האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

פצע קשה-ריפוי - טיפול באמצעות Hard to heal wound - treatment with Ilomedin - Ilomedin

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



טיפול בפצעים קשי ריפוי בעזרת מתן איליופרוסט (אנלוג של פרוסטציקלין) דרך הווריד
'
יוצר הערך ד״ר רם אברהמי
Themedical.png
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםפצע

Ilomedin ‏(Iloprost) הוא אנלוג של Prostacyclin .Prostacyclin מיוצר בתאי האנדותל ומשמש כמרחיב כלי דם (Vasodilator) ונוגד דלקת חזק ביותר. השימוש באיליומדין במתן דרך הווריד למטופלים עם פצעים איסכמיים כרוניים מביא תוך ימים לשיפור דרמטי בכאב ובמתן ממושך ניתן להגיע לשיעורי ריפוי של כ-60% םהפצעים.

פצע איסכמי

פצע איסכמי כרוני מהווה אתגר טיפולי וגורם סיכון לזיהום שעלול לגרום להרס משני וביצוע קטיעה של אצבעות או גפה. איסכמיה ופגיעה בשלמות העור גורמים להפעלת שרשרת של תהליכים הרסניים כשהמרכיב העיקרי בהם הינו חדירות נימיות, זליגה של מדיאטורים (Mediators) מכלי הדם יחד עם אגרגציה (Aggregation) של טסיות התורמת לחסימה נוספת של כלי הדם. הביטוי לכך יהיה פצעים איסכמיים, כאב, בצקת ואודם הנגרמים בשל נזק מצטבר שהולך ומחמיר. תאי האנדותל באזור הנזק חסרים את היכולת ליצור Prostacyclins בכמות מספקת. האיסכמיה אינה מאפשרת לגוף להגיב כראוי ולהביא לתהליך ריפוי ויש צורך בהתערבות לצורך שיפור החמצון. לצורך כך מבצעים צנתורים וניתוחים וסקולריים וכשהם לא מועילים ניתן לטפל בחמצן בלחץ גבוה (Hyperbaric Oxygen), באופן זה החמצן מתמוסס בפלזמה ומועבר לרקמה בדיפוזיה.

פתופיזיולוגיה של Ilomedin

ה-Prostacyclin הוא מולטי פוטנטי המשפיע על מספר תהליכים בגוף:

  1. מרחיב כלי דם ברמת הנימיות.
  2. מעכב אגרגציה של טסיות.
  3. מעכב תהליכים דלקתיים על די עיכוב אינטרלאוקין (Interleukin)‏ 1 ו-6 ועיכוב הדבקות (Adhesion) של לימפוציטים.
  4. מקטין פעילות טסיות בתגובה לאיסכמיה.
  5. מגן על תאי האנדותל.

מתן Ilomedin, אנלוג ל-Prostacyclin, דרך הווריד מוריד את התגובה הדלקתית, מפחית את הכאב, משפר את החמצון ומפחית בצקות. זמן מחצית חיים של Prostacyclin הוא שניות בודדות ואילו לאנלוג שלו זמן מחצית חיים עד פי עשרה ולכן יש להזליפו דרך הווריד.

לפי הוראות משוד הבריאות, Ilomedin ניתן בהתוויות הבאות:

  1. מחלת כלי דם היקפית מתקדמת עם כאבי מנוחה ופצעים איסכמיים שאינה ניתנת לשיפור ברה-וסקולריזציה
  2. אנגיופתיה סוכרתית (Diabetes angiopathy) - פצעים איסכמיים בחולי סכרת, שאינם ברי רה-וסקולריזציה
  3. מחלת בירגר (Buerger's disease) - מחלת כלי דם קטנים הנגרמה עקב תגובה אוטואימונית לעישון וגורמת לפצעים איסכמים בגפיים.
  4. דלקת בכלי הדם (Vasculitis) איסכמית כדוגמת תופעת רנו וסקלרודרמה בהן יש פגיעה בכלי דם קטנים ברמת הנימיות ונגרמת איסכמיה לאיברים.
  5. טיפול ביתר לחץ רם ריאתי.

אופן הטיפול באיליומדין

לחולים עם פצעים איסכמים על רקע מחלת כלי דם פריפריה, חולים במחלת בירגר ובמקרים של אנגיופתיה סוכרתית, מקובל לתת טיפול ראשוני של 5-4 ימים בשבוע למשך 3 שבועות. כל טיפול נמשך 6 שעוה בטיטרציה של 2-0.5 ננוגרם לק״ג לדקה. במחלה רנו ניתן להשיג שיפור בטיפול זה הניתן במשך שבוע.

מטרת הטיטרציה הינה הגעה לריכוז מקסימאלי ללא תופעות לוואי. חובה להשתמש במוניטור לחץ דם ודופק לפני תחילת הטיפול, בשינוי מינון ובהתחלה מחודשת של סדרת טיפול.

משך הטיפול

מספר עבודות ניסו לבחון אה משך הטיפול וצורת המתן לצורך תחזוקה שוטפת שלא במצב האקוטי: ניסיון למתן פעם בחודש מדי חודש לעומת 4-3 ימים כל 4-3 תודשים במחלות סקלרודרמה או במתן לסירוגין במחלות איםכמיות. ניחן לקבוע על סמך העבודוח השונוח שיש השפעה מתמשכה לטיפול, אך יש לחדשו ולהעצימו בל אימת שחלה החמרה קלינית. בישראל, לדוגמא, יהיו מטופלים שלא יזדקקו לטיפול בקיץ, אך עם בוא החורף יזדקקו לחידוש הטיפולים.

תופעות לוואי

תופעות לוואי נגרמות בעיקר בשל האפקט מרחיב כלי הדם, והן:

  1. כאב ראש.
  2. הסמקה.
  3. בחילה.
  4. כאבי בטן.
  5. ירידת לחץ דם.

התוויות נגד

השימוש באיליומדין אסור בעת הנקה והיריון. התוויית נגד יחסית. אי ספיקת לב, הפרעות קצב, אירוע מוחי לאחרונה ואוטם לב בחצי שנה אחרונה.

דעה וניסיון אישי

מתן איליומדין מביא לתוצאות מיידיות שביטויין ירידה בכאב וכבצקת. בהמשך נרגע "האזור האיסכמי" ומתחילים לראות שינוי בסביבה הפצע. איליומדין אינו מציל גפיים עם איסכמיה קשה ונמק. לרוב נדרש טיפול משולב של מתן אנטיביוטיקה דרך הווירד בשל זיהום משני של הפצע.

חסרונו: משך מתן ארוך - 6 שעות - ותופעות לוואי עד כ-30%. יש לציץ שאף מחוץ לאינדיקציות של משרד הבריאות מתן איליומדין בפצעים ונוסטטים מוריד את התגובה האעפלמטורית ומסייע בריפוי.

לצערנו בעבודות שונות הדריוטים (נגזרים) האנלוגים שניתנים דרך הפה לא השיגו תוצאות כעלות מובהקות סטטיסטית במחלות כלי דם פריפריות.

סיכום

איליומדין, שהינו אנלוג לפרוסטציקלין, משמש כטיפול טוב ויעיל למצבי איםכמיה ופצעים איםכמיים שאינם ניתנים לרה-וסקולריזציה. הטיפול מהווה נדבך חשוב במצבי קיצון של פצעים איסכמיים כרונים. על אף תופעות הלוואי ומשך הטיפול הוא יעיל מאוד ומונע קטיעות.

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר רם אברהמי, מומחה בכירורגיית כלי דם, מרכז רפואי רבין, ביה"ח בילינסון, פתח תקווה ומרפאת פצע ת.ל.מ, מרכז רפואי, רמת החי"ל, תל אביב


פורסם בכתב העת D-Medicine, גיליון טיפול בפצעים קשי ריפוי, TheMEDICAL