האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "דלקת מפרקים אנטרופתית - Enteropathic arthritis"

מתוך ויקירפואה

 
(29 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{ערך בבדיקה}}
+
{{ערך להשלמה}}
לחולים בדלקת מפרקים אנטרופתית יש מחלה דלקתית במעי עם ביטוי קליני שיכולה להיות מאובחנת או לא מאובחנת.
+
{{מחלה
 +
|תמונה=
 +
|כיתוב תמונה=
 +
|שם עברי=דלקת מפרקים אנטרופתית
 +
|שם לועזי=Enteropathic arthritis
 +
|שמות נוספים=
 +
|ICD-10=
 +
|ICD-9=
 +
|MeSH=
 +
|יוצר הערך=
 +
|אחראי הערך=
 +
}}
 +
{{הרחבה|דלקת מפרקים}}
 +
לחולי דלקת מפרקים אנטרופתית יש ביטוי קליני של  מחלה דלקתית במעי שיכולה להיות מאובחנת או לא מאובחנת.
  
דלקת מפרקים אנטרופתית נחלקת לדלקת מפרקים בחולי [[מחלת מעי דלקתית]], בחולי [[כרסת]] (צליאק), בחולי [[וויפל]] ובחולים עם תסמונת דלקתית של המעי והעור לאחר ניתוח מעקף מעיים.
+
דלקת מפרקים אנטרופתית נחלקת לדלקת מפרקים בחולי [[מחלת מעי דלקתית]] (Inflammatory bowel disease), בחולי [[כרסת]] (צליאק), בחולים ב[[מחלת וויפל]] (Whipple disease) ובחולים עם תסמונת דלקתית של המעיים והעור לאחר ניתוח מעקף מעיים (Bypass arthritis dermatitis syndrome).
==דלקת מפרקים בחולי [[מחלת מעי דלקתית]] (Inflammatory bowel disease)==
 
יכולות להיות שתי הסתמנויות מרכזיות למחלה:
 
*הסתמנות פריפרית הדומה לזו של [[דלקת מפרקים תגובתית]] ומערבת בעיקר מפרקים גדולים בגפיים תחתונות, אם כי יכולה להיות מעורבות של מפרקים קטנים. המחלה הינה סרונגטיבית, עם [[גורם שגרוני]] שלילי.
 
*הסתמנות אקסיאלית הדומה לזו של [[דלקת חוליות מקשחת]] (Ankylosing spondylitids) עם HLA-27 חיובי. דלקת המפרקים מופיעה בעיקר בחולי [[מחלת קרוהן]] ומהלך המחלה מקביל לזה של מחלת המעי הדלקתית. חושבים כי לחולים יש גם דלקת חוליות מקשחת וגם מחלת מעי דלקתית.  
 
  
יש קשר בין מחלת המעיים להסתמנות המפרקים הפריפריים- מופיע עם התלקחות אבל ללא קשר למעוברות אקסיאלית.
+
==דלקת מפרקים בחולי [[מחלת מעי דלקתית]]==
  
 +
יכולות להיות שתי הסתמנויות מרכזיות למחלה:
 +
*הסתמנות פריפרית הדומה לזו של [[דלקת מפרקים תגובתית]] ומערבת בעיקר מפרקים גדולים בגפיים תחתונות, אם כי יכולה להיות מעורבות של מפרקים קטנים. המחלה הינה סרונגטיבית עם [[גורם שגרוני]] שלילי. ההסתמנות במפרקים הפריפריים מופיעה עם התלקחות מחלת המעי.
 +
*הסתמנות אקסיאלית הדומה לזו של [[דלקת חוליות מקשחת]] (Ankylosing spondylitids) עם HLA-B27 חיובי. דלקת המפרקים מופיעה בעיקר בחולי [[מחלת קרוהן]] ומהלך המחלה מקביל לזה של מחלת המעי הדלקתית. ההנחה הרווחת היא כי לחולים יש גם דלקת חוליות מקשחת וגם מחלת מעי דלקתית.
  
 +
מלבד מחלה במעי ובמפרקים ניתן לראות גם תסמינים מערכתיים הנפוצים במיוחד בחולי [[מחלת מעי דלקתית]] עם מעורבות של המפרקים. התסמינים כוללים:
 +
*תופעות עוריות כמו [[אדמנת קשרית]] (Erythema nodosum) ו[[מיגול עור]] (Pyoderma gangrenosum)
 +
*דלקת בדרכי המרה בכבד
 +
*[[דלקת הענביה]] (Uveitis)
 +
*[[עמילואידוזיס]] שיכול להתפתח כתוצאה מדלקת ממושכת
  
סימנים סיסטמיים (נפוץ ב-IBD עם מפריקם):
+
מטפלים במחלת המפרקים בהתאם לשלב המחלה ולתסמינים. מאחר וקיים קשר ברור בין מחלת מפרקים פריפרית לבין המחלה במעי יש לטפל במחלת המעי הדלקתית ולהוסיף שדרוג לטיפול. התרופות המקובלות הינן [[Salazopyrin]]{{כ}} (Sulfasalazin) (סלזופירין ; סולפסלזין), [[Abitrexate]]{{כ}} (Methotrexate) (אביטרקסאט ; מתוטרקסאט) ו-[[Imuran]]{{כ}} (Azathioprine) (אימורן ; אזתיופרין). כשיש מעורבות אקסיאלית הטיפול היחיד שעוזר הינו בנוגדי גורם נמק גידול (Tumor necrosis factor) אלפא.
 
 
תופעות עוריות: אריתמה נודוזום פיודרמה גנגרנוזום
 
 
 
כבד- כולנגיטיס
 
 
 
uveitis
 
 
 
יכולים לפתח בסופו של דבר עמילואידוזיס כתוצאה מדלקת ממושכת.
 
 
 
 
 
 
 
לטפל ב-IBD (קשר ברור בין המחלה הפריפרית למחלת המעי). צריך שדרוג לטיפול במעיים. התרופות הן סולפאסלזין, מטוטרקסאט, אימוראן.
 
 
 
מעורבות אקסיאלית- היחיד שעוזר הוא אנטי TNF.
 
 
 
החולים הללו לא סובלים טוב NSAID – החמרה של המחלה והתלקחות במעי ולכן מגיעים מהר לטיפולים יותר מורכבים.
 
 
 
מטפלים לפי שלב המחלה והסימפטומים.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
==bypass arthritis dermatitis syndrome==
 
 
 
לא רואים כבר היום. היו עושים ניתוח של מעקף מעיים להרזיה. הצליח לגרום להרזיה ע"י מניעת ספיגת מזון. תיארו שחולים שעברו מעקף פיתחו תסמונת דמוית מה שרואים מחוץ למעיים ב-IBD: אוליגוארטריטיס, סקרואילאיטיס, פריחה, אריתמה נודוזום. אולי יש יותר חיידקים בגלל המעקף. זה אחד הביטויים של entherophatic arthritis.
 
 
 
==כרסת==
 
 
 
בשנים האחרונות ישנה התעוררות בנושא של צליאק. פעם חשבו שזו מחלה רק של ילדים אבל יש גם מבוגרים עם הסתמנות פחות ברורה. בילדים יש שלולים, בעיה במשקל והפרע הבהתפתחות. במבוגרים יש הסתמנות קלינית הרבה יותר ערמומית. הרבה פחות תופעות ב-GI אבל יש תופעות חוץ פרקיות כמו אנמיה מחוסר ברזל, אוסטאופורוזיס (הפרעה בספיגת סידן). יכול להיות ביטוי מפרקי כמו spondyloarthropathy- מעורבות אקסיאלית (סקרואילאיטיס) ופריפרית (אוליגו ארטריטיס).
 
 
 
בדיקות: anti endomysial anti gliadin
 
 
 
האבחנה הסופית היא בביופסיה.
 
  
שולחים בדיקה לחולים גם ללא סימנים במעי.
+
החולים הללו לא סובלים טוב טיפול בנוגדי דלקת לא סטרואידלים (Nonsteroidal antiinflammatory drugs, NSAIDs) שגורמים להחמרה של התסמינים במפרקים ולהתלקחות המחלה במעי ולכן מגיעים בחולים אלה לטיפולים יותר מורכבים במהירות.
  
לא תמיד יש התאמה בין דיאטה דלקת גלוטן למפרקים אבל יש חשיבות למחלה במעי וסיבוכים.
+
==דלקת מפרקים בחולי [[כרסת]]==
  
 +
בעבר היה נהוג לחשוב כי כרסת הינה מחלה של ילדים בלבד אך כיום יודעים שיש גם מבוגרים החולים במחלה וההסתמנות אצלם פחות ברורה. בילדים ניתן לראות שלשולים, ירידה במשקל והפרעה להתפתחות. במבוגרים כאמור ההסתמנות הקלינית  פחות אופיינית, יש פחות תופעות במערכת העיכול ויותר תופעות חוץ מפרקיות כמו [[אנמיה מחוסר ברזל]] ו[[אוסטיאופורוזיס]] כתוצאה מהפרעה בספיגת סידן. מחלת המפרקים מתבטאת כהפרעה במפרקי עמוד השדרה (Spondyloarthropathy) עם מעורבות אקסיאלית, דלקת במפרק האגן (סקרואילאיטיס) ומעורבות פריפרית עם דלקת במספר מועט של מפרקים (אוליגוארתריטיס). על מנת לאבחן את המחלה ניתן לבדוק נוכחות [[נוגדנים לגליאדין]] (Anti-gliadin) ולאנדומיזיום (Anti-endomysial) אך האבחנה הסופית היא בביופסיה. שולחים בדיקות גם לחולים ללא הסתמנות במעי. לא תמיד יש התאמה בין דיאטה דלת גלוטן לקליניקה במפרקים, אך הדיאטה חשובה לשיפור ההסתמנות במעי וסיבוכי המחלה.
  
 +
==דלקת מפרקים בחולי [[מחלת וויפל]]==
  
==Whipple disease==
+
המחלה נגרמת על ידי החיידק טרופרימה וויפלי (Tropheryma whipplei) והיא מאוד נדירה. הביטוי הקליני דומה ל[[דלקת מפרקים תגובתית]] עם דלקת במספר מועט של מפרקים פריפרים ודלקת במפרק האגן.
  
מאוד מאוד נדיר. נגרמת ע"י סוג של בורליה. הביטוי הקליני דומה לראקטיבי עם אוליגוארטריטיס, סקרואילאיטיס.
+
הסתמנות חוץ מפרקית של המחלה כוללת:
 +
* שלשול
 +
* מעורבות לבבית כמו ב[[דלקת חוליות מקשחת]] הכוללת [[דלקת פנים הלב]] (אנדוקרדיטיס) ו[[אי ספיקת מסתם אבי העורקים]].
 +
* הפרעה במערכת הלימפה (לימפואדנופתיה)
 +
* פריחה
 +
* [[דלקת הענביה]]
  
יש שלשול
+
אבחנת המחלה מתבצעת על ידי ביופסיה של המעי. ניתן לזהות את החיידק בבדיקת תגובת שרשרת של פולימראז (Polymerase chain reaction).
 +
הטיפול במחלת וויפל הינו טיפול אנטיביוטי ממושך בפניצילינים או טטרה-ציקלינים.
  
יכולה להיות מעורבות לבבית (כמו ב-ankylosin)- אנדוקרדיטיס, אי ספיקה אורטלית.
+
==דלקת מפרקים בחולי תסמונת דלקתית של המעיים והעור לאחר ניתוח מעקף מעיים==
  
לימפואדנופתיה, uveitis, פריחה
+
בעבר היה ניתן לראות חולים עם התסמונת שהתפתחה לאחר ביצוע של ניתוח מעקף מעיים להרזיה, אך כיום כבר לא רואים חולים כאלה. הניתוח הצליח להביא להפחתה במשקל באמצעות מניעת ספיגת מזון אך לאחריו התפתחה התסמונת, יתכן שעל רקע התרבות יתר של חיידקים במעי בגלל המעקף. התסמינים דומים לקליניקה מחוץ למערכת העיכול ב[[מחלת מעי דלקתית]] הכוללת דלקת במספר מועט של מפרקים פריפרים, דלקת במפרק האגן, פריחה ואדמנת קשרית.
  
אבחנה בביופסיה של המעי- מזהים בורליה ב-PCR.
+
{{רישיון cc}}
  
טיפול ארוך בפניצילינים או טטראציקלינים.
+
[[קטגוריה:גסטרואנטרולוגיה]]
 +
[[קטגוריה:ראומטולוגיה]]

גרסה אחרונה מ־16:22, 20 בספטמבר 2019

המידע בערך זה אינו מלא
אם הינך רופא/ה, אנחנו מזמינים אותך לשפר את הערך ולהוסיף את המידע הדרוש להשלמתו. אם אין לך הרשאות עריכה ניתן לבקש זאת (קבלת הרשאות), וללמוד כיצד לערוך (עריכה בוויקירפואה).



דלקת מפרקים אנטרופתית
Enteropathic arthritis
יוצר הערך
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםדלקת מפרקים

לחולי דלקת מפרקים אנטרופתית יש ביטוי קליני של מחלה דלקתית במעי שיכולה להיות מאובחנת או לא מאובחנת.

דלקת מפרקים אנטרופתית נחלקת לדלקת מפרקים בחולי מחלת מעי דלקתית (Inflammatory bowel disease), בחולי כרסת (צליאק), בחולים במחלת וויפל (Whipple disease) ובחולים עם תסמונת דלקתית של המעיים והעור לאחר ניתוח מעקף מעיים (Bypass arthritis dermatitis syndrome).

דלקת מפרקים בחולי מחלת מעי דלקתית

יכולות להיות שתי הסתמנויות מרכזיות למחלה:

  • הסתמנות פריפרית הדומה לזו של דלקת מפרקים תגובתית ומערבת בעיקר מפרקים גדולים בגפיים תחתונות, אם כי יכולה להיות מעורבות של מפרקים קטנים. המחלה הינה סרונגטיבית עם גורם שגרוני שלילי. ההסתמנות במפרקים הפריפריים מופיעה עם התלקחות מחלת המעי.
  • הסתמנות אקסיאלית הדומה לזו של דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing spondylitids) עם HLA-B27 חיובי. דלקת המפרקים מופיעה בעיקר בחולי מחלת קרוהן ומהלך המחלה מקביל לזה של מחלת המעי הדלקתית. ההנחה הרווחת היא כי לחולים יש גם דלקת חוליות מקשחת וגם מחלת מעי דלקתית.

מלבד מחלה במעי ובמפרקים ניתן לראות גם תסמינים מערכתיים הנפוצים במיוחד בחולי מחלת מעי דלקתית עם מעורבות של המפרקים. התסמינים כוללים:

מטפלים במחלת המפרקים בהתאם לשלב המחלה ולתסמינים. מאחר וקיים קשר ברור בין מחלת מפרקים פריפרית לבין המחלה במעי יש לטפל במחלת המעי הדלקתית ולהוסיף שדרוג לטיפול. התרופות המקובלות הינן Salazopyrin‏ (Sulfasalazin) (סלזופירין ; סולפסלזין), Abitrexate‏ (Methotrexate) (אביטרקסאט ; מתוטרקסאט) ו-Imuran‏ (Azathioprine) (אימורן ; אזתיופרין). כשיש מעורבות אקסיאלית הטיפול היחיד שעוזר הינו בנוגדי גורם נמק גידול (Tumor necrosis factor) אלפא.

החולים הללו לא סובלים טוב טיפול בנוגדי דלקת לא סטרואידלים (Nonsteroidal antiinflammatory drugs, NSAIDs) שגורמים להחמרה של התסמינים במפרקים ולהתלקחות המחלה במעי ולכן מגיעים בחולים אלה לטיפולים יותר מורכבים במהירות.

דלקת מפרקים בחולי כרסת

בעבר היה נהוג לחשוב כי כרסת הינה מחלה של ילדים בלבד אך כיום יודעים שיש גם מבוגרים החולים במחלה וההסתמנות אצלם פחות ברורה. בילדים ניתן לראות שלשולים, ירידה במשקל והפרעה להתפתחות. במבוגרים כאמור ההסתמנות הקלינית פחות אופיינית, יש פחות תופעות במערכת העיכול ויותר תופעות חוץ מפרקיות כמו אנמיה מחוסר ברזל ואוסטיאופורוזיס כתוצאה מהפרעה בספיגת סידן. מחלת המפרקים מתבטאת כהפרעה במפרקי עמוד השדרה (Spondyloarthropathy) עם מעורבות אקסיאלית, דלקת במפרק האגן (סקרואילאיטיס) ומעורבות פריפרית עם דלקת במספר מועט של מפרקים (אוליגוארתריטיס). על מנת לאבחן את המחלה ניתן לבדוק נוכחות נוגדנים לגליאדין (Anti-gliadin) ולאנדומיזיום (Anti-endomysial) אך האבחנה הסופית היא בביופסיה. שולחים בדיקות גם לחולים ללא הסתמנות במעי. לא תמיד יש התאמה בין דיאטה דלת גלוטן לקליניקה במפרקים, אך הדיאטה חשובה לשיפור ההסתמנות במעי וסיבוכי המחלה.

דלקת מפרקים בחולי מחלת וויפל

המחלה נגרמת על ידי החיידק טרופרימה וויפלי (Tropheryma whipplei) והיא מאוד נדירה. הביטוי הקליני דומה לדלקת מפרקים תגובתית עם דלקת במספר מועט של מפרקים פריפרים ודלקת במפרק האגן.

הסתמנות חוץ מפרקית של המחלה כוללת:

אבחנת המחלה מתבצעת על ידי ביופסיה של המעי. ניתן לזהות את החיידק בבדיקת תגובת שרשרת של פולימראז (Polymerase chain reaction). הטיפול במחלת וויפל הינו טיפול אנטיביוטי ממושך בפניצילינים או טטרה-ציקלינים.

דלקת מפרקים בחולי תסמונת דלקתית של המעיים והעור לאחר ניתוח מעקף מעיים

בעבר היה ניתן לראות חולים עם התסמונת שהתפתחה לאחר ביצוע של ניתוח מעקף מעיים להרזיה, אך כיום כבר לא רואים חולים כאלה. הניתוח הצליח להביא להפחתה במשקל באמצעות מניעת ספיגת מזון אך לאחריו התפתחה התסמונת, יתכן שעל רקע התרבות יתר של חיידקים במעי בגלל המעקף. התסמינים דומים לקליניקה מחוץ למערכת העיכול במחלת מעי דלקתית הכוללת דלקת במספר מועט של מפרקים פריפרים, דלקת במפרק האגן, פריחה ואדמנת קשרית.

עמוד זה מפורסם תחת רישיון CC-BY-SA-3.0, בניגוד לשאר התכנים בוויקירפואה המפורסמים תחת רישיון אחר.