האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

קורטיקוסטרון - Corticosterone

מתוך ויקירפואה
     מדריך בדיקות מעבדה      
קורטיקוסטרון
Corticosterone
 שמות אחרים  Substance H, 11β,21-dihydroxypregn-4-ene-3,20-dione, 17-deoxycortisol ו-11β,21-dihydroxyprogesterone
Corticosterone1.png
מעבדה אנדוקרינולוגיה בדם
תחום ברורים באבחון congenital adrenal hyperplasiaאו CAH
Covers bdikot.jpg
 
טווח ערכים תקין בגיל שמתחת 18 שנה: 18-1,970 ננוגרם/דציליטר; בגיל שמעל 18 שנה: 53-1,560 ננוגרם/דציליטר
יוצר הערך פרופ' בן-עמי סלע

מטרת הבדיקה

אבחון של חשש לחסר של 11-hydroxylase, כמו גם אבחנה מבדלת בין 11β-hydroxylase 1 deficiency או CYP11B1, לבין 11β-hydroxylase 2 או CYP11B2, וכן לאבחון של glucocorticoid-responsive hyperaldosteronism.

כן משמשת בדיקה זו להערכה של היפרפלזיה מולדת של האדרנל בבדיקות סקר של יילודים, כאשר העלייה ברמת 17-hydroxyprogesterone מתונה, ומרמזת לחסר של 11-hydroxylase. מדידת קורטיקוסטרון עשויה לסייע לאשש את האבחון של המפגע המאוד נדיר של חסר אלדוסטרון, הנובע מחסר פעילות האנזים corticosterone methyl oxidase (הידוע גם כ-18-hydroxylase), כאשר היחס בין corticosterone לבין 18-hydroxycorticosterone יכול להיות מוגבר.

מידע קליני

Corticosterone הוא הורמון קורטיקו-סטרואידי בן 21 פחמנים, המשמש קודמן (precursor) של אלדוסטרון. הוא מיוצר בעיקר בקליפת בלוטת האדרנל מ-deoxycorticosterone, ומומר בהמשך ל-18-hydroxy corticosterone, ולבסוף הופך לאלדוסטרון במסלול המינרלו-קורטיקואידים. בלוטות האדרנל, השחלות, האשכים והשלייה מייצרים הורמונים סטרואידים, שיכולים להתחלק ל-3 קבוצות עיקריות:

  1. מינרלו-קורטיקואידים
  2. גלוקו-קורטיקואידים
  3. סטרואידי מין

הסינתזה מתחילה מכולסטרול, לאורך 3 מסלולים מקבילים המתאימים ליצירת שלושת קבוצות עיקריות אלו של סטרואידים, דרך ביקועים עוקבים של שרשרות צדדיות וריאקציות הידרוקסילציה. ברמות שונות של כל מסלול, תוצרי ביניים יכולים לעבור למסלול סמוך על ידי ריאקציות אנזימטיות נוספות. קורטיקוסטרון הוא בעל משמעות מעטה באדם, פרט למקרה הנדיר של CAH כתוצאה מחסר 17-α-hydroxylase.

מטבוליזם של קורטיקוסטרון

Corticosterone הוא תוצר הביניים הראשון במסלול הקורטיקואידי עם פעילות מינרלו-קןרטיקואידית משמעותית. הסינתזה שלו מהקודמן 11-deoxycorticosterone מקוטלזת על ידי האנזים 11β-hydroxylase 2 הידוע גם כ- CYP11B2או על ידי האנזים 11beta-hydroxylase 1 הידוע גם כ- CYP11B1. קורטיקוסטרון מומר בהמשך ל-18-hydroxycorticosterone, ובסופו של התהליך לאלדוסטרון, שהוא המינרלו-קורטיקואיד הפעיל ביותר. שתי ריאקציות אלו מקוטלזות על ידי CYP11B2, אשר לא בדומה לאנזים האחות שלו, CYP11B1, הוא בעל פעילות של 18-hydroxylase וכן של 18-methyloxidase (הידועה גם כ-(aldosterone synthase.

התועלתיות העיקרית של המדידות של תוצרי ביניים בתהליך הסינתזה של סטרואידים, היא ביכולת להשתמש בהן לאבחון של מפגעים של סינתזת סטרואידים, בעיקר לאבחון של CAH או congenital adrenal hyperplasia. כל סוגי CAH כרוכים עם חסר קורטיזול פרט לחסר של CYP11B2, ומקרים מבודדים של פגמים בפעילות של האנזים 17-lyase של CYP17A1 (לאנזים זה יש גם כן פעילות של 17 α-hydroxylase). במקרים של חולי חמור או טראומה, מצב של CAH עלול להתבטא בהתאוששות ירודה או אף במוות. מטופלים עם הצורה השכיחה ביותר של CAH (חסר של 21-hydroxylase המופיע ב-90% מהמקרים), או אלה עם הצורה השלישית בשכיחותה של CAH (חסר של האנזים 3-β-steroid dehydrogenase, המופיע בפחות מ-3% מהמקרים, ובאלה הצורה הנדירה ביותר הידועה כ-StAR או steroidogenic acute regulatory protein או חסר של האנזים 20,22 desmolase, עלולים גם כן לסבול מחסר של מינרלו-קורטיקואיד, שכן חסימת האנזימים במפגעים אלה הם פרוקסימאלים למינרלו-קורטיקואידים בעלי עוצמה.

מטופלים אלה עלולים לסבול ממשברים של אובדן מלחים בינקותם. לעומת זאת, מטופלים עם הצורה השנייה בשכיחותה של CAH, חסר של האנזים 11-hydroxylase (המהווה פחות מ-5% של המקרים), הם בעלי לחץ-דם תקין או מוגבר, שכן החסימה האנזימטית משפיעה על CYP11B1 או על CYP11B2, אך רק באופן נדיר על שניהם, מה שמבטיח שלפחות corticosterone עדיין מיוצר. בנוסף, מטופלים עם כל הצורות של CAH עלולים לסבול מההשפעה של הצטברות המצע באופן פרוקסימלי לנקודת החסימה האנזימטית. בשלושת הצורות השכיחות ביותר של CAH, הקודמנים (precursors) המצטברים חודרים למסלול סטרואידי המין, וגורמים לויריליזציה של נשים, או במקרים מתונים יותר לשעירות-יתר (hirsutism), לתסמונת השחלה הפולי-ציסטית או לאי-פריון, כמו גם לאפשרות של הופעת שעירות באזורי הערווה ובשלות מינית מוקדמת (adrenarche ו-pubarche), בשני המגדרים.

מדידה של קודמנים שונים של המינרלו-קורטיקואיד הבשל ושל גלוקו-קורטיקואידים, בתיאום עם הקביעה של רמות סטרואידי-המין, מאפשרת את האבחון של CAH, ואת הסוג המדויק שלו, ומסייעת כעזר בניטור של טיפול משלים עם סטרואידים ובהתערבויות תרפויטיות אחרות (Von Schnakebburg וחב' ב-Eur J Pediatr משנת 1980, ו-Therrell ב-Endocrinol Metab Clin North Am משנת 2001). מדידה של קורטיקוסטרון משמש כעזר למדידת 11-deoxycorticosterone ו11-deoxycortisol (הידוע גם כ-compound S), באבחון של חסר של CYP11B1 (הכרוך בחסר קורטיזול), ובחסר הפחות שכיח של CYP11B2 (בו אין חסר קורטיזול). כמו כן מדידת קורטיקוסטרון תשמש באבחון המפגע הנדיר hyperaldosteronism המגיב לגלוקו-קורטיקואידים (בו הביטוי של הגן CYP11B2 מונע על ידי הפרומוטר של CYP11B1, מה שמאפשר לו להגיב ל-ACTH במקום שיגיב ל-renin). כמו כן ניתן בעזרת מדידת קורטיקוסטרון לאבחן אובדן מבוּדד של תפקוד של האנזים 18-hydroxylase וכן של האנזים 18-methyloxidase.

לצורות אחרות של CAH, הבדיקות הבאות עשויות להיות רלוונטיות: א) לאבחון חסר של 21-hydroxylase ניתן למדוד בנסיוב רמת21-hydroxyprogesterone וכן את רמת androstenedione, ואת רמת 21-deoxycortisol. ב) לאבחון חסר של האנזים 3β-steroid dehydrogenase ניתן למדוד רמת 17-pregnenolone ואת רמת hydroxypregnenolone -17. ג) לאבחון חסר של 17-hydroxylase או של 17-lyase (שני אנזימים שמוצאים ב-CYP17A1), ניתן למדוד בנסיוב את רמת pregnenolone ואת רמת 17-hydroxypregnenolone, כמו גם את רמת פרוגסטרון, את רמת hydroxyprogesterone 17-, את רמת dehydroepiandrosterone (הידוע כ-DHEA) וכן את רמת androstenedione. את רמת קורטיזול יש למדוד בכל המקרים של חשד ל-CAH (על פי Collett-Solberg ב-Clin Pediatr משנת 2001, ו-Forest ב-Hum Reprod Update משנת 2004).

בהערכה של חשד של חסר 11-hydroxylase, מדירת קורטיקו-סטרון צריכה להתבצע במקביל למדידת 11-deoxycortisol, וכן מדידת corticosterone, 18-hydroxycorticosterone, וכן מדידת קורטיזול, renin ו-aldosterone. כאשר מזהים בבדיקות סקר יילודים מפגע של CAH, בדיקת קורטיקוסטרון צריכה להתבצע ביחד עם בדיקת -11-deoxycortisol ו-11-deoxycorticosterone כבדיקות סיוע למדידות 17--hydroxyprogesterone17, אלדוסטרון וקורטיזול (Tonetto-Fernandes וחב' ב-J Clin Endocrinol metab משנת 2006).

אינטרפרטציה של הממצאים