האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

צינור עורקני פתוח - Patent ductus arteriosus

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־05:26, 17 במאי 2014 מאת Motyk (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

המידע בערך זה אינו מלא
אם הינך רופא/ה, אנחנו מזמינים אותך לשפר את הערך ולהוסיף את המידע הדרוש להשלמתו. אם אין לך הרשאות עריכה ניתן לבקש זאת (קבלת הרשאות), וללמוד כיצד לערוך (עריכה בוויקירפואה).



צינור עורקני פתוח
Patent ductus arteriosus
Patent ductus arteriosus.svg
יוצר הערך
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםמום לב מולד

צינור עורקני פתוח ((Patent ductus arteriosus (PDA) הוא מצב בו המעבר בין שני העורקים הגדולים נותר פתוח מחוץ ללב. המצב נפוץ בפגים.

בחיים העובריים קיים פתח בין העורק הריאתי לאבי העורקים (Aorta). הוא נובע מכך שהריאות סגורות ולכן דם שזורם לתוך העורק הריאתי עובר הסטה לאבי העורקים. לאחר שהילוד יוצא מן הרחם מתחילה זרימה לריאות ואין יותר צורך בהסטה. בגיל 2-3 ימים הצינור העורקני (Ductus arteriosus) נסגר. אם הוא לא נסגר, הילוד נותר עם פתח בין החללים עם פוטנציאל לדלף גדול כיוון שמדובר בשתי מערכות הפועלות בהפרש לחצים גדול.

בגיל 4-6 שבועות, ככל שיורדים התנגודת והלחץ הריאתי, מתחילה זרימה משמאל לימין - ומופיעה בצקת ריאות (Pulmonary edema). האיוושה בצינור עורקני פתוח היא המשכית, סיסטולית ודיאסטולית. הסיבה לכך היא שקיים הפרש לחצים גם בסיסטולה וגם בדיאסטולה. הילדים מציגים סימפטומים של פגם במחיצה הבין חדרית (Ventricular septal defect) גדול.

טיפול

סגירת צינור עורקני פתוח יכולה להתבצע באמצעות:

  1. קשירה כירורגית בניתוח (דרך בית השחי).
  2. בצנתור (Catheterization) - מניחים סליל, ונוצר טרומבוס שסוגר את הצינור.
  3. מתן Indomethacin לפגים.