תוחלת חיים פעילה - Active life expectancy
ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.
תוחלת חיים פעילה | ||
---|---|---|
Active life expectancy | ||
יוצר הערך | ד"ר דניאל דליות |
|
תוחלת החיים עלתה בצורה מרשימה במרוצת המאה ה- 20, אך מעבר לחשיבות של מספר שנות החיים, ישנה חשיבות רבה לאיכות החיים, הכוללת עצמאות וצלילות מחשבה. תוחלת חיים כללית היא ממוצע השנים שצפויות לתינוק (זכר או נקבה) שנולד במקום מסוים, לעומת תוחלת חיים פעילה, שהיא מספר השנים שיחיה כשהוא מתפקד כעצמאי. המצב המיטבי הוא להגיע למצב שבו תוחלת החיים היא ארוכה ותוחלת החיים הפעילה שווה לתוחלת החיים הכללית.
אין מתאם מובהק בין תוחלת החיים הגבוהה ביותר לבין הבריאות הטובה ביותר. מחקר ספרדי שבחן תוחלת חיים, תוחלת חיים פעילה ומצב בריאות באזורים שונים בספרד, הראה שמצב הבריאות הטוב ביותר אינו קשור בהכרח בתוחלת החיים הגבוהה ביותר. משמעות הממצא היא שישנם דברים נוספים שיש לעשות מלבד טיפול טוב במחלות. פרייס (Fries) תיאר כבר ב- 1980 את מודל הבריאות הטובה והתפקוד בגיל מתקדם עם דחיית התחלואה לכיוון סוף החיים. הראייה המחקרית מראה, שחלק ניכר מהמצבים שתורמים למוגבלות הם ברי מניעה.
קיים הבדל בתקופת המוגבלות בין נשים לגברים לרעת הנשים, אף שתוחלת חיי הנשים גבוהה יותר. יש גם הבדל בתחילת המוגבלות ובקצב המוגבלות: הגברים מתחילים מוגבלות בגיל צעיר יותר ובקצב מהיר יותר.
מהפן הכלכלי, ניתן לחשוב שאנשים עם בריאות טובה ותוחלת חיים גבוהה צורכים פחות הוצאות בריאות, ולא היא. מתברר שהוצאות הבריאות של הבריאים עם תוחלת חיים ארוכה דומות לאלה של החולים עם תוחלת חיים קצרה, וישנם עדיין דברים שניתן לשפר בבריאות ובתפקוד למען צמצום הוצאות.
הגורמים הקשורים לתוחלת חיים פעילה
מספר גורמים חשובים תורמים קרוב לוודאי לנושא של תוחלת חיים פעילה. עם העלייה בתוחלת החיים, יש להקדיש תשומת לב מוגברת לחקר הגורמים הללו.
הגורם הגנטי
אם מתמקדים בקבוצת מיוחדת של בני מאה הנקראת "בני המאה המובחרים" (Elite centenarians), שהם בני מאה עצמאים וצלולים, הרי שקיים אצלם אחוז גבוה יותר של גנים שתורמים למתאר שומנים טוב עם כלי דם במצב מצוין, וזאת בהשוואה לבני מאה פחות עצמאיים. יש משפחות עם זקנים מופלגים שהם פעילים ומתפקדים, בהווה ובעבר, דבר המכוון לתורשה (בארצות הברית למשל).
שנות הילדות
יותר ויותר מדברים על כך, שיש לשמור על רצף של תנאים טובים מהיריון ועד שיבה טובה. מאמר ברזילאי מראה שילדות קשה תורמת למוגבלות בגיל המבוגר, וכי מצב הנשים רע יותר ממצב הגברים. מאמר חשוב אחר חקר תוחלת חיים כללית ופעילה בקרב שחורים ולבנים באמריקה. המצב הוא לרעת השחורים בשני התחומים, ובניתוח נתונים מתברר שהשכלה רחבה יותר היא גורם מגן לתוחלת חיים כללית ופעילה טובות יותר.
הגורם הבריאותי
כדי לשמור על בריאות טובה, גופנית ונפשית בלא קשר לגנטיקה, יש ליישם מדיניות של רפואה מונעת טובה. מדברים היום על שימור הבריאות. יש תאוריה של מנת הבריאות (Health quantum) שעמה נולד הפרט והנתונה במהלך החיים לפגיעות. בעיות הבריאות עלולות להתחיל בגילאים צעירים מאוד, ודוגמה מפורסמת היא נגעים טרום טרשתיים בעורקי חיילים צעירים שנהרגו במלחמת וייטנאם. לכן, יש להתחיל בהתערבות למען זקנה מוצלחת כבר בגיל צעיר. מחלה משמעותית שגורמת לירידה תפקודית היא דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis). התחלה שלה בגיל צעיר היא גורם מנבא לירידה תפקודית בזקנה.
כאשר עוסקים במחלות שיש לרפא, יש לשים לב לכך שריפוי מחלות מסוימות, למשל מחלות לב וכלי דם, יכול להאריך תוחלת חיים, אך לא בהכרח למנוע מוגבלות, בעוד שריפוי מחלות שריר ועצם לא בהכרח יאריך חיים, אך עשוי לשפר את איכותם.
פעילות גופנית
פעילות גופנית היא, כנראה, הדבר הטוב ביותר והחשוב ביותר שצריך אדם לעשות מיום הולדתו ועד יום מותו. הליכה, תרגילי כושר, חיזוק שרירים, טאי צ‘י או כל סוג אחר של התעמלות. אין ספור מחקרים מדברים על ההשפעה הטובה שיש לפעילות גופנית על מצב רוח, סבולת לב ריאה, עצמות, מפרקים, לב וכלי דם, מתאר שומנים, סוכר ולחץ דם.
פעילות רוחנית ופעילות פנאי
מספר מחקרים עקבו אחר זקנים במשך שנים רבות, ודיווחו על פחות מקרים של שיטיון (Dementia) ומוגבלות בקרב אלה העוסקים בפעילות רוחנית ענפה ובפעילות פנאי.
שמירה על משקל גוף יציב
לפי מחקרים שונים, הרי שמגיל צעיר כדאי מאוד לשמור על משקל גוף יציב. כדאי מאוד להיות במשקל טוב בגיל 50 ולהישאר כך עד 120. ליציבות זאת קשר טוב עם תפקוד תקין בזקנה. משקל יתר (Overweight) קשור לירידה תפקודית. הדגש הוא על משקל טוב ויציב. מחקר שנערך הצביע על השמנה כגורם סיכון לירידה תפקודית, ועל כך שהיקף המותניים הוא מנבא טוב יותר מאשר מדד מסת הגוף (BMI ,Body Mass Index) לירידה תפקודית בנשים.
חשוב ביותר, לנוכח מחקרים רבים שזיהו השמנה קלה כגורם מגן בזקנה, להבהיר כי אין במחקרים אלה משום עידוד להשמנה. מדובר בזקנים עם השמנה קלה שמצבם טוב יותר לעומת זקנים רזים. זקנים אלה הגיעו לגיל זקנה למרות ההשמנה (שורד בריא) ולא בזכותה.
תזונה נכונה
על פי מחקרים שונים, ידוע שדיאטת הים התיכון הקלאסית: דגים, שמן זית, ירקות ועוד (כולל כוס יין ביום), נמצאת בקשר טוב עם מיעוט מחלות לב וכלי דם.
בריאות הפה
בשנים האחרונות מדברים יותר ויותר על חשיבות פה בריא עם שיניים מרובות ככל האפשר בקרב זקנים, דבר המוליך לתוצאים טובים. מחקר יפני הראה שיכולת לעיסה טובה קשורה בתוחלת חיים כללית גבוהה ואף בתוחלת חיים פעילה גבוהה.
עישון
הדבר הטוב ביותר הוא לא להתחיל, אך גם בקרב קבוצת האנשים שכבר מעשנים, מחקרים שונים בדקו את נושא הפסקת העישון, והוכיחו כי בכל שלב ובכל גיל טוב להפסיק ולהפיק מכך תועלת, מבחינת בריאות ומבחינת תפקוד.
עבודה דנית בדקה נושא של תוחלת בריאה (Healthy expectancy), כלומר: ממוצע החיים בבריאות טובה בקרב כאלה שלא עישנו מעולם, מעשנים בעבר ומעשנים בהווה. התוצאות הראו שעישון מצמצם את תוחלת החיים הבריאה ומעלה את החלק החולה. מחקר דומה למדי נעשה על ידי אותם חוקרים שבחנו עישון, חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר וצריכת אלכוהול מופרזת.
חשיבה חיובית
אינטואיטיבית, אדם אופטימי, חייכן, ומאושר הוא בעל פוטנציאל לבריאות ולתפקוד טובים יותר. רוב המחקרים שנעשו בתחום התמקדו בהשפעה השלילית של דיכאון על תפקוד. לאחרונה נעשו עבודות המדברות על חיוניות רגשית (Emotional vitality) כמסייעת לבריאות טובה ולמניעת הידרדרות תפקודית בקרב זקנים מוגבלים. החיוניות הרגשית מורכבת מחוסר דיכאון, מחוסר חרדה, מאושר ודיווח עצמי טוב בנושא תפקוד.
מצב כלכלי-חברתי
מחקר קנדי גילה קשר חיובי בין מצב חברתי-כלכלי טוב לבין תוחלת חיים חופשית ממוגבלות (Disability free life expectancy) באזורים שונים בקנדה.
דרכי השפעה על תוחלת החיים הפעילה
מאמר שנערך בארצות הברית תיאר את חיי האוכלוסייה המורמונית בקליפורניה. מדובר באנשים המנהלים אורח חיים בריא, פעילות ענפה, ללא עישון וללא אלכוהול, חיי משפחה מלוכדים ועשירים ובעלי השכלה גבוהה. בקרב אוכלוסייה זו תוחלת החיים גבוהה ובריאה במיוחד.
לא על כל הגורמים האחראיים לתוחלת חיים פעילה טובה יותר ניתנים להשפיע. עם זאת, הפעולות שניתן לעשות על מנת לחיות חיים טובים וארוכים הן הגיוניות, טובות וזולות.
האדם הצעיר חייב לחשוב על זקנתו, כי באחוז מסוים היכולת למצות את תוחלת החיים כשאנו זקופים ופעילים תלויה בו. לכן, יש להקפיד על אי עישון, תזונה הולמת, פעילות גופנית מדי יום (הליכה, ריצה, אופניים, חיזוק שרירים, פעילות נפשית), רפואה מונעת סבירה: גילוי מוקדם של מחלות, טיפול בגורמי סיכון וחשיבה חיובית.
האדם הצעיר צריך לעשות הכל בכדי למצות את האחוז שנמצא בשליטתו, ולנסות להגיע לגיל זקנה במצב מיטבי, למענו ולמען קרוביו ומקורביו.
קישורים חיצוניים
- צמצום המוגבלות או הארכת תוחלת חיים פעילה, מדיקל מדיה
המידע שבדף זה נכתב על ידי ד“ר דניאל דליות, מומחה ברפואת משפחה, מומחה בגריאטריה; המרכז הרפואי-גריאטרי בית רבקה, מחלקה ג, פתח תקווה