האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

תכנון זמני ווסת לקראת חתונה - Menstruation planning before wedding

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



תכנון זמני ווסת לקראת חתונה
Menstruation planning before wedding
יוצר הערך ד"ר ישראל כץ
TopLogoR.jpg
 


תיאורי מקרה

מקרה 1

צעירה בת 23, בריאה בדרך כלל, יוצאת לחופשה, ומבקשת לדחות את המחזור הצפוי בעשרה ימים. כיצד אפשר לעזור לה?

מקרה 2

צעירה בת 22, יהודייה, לקראת חתונה. המחזור שלה בדרך כלל סדיר. תאריך החתונה נקבע ביום השני של המחזור הקרוב הצפוי. הרבנית שלחה אותה לבקש כדורים לדחיית המחזור. מה הבעיה שהצעירה רוצה לפתור? כיצד אפשר לעזור לה?

מקרה 3

צעירה בת 31, יהודייה, לקראת חתונה. עד החתונה יש עוד חודשיים. רוצה שהחתונה תהיה במועד מתאים מבחינת המחזור. מבקשת הכוונה. מה תייעץ לה? רופא אחד המליץ לה ליטול גלולות משולבות ברצף עד לחתונה. מה דעתך?

במאמר זה אנסה לפתור שאלות אלו ושאלות רבות דומות להן של נשים הבאות לרופא המשפחה או לרופא הנשים לייעוץ. נעמוד על הנקודות הבאות:

  1. מהן הדרכים המוכרות לדחייה של מחזור וכיצד להשתמש בהן?
  2. מהן הבעיות העומדות בפני כלה יהודייה בבואה לתכנן את מועד חתונתה?
  3. כיצד אפשר להיעזר בצורה מושכלת בידע הכללי על דחיית מחזור כדי לעזור לכלה לקראת חתונתה?

אפשריות לדחות מחזור

אפשר לדחות מחזור בשתי דרכים.

דרך אחת היא להיעזר בתכשיר פרוגסטרוני המאריך את השלב הלוטאלי של המחזור. באופן זה אפשר לדחות את המחזור בכמה ימים. ככל שהשימוש בתכשיר יתארך, יגדל הסיכוי לכך שלאישה יהיה דימום Breakthrough. תכשיר מוכר בישראל הוא פרימולטנור (Norethisterone Acetate) במינון 5 מ"ג פעמיים ביום. יש להתחיל את הטיפול כמה ימים לפני המחזור הצפוי, והדמם המחזורי יופיע יום או יומיים לאחר הפסקת הטיפול.

דרך נוספת היא שימוש בגלולות משולבות למניעת היריון. בגלולות משולבות אפשר להשתמש ברציפות לאורך זמן ולא צפוי דימום מחזורי משמעותי. אולם לשיטה זו כמה חסרונות. כמו בכל אישה שמקבלת גלולות משולבות יש לוודא שאין הוריית נגד על סמך הנחיות מקובלות.[1] לחלק מהנשים המנועות מלקבל תכשיר עם אסטרוגן בשל סיכון קרדיווסקורלי מוגבר, תכשיר פרוגסטטיבי יתאים בכל זאת. לכל אישה המתחילה טיפול בגלולה משולבת יש סיכוי לדימום הפוחת והולך עם הזמן,[2] ושימוש רציף וממושך בגלולה מעלה סיכוי לדימום.[3]

לאישה ממקרה 1 אפשר להציע את שתי אפשרויות האלו. צריך כמובן לבדוק מה מתאים לה באופן אישי, ואם היא מעוניינת במניעת היריון, ולפי נתוניה האישיים להחליט איזה תכשיר לתת לה. גם בשימוש בתכשיר פרוגסטרוני לצורך דחייה של עשרה ימים במחזור וגם בשימוש בגלולה משולבת קיים סיכוי לדמם מינימלי, ויש להסביר זאת לאישה.

הבעיות המיוחדות העומדות בפני כלה יהודייה המנסה לתכנן את המחזור

על פי ההלכה היהודית קיום יחסי מין מותר לאיש ולאשתו רק כאשר האישה נחשבת "טהורה". בזמן הדימום המחזורי האישה נחשבת "נידה", וגם לאחריו אסור לה אפילו לגעת בבעלה עד שתיטהר. לצורך כך עליה להמתין שבעה ימים "נקיים", שבהם אין דימום כלל. כדי לוודא זאת האישה צריכה לבדוק בעזרת בד נקי שאין אפילו טיפת דם בנרתיק. לאחר שבעה ימים נקיים כאלו היא טובלת במקווה, ואז מותר המגע בינה לבין בעלה.[4]

אישה יהודייה הרוצה לקיים הלכות אלו, צריכה להגיע לחתונה לאחר טבילה. אם יהיה לה דימום קל ביותר בימים שלפני החתונה, היא לא תוכל לטבול, ותיקלע למצב לא נעים לקראת החתונה הקרוי "חופת נידה". במצב זה, למרות שכבר נישאה, המגע בינה ובין בעלה עדיין אסור. אישה כזו מבקשת להגיע לחתונתה אחרי תקופה של יותר משבוע ימים ללא דימום כלל. אפשר להגיע למצב כזה בעזרת תכנון קפדני, אם יש לה מחזור מאוד מסודר, או להיעזר בטיפול הורמונלי. חשוב להבין שאפילו דימום קל שייחשב זניח בעיני אישה אחרת שאינה מקפידה על ההלכה, עשוי לגרום מצב מאוד לא נעים לכלה כזו.

עזרה לכלה יהודייה בתכנון המחזור

בחיפוש במאגרים להלן לא נמצאה ספרות מדעית בנושא זה: PubMed ,DynaMed, eMedicine ,UpToDate .Google Scholar ‏[5] הנושא נידון בתשובות לנשים בכתבי עת ובאתרים רפואיים ודתיים שונים. בראון וחבריו עסקו בו במאמר בכתב העת הרפואי הלכתי אסיא.[6] בכנס של איגוד רופאי המשפחה ב-2012 הצגתי עבודה שסיכמה סקר בין רופאים העוסקים בתחום זה.[7] המלצות מבוססות על שתי עבודות אלו.

תרשים המסכם את הגישה לתזמון מחזור לכלה

כאשר כלה באה להתייעץ בעניין תזמון המחזור, יש לברר לפני כל החלטה אם המחזור שלה סדיר ומהי תדירותו. אם האישה באה מספיק זמן לפני החתונה והמחזור שלה סדיר, אפשר להמליץ לקבוע את מועד החתונה בשבוע השלישי של המחזור, ואז סיכויי הדימום קלושים, ואין צורך במתן טיפול תרופתי. בשל כך זו האופציה המועדפת.

ברוב המקרים הנשים פונות לרופא לאחר קביעת תאריך החתונה, ויש להתאים להן טיפול לפי תאריך החתונה ולפי נתוני המחזור שלהן. אם החתונה קרובה, והיא חלה בשבוע הרביעי למחזור, אף על פי שעדיין לא צפוי דימום, מומלץ לתת טיפול בפרימולט נור, כדי למנוע אפשרות של דימום קל. גם אם החתונה צפויה בזמן המחזור הקרוב אפשר להיעזר בפרימולט ולהביא לדחייה של עד שבעה ימים במחזור הצפוי באופן בטוח.

לאישה במקרה 2 אכן מתאים לקבל פרימולט נור 5 מ"ג פעמיים ביום החל משבוע לפני מועד החתונה או המחזור הצפוי (המוקדם ביניהם) ועד לאחר החתונה.

אם האישה מגיעה זמן רב לפני החתונה, אפשר להציע לה גם טיפול בתכשיר פרוגסטרוני וגם טיפול בגלולה משולבת. בעזרת תכשיר פרוגסטרוני אפשר לדחות את המחזור בכמה ימים, ובתכנון מראש אפשר לקבוע את החתונה לזמן שיהיה נקי מדימום. כמו כן, אפשר להציע לאישה ליטול גלולה משולבת. כדאי לתכנן זאת כך שהיא תפסיק ליטול את הגלולות 21 יום לפני החתונה. באופן זה צפוי שיהיה לה דימום, ואחריו מספיק זמן שבו תהיה ללא דימום, ותוכל לעבור שבעה ימים נקיים ולטבול. אם בוחרים בדרך זו, אפשר להציע לה לא לחדש את הגלולה ולהסתפק בתזמון הזה. אך לדעת רוב הרופאים בסקר שהזכרנו מומלץ לחדש את הגלולה לאחר שבעה ימי הפסקה, ולהמשיך איתה עד החתונה.

לאישה במקרה 3 לא מומלץ לקחת גלולות משולבות ברצף, מכיוון שהדבר מגביר סיכוי לדימום שימנע ממנה להיטהר. היא יכולה לקחת גלולה משולבת עד 21 יום לפני חתונתה, ואז לעשות הפסקה של שבוע, וליטול שוב את הגלולות עד החתונה. אם התאריכים מאפשרים זאת והמחזור סדיר, אפשר גם להציע תזמון בעזרת פרימולט נור.

דגשים נוספים

  • באישה שהמחזור שלה אינו סדיר, כדאי לנסות להיעזר בגלולות משולבות ולתכנן בעזרתן את הדימום ואחריו את הימים הנקיים והטבילה.
  • בבחירת גלולה משולבת יש כנראה יתרון לגלולה עם מינון אסטרוגן בינוני או גבוה. פחות כדאי לתת גלולה עם מינון אסטרוגן נמוך (15 או 20 מק"ג EE) בגלל סיכוי גדול יותר לדימומים.
  • עבור רבים מהזוגות הדתיים ליל החתונה הוא ההתנסות הראשונה בחיים בקיום יחסי מין. רצוי לבחון בעדינות את הצורך בהדרכה נוספת לבני הזוג בעניין זה. יש להיות מודעים לכך שחלקם לא יגיעו לקיום יחסים מלאים בלילה זה. אם יש צורך, הפתרונות ההורמונליים המוצעים יכולים לאפשר לאישה להמשיך להיות טהורה, וכך בני הזוג יכולים להמשיך לנסות לקיים יחסים גם בימים שלאחר החתונה. על פי ההלכה לאחר קיום יחסי מין מלאים אחרי החתונה, הכלה שוב נאסרת, וצריכה לספור שוב שבעה נקיים ולטבול לפני שתוכל לשוב ולקיים יחסי מין עם בעלה.
  • חשוב לבדוק אם בני הזוג מעוניינים בהיריון מיד לאחר החתונה. אם כן, יש מקום להדרכה נוספת בנוגע לבדיקות מתאימות, לצורך בנטילת חומצה פולית ועוד. אם בני הזוג אינם מעוניינים בהיריון, יש לדון באופציות למניעת היריון, התחלת טיפול בגלולה משולבת היא הזדמנות טובה לדון בכך. יש לדעת שמניעת היריון מיד לאחר החתונה, היא נושא שנוי במחלוקת בין פוסקי ההלכה, וצריך לאפשר לבני הזוג לבחור בדרך המתאימה להם לפי תפיסת עולמם.

ביבליוגרפיה

  1. WHO Medical eligibility criteria for contraceptive use. Fourth edition, 2009
  2. Cycle control with oral contraceptives: A review of the literature. Thorneycroft IH .Am J Obstet Gynecol. 1999;180(2 Pt 2):280
  3. Continuous combination oral contraceptive pills to eliminate withdrawal bleeding: a randomized trial. Miller L, Hughes JP. Obstet Gynecol. 2003;101(4):653
  4. הלכות אלו מבוארות בתורה - ויקרא טו יג-לג, שם כ, יח. וכן במסכת נידה במשנה ובתלמוד. שולחן ערוך יורה דעה סימנים קפג-קצז. קיימת בנושא ספרות ענפה של פוסקי ההלכה לדורותיהם
  5. ד"ר דלית בלום באתר "מענה לרופא" של שירותי בריאות כללית בתשובה בנושא זה
  6. אלחנן בראון, דינה צימרמן, חנה קטן. מתי מוצדקת התערבות הורמונלית למניעת חופת נידה. אסיא עט-פ, עמ' 96–106 (2007)
  7. תכנון מחזור לכלה לקראת חתונה - ישראל כץ. הוצג בכנס שבתאי בן מאיר 2012. יתפרסם בכתב העת אסיא בקרוב


פורסם בכתב העת לרפואת המשפחה, נובמבר 2013, גיליון מס' 177, מדיקל מדיה עמ' 16-23


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר ישראל כץ החוג לרפואת המשפחה, האוניברסיטה העברית ירושלים; שירותי בריאות כללית מחוז ירושלים


  • תודה רבה לד"ר דלית בלום שעזרה לי בעצותיה בכתבת מאמר זה.