האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

מחלת נגיף האבולה - Ebola virus disease

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־17:31, 21 באוגוסט 2014 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (←‏ביבליוגרפיה)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


מחלת נגיף האבולה
Ebola virus disease
7042 lores-Ebola-Zaire-CDC Photo.jpg
שמות נוספים אבולה וירוס-Ebola hemorrhagic virus
יוצר הערך ד"ר יאן מיסקין
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםאבולה

מחלת האבולה היא מחלה נדירה שנודעת בשל הקטלניות שלה (50-90% ממי שמפתח את סימני הדמם האופייניים). המחלה מוכרת מזה כ-40 שנה, והופיעה עד עתה באזור מוגדר היטב במרכז אפריקה, סביב מזרח זאיר, אוגנדה ומערב קניה. מאגר המחלה- בבעלי חיים. במרץ 2014 החלו דיווחים על הופעת המחלה בגיניאה שבמערב אפריקה.

המחלה התפשטה לשתי מדינות שכנות - ליבריה וסיירה ליאונה, וכעת נוספים מקרים מדי יום. מספר המקרים אינו ידוע, בין השאר בשל הימנעות האוכלוסייה מהגעה לבתי חולים - בשל שיעור התמותה הגבוה שם. חולה שהגיע ללאגוס, ניגריה וטופל שם בבית חולים, הביא להדבקה של צוות רפואי מקומי, אולם ככל הנראה ההתפרצות שם נבלמה.

אפידמיולוגיה

מחלת האבולה היא מחלה זואונוטית (Zoonosis) - מחלה שנמצאת בקרב בעלי חיים, ועוברת לבני אדם כתוצאה מחשיפה לבעלי חיים נושאי המחלה. ההשערה הרווחת שהמאכסן בטבע הנו עטלף הפירות (Fruit bat) בכל ההתפרצויות שהחלו באפריקה שמדרום לסאהרה. עד להתפרצות של שנת 2014 היו התפרצויות של המחלה במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, באוגנדה ובמערב קניה, עם אירוע נוסף בצפון מדינת אנגולה. האירוע של 2014 זוהה לראשונה בגיניאה במרץ 2014. ככל הנראה החולה הראשון הגיע לאזור בסוף 2013 ממדינת גאבון.

התפשטות המחלה בקרב בני אדם מופיעה בשלוש קבוצות
  • בין בני משפחה ומטפלים של חולים במחלה
  • חשיפה לגופות תוך הכנה לקבורה וטקסי קבורה
  • בתוך מוסדות רפואיים - הדבקה של הצוות המטפל או של מטופלים אחרים כתוצאה מנהלי בידוד לקויים
אין העברה דרך האוויר, ללא מגע פיזי עם המטופל או נוזלי גופו והפרשותיו.

ההדבקה נובעת ממגע ישיר עם גוף המטופל, עם נוזלי הגוף שלו או עם בגדיו וכלי המיטה. הסיכון להדבקה תלוי בעומס הנגיפי (ריכוז הנגיפים בדם) שעולה מאד עם התקדמות המחלה.

אטיולוגיה

המחולל EHV‏ (Ebola Hemorrhagic Virus) הוא נגיף ממשפחת ה-Filoviruses, החומר הגנטי הוא סיב בודד של RNA. משפחה זאת כוללת שתי קבוצות עיקריות ה-Marburgviruses (זן יחיד) וה-Ebolaviruses שכוללים 5 זנים ונקראים על פי מקום הזיהוי הראשון. התפרצות ה-EHV של 2014 נגרם מזן ה- Zaire ebolavirus.

קליניקה

תחילת המחלה מתאפיינת בתסמינים לא ספציפיים כגון חום, כאבי שרירים, כאב ראש ובהמשך הקאות ושלשול קשה, כאב בבית החזה, שיעול וכאב גרון; התופעות של דימום מופיעות בפחות ממחצית החולים - מה שמקשה על אבחנה ובידוד החולים.

תופעות נוספות:

עם התקדמות המחלה ניכר דלדול, והופעת סימני דמם בעור, סביב דקירות מחט ובלחמיות. סביב היום החמישי למחלה מופיעה פריחה בעיקר על החזה, בטן וגב. בשבוע השני למחלה מופיע שיפור ספונטני או הידרדרות עם אי ספיקה רב-מערכתית ומוות.

שיעור התמותה משתנה בין זני הנגיף; זן ה-Zaire ebolavirus נחשב לאלים ביותר עם שיעורי תמותה היסטוריים של למעלה מ-70% מחולים שזוהו. באירוע של 2014 שיעורי התמותה המדווחים הם 60-70%.

טיפול

נכון להיום אין טיפול שיעילותו מוכחת כנגד EHV, ולא קיים חיסון; עם זאת יש דיווחים על ניסויים מוצלחים של חיסון בקופים עם תכנון להתחיל ניסוי בבני אדם בקרוב. תוך כדי ההתפרצות ניתנים טיפולים ניסיוניים המבוססים על נוגדנים שמופקים, בין השאר, מחולים שהחלימו מהמחלה. קיימים טיפולים ניסיוניים שמטרתם להפריע לשכפול ה-RNA הנגיפי.

פרוגנוזה

הפרוגנוזה מושפעת מחומרת המחלה המתפתחת באותו חולה, ומוחמרת עם הופעת תופעות דם ואי ספיקה של מערכות שונות בגוף. זיהוי מוקדם, מתן טיפול תומך בהתאם למצב הקליני, ושימוש בטיפולים ניסיוניים שזמינים באותו העת עשויים לשפר את מהלך המחלה. כל הטיפול חייב להינתן תוך הגנה מקסימלית על הצוות המטפל, ועל מי שנחשף לחולה. החשופים ישהו בבידוד למשך 21 יום ממועד החשיפה.

דגלים אדומים

ביקור בארץ אנדמית או באזור אנדמי והופעת חום בתקופת הדגירה.

חוזר משרד הבריאות העדכני מזהיר מנסיעה לשלוש המדינות עם עיקר התחלואה (גיניאה, ליבריה, סיארה ליאונה) ומכניסה לבית החולים המרכזי בלאגוס, ניגריה.

הגדרת מקרה "חשוד באבולה":

  • חום מעל 38.0 מעלות
וגם
  • שהות במדינה אנדמית (גיניאה, סיירה לאיונה, ליבריה) או באזור נגוע (לאגוס, ניגריה) ב-21 יום שקדמו לסימני המחלה (לגבי לאגוס, ניגריה - רק מי שהיה במגע עם חולה מאובחן או חשוד או עם הפרשותיו או מי ששהה בבית חולים)

בכל מקרה של חולה חשוד במחלה יש להתייעץ בלשכות הבריאות המחוזיות או במומחה למחלות זיהומיות בבתי החולים על מנת לקבל מידע היכן ובאילו תנאים לפנות לטיפול רפואי.

ביבליוגרפיה

  • Peters CJ. Marburg and Ebola Virus Hemorrhagic Fevers. In Mandell GL, Bennett JE and Dolin R eds Mandell, Douglas and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases- 7th Ed. Philadelphia: Elsevier; 2010; 2259-63.
  • Feldmann H. Ebola - A Growing Threat? N Engl J Med. 2014 May 7. [Epub ahead of print]
  • Baize S1, Pannetier D, Oestereich L et al. Emergence of Zaire Ebola Virus Disease in Guinea - Preliminary Report. N Engl J Med. 2014 Apr 16. [Epub ahead of print].
  • MacNeil A, Rollin PE. Ebola and Marburg hemorrhagic fevers: neglected tropical diseases ? PLoS Negl Trop Dis. 2012 Jun;6(6):e1546. Epub 2012 Jun 26.

המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר יאן מיסקין, רופא משפחה ומחלות זיהומיות' מרפאת המושבה, שרותי בריאות כללית, מחוז ירושלים