האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

ציפורן חודרנית - Ingrown nail

מתוך ויקירפואה


ציפורן חודרנית
Ingrown Nail
516px-Ingrown nail 002.jpg
ICD-10 Chapter L 60.0
ICD-9 703.0
יוצר הערך
 



ציפורן חודרנית היא תופעה של גדילת ציפורן כף היד או כף הרגל אל תוך מצע הציפורן. בין הסיבות לתופעה: גזירה לא נכונה של הציפורן, נעליים הדוקות מדי, פטרייה, מכה ועוד. הבשר גדל אל מעל לציפורן ולעתים קרובות נוצר בשר פראי, וזיהום. ציפורן חודרנית מובילה לכאבים עזים באצבע.

אפידמיולוגיה

כ-20% מהמטופלים הפונים לרופא משפחה עם בעיה בכף הרגל סובלים מציפורן חודרנית הידועה גם בשם : onychocryptosis. ציפורן חודרנית קורת כשהעור סביב הציפורן נדקר על ידי לוחית הציפורן כך שנוצר תהליך של גוף זר, דלקת, זיהום ותיקון. בסופו של דבר, התהליך עשוי לגרום לכאב, ניקוז ונגע באצבע המעורבת שמדיפה ריח של ריקבון. כמו כן, נוצרת רקמה רכה והיפרטרופיה סביב לוחית הציפורן.

אטיולוגיה

גורמים אנטומיים והתנהגותיים שהופכים מטופל למועד לסבול מציפורן חודרנית כוללים שיטות לא נכונות של גזירת הציפורן, טראומה חוזרת או בלתי מכוונת, גורמי סיכון גנטיים, הזעת יתר והיגיינת כף רגל לא טובה. ההנחה היא שקפלי ציפורן רחבים ודקים יותר וציפורניים שטוחות יותר מעלות את הסיכון לציפורניים חודרניות, אך הנחה זו טרם הוכחה.

קליניקה

מצבים רפואיים הקשורים עם ציפורן חודרנית כוללים : סוכרת, השמנה, מחלות בבלוטת המגן, הלב והכליה שעשויים לגרום לבצקת בגף תחתון.

ניתן לאפיין חומרת הציפורן החודרנית כקל עד בינוני, כאשר הנגע גורם לכאב קל עד בינוני עם לחץ, למעט אודם ולניקוז לא מוגלתי. מקרים קלים קשורים עם נפיחות ובצקת בקפל הציפורן ומקרים בינוניים קשורים עם עלייה בנפיחות וייתכן אף ניקוז מוגלתי, זיהום וכיב בקפל הציפורן.

ציפורן חודרנית בדרגה בינונית עד קשה קשורה עם כאב קשה, מטיל נכות, אודם ניכר וניקוז מוגלתי. במרבית המקרים הקשים של ציפורן חודרנית יש דלקת כרונית, יצירת רקמת גרעון והיפרטרופיה ניכרת של קפל הציפורן. גם במקרה של נגעים בינוניים עד קשים לא מומלץ על שימוש אנטיביוטי באופן שגרתי מאחר ולא הוכח שטיפול זה מפחית זמן ריפוי, תחלואה פוסט-ניתוחית או שיעורי הישנות.

אבחנה

טיפול

על מנת לעזור למנוע מצב של ציפורן חודרנית, יש לגזור את הציפורניים ישר, לא בצורה מחודדת ולא קצר מדי. כמו כן, אין לעגל את פינות הציפורן.

אינדיקציות לטיפול בציפורן חודרנית כוללים כאב או זיהום משמעותיים, ציפורן מעוותת ומעוקלת הידועה בשם onychogryposis או דלקת כרונית וחוזרת של קפל הציפורן (פרוניכיה).

גישות טיפול שמרניות מתאימות כטיפול ראשוני בציפורן חודרנית בדרגה קלה עד בינונית. שיטות אלה כוללות השריית כף הרגל במים חמים עם סבון ומשחה אנטיביוטית מקומית או קרם/משחת סטרואידים בפוטנטיות קלה עד גבוהה, הכנסת פתיל צמר גפן מתחת לקצה הציפורן החודרנית הגדלה וסד מסוג gutter splinting.

כשהטיפול השמרני נכשל כטיפול קו ראשון בציפורן חודרנית בדרגה בינונית עד קשה, טיפולים כירורגיים עשויים להתאים, כגון הסרה חלקית או מלאה של הציפורן עם או ללא פנוליזציה (phenolization – פנול המשמש למניעת צמיחה מחודשת של הציפורן). הסיכון לזיהום פוסט-ניתוחי עולה במקצת בניתוח הסרה חלקית ופנוליזציה של הציפורן. מתן אנטיביוטיקה אוראלית לפני או אחרי הפנוליזציה לא הוכח כמשפר תוצאות.

במידה ויש הישנויות פוסט-ניתוחיות עם כאב וזיהום, יש להרוס באופן קבוע את רקמת המטריקס הג'רמינלי בעזרת פנוליזציה (תמיסת פנול של 80-88%), אבלציית electrocautery, radiofrequency או אבלציית לייזר הנעזרת ב-דו תחמוצת הפחמן.

קונטרה-אינדיקציות לטיפול כירורגי כוללים אלרגיה לחומרי הרדמה מקומיים, הפרעת דימום או היריון במידה ושוקלים טיפול בפנול.

כל המטופלים העוברים ניתוח בציפורן צריכים לקבל הדרכה מתאימה בכל הקשור לטיפול הפוסט-ניתוחי.

להלן פירוט המלצות ספציפיות
  1. בטיפול בציפורן חודרנית ללא זיהום, יש לנקוט בגישות שמרניות, כגון שימוש בפתיל צמר גפן, חוט דנטלי או gutter splint מתחת לקצה הלטרלי של הציפורן הגדלה (דרגת עדות C).
  2. מתן אנטיביוטיקה אוראלית לא מפחית שיעורי ריפוי או שיעורי תחלואה פוסט-ניתוחית לפני או אחרי פנוליזציה (דרגת עדות B).
  3. הוצאה חלקית של הציפורן החודרנית ולאחר מכן פנוליזציה או הוצאה כירורגית ישירה של מטריקס הציפורן שווים ביעילותם (דרגמת עדות B).
  4. הוצאה חלקית של הציפורן בשילוב עם פנוליזציה יעילים יותר במניעת הישנות תסמינית של ציפורן חודרנית בהשוואה להוצאה כירורגית של הציפורן ללא פנוליזציה, אך נושאת בחובה סיכון מעט מוגבר לזיהום פוסט-ניתוחי (דרגת עדות B).

אבלציית electrocautery או radiofrequency אגרסיבית מדי למטריקס הציפורן עשויה להזיק לפאציה או לפריאוסט ליד ומתחת לציפורן. במידה והציפורן לא מחלימה טוב מספר שבועות לאחר ביצוע הפרוצדורה, יש לבצע הטריה, אנטיביוטיקה אוראלית והערכה רדיוגראפית. לפני הפרוצדורה יש להדריך את המטופלים, שהמראה של הציפורן החודרנית עשוי להשתנות וכי רקמת הגרעון שנוצרה על ידי הסרת הציפורן תהפוך בסופו של דבר למראה תקין.

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

  • Am Fam Physician. 2009;79:303-308

קישורים חיצוניים