האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "זיהום חיידקי של הקרנית - Bacterial keratitis"

מתוך ויקירפואה

שורה 14: שורה 14:
 
}}
 
}}
  
ישנם סוגים רבים של כיבים בקרנית, הדומים זה לזה ונבדלים רק בדרגת החומרה שלהם. עובדה זו נכונה במיוחד במקרים של כיבים הנגרמים על ידי חיידקים אופורטוניסטים הגורמים לכאבים בקרנית ונוטים להתפשט לאט ובאופן שטחי.
+
ישנם סוגים רבים של [[כיבים בקרנית - Corneal ulcers|כיבים בקרנית]], הדומים זה לזה ונבדלים רק בדרגת החומרה שלהם. עובדה זו נכונה במיוחד במקרים של כיבים הנגרמים על ידי חיידקים אופורטוניסטים (Opportunistic) הגורמים לכאבים בקרנית ונוטים להתפשט לאט ובאופן שטחי.
  
 
==אפידמיולוגיה==
 
==אפידמיולוגיה==
שורה 20: שורה 20:
 
==אטיולוגיה==
 
==אטיולוגיה==
  
===כיב קרנית הנגרם על ידי פנאומוקוק===
+
===כיב קרנית הנגרם על ידי פנאומוקוק (Pneumococcus)===
  
פנאומוקוק הוא עדיין הגורם השכיח ביותר לכיב קרנית חיידקי בחלקים רבים של העולם. לפני שפרוצדורת הדקרוציסטורינוסטומיה ( dacryocystorhinostomy) הפכה פופולרית, כיבים פנאומוקוקליים בקרנית הופיעו בעיקר בקרב חולים עם צינוריות נזולקרימליות ( nasolacrimal) חסומות.
+
פנאומוקוק הוא עדיין הגורם השכיח ביותר לכיב קרנית חיידקי בחלקים רבים של העולם. לפני שהליך הדקרוציסטורינוסטומיה (Dacryocystorhinostomy) הפכה פופולרית, כיבים פנאומוקוקליים בקרנית הופיעו בעיקר בקרב חולים עם צינוריות נזולקרימליות (Nasolacrimal) חסומות.
  
כיב פנאומוקוקלי בקרנית מתרחש בדרך כלל 24-48 שעות לאחר פציעה של הקרנית.  במרבית המקרים נוצר כיב אפור, תחום היטב, הנוטה להתפשט באופן בלתי סדיר מאזור הזיהום לכיוון מרכז הקרנית. בגבול האזור המתפשט ניתן לראות כיב פעיל וחודר, בעוד שהגבול האחורי מתחיל להחלים (בשל האפקט ה"זוחל" שנוצר הכיב קרוי גם "כיב סרפיג'נוס (serpiginous) חריף").   
+
כיב פנאומוקוקלי בקרנית מתרחש בדרך כלל 48-24 שעות לאחר פציעה של הקרנית.  במרבית המקרים נוצר כיב אפור, תחום היטב, הנוטה להתפשט באופן בלתי סדיר מאזור הזיהום לכיוון מרכז הקרנית. בגבול האזור המתפשט ניתן לראות כיב פעיל וחודר, בעוד שהגבול האחורי מתחיל להחלים (בשל האפקט ה"זוחל" שנוצר הכיב קרוי גם "כיב Serpiginous חריף").   
  
השכבות הראשונות המעורבות הן שכבות הקרנית העליונות, ולאחר מכן מתווספות גם רקמות הפרנכימה  (Parenchyma) . הקרנית שמסביב לכיב היא בדרך כלל צלולה. היפופיון (hypopion) הוא שכיח.  
+
השכבות הראשונות המעורבות הן שכבות הקרנית העליונות, ולאחר מכן מתווספות גם רקמות ה-Parenchyma. הקרנית שמסביב לכיב היא בדרך כלל צלולה. Hypopion הוא שכיח.  
  
משטח מהקצה המוביל של הכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוק גרם חיובי. במידה והחולה סובל גם מדאקרוציסטיטיס ( dacryocystitis) במקביל, יש לטפל גם בה.
+
משטח מהקצה המוביל של הכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוק גרם חיובי (Gram positive diplococcus). במידה והחולה סובל גם מ-Dacryocystitis במקביל, יש לטפל גם בה.
  
===כיב קרנית הנגרם על ידי פסאודומונס===
+
===כיב קרנית הנגרם על ידי Psudomonas===
  
כיב המתחיל כתסנין אפור או צהוב במקום החדירה לאפיתל הקרנית. הכיב מלווה בדרך כלל בכאבים עזים. הנגע נוטה להתפשט במהירות לכל הכיוונים, בזכות פעילותם של אנזימים פרוטאוליטיים (proteolytic) המיוצרים  על ידי החיידק . למרות שהוא שטחי בהתחלה, הכיב עלול להשפיע על כל עומק הקרנית. לעיתים קרובות נלווה היפופיון גדול, הנוטה לגדול ככל שהכיב מתקדם . התסנין והתפליט עשויים להיות בצבעים כחלחלים ירוקים, בשל פיגמנט המיוצר על ידי החיידק. פיגמנט זה הינו פתוגנמוני לזיהום בפסאודומונס אארוג'ינוזה ( Pseudomonas aeruginosa).
+
כיב המתחיל כתסנין אפור או צהוב במקום החדירה לאפיתל (Epithelium) הקרנית. הכיב מלווה בדרך כלל בכאבים עזים. הנגע נוטה להתפשט במהירות לכל הכיוונים, בזכות פעילותם של אנזימים פרוטאוליטיים (Proteolytic enzymes) המיוצרים  על ידי החיידק . למרות שהוא שטחי בהתחלה, הכיב עלול להשפיע על כל עומק הקרנית. לעיתים קרובות נלווה Hypopion גדול, הנוטה לגדול ככל שהכיב מתקדם. התסנין והתפליט עשויים להיות בצבעים כחלחלים ירוקים, בשל פיגמנט המיוצר על ידי החיידק. פיגמנט זה הינו אופייני לזיהום ב-Pseudomonas aeruginosa.
  
פסאודומונס הוא גורם שכיח לכיבי קרנית חיידקיים . כיב קרנית כתוצאה מפסאודומונס עשוי להופיע לאחר שריטה מינורית של הקרנית, או לאחר שימוש בעדשות מגע רכות -  במיוחד  לאחר הרכבה ממושכת. כיבי הקרנית הנגרמים על ידי החיידק עשויים להיות שפירים למדי, עד הרסניים ביותר. לחיידק ישנה יכולת להיצמד לפני השטח של עדשות מגע רכות . ישנם גם דיווחי מקרה של כיבים כתוצאה משימוש בפלורסצאין fluorescein)) מזוהם או טיפות עיניים. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל חיידקים גרהם שליליים דקים וארוכים, שכמותם קטנה במרבית המקרים.  
+
Pseudomonas הוא גורם שכיח לכיבי קרנית חיידקיים. כיב קרנית כתוצאה מ-Pseudomonas עשוי להופיע לאחר שריטה שולית של הקרנית, או לאחר שימוש בעדשות מגע רכות -  במיוחד  לאחר הרכבה ממושכת. כיבי הקרנית הנגרמים על ידי החיידק עשויים להיות שפירים למדי, עד הרסניים ביותר. לחיידק ישנה יכולת להיצמד לפני השטח של עדשות מגע רכות. ישנם גם דיווחי מקרה של כיבים כתוצאה משימוש ב-[[Fluorescein]] מזוהם או טיפות עיניים. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל חיידקים גרם שליליים דקים וארוכים, שכמותם קטנה במרבית המקרים.  
  
===כיב קרנית הנגרם על ידי מורקסלה ליקוופאצינס (Moraxella liquefaciens)===
+
===כיב קרנית הנגרם על ידי Moraxella liquefaciens===
  
מורקסלה ליקוופאצינס גורמת להיווצרות כיב סגלגל וכואב, הממוקם בדרך כלל בחלק התחתון של  הקרנית ומתקדם לעומק הסטרומה במשך מספר ימים. בדרך כלל אין היפופיון (או שמופיע היפופיון קטן בלבד), והקרנית שמסביב בדרך כלל צלולה. כיב מסוג זה מופיע בעיקר בחולים אלכוהוליסטים, חולי סוכרת ומדוכאי חיסון. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוקים גרהם שליליים מרובעים גדולים. הטיפול עלול להיות קשה וממושך.
+
Moraxella liquefaciens גורמת להיווצרות כיב סגלגל וכואב, הממוקם בדרך כלל בחלק התחתון של  הקרנית ומתקדם לעומק ה-Stroma במשך מספר ימים. בדרך כלל אין Hypopion (או שמופיע Hypopion קטן בלבד), והקרנית שמסביב בדרך כלל צלולה. כיב מסוג זה מופיע בעיקר בחולים [[אלכוהוליסטים]], חולי [[טיפול במחלות לב בחולה הסוכרתי|סוכרת]] ומדוכאי חיסון. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוקים גרם שליליים מרובעים גדולים. הטיפול עלול להיות קשה וממושך.
  
 
===כיב קרנית הנגרם על ידי סטרפטוקוקוס מקבוצה A===
 
===כיב קרנית הנגרם על ידי סטרפטוקוקוס מקבוצה A===
  
לכיבים המופיעים במרכז הקרנית אין תסמינים מיוחדים. הסטרומה סביב הקרנית מלאה בתסנינים ובצקות, ולרוב יהיה גם היפופיון בינוני עד גדול. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל קוקים גרהם חיוביים בשלשלאות, סטפילוקוקוס אוראוס, סטפילוקוקוס אפידרמיס וסטרפטוקוקוס אלפא המוליטי.
+
לכיבים המופיעים במרכז הקרנית אין תסמינים מיוחדים. ה-Stroma סביב הקרנית מלאה בתסנינים ובצקות, ולרוב יהיה גם Hypopion בינוני עד גדול. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל קוקים (Cocci) גרם חיוביים בשלשלאות, Staphylococcus aureus{{כ}}, Staphylococcus epidermidis ו-Staphylococcus alpha haemolyticus.
  
כיבים במרכז הקרנית הנגרמים על ידי החיידקים הללו שכיחים יותר היום מאשר בעבר. רבים מהם נגרמים עקב טיפול מקומי בסטרואידים. הכיבים לעיתים קרובות גורמים לכאב, ועשויים גם להתלוות בהיפופיון ובתסנינים בשולי הקרנית. הכיבים לרוב שטחיים, ומיטת הכיב קשיחה למגע כאשר היא מגורדת.  
+
כיבים במרכז הקרנית הנגרמים על ידי החיידקים הללו שכיחים יותר היום מאשר בעבר. רבים מהם נגרמים עקב טיפול מקומי ב[[סטרואידים]] (Steroids). הכיבים לעיתים קרובות גורמים לכאב, ועשויים גם להתלוות ב-Hypopion ובתסנינים בשולי הקרנית. הכיבים לרוב שטחיים, ומיטת הכיב קשיחה למגע כאשר היא מגורדת.  
  
גירוד הכיבים עשוי להניב קוקים גרהם חיוביים יחידים, בזוגות, או בשרשראות .תוארו מקרים של קרטופתיה (keratopathy) גבישית זיהומית (מצב שבו לקרנית יש מראה גבישי) בקרב חולים המטופלים בסטרואידים מקומיים לטווח-ארוך. ברוב המקרים, המחלה נגרמת על ידי סטרפטוקוקוס אלפא המוליטי.
+
גירוד הכיבים עשוי להניב קוקים גרם חיוביים יחידים, בזוגות, או בשרשראות .תוארו מקרים של קרטופתיה (Keratopathy) גבישית זיהומית (מצב שבו לקרנית יש מראה גבישי) בקרב חולים המטופלים בסטרואידים מקומיים לטווח-ארוך. ברוב המקרים, המחלה נגרמת על ידי Staphylococcus alpha haemolyticus.
  
===כיב קרנית הנגרם על ידי מיקובקטריום פורטויטום צ'לוני ונוקרדיה===
+
===כיב קרנית הנגרם על ידי Mycobacterium Fortuitum, Mycobacterium Chelonae ו-Nocardia===
  
כיבים נדירים. לעיתים מופיעים לאחר טראומה, ולעיתים קשורים למגע עם אדמה. הכיבים גורמים לכאב קל. במיטת הכיב מופיעים לעיתים קרובות קווים מקרינים, המקנים לו מראה דמוי שמשה סדוקה. היפופיון  עשוי להיות נוכח או לא. משטח יכיל בדרך כלל מוטות acid fast דקים (מיובקטריום פורטויטום צ'לוני) או פילמנטים גרהם חיוביים, ולעיתים יכיל אורגניזמים מסועפים (נוקרדיה).
+
כיבים נדירים. לעיתים מופיעים לאחר טראומה, ולעיתים קשורים למגע עם אדמה. הכיבים גורמים לכאב קל. במיטת הכיב מופיעים לעיתים קרובות קווים מקרינים, המקנים לו מראה דמוי שמשה סדוקה. היפופיון  עשוי להיות נוכח או לא. משטח יכיל בדרך כלל מוטות Acid fast דקים (Mycobacterium Fortuitum, Chelonae) או פילמנטים (Filaments) גרם חיוביים, ולעיתים יכיל אורגניזמים (Organisms) מסועפים (Nocardia).
  
 
==קליניקה==
 
==קליניקה==

גרסה מ־22:19, 4 בפברואר 2018

המידע בערך זה אינו מלא
אם הינך רופא/ה, אנחנו מזמינים אותך לשפר את הערך ולהוסיף את המידע הדרוש להשלמתו. אם אין לך הרשאות עריכה ניתן לבקש זאת (קבלת הרשאות), וללמוד כיצד לערוך (עריכה בוויקירפואה).




זיהום חיידקי של הקרנית
Bacterial Keratitis
ICD-10 Chapter H 16.
ICD-9 370
MeSH D007634
יוצר הערך פרופ' אור קיזרמן
 



ישנם סוגים רבים של כיבים בקרנית, הדומים זה לזה ונבדלים רק בדרגת החומרה שלהם. עובדה זו נכונה במיוחד במקרים של כיבים הנגרמים על ידי חיידקים אופורטוניסטים (Opportunistic) הגורמים לכאבים בקרנית ונוטים להתפשט לאט ובאופן שטחי.

אפידמיולוגיה

אטיולוגיה

כיב קרנית הנגרם על ידי פנאומוקוק (Pneumococcus)

פנאומוקוק הוא עדיין הגורם השכיח ביותר לכיב קרנית חיידקי בחלקים רבים של העולם. לפני שהליך הדקרוציסטורינוסטומיה (Dacryocystorhinostomy) הפכה פופולרית, כיבים פנאומוקוקליים בקרנית הופיעו בעיקר בקרב חולים עם צינוריות נזולקרימליות (Nasolacrimal) חסומות.

כיב פנאומוקוקלי בקרנית מתרחש בדרך כלל 48-24 שעות לאחר פציעה של הקרנית. במרבית המקרים נוצר כיב אפור, תחום היטב, הנוטה להתפשט באופן בלתי סדיר מאזור הזיהום לכיוון מרכז הקרנית. בגבול האזור המתפשט ניתן לראות כיב פעיל וחודר, בעוד שהגבול האחורי מתחיל להחלים (בשל האפקט ה"זוחל" שנוצר הכיב קרוי גם "כיב Serpiginous חריף").

השכבות הראשונות המעורבות הן שכבות הקרנית העליונות, ולאחר מכן מתווספות גם רקמות ה-Parenchyma. הקרנית שמסביב לכיב היא בדרך כלל צלולה. Hypopion הוא שכיח.

משטח מהקצה המוביל של הכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוק גרם חיובי (Gram positive diplococcus). במידה והחולה סובל גם מ-Dacryocystitis במקביל, יש לטפל גם בה.

כיב קרנית הנגרם על ידי Psudomonas

כיב המתחיל כתסנין אפור או צהוב במקום החדירה לאפיתל (Epithelium) הקרנית. הכיב מלווה בדרך כלל בכאבים עזים. הנגע נוטה להתפשט במהירות לכל הכיוונים, בזכות פעילותם של אנזימים פרוטאוליטיים (Proteolytic enzymes) המיוצרים על ידי החיידק . למרות שהוא שטחי בהתחלה, הכיב עלול להשפיע על כל עומק הקרנית. לעיתים קרובות נלווה Hypopion גדול, הנוטה לגדול ככל שהכיב מתקדם. התסנין והתפליט עשויים להיות בצבעים כחלחלים ירוקים, בשל פיגמנט המיוצר על ידי החיידק. פיגמנט זה הינו אופייני לזיהום ב-Pseudomonas aeruginosa.

Pseudomonas הוא גורם שכיח לכיבי קרנית חיידקיים. כיב קרנית כתוצאה מ-Pseudomonas עשוי להופיע לאחר שריטה שולית של הקרנית, או לאחר שימוש בעדשות מגע רכות - במיוחד לאחר הרכבה ממושכת. כיבי הקרנית הנגרמים על ידי החיידק עשויים להיות שפירים למדי, עד הרסניים ביותר. לחיידק ישנה יכולת להיצמד לפני השטח של עדשות מגע רכות. ישנם גם דיווחי מקרה של כיבים כתוצאה משימוש ב-Fluorescein מזוהם או טיפות עיניים. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל חיידקים גרם שליליים דקים וארוכים, שכמותם קטנה במרבית המקרים.

כיב קרנית הנגרם על ידי Moraxella liquefaciens

Moraxella liquefaciens גורמת להיווצרות כיב סגלגל וכואב, הממוקם בדרך כלל בחלק התחתון של הקרנית ומתקדם לעומק ה-Stroma במשך מספר ימים. בדרך כלל אין Hypopion (או שמופיע Hypopion קטן בלבד), והקרנית שמסביב בדרך כלל צלולה. כיב מסוג זה מופיע בעיקר בחולים אלכוהוליסטים, חולי סוכרת ומדוכאי חיסון. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל דיפלוקוקים גרם שליליים מרובעים גדולים. הטיפול עלול להיות קשה וממושך.

כיב קרנית הנגרם על ידי סטרפטוקוקוס מקבוצה A

לכיבים המופיעים במרכז הקרנית אין תסמינים מיוחדים. ה-Stroma סביב הקרנית מלאה בתסנינים ובצקות, ולרוב יהיה גם Hypopion בינוני עד גדול. משטח מהכיב יכיל בדרך כלל קוקים (Cocci) גרם חיוביים בשלשלאות, Staphylococcus aureus‏, Staphylococcus epidermidis ו-Staphylococcus alpha haemolyticus.

כיבים במרכז הקרנית הנגרמים על ידי החיידקים הללו שכיחים יותר היום מאשר בעבר. רבים מהם נגרמים עקב טיפול מקומי בסטרואידים (Steroids). הכיבים לעיתים קרובות גורמים לכאב, ועשויים גם להתלוות ב-Hypopion ובתסנינים בשולי הקרנית. הכיבים לרוב שטחיים, ומיטת הכיב קשיחה למגע כאשר היא מגורדת.

גירוד הכיבים עשוי להניב קוקים גרם חיוביים יחידים, בזוגות, או בשרשראות .תוארו מקרים של קרטופתיה (Keratopathy) גבישית זיהומית (מצב שבו לקרנית יש מראה גבישי) בקרב חולים המטופלים בסטרואידים מקומיים לטווח-ארוך. ברוב המקרים, המחלה נגרמת על ידי Staphylococcus alpha haemolyticus.

כיב קרנית הנגרם על ידי Mycobacterium Fortuitum, Mycobacterium Chelonae ו-Nocardia

כיבים נדירים. לעיתים מופיעים לאחר טראומה, ולעיתים קשורים למגע עם אדמה. הכיבים גורמים לכאב קל. במיטת הכיב מופיעים לעיתים קרובות קווים מקרינים, המקנים לו מראה דמוי שמשה סדוקה. היפופיון עשוי להיות נוכח או לא. משטח יכיל בדרך כלל מוטות Acid fast דקים (Mycobacterium Fortuitum, Chelonae) או פילמנטים (Filaments) גרם חיוביים, ולעיתים יכיל אורגניזמים (Organisms) מסועפים (Nocardia).

קליניקה

אבחנה

טיפול

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' אור קיזרמן, סגן מנהל מחלקת עיניים ומנהל שרות הקרנית, מרכז רפואי ברזילי