האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

מניעת כאבי גב - Back pain prevention

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־16:03, 22 במאי 2011 מאת יאיר נתיב (שיחה | תרומות) (דף חדש: == '''מניעת כאבי גב תחתון''' == המלצות לאוכלוסייה הכללית: 1. פעילות גופנית מומלצת למניעת העדריות מהעבודה, ...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

מניעת כאבי גב תחתון

המלצות לאוכלוסייה הכללית:

1. פעילות גופנית מומלצת למניעת העדריות מהעבודה, מניעת חזרה וקיצור חזרה של התקפי כאבי גב תחתון (כג״ת). אין עדות בעד או נגד סוג מסוים של פעילות גופנית.

2. מידע וחינוך לגבי בעיות גב יכול להינתן בתנאי שהמידע בנוי על מודל ביו־פסיכו־סוציאלי. מידע הבנוי על מודל ביו־מדיקלי או ביו־מכני איננו מומלץ.

3. בית ספר גב בגישה הביומכנית עם דגש על ״הרמה נכונה״ אינו מומלץ. תוכניות מרוכזות הבנויות על המודל הביו־פסיכו־סוציאלי יכולות להיות מומלצות.

4. חגורות גב אינן מומלצות.

5. אין מספיק מידע כדי להמליץ בעד או נגד שימוש בכיסאות או במזרנים מיוחדים.

6. אין מספיק מידע כדי להמליץ בעד או נגד טיפול במניפולציות ימיות(כולל כירופרקטיקה) במניעה לכג״ת.

7. מדרסים לנעליים אינם מומלצים למניעת כג״ת.

8. התערבויות חינוכיות במגמה למנוע כג״ת בגיל בית הספר נראות מבטיחות, אד בשלב זה אין עדין מספיק מחקר מבוסס ואיכותי לצורד מתן המלצות.

9. שינוי בגורמי סיכון ידועים לכאב גב תחתון: עודף משקל, עישון ולחץ פסיכולוגי בעיקר בעבודה: אין כל מחקר אקראי לגבי גורמים אילו. לגבי עישון ישנם מספר מחקרים טובים המדגימים את הקשר. לאור הנזק הניכר הכרוד בעישון למערכות גוף אחרות, ניתן להתייחס למפגש רופא חולה הקשור לכאב גב כהזדמנות לשינוי הרגל בריאות זה.


נושאים נוספים:

א. נשיאת ילקוט: משקל הילקוט לא יעלה על 10% ממשקל הילד.

יש לבחור ילקוט עם רצועות כתף רחבות ומרופדות, ריפוד בגב הילקוט, ורצוי גם רצועה הנקשרת סביב האגן על מנת להקטין את העומס על הכתפיים והגב העליון.

ב. עבודה מול מחשב: מהווה כיום חלק משיגרת החיים של מרבית האוכלוסייה, ושגרה נכונה של עבודה מול מחשב תמנע נזקים לעיניים, לגב ולידיים.

בעבודה מול מחשב יש להתאים את הישיבה כדלהלן: הגבול העליון של המסד יהיה בגובה העיניים או מעט מתחתיהן, והמסד כולו יהיה בהטיה קלה לאחור. המרחק בין המסד לעיניים יהיה 75-55 ס״מ.

מומלץ למקם את המקלדת על השולחן במרחק המאפשר הנחת האמות לכל אורכן על השולחן. חשוב להקפיד על תאורה לא ישירה המונעת סינוור.

מומלץ לשנות את תנוחת הגוף מספר פעמים במהלך היום כל חצי שעה למשך 3-2 דקות, וכל שעתיים לעשות הפסקה בת 10 דקות. מומלץ לקום מהכיסא לעיתים קרובות ולבצע מספר תרגילי גב קלים למספר דקות לשיפור התפקוד.