האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "סוכרת - מניעה והמלצות לגבי פעילות גופנית ותזונה - Diabetes - prevention and physical activity and nutrition recommendations"

מתוך ויקירפואה

שורה 38: שורה 38:
 
# תוכנית שינוי אינטנסיבית באורח החיים (הביאה להפחתה של 58% בסיכון לפתח סוכרת לאחר 3 שנים, ונמצאה יעילה גם במחקר שבו בוצע מעקב של 14 שנים).
 
# תוכנית שינוי אינטנסיבית באורח החיים (הביאה להפחתה של 58% בסיכון לפתח סוכרת לאחר 3 שנים, ונמצאה יעילה גם במחקר שבו בוצע מעקב של 14 שנים).
 
# שימוש ב-[[Metformin]] ,[[Alfa Glucosidase Inhibitors]] ,[[Ortilast]], [[Tiazolidinedions]], נמצא שמפחית היארעות סוכרת, במידה משתנה כתלות בשימוש בתרופות השונות. חבר דיון של מומחים (פאנל) ממליץ שימוש במטפורמין בלבד לאנשים המצויים בסיכון גבוה מאוד לסוכרת, אך לא ממליץ על שימוש למטרת מניעת סוכרת בשאר התרופות, וזאת בהתייחס לעלות, לתופעות הלוואי ולחוסר האחידות של הממצאים בחלק מהמחקרים.
 
# שימוש ב-[[Metformin]] ,[[Alfa Glucosidase Inhibitors]] ,[[Ortilast]], [[Tiazolidinedions]], נמצא שמפחית היארעות סוכרת, במידה משתנה כתלות בשימוש בתרופות השונות. חבר דיון של מומחים (פאנל) ממליץ שימוש במטפורמין בלבד לאנשים המצויים בסיכון גבוה מאוד לסוכרת, אך לא ממליץ על שימוש למטרת מניעת סוכרת בשאר התרופות, וזאת בהתייחס לעלות, לתופעות הלוואי ולחוסר האחידות של הממצאים בחלק מהמחקרים.
* מטופלים עם 5.7-6.4%  ,IFG {{כ}} HbA1c או עם IGT יש להפנות לתוכנית תמיכה מתמשכת במטרה שיפחיתו 10%-5% ממשקלם, ויגבירו את העיסוק בפעילות גופנית, דוגמת הליכה 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית לפחות, כלומר בדופק של 70%-50% מהדופק המרבי (בהתאם לממצאים במחקר  ה- DPP{{כ}} Diabetes Prevention Program)).
+
* מטופלים עם 5.7-6.4%  ,IFG {{כ}} HbA1c או עם IGT יש להפנות לתוכנית תמיכה מתמשכת במטרה שיפחיתו 10%-5% ממשקלם, ויגבירו את העיסוק בפעילות גופנית, דוגמת הליכה 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית לפחות, כלומר בדופק של 70%-50% מהדופק המרבי (בהתאם לממצאים במחקר  ה- DPP{{כ}} (Diabetes Prevention Program).
 
* אנשים הסובלים ממצב מקדים לסוכרת, צריכים לקבל ייעוץ תזונתי פרטני כדי להשיג את יעדי הטיפול. הייעוץ צריך להינתן על ידי תזונאי המתמחה בתחום.
 
* אנשים הסובלים ממצב מקדים לסוכרת, צריכים לקבל ייעוץ תזונתי פרטני כדי להשיג את יעדי הטיפול. הייעוץ צריך להינתן על ידי תזונאי המתמחה בתחום.
 
* ייעוץ חוזר ומעקב הם בעלי חשיבות להצלחה.
 
* ייעוץ חוזר ומעקב הם בעלי חשיבות להצלחה.

גרסה מ־19:54, 24 בינואר 2012

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



מניעת סוכרת והמלצות לגבי פעילות גופנית ותזונה לחולי סוכרת
'
יוצר הערך ד"ר דליה נבות-מינצר, ד"ר נעמה קונסטנטיני
TopLogoR.jpg
 



מניעה ראשונית של סוכרת מסוג 2

  • אצל אנשים המצויים בסיכון גבוה לפתח סוכרת מסוג 2, ניתן להפחית את הסיכון לפתח סוכרת בעזרת תוכנית מובנית עם שינוי באורח החיים. מומלצות הפחתה בינונית במשקל (7% ממשקל הגוף) ופעילות גופנית סדירה (150 דקות לשבוע) בשילוב תוכנית תזונה הכוללת הפחתה קלורית והפחתה בתצרוכת השומן.
  • לאנשים המצויים בסיכון גבוה לפתח סוכרת מסוג 2, מומלץ לאמץ את ההנחיות של משרד החקלאות האמריקאי לצריכת סיבים, 14 גר' סיבים לכל1,000 קק"ל וצריכה של מזון המכיל חיטה מלאה (כמחצית מתצרוכת מוצרי החיטה).

קריטריונים לבדיקת סוכרת במבוגרים א-סימפטומטים

  1. יש לשקול בדיקה בכל הסובלים מעודף משקל (BMI>25kg/m2) שלהם גורם סיכון נוסף:
    1. חוסר עיסוק בפעילות גופנית
    2. קרוב מדרגה ראשונה הסובל מסוכרת
    3. משתייכים לקבוצה אתנית המצויה בסיכון גבוה לסוכרת
    4. נשים שילדו תינוק במשקל שווה ל-4.080 ק"ג או גבוה ממשקל זה, או שסבלו מסוכרת הריונית
    5. יתר לחץ דם (ערכים גבוהים מ-140/90 או הנוטלים תרופות להורדת לחץ דם)
    6. HDL נמוך מ-35 מ"ג% ו/או רמת טריגליצרידים גבוהה מ-250 מ"ג%
    7. נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCO)
    8. רמת 5.7% > IFG ‏ HbA1c, ‏ (Impaired Fasting Glucose) או IGT ‏ (Impaired Glucose Tolerance) בבדיקה קודמת
    9. מצבים אחרים הקשורים עם תנגודת לאינסולין (כלומר, השמנה קשה או Acanthosis Nigricans)
    10. היסטוריה של מחלת לב וכלי דם (CVD)
  2. בהיעדר הקריטריונים שהוזכרו, מומלץ להתחיל בדיקות סקירה לסוכרת בגיל 45 שנים.
  3. אם תוצאות בדיקות הסקירה תקינות יש לחזור עליהן לפחות אחת ל-3 שנים עם שיקול לבדיקה בתדירות גבוהה יותר בהסתמך על תוצאות הבדיקות הקודמות ועל הסיכון האישי.

מניעה או דחייה של סוכרת מסוג 2

מחקרים אקראיים מבוקרים הראו כי אצל אנשים המצויים בסיכון גבוה לפתח סוכרת (IFG ו/או IGT) יכולה התערבות להפחית הופעת סוכרת באופן מובהק.

  1. תוכנית שינוי אינטנסיבית באורח החיים (הביאה להפחתה של 58% בסיכון לפתח סוכרת לאחר 3 שנים, ונמצאה יעילה גם במחקר שבו בוצע מעקב של 14 שנים).
  2. שימוש ב-Metformin ,Alfa Glucosidase Inhibitors ,Ortilast, Tiazolidinedions, נמצא שמפחית היארעות סוכרת, במידה משתנה כתלות בשימוש בתרופות השונות. חבר דיון של מומחים (פאנל) ממליץ שימוש במטפורמין בלבד לאנשים המצויים בסיכון גבוה מאוד לסוכרת, אך לא ממליץ על שימוש למטרת מניעת סוכרת בשאר התרופות, וזאת בהתייחס לעלות, לתופעות הלוואי ולחוסר האחידות של הממצאים בחלק מהמחקרים.
  • מטופלים עם 5.7-6.4% ,IFG ‏ HbA1c או עם IGT יש להפנות לתוכנית תמיכה מתמשכת במטרה שיפחיתו 10%-5% ממשקלם, ויגבירו את העיסוק בפעילות גופנית, דוגמת הליכה 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית לפחות, כלומר בדופק של 70%-50% מהדופק המרבי (בהתאם לממצאים במחקר ה- DPP‏ (Diabetes Prevention Program).
  • אנשים הסובלים ממצב מקדים לסוכרת, צריכים לקבל ייעוץ תזונתי פרטני כדי להשיג את יעדי הטיפול. הייעוץ צריך להינתן על ידי תזונאי המתמחה בתחום.
  • ייעוץ חוזר ומעקב הם בעלי חשיבות להצלחה.
  • נוסף על ייעוץ לשינוי אורח החיים, ניתן לשקול מתן מטפורמין (גלוקופז') אצל מי שיש להם סיכון גבוה מאוד לפתח סוכרת (שילוב של IFG ו-IGT עם HbA1c >6, יתר לחץ דם, רמת HDL נמוכה, רמת טריגליצרידים גבוהה או קרוב מדרגה ראשונה הסובל מסוכרת) או הסובלים מהשמנה חולנית (BMI>35) צעירים מגיל 60 שנים.
  • יש לבצע מדי שנה בדיקה לאיתור סוכרת אצל הסובלים ממצב מקדים (Pre-Diabetes).
  • בהתבסס על האפשרות להפחתת עלויות, מניעת סוכרת בעזרת ייעוץ, צריכה להיות ממומנת על ידי חברת הביטוח או גורם שלישי אחר.

מאזן אנרגטי

מאזן אנרגטי, עודף משקל והשמנה

  • אצל אנשים עם עודף משקל או השמנה נמצא כי הפחתה קלה במשקל הפחיתה את התנגודת לאינסולין, לכן הפחתה קלה במשקל מומלצת לכל הסובלים מעודף משקל או מהשמנה ומתנגודת לאינסולין.

מאזן אנרגטי, עודף משקל והשמנה בחולי סוכרת

  • לצורך הפחתה במשקל בטווח הקצר (עד שנה) גם תוכנית תזונה עם הגבלת קרבוהידרטים וגם תוכנית עם הגבלת שומנים שבהן יש הפחתה קלורית, יכולות להיות יעילות.
  • פעילות גופנית ושינוי התנהגותי הם מרכיבים חשובים בתוכנית הפחתת משקל, ועוזרים מאוד בשמירה על המשקל.

פעילות גופנית

בסקירה העדכנית שנערכה ע"י ADA נמצא כי פעילות גופנית סדירה משפרת את איזון רמת הגלוקוז בדם, מסייעת בהפחתת משקל, ומשפרת את איכות החיים. נוסף על כך, פעילות גופנית סדירה יכולה למנוע הופעת סוכרת מסוג 2 אצל אנשים המצויים בסיכון גבוה. נמצא כי תוכנית התערבות מובנית עם פעילות גופנית למשך 8 שבועות לפחות מפחיתה רמת HbA1c ב-0.66% בממוצע אצל חולי סוכרת מסוג 2 גם כאשר אין שינוי ב-BMI. פעילות בעצימות גבוהה יותר יכולה להביא לשיפור נוסף ב-HbA1c ובכושר הגופני.

המלצות לחולי סוכרת

  • לסובלים מסוכרת מומלץ לעסוק בפעילות לפחות 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית (70%-50% מהדופק המרבי).
  • בהיעדר התוויות נגד, יש להמליץ לסובלים מסוכרת מסוג 2 לעסוק באימוני התנגדות 3 פעמים בשבוע.

הערת המחברות

  1. ההמלצות המצוינות במסמך זה לגבי סקירה לסוכרת בכלל האוכלוסייה הן המלצות האיגוד האמריקאי לסוכרת (ADA) ולא אומצו על ידי גופים רבים אחרים. במסגרת המלצות כוח המשימה הישראלי לרפואה מונעת, בעריכת פרופ' חוה טבנקין מ-2008, לא קיימת המלצה לסקירת סוכרת באוכלוסייה הבריאה שאינה מצויה בסיכון יתר ללקות במחלה.
  2. ההמלצות לפעילות גופנית לצורך מניעת תחלואה לאוכלוסייה הבריאה, שאינה נמצאת בסיכון יתר לפתח סוכרת, זהות להמלצות למניעת תחלואה ותמותה באופן כללי, ומוזכרות במאמר אחר בחוברת זו.

ביבליוגרפיה


קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר דליה נבות-מינצר, ד"ר נעמה קונסטנטיני


פורסם בכתב העת לרפואת המשפחה, דצמבר 2010, גיליון מס' 153, מדיקל מדיה