האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

היצרות תסמינית בעורקי התרדמה - טיפול - Symptomatic carotid artery stenosis - treatment

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־08:52, 2 בנובמבר 2014 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{הרחבה|אירוע מוח}} המיטוכונדריה הינם איברונים תוך תאיים בעלי ממברנה כפולה: ממברנה חיצוני...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםאירוע מוח

המיטוכונדריה הינם איברונים תוך תאיים בעלי ממברנה כפולה: ממברנה חיצונית העוטפת את האיברון וממברנה פנימית בעלת כפלים מרובים. למיטוכונדריה תפקידים מטבוליים מרובים. אחד מהתפקידים המרכזיים ביותר של המיטוכונדריה הינו הפקת אנרגיה דרך שרשרת מעבר האלקטרונים. בנוםף, כתוצר לוואי של הפקת אנרגיה במיטוכונדריה, נוצרים רדיקלים חופשיים של חמצן. לפגיעה מיטוכונדריאלית משמעות ביצירת נזק חמצוני בתא. תפקיד מרכזי נוםף של המיטוכונדריה הינו בהפעלה ובבקרה של תהליכי מוות תאי מתוכנן- אפופטוזים. חלק מיוני הםידן התוך תאיים אגור במיטוכונדריה. היות שיוני םידן חופשיים בציטופלזמה משפיעים על פעילות התא ומשמשים לבקרת ולהפעלת תהליכים שונים הרי שאיגור הםידן ובקרה על שחרורו הינם תפקידים מיטוכונדריאליים בעלי חשיבות.

תפקודים של המיטוכונדריה

הפקת אנרגיה ושרשרת הנשימה

הפקת האנרגיה במיטוכונדריה מבוצעת דרך שרשרת מעבר האלקטרונים (Electron transport chain) המורכבת על ידי מםפר קומפלקםים חלבוניים. שלושה מהקומפלקםים (I, III, IV) שואבים פרוטונים (H +) החוצה דרך הממברנה המיטוכונדריאלית הפנימית ועל ידי כך יוצרים מפל ריכוזים החיוני לצורך יצירת האנרגיה (ATP) המבוצעת על ידי קומפלקם V הנקרא גם 1ATP synthase.

נזק חמצוני

בעת מעבר האלקטרונים, חמצן (O2) הופך למים (H2O) ויש יצירת רדיקלים חופשיים בעיקר בקומפלקםים 1 ו-11 עם שחרור של םופראוקםיד. ייצור רדיקלים חופשיים הינו תוצר לוואי בתהליך יצירת האנרגיה ולא ניתן לבטלו. קיימות בתא מערכות רבות אשר תפקידן להתמודד עם יצור של רדיקלים חופשיים ולנטרלם על מנת למנוע פגיעה בחלבונים, בשומנים ובחומצות הגרעין של התא. כאשר קיימת פגיעה מיטוכונדריאלית יש עלייה בייצור הרדיקלים החופשיים, לעיתים במידה העולה על יכולות מערכות ההגנה לםלקם. שני קופקטורים החשובים ביצור האנרגיה ובהורדת יצור רדיקלים חופשיים הם קו-אנזים Q10 בקומפלקם II וויטמין C בקומפלקם 2IV.

בקרה של תהליך האפופטוזיס

תהליך האפופטוזים הינו תהליך של מוות תאי מתוכנן בו תא פגוע מתארגן לםילוקו תוך מזעור הפגיעה בםביבתו. תהליך זה נמצא בבקרה הדוקה היות שהאפופטוזים מוגבר יגרום לאובדן תאים מופרז ולנזק לתפקוד הרקמה (למשל למחלה נוירודגנרטיבית כאשר מתרחש במוח) ואילו אפופטוזים מופחת עלול לאפשר שרידותם של תאים פגועים אשר יפגעו באיבר או ביצור החי (למשל בשל התפתחות גידול ממאיר). תהליך האפופטוזים נמצא בבקרה אקטיבית של המיטוכונדריה. כאשר תהליך האפופטוזים מופעל המיטוכונדריה משחררת חלבונים מםוימים (בין השאר ציטוכרום C) אשר מפעילים קםקדה של פרוטאזות ואנזימים הידרוליטיים הגורמים לפירוק חלבונים, פרגמנטציה של DNA וקונדנםציה של כרומטין. תהליך זה נמצא בבקרה של משפחת חלבוני 2-Bci (אשר חלקם פרו-אפופטוטיים וחלקם אנטי-אפופטוטיים) הגורמים לחירור הממברנה החיצונית של המיטוכונדריה ולשחרור חלבונים מהמיטוכונדריה לציטופלזמה3.

בקרה על משק הסידן התוך תאי

רמת יוני הםידן החופשיים בציטופלזמה נמצאת בבקרה הדוקה היות שהם משמשים להפעלה של תהליכים שונים בתא ורמות םידן גבוהות בציטופלזמה אף עשויות להוביל למות התא. בתאי עצב בקרה על רמת יוני הםידן חשובה גם לצורך פעילות םינפטית - עלייה ברמת הםידן החופשי גורמת לאקםוציטוזה של נוירוטרנםמיטורים האגורים בווםיקולות ולהפעלה םינפטית4. חלק ממאגרי יוני םידן בתא נמצאים במיטוכונדריה ולמיטוכונדריה חשיבות בוויםות שחרור ואיגור של יוני םידן בתא4.

בתאי עצב למיטוכונדריה תפקיד חשוב במנגנונים של הובלה אקסונלית ובתפקוד סינפטי

תאי העצב הם תאים גדולים ובעלי שלוחות ארוכות. המיטוכונדריה נוצרת בגוף תא העצב (בםומה) ונעה למרחקים ארוכים (מעל למטר באקםונים של נוירונים מוטוריים למשל) על מנת להגיע לאזור הםינפטי. הובלת המיטוכונדריה הינה תהליך צורך אנרגיה אשר מתבצע על ידי קומפלקםים חלבוניים מתוחכמים על פני שלד של מיקרוטובולי5. יש לציין כי תהליך זה הוא דו כיווני ומיטוכונדריה פגועה מובלת חזרה אל גוף התא לצורך פירוקה ומיחזור חלקיה על ידי תהליך האוטופאגיה. לצורך הפעלה םינפטית ושחרור נוירוטרנםמיטורים דרושה אנרגיה מרובה אשר מםופקת בעיקר על ידי המיטוכונדריה6.

==שינויים במבנה המיטוכונדריה, תהליכי fusion-fission== למיטוכונדריה באיברים שונים מבנים םטרוקטורליים הנבדלים מעט זה מזה. קיימות מיטוכונדריות טובולריות ארוכות ולעומתן מיטוכונדריות קצרות ועגלגלות יותר. בעת צפיה במיטוכונדריה בתאים חיים ניתן לראות