האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

Brigatinib) Alunbrig) - מעכב ALK מהדור החדש - ALK inhibitor of the new generation

מתוך ויקירפואה

״


Brigatinib) Alunbrig) - מעכב ALK מהדור החדש
Brigatinib) Alunbrig) - ALK inhibitor of the new generation
יוצר הערך פרופ’ ניר פלד
 


סרטן הריאה הוא Number 1 Killer מכלל מחלות הסרטן ואחראי על שליש מהתמותה הסרטנית בישראל ועל כ־20% ממקרי התמותה מסרטן בעולם המערבי. סרטן הריאה מתגלה לרוב בשלביו המתקדמים ובהתאם סיכויי ההישרדות הנמוכים’1׳ 2׳ 3). בישראל מתגלים מדי שנה כ־2,300 מקרים חדשים של סרטן הריאה. עם זאת׳ הבנת מנגנוני המחלה והיכולת לבודד לעתים מניע נקודתי למחלה אפשרו לאחרונה פריצות דרך ואנו עדים לחולים אשר אובחנו עם מחלה גרורתית וחיים מעל 3 ו־5 שנים תחת טיפולים ביולוגיים או אימונולוגיים המתאימים למחלתם.

סרטן הריאה של התאים שאינם קטנים (NSCLC-Non-Small Cell Lung Cancer) הוא הנפוץ ביותר ומהווה כ־85% מכלל סוגי סרטן הריאה’1׳ 2) וסרטן ריאה בלוטי (אדנוקרצינומה) הוא זה העיקרי בתוך סל nsclcti.

טיפולים ביולוגיים מכווני מטרה

בשנים האחרונות אושרו מספר תרופות אשר פועלות במגוון מנגנונים מולקולריים והן מהוות כיום את הטיפול בחולים המבטאים מוטציות ספציפיות (טיפולים ביולוגיים מכווני מטרה). כ־25% מכלל חולי האדנוקרצינומה מבטאים מוטציות שלהן קיים טיפול נקודתי. טיפול מוכוון מטרה משיג שיעורי תגובה גבוהים׳ שיפור בהישרדות הכוללת׳ משכי תגובה ארוהטיפול במעכבי alk כ־5% מחולי האדנוקרצינומה הם בעלי טרנסלוקציה בגן alk. חולים אלה הם צעירים (טווח 19 עד 70, גיל חציוני = 52), עם העדר היסטוריה של עישון. המחלה סוערת באבחנה עם הרבה גרורות ויסצרליות ומוחיות כבר בהתחלה(6-4). התגובה לטיפול היא דרמטית ומיידית בכ־80%-70% מהחולים (תרשים 1).כים ופרופיל רעילות משופר׳ אך לרוב מתפתחת עמידות לטיפול זה ונדרשת התאמת טיפול מחודשת’3). מבין כלל היעדים הנקודתיים׳ האימפקט הטיפולי הבולט ביותר הוא באלה הנושאים טרנסלוקציה לגן ^alk. חולים אלה מגיבים בצורה מהירה׳ ארוכת שנים וניתן להציע להם רצף טיפולי של מספר קווים. במעקבי קבוצת חולים גדולה במיוחד בעלי טרנסלוקציית alk׳ חלקם אובחנו למעלה מ־3 שנים ומרביתם עדיין בקו הטיפולי השני בלבד וחיים חיים כמעט רגילים. ומשכך, חובתנו כקהילה רפואית, לעשות ככל הניתן להגיע לאבחון מדויק ומהיר ולהנגיש ככל היותר תרופות המתאימות למחלה זו.

הטיפול במעכבי alk

כ־5% מחולי האדנוקרצינומה הם בעלי טרנסלוקציה בגן alk. חולים אלה הם צעירים (טווח 19 עד 70, גיל חציוני = 52), עם העדר היסטוריה של עישון. המחלה סוערת באבחנה עם הרבה גרורות ויסצרליות ומוחיות כבר בהתחלה(6-4). התגובה לטיפול היא דרמטית ומיידית בכ־80%-70% מהחולים (תרשים 1).

הטיפול בקריזוטיניב, מעכב ^alk הראשון שאושר לשימוש בחולי alk+ nsclc בשנת 2011, מניב שיעורי תגובה (ORRs) של בין 61% ל־74%, עם חציון זמן הישרדות ללא התקדמות מחלה (mPFS) של כ־11-8חודשים. רוב החולים המטופלים בקריזוטיניב יחוו בשלב כלשהו התקדמות במחלתם על רקע היווצרות של מוטציות עמידות או בעקבות חדירה לא מספקת של התרופה למערכת העצבים המרכזית שתוצאתה התקדמות של הגרורות במוח או בעקבות שניהם גם יחד(10-8). לאחרונה אושרה תרופת האקלטיניב כקו ראשון לנוכח mPFS של כשנתיים (11).

תרשים 1. שכיחות ^״oncogenic drivers״ השונים בסרטן הריאה

MEK1 0.2% NRAS 0.5% MET 0.6% PIK3CA BRAF EREBB2 0.7% 2% (HER2) 2%

Alunbrig2.png
תרשים 2. חציון ההישרדות ללא התקדמות מחלה, mPFS )על פי הערכת הוועדה החיצונית)


במהלך 2015-2014 נכנס לשגרת הטיפולים הדור השני של מעכבי n־ALK, הסריטיניב והאלקטיניב, אשר הביאו איתם שיפור ביכולת החדירה למערכת העצבים המרכזית (שיפור בתגובה של הגרורות המוחיות) ומענה לחלק ממוטציות העמידות הנרכשות כתוצאה מהטיפול בקריזוטיניב, בחולים שמחלתם התקדמה תוך כדי טיפול בקריזוטיניב או שחוו אי-סבילות לטיפול בקריזוטיניב. תרופות אלו הביאו עימן שיעורי תגובה סיסטמיים של למעלה מ־50% מהחולים, עם mPFS של 9-7 חודשים ותגובה מוחית בכ־60%-45% מהחולים(2!-״).

הטיפול n־Brigatinib

בחודש אפריל האחרון אישר ה־FDA את התרופה בריגטיניב, מעכב alk נוסף מהדור


המידע שבדף זה נכתב על ידי פרוסי ניר פלד, יו"ר תחום סרטן הריאה באיגוד רופאי הריאות האירופאי, יו״ר הוועדה הבינלאומית לאבחון מוקדם של סרטן הריאה ומנהל היחידה לגידולי בית חזה והמרכז לרפואה מותאמת אישית, מרכז דוידוף לסרטן, המרכז הרפואי בילינסון, פתח תקוה