האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "טיפולים חדשים במיאלומה נפוצה - נכון ל-2016 - Multiple myeloma new treatments"

מתוך ויקירפואה

שורה 14: שורה 14:
 
}}
 
}}
 
{{הרחבה|מיאלומה נפוצה}}     
 
{{הרחבה|מיאלומה נפוצה}}     
'''סרטן מח העצם, מיאלומה נפוצה (Multiple Myeloma)''', שמקורה בתאי הפלזמה שבמח העצם, מהווה כ-10% מכלל הממאירויות של מערכת הדם והלימפה ומתאפיינת בכאבי עצמות, כשל כלייתי, [[נוירופטיה]] וירידה בייצור התקין של מרכיבי הדם (בעיקר אנמיה = ירידה בהמוגלובין). נכון ל-2016 מתמודדים עם המחלה בישראל 2,000 חולים, ובכל שנה מאובחנים יותר מ-300 חולים חדשים. יותר מ-70% מהחולים הם בגילאי 65 ומעלה, אולם המחלה מאובחנת גם בגילאים צעירים יותר.
+
'''[[סרטן]] מח העצם, [[מיאלומה נפוצה]] (Multiple Myeloma)''', שמקורה בתאי ה-Plasma שבמח העצם, מהווה כ-10 אחוזים מכלל הממאירויות של מערכת הדם והלימפה (Lymphatic system) ומתאפיינת ב[[כאבי עצמות]], [[אי ספיקת כליות|כשל כלייתי]], [[נוירופתיה]] (Neuropathy) וירידה בייצור התקין של מרכיבי הדם (בעיקר Anemia = ירידה ב-Hemoglobin). נכון ל-2016 התמודדו עם המחלה בישראל 2,000 חולים, ובכל שנה מאובחנים יותר מ-300 חולים חדשים. יותר מ-70 אחוזים מהחולים הם בגילאי 65 ומעלה, אולם המחלה מאובחנת גם בגילאים צעירים יותר.
  
חלה התקדמות אדירה במחקר ובגילוי תרופות חדשות למיאלומה נפוצה. ב-2015/16 אישר ה-FDA מספר תרופות חדשות למיאלומה: בנוסף ל[[קיפרוליס]] ול[[פומלידומיד]], התווספו גם ה[[דרטומומב]] (נוגדן ל-CD38), [[אלוטוזומב]] (נוגדן ל-SLAMF7). כמו כן, [[איקסזומיב]] (מעכב פרוטאוזום פומי) נמצא בשלבי אישור מתקדמים וכן קיים מחקר מתקדם לגבי תרופות נוספות כגון [[ניבולומב]] ו[[קיטרודה]].  
+
חלה התקדמות אדירה במחקר ובגילוי תרופות חדשות למיאלומה נפוצה. ב-2015/16 אישר ה-FDA{{כ}} (Food and Drug Administration) מספר תרופות חדשות למיאלומה: בנוסף ל[[Kyprolis]]{{כ}}([[Carfilzomib]]) ול[[Pomalidomide]]{{כ}}, התווספו גם ה[[Daratumumab]]{{כ}} (נוגדן ל-CD38){{כ}}, [[Elotuzumab]]{{כ}} (נוגדן ל-SLAMF7{{כ}}, Signaling Lymphocytic Activation Molecule F7). כמו כן, [[Ninlaro]]{{כ}} ([[Ixazomib]]) (מעכב Proteasome פומי) נמצא בשלבי אישור מתקדמים וכן קיים מחקר מתקדם לגבי תרופות נוספות כגון [[Nivolumab]] ו[[Keytruda]]{{כ}} ([[Pembrolizumab]]).  
  
הטיפול המקובל במיאלומה נפוצה מבוסס על משלבים של מספר תרופות בהתבסס על אופייה של המחלה שבה מעורבים כבר משלביה הראשונים מספר אוכלוסיות (קלונים) שונות של תאי פלזמה ממאירים. מקובלים משלבים של שלוש ואפילו ארבע תרופות בו בעת, הפועלות במנגנונים שונים (תמונה מס' 1).
+
הטיפול המקובל במיאלומה נפוצה מבוסס על משלבים של מספר תרופות בהתבסס על אופייה של המחלה שבה מעורבים כבר משלביה הראשונים מספר אוכלוסיות (Clones) שונות של תאי Plasma ממאירים. מקובלים משלבים של שלוש ואפילו ארבע תרופות בו בעת, הפועלות במנגנונים שונים (תמונה מספר 1).
  
 
[[קובץ:מיאלומה1.png|ממוזער|מרכז|550 פיקסלים|תרשים 1: Clonal tides in single t(4:14) high risk patient]]
 
[[קובץ:מיאלומה1.png|ממוזער|מרכז|550 פיקסלים|תרשים 1: Clonal tides in single t(4:14) high risk patient]]
  
  
==דור חדש של  מעכבי פרוטיאוזום==
+
==דור חדש של  מעכבי Proteasome==
קיפרוליס (Carfilzomib) היא תרופה מדור חדש של  מעכבי פרוטיאוזום, הגורמים לעיכוב מלא ובלתי הפיך של הפרוטיאוזום ובכך ליעילות אנטי סרטנית מוגברת עם מיעוט תופעת הלוואי של נוירופטיה, המאפיינת לעתים קרובות משפחת תרופות זו. התרופה רשומה בישראל לחולי מיאלומה נפוצה במספר התוויות: כתרופת יחיד בקו שלישי לחולים עם מחלה נשנית, שקיבלו לפחות שני קווי טיפול קודמים, או בקו שני במחלה נשנית בשילוב עם דקסמטאזון או שילוב עם לנלידומיד (רבלימיד) ודקסמטאזון (תמונה מס' 2).
+
Kyprolis{{כ}} (Carfilzomib) היא תרופה מדור חדש של  מעכבי Proteasome, הגורמים לעיכוב מלא ובלתי הפיך של ה-Proteasome ובכך ליעילות נוגדת סרטן מוגברת עם מיעוט תופעת הלוואי של נוירופתיה, המאפיינת לעתים קרובות משפחת תרופות זו. התרופה רשומה בישראל לחולי מיאלומה נפוצה במספר התוויות: כתרופת יחיד בקו שלישי לחולים עם מחלה נשנית, שקיבלו לפחות שני קווי טיפול קודמים, או בקו שני במחלה נשנית בשילוב עם [[Dexamethasone]] או שילוב עם [[Revlimid]]{{כ}} ([[Lenalidomide]]) ו-Dexamethasone (תמונה מספר 2).
  
  
שורה 30: שורה 30:
  
  
המשלב שהביא להישרדות ללא התקדמות הארוכה ביותר מכל המשלבים בקו השני הוא מישלב של קיפרוליס, לנלידומיד ודקסמטאזון המבוסס על מחקר האספייר. מחקר האספייר (ASPIRE), שתוצאותיו פורסמו בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, בשנת 2016, מצא כי מתן טיפול משולב של קיפרוליס, לנלידומיד וסטרואידים, בחולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה, הביא להארכת משך ההישרדות ללא התקדמות המחלה באופן משמעותי,  לעומת הטיפול הסטנדרטי (לנלידמיד וסטרואידים). המחקר הוא מחקר שלב III שבוצע בעשרים מרכזים רפואיים בעולם, ביניהם שישה מרכזים רפואיים בישראל, בקרב כ-800 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה וטופלו בעבר בטיפול תרופתי אחד לפחות.  
+
המשלב שהביא להישרדות ללא התקדמות הארוכה ביותר מכל המשלבים בקו השני הוא מישלב של Kyprolis{{כ}}, Lenalidomide ו-Dexamethasone המבוסס על מחקר ה-ASPIRE. מחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, בשנת 2016, מצא כי מתן טיפול משולב זה בחולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה, הביא להארכת משך ההישרדות ללא התקדמות המחלה באופן משמעותי,  לעומת הטיפול הבסיסי [Lenalidomide וסטרואידים (Steroids)]. המחקר הוא מחקר שלב III שבוצע בעשרים מרכזים רפואיים בעולם, ביניהם שישה מרכזים רפואיים בישראל, בקרב כ-800 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה וטופלו בעבר בטיפול תרופתי אחד לפחות.  
  
נמצא כי חציון ההישרדות ללא התקדמות המחלה עומד על 26.3 חודשים, לעומת 17.6 חודשים בזרוע בה קבלו החולים רבלימיד ודקסמטאזון בלבד. כמו כן, כ-32% מהחולים הגיעו לתגובה מלאה ו-14% הגיעו לתגובה מולקולארית מלאה. בחולים לאחר קו טיפולי אחד, חציון ההישרדות ללא התקדמות עמד אף על כ-30 חודשים ולחולים בעלי סיכון גבוה (המוגדרים ככאלה שנשנו פחות משנה לאחר השתלה, כאלה שנכשלו בטיפול השריה או כאלה שהמחלה שלהם נושאת מאפיינים גנטיים שליליים), המשלב עם קיפרוליס הביא להישרדות ללא התקדמות של 23.1 חודשים מול 13.9 עם לנלידומיד ודקסמטאזון. לא נמצאה תוספת רעלנות משמעותית או הפסקות טיפול מוגברות בזרוע של הטיפול המשולש לעומת הזרוע שבה טופלו החולים בשתי תרופות בלבד, אך בזרוע עם קרפילזומיב נצפו יותר דיספנאות, [[יתר לחץ דם]] ו[[אי ספיקת לב]] (תמונה מס' 3).
+
נמצא כי חציון ההישרדות ללא התקדמות המחלה עומד על 26.3 חודשים, לעומת 17.6 חודשים בזרוע בה קבלו החולים Revlimid ו-Dexamethasone בלבד. כמו כן, כ-32 אחוזים מהחולים הגיעו לתגובה מלאה ו-14 אחוזים הגיעו לתגובה מולקולארית (Molecular) מלאה. בחולים לאחר קו טיפולי אחד, חציון ההישרדות ללא התקדמות עמד אף על כ-30 חודשים ולחולים בעלי סיכון גבוה (המוגדרים ככאלה שנשנו פחות משנה לאחר השתלה, כאלה שנכשלו בטיפול השריה או כאלה שהמחלה שלהם נושאת מאפיינים גנטיים שליליים), המשלב עם Kyprolis הביא להישרדות ללא התקדמות של 23.1 חודשים מול 13.9 עם Revlimid ו-Dexamethasone. לא נמצאה תוספת רעלנות משמעותית או הפסקות טיפול מוגברות בזרוע של הטיפול המשולש לעומת הזרוע שבה טופלו החולים בשתי תרופות בלבד, אך בזרוע עם Kyprolis נצפו יותר אירועי [[קוצר נשימה]] (Dyspnea), [[יתר לחץ דם]] ו[[אי ספיקת לב]] (תמונה מספר 3).
  
  
שורה 38: שורה 38:
  
  
מחקר נוסף, ENDEAVOR, מחקר רחב היקף בחולי מיאלומה נפוצה, נערך מזה כשלוש שנים ב-200 מרכזים רפואיים בעולם וביניהם גם בישראל, בקרב כ-929 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה ושטופלו בעבר בלפחות קו טיפולי אחד ועד שלושה טיפולים. המחקר בדק את יעילות הקיפרוליס בשילוב סטרואידים (דקסמטאזון) לעומת בורטזומיב-דקסמטאזון ומצא כי שילוב של קיפרוליס וסטרואידים היה יעיל יותר בהארכת הישרדות ללא התקדמות המחלה. תוצאות הביניים של המחקר העלו כי בחולים שטופלו בקיפרוליס, ההישרדות ללא התקדמות המחלה היתה ארוכה יותר באופן משמעותי (חציון של 18.7 חודשים) לעומת אלה שטופלו בוולקייד (9.4 חודשים). שיעורי אי ספיקת לב ואי ספיקת כליות שנצפו במסגרת המחקר היו גבוהים יותר בקבוצת החולים שטופלו בקיפרוליס, אך שיעורי הפסקת טיפול ותמותה במהלך המחקר היו זהים בשתי הקבוצות.
+
מחקר נוסף, ENDEAVOR, מחקר רחב היקף בחולי מיאלומה נפוצה, נערך מזה כשלוש שנים ב-200 מרכזים רפואיים בעולם וביניהם גם בישראל, בקרב כ-929 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה ושטופלו בעבר בלפחות קו טיפולי אחד ועד שלושה טיפולים. המחקר בדק את יעילות ה-Kyprolis בשילוב סטרואידים (Dexamethasone) לעומת Bortezomib]]-Dexamethasone]] ומצא כי שילוב של Kyprolis וסטרואידים היה יעיל יותר בהארכת הישרדות ללא התקדמות המחלה. תוצאות הביניים של המחקר העלו כי בחולים שטופלו ב-Kyprolis, ההישרדות ללא התקדמות המחלה היתה ארוכה יותר באופן משמעותי (חציון של 18.7 חודשים) לעומת אלה שטופלו ב-[[Velcade]]{{כ}} (Bortezomib){{כ}} (9.4 חודשים). שיעורי אי ספיקת לב ואי ספיקת כליות שנצפו במסגרת המחקר היו גבוהים יותר בקבוצת החולים שטופלו ב-Kyprolis, אך שיעורי הפסקת טיפול ותמותה במהלך המחקר היו זהים בשתי הקבוצות.
  
מחקרי ה-ENDEAVOR וה-ASPIRE מחזקים את העדויות על יעילותה של קיפרוליס בטיפול בחולים שמחלתם נשנתה הן בשילוב עם דקסמטאזון או/ו לנולידמיד והן כתרופת יחיד בקווים מתקדמים יותר.  
+
מחקרי ה-ENDEAVOR וה-ASPIRE מחזקים את העדויות על יעילותה של Kyprolis בטיפול בחולים שמחלתם נשנתה הן בשילוב עם Dexamethasone או/ו Lenalidomide והן כתרופת יחיד בקווים מתקדמים יותר.  
  
 
ההתקדמות הניכרת  במחקר במיאלומה נפוצה הביאה למצב בו המיאלומה הפכה למחלה כרונית שהטיפול בה הוא ממושך, והעתיד צופן בחובו שיפור משמעותי נוסף בתוחלת החיים ובאיכות החיים של החולים.
 
ההתקדמות הניכרת  במחקר במיאלומה נפוצה הביאה למצב בו המיאלומה הפכה למחלה כרונית שהטיפול בה הוא ממושך, והעתיד צופן בחובו שיפור משמעותי נוסף בתוחלת החיים ובאיכות החיים של החולים.

גרסה מ־00:06, 24 בפברואר 2017

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



טיפולים חדשים במיאלומה נפוצה
 
ICD-10 Chapter C 90.0
ICD-9 203.0
MeSH D009101
יוצר הערך ד"ר מרב לייבה
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםמיאלומה נפוצה

סרטן מח העצם, מיאלומה נפוצה (Multiple Myeloma), שמקורה בתאי ה-Plasma שבמח העצם, מהווה כ-10 אחוזים מכלל הממאירויות של מערכת הדם והלימפה (Lymphatic system) ומתאפיינת בכאבי עצמות, כשל כלייתי, נוירופתיה (Neuropathy) וירידה בייצור התקין של מרכיבי הדם (בעיקר Anemia = ירידה ב-Hemoglobin). נכון ל-2016 התמודדו עם המחלה בישראל 2,000 חולים, ובכל שנה מאובחנים יותר מ-300 חולים חדשים. יותר מ-70 אחוזים מהחולים הם בגילאי 65 ומעלה, אולם המחלה מאובחנת גם בגילאים צעירים יותר.

חלה התקדמות אדירה במחקר ובגילוי תרופות חדשות למיאלומה נפוצה. ב-2015/16 אישר ה-FDA‏ (Food and Drug Administration) מספר תרופות חדשות למיאלומה: בנוסף לKyprolis‏(Carfilzomib) ולPomalidomide‏, התווספו גם הDaratumumab‏ (נוגדן ל-CD38)‏, Elotuzumab‏ (נוגדן ל-SLAMF7‏, Signaling Lymphocytic Activation Molecule F7). כמו כן, Ninlaro‏ (Ixazomib) (מעכב Proteasome פומי) נמצא בשלבי אישור מתקדמים וכן קיים מחקר מתקדם לגבי תרופות נוספות כגון Nivolumab וKeytruda‏ (Pembrolizumab).

הטיפול המקובל במיאלומה נפוצה מבוסס על משלבים של מספר תרופות בהתבסס על אופייה של המחלה שבה מעורבים כבר משלביה הראשונים מספר אוכלוסיות (Clones) שונות של תאי Plasma ממאירים. מקובלים משלבים של שלוש ואפילו ארבע תרופות בו בעת, הפועלות במנגנונים שונים (תמונה מספר 1).

תרשים 1: Clonal tides in single t(4:14) high risk patient


דור חדש של מעכבי Proteasome

Kyprolis‏ (Carfilzomib) היא תרופה מדור חדש של מעכבי Proteasome, הגורמים לעיכוב מלא ובלתי הפיך של ה-Proteasome ובכך ליעילות נוגדת סרטן מוגברת עם מיעוט תופעת הלוואי של נוירופתיה, המאפיינת לעתים קרובות משפחת תרופות זו. התרופה רשומה בישראל לחולי מיאלומה נפוצה במספר התוויות: כתרופת יחיד בקו שלישי לחולים עם מחלה נשנית, שקיבלו לפחות שני קווי טיפול קודמים, או בקו שני במחלה נשנית בשילוב עם Dexamethasone או שילוב עם Revlimid‏ (Lenalidomide) ו-Dexamethasone (תמונה מספר 2).


מיאלומה2.png


המשלב שהביא להישרדות ללא התקדמות הארוכה ביותר מכל המשלבים בקו השני הוא מישלב של Kyprolis‏, Lenalidomide ו-Dexamethasone המבוסס על מחקר ה-ASPIRE. מחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, בשנת 2016, מצא כי מתן טיפול משולב זה בחולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה, הביא להארכת משך ההישרדות ללא התקדמות המחלה באופן משמעותי, לעומת הטיפול הבסיסי [Lenalidomide וסטרואידים (Steroids)]. המחקר הוא מחקר שלב III שבוצע בעשרים מרכזים רפואיים בעולם, ביניהם שישה מרכזים רפואיים בישראל, בקרב כ-800 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה וטופלו בעבר בטיפול תרופתי אחד לפחות.

נמצא כי חציון ההישרדות ללא התקדמות המחלה עומד על 26.3 חודשים, לעומת 17.6 חודשים בזרוע בה קבלו החולים Revlimid ו-Dexamethasone בלבד. כמו כן, כ-32 אחוזים מהחולים הגיעו לתגובה מלאה ו-14 אחוזים הגיעו לתגובה מולקולארית (Molecular) מלאה. בחולים לאחר קו טיפולי אחד, חציון ההישרדות ללא התקדמות עמד אף על כ-30 חודשים ולחולים בעלי סיכון גבוה (המוגדרים ככאלה שנשנו פחות משנה לאחר השתלה, כאלה שנכשלו בטיפול השריה או כאלה שהמחלה שלהם נושאת מאפיינים גנטיים שליליים), המשלב עם Kyprolis הביא להישרדות ללא התקדמות של 23.1 חודשים מול 13.9 עם Revlimid ו-Dexamethasone. לא נמצאה תוספת רעלנות משמעותית או הפסקות טיפול מוגברות בזרוע של הטיפול המשולש לעומת הזרוע שבה טופלו החולים בשתי תרופות בלבד, אך בזרוע עם Kyprolis נצפו יותר אירועי קוצר נשימה (Dyspnea), יתר לחץ דם ואי ספיקת לב (תמונה מספר 3).


מיאלומה3.png


מחקר נוסף, ENDEAVOR, מחקר רחב היקף בחולי מיאלומה נפוצה, נערך מזה כשלוש שנים ב-200 מרכזים רפואיים בעולם וביניהם גם בישראל, בקרב כ-929 חולי מיאלומה נפוצה שמחלתם חזרה ושטופלו בעבר בלפחות קו טיפולי אחד ועד שלושה טיפולים. המחקר בדק את יעילות ה-Kyprolis בשילוב סטרואידים (Dexamethasone) לעומת Bortezomib]]-Dexamethasone]] ומצא כי שילוב של Kyprolis וסטרואידים היה יעיל יותר בהארכת הישרדות ללא התקדמות המחלה. תוצאות הביניים של המחקר העלו כי בחולים שטופלו ב-Kyprolis, ההישרדות ללא התקדמות המחלה היתה ארוכה יותר באופן משמעותי (חציון של 18.7 חודשים) לעומת אלה שטופלו ב-Velcade‏ (Bortezomib)‏ (9.4 חודשים). שיעורי אי ספיקת לב ואי ספיקת כליות שנצפו במסגרת המחקר היו גבוהים יותר בקבוצת החולים שטופלו ב-Kyprolis, אך שיעורי הפסקת טיפול ותמותה במהלך המחקר היו זהים בשתי הקבוצות.

מחקרי ה-ENDEAVOR וה-ASPIRE מחזקים את העדויות על יעילותה של Kyprolis בטיפול בחולים שמחלתם נשנתה הן בשילוב עם Dexamethasone או/ו Lenalidomide והן כתרופת יחיד בקווים מתקדמים יותר.

ההתקדמות הניכרת במחקר במיאלומה נפוצה הביאה למצב בו המיאלומה הפכה למחלה כרונית שהטיפול בה הוא ממושך, והעתיד צופן בחובו שיפור משמעותי נוסף בתוחלת החיים ובאיכות החיים של החולים.

ביבליוגרפיה

  • NCCN guidelines for multiple myeloma, 2013
  • Siegel et al. A phase 2 study of single-agent carfilzomib (PX-171-003-A1) in patients with relapsed and refractory multiple myeloma. Blood 2012 Oct 4;120(14):2817-2825
  • Kumar SK et al. Leukemia. 2012;26(1):149-157
  • Vij R et al. An open-label, single-arm, phase 2 (PX-171-004) study of single-agent carfilzomib in bortezomib-naive patients with relapsed and/or refractory multiple myeloma. Blood. 2012;119(24):5661-5670
  • McCormack PL. Carfilzomib in relapsed, or relapsed and refractory, Multiple Myeloma. Drugs 2012:72:2023-2032.
  • Dimopoulos M. Lancet Oncology, Vol. 17, 2016 (27-38)
  • Stewart K. N Engl J Med 2015; 372:142-152.

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר מרב לייבה - מנהלת השירות למיאלומה נפוצה, המכון ההמטולוגי, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר