביים לטיפול ביולוגי וגם בנכשלים על 1–2 בולמי TNF. גם כאן יש צורך במעקב אחר התפתחות של תסמיני מחלת מעי דלקתית.

בחולים שנכשלו כישלון ראשוני על קבוצה ביולוגית אחת (בולמי TNF או בולמי IL-17) מקובל לעבור לטיפול באחת התרופות מהקבוצה השנייה. הכוונה בכישלון ראשוני היא העדר שיפור משמעותי כעבור 12 שבועות של טיפול רציף בתרופה ביולוגית. במקרה של כישלון שניוני, כלומר אובדן תגובה לטיפול שהתגובה אליו הייתה משביעת רצון בשלב הראשון, ניתן לשקול לעבור לתרופה נוספת מאותה קבוצה או להחליף מנגנון לקבוצה השנייה.

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

  • Dougados M, Baeten D. Spondyloarthritis. Lancet. 2011 Jun 18;377(9783):2127-37.
  • van der Heijde D, Maksymowych WP. Spondyloarthritis: state of the art and future perspectives. Ann Rheum Dis. 2010 Jun;69(6):949-54. Epub 2010 May 5
  • Braun J, van den Berg R, Baraliakos X, Boehm H, Burgos-Vargas R,Collantes-Estevez E, Dagfinrud H, Dijkmans B, Dougados M, Emery P, Geher P,Hammoudeh M, Inman RD, Jongkees M, Khan MA, Kiltz U, Kvien T, Leirisalo-Repo M,Maksymowych WP, Olivieri I, Pavelka K, Sieper J, Stanislawska-Biernat E, Wendling D, Ozgocmen S, van Drogen C, van Royen B, van der Heijde D. 2010 update of the ASAS/EULAR recommendations for the management of ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2011 Jun;70(6):896-904.

קישורים חיצוניים



המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' אורי אלקיים, האיגוד הישראלי לראומטולוגיה ופרופ׳ מרב לידר, מנהלת היחידה הריאומטולונית, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר




עמוד זה מפורסם תחת רישיון CC-BY-SA-3.0, בניגוד לשאר התכנים בוויקירפואה המפורסמים תחת רישיון אחר.