האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "הפרעה משולבת בהטלת שתן ובתפקוד המיני בגברים - טיפול בחוסמי Lower urinary tract symptoms and erectile dysfunction - treatment with PDE5 inhibitors - PDE5"

מתוך ויקירפואה

שורה 30: שורה 30:
  
 
==הקדמה==
 
==הקדמה==
בשנים האחרונות הוקדשה תשומת לב רבה לקשר שבין הפרעות במתן השתן ["lowerurinary tract symptoms - "LUTS] והפרעות בזקפה - erectile dysfunction ["ED"].
+
בשנים האחרונות הוקדשה תשומת לב רבה לקשר שבין הפרעות במתן השתן [lowerurinary tract symptoms {{כ}}- "LUTS"] והפרעות בזקפה [erectile dysfunction {{כ}}- "ED"].
  
 
LUTS ו-ED חולקות את אותם גורמי הסיכון כגון: יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם וסוכרת. נמצא קשר הדוק בין גיל המטופל ו-ED. בגילאי 20-39 השכיחות היא בשיעור של 6.5% לעומת שכיחות של 77.5% בגילאי 75 ומעלה{{הערה|שם=הערה1|Saigal CS, Wessells H, Pace J, Schonlau M, Wilt TJ, Urologic Diseases in America Project. Predictors and prevalence of erectile dysfunction in a racially diverse population. Arch Intern Med 2006; 166: 207-212}}.
 
LUTS ו-ED חולקות את אותם גורמי הסיכון כגון: יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם וסוכרת. נמצא קשר הדוק בין גיל המטופל ו-ED. בגילאי 20-39 השכיחות היא בשיעור של 6.5% לעומת שכיחות של 77.5% בגילאי 75 ומעלה{{הערה|שם=הערה1|Saigal CS, Wessells H, Pace J, Schonlau M, Wilt TJ, Urologic Diseases in America Project. Predictors and prevalence of erectile dysfunction in a racially diverse population. Arch Intern Med 2006; 166: 207-212}}.

גרסה מ־07:59, 28 בספטמבר 2015

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



הפרעה משולבת בהטלת שתן ובתפקוד המיני בגברים - טיפול בחוסמי PDE5.
Lower urinary tract symptoms and erectile dysfunction - Treatment with PDE5 inhibitors
יוצר הערך ד"ר יוסף אברבנאל
 



תקציר

בשנים האחרונות קיים עניין רב בקשר שבין הפרעות במתן השתן [lower urinary tract symptoms – ‏"LUTS" ] והפרעה ביכולת הזקפה [erectile dysfunction ‏ –"ED" ]. שתי ההפרעות חולקות את אותם גורמי סיכון, שכיחותן עולה עם הגיל, יש להן השפעה רבה על איכות החיים וכן נמצא ביניהן קשר קליני ואפידמיולוגי. נמצא כי שיפור בהפרעות החסימתיות בהטלת השתן היה קשור במקביל גם לשיפור בתפקוד המיני.

עבודות רבות דיווחו על הקשר בין הפרעות במתן השתן והפרעות בזקפה. קשר זה מוסבר על ידי ארבעה מנגנונים פתו-פיזיולוגים משותפים:

  1. שינויים בזמינות ה- ניטריקאוקסייד (NO) בנוזל השתן, ולכן פגיעה במנגנון הרפית השריר החלק (שריר הדטרוסור) בשלפוחית.
  2. התגברות כיווץ השריר החלק במוצא השלפוחית עם עליה בתנגודת למעבר השתן.
  3. שינויים טרשתיים בכלי הדם של השלפוחית ושל איבר המין.
  4. שינויים ברמת הורמוני המין עם איבוד תפקידם בשמירת התפקוד והשלמות של דרכי השתן.

בעבודות קליניות רבות הוכחה היעילות של חוסמי האנזים פוספודיאסתרז 5 (PDE5) בשיפור התסמינים של דרכי השתן בצד השיפור בתפקוד המיני. התרופה סיאליס יומי 5 מ"ג, אף קיבלה את אישור ה- FDA לטיפול בגברים עם LUTS עקב ערמונית מוגדלת.

מומלץ כי גברים המתלוננים על הפרעה בתפקוד המיני, יעברו בירור ל- LUTS ולהיפך.

נוכחות ED בגברים המטופלים ב-LUTS, יכול להוביל לבחירת הטיפול בחוסמי PDE5, כטיפול הבחירה בגבר עם הפרעה משולבת זאת.

הקדמה

בשנים האחרונות הוקדשה תשומת לב רבה לקשר שבין הפרעות במתן השתן [lowerurinary tract symptoms ‏- "LUTS"] והפרעות בזקפה [erectile dysfunction ‏- "ED"].

LUTS ו-ED חולקות את אותם גורמי הסיכון כגון: יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם וסוכרת. נמצא קשר הדוק בין גיל המטופל ו-ED. בגילאי 20-39 השכיחות היא בשיעור של 6.5% לעומת שכיחות של 77.5% בגילאי 75 ומעלה[1].

במקביל נמצאה גם עליה דומה בשכיחות ההפרעות במתן השתן, מפחות ממקרה אחד מתוך עשרה בגילאי 30 - 39 , עד למעלה מאחד מתוך שלושה גברים בגילאי 60 - 69‏ [2]. מקובל ששלושה מתוך 4 גברים יסבלו מ- LUTS במשך חייהם[3]. שתי ההפרעות משפיעות באופן משמעותי על בריאות הגבר ואיכות חייו ולכן מובנת החשיבות שיש בהבנת הקשר שביניהן והיכולת שלנו לטפל בצורה מיטבית בגברים אלה. בסקירה הנוכחית נתמקד על האפידמיולוגיה, והקשר הפתופיזיולוגי של LUTS ו - ED.




לסיכום הפרעות בתפקוד המיני ובמתן השתן עקב BPH הינן תופעות נפוצות בגיל המבוגר. למצבים אילו מנגנונים פתופיזיולוגים דומים ולכן הן קשורות האחת לשנייה.לקשר זה יש יישומים קליניים רבים. מומלץ כי גברים המתלוננים על הפרעה בתפקוד המיני, יעברו בירור ל-LUTS ולהיפך.

יש מקום לטיפול במעכב PDE5 בגברים עם הפרעה משולבת של ED ו- BPH/LUTS, לאחר בדיקת העדפותיו של המטופל. אכן, טיפול זה מקובל יותר ויותר לאחרונה ל התוויות אלה.

ביבליוגרפיה

  1. Saigal CS, Wessells H, Pace J, Schonlau M, Wilt TJ, Urologic Diseases in America Project. Predictors and prevalence of erectile dysfunction in a racially diverse population. Arch Intern Med 2006; 166: 207-212
  2. Link CL, et al., BACH Survery Investigators. Prevalence of lower urinary tract symptoms and effect on quality of life in a racially and ethnically diverse random sample: the Boston Area Community Health (BACH) Survey. Arch Intern Med 2006; 166: 2381-2387.
  3. DaSilva FC.Benign prostatic hyperplasia. Natural evolution versus medical treatment. EurUrol 1997; 32(suppl 2): 34-37.

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר יוסף אברבנאל - מומחה לכירורגיה אורולוגית