Uptravi
אפטרבי (סלקסיפג) היא תרופה חדשה המותווית לטיפול ביתר לחץ דם ריאותי עורקי (PAH), מאושרת FDA החל מדצמבר 2015, כמו כן, מאושרת באירופה ובמדינות נוספות בעולם.
אפטרבי הינו אגוניסט סלקטיבי לרצפטור לפרוסטציקלין (selective prostacyclin IP receptor agonist).
התרופה פועלת במנגנון של פרוסטציקלינים, אחד משלושת המנגנונים המעורבים בהתפתחות המחלה ומהווה חידוש בהשוואה לתרופות האחרות הפועלות במנגנון זה בכך שניתנת באופן פומי (בטבליות לבליעה) בניגוד לתרופות אחרות בקבוצה הניתנות באינהלציות או במשאבות המזריקות את התרופה בצורה תת עורית או ורידית.
תוצאות מחקר ה-GRIPHON:
בכתב העת המדעי New England Journal of Medicine בגליון מתאריך ה-23 בדצמבר 2015 התפרסמו תוצאות מחקר חדש רחב היקף ביתר לחץ דם ריאתי עורקי, מחקר ה-GRIPHON.
מחקר ה-GRIPHON הינו מחקר פאזה 3, רב מרכזים, אקראי, כפל סמיות, מבוקר פלסבו, אשר כלל 1156 חולים עם יתר לחץ דם ריאתי עורקי. 79.6% מהחולים שנכללו במחקר היו כבר על טיפול ל-PAH ב-baseline (בכניסה לממחקר). החולים חולקו אקראית לטיפול בפלסבו או Selexipag (אפטרבי) לתקופת זמן ממוצעת של 63.7 שבועות ו-70.7 שבועות בהתאמה. המינונים של התרופה הותאמו אינדיבידואלית מידי שבוע עד למינון המקסימאלי הנסבל (טווח המינונים של 200 מק"ג עד 1600 מק"ג, פעמיים ביום).
מטרת המחקר הראשונית הוגדרה כ-Composite end point וכללה היארעות של מוות מכל סיבה או סיבוך/החמרה כתוצאה מ-PAH.
סה"כ אירועי תמותה או תחלואה הופיעו ב-397 חולים: 41.6% מאלו בקבוצת הפלסבו ו-27% מאלו בקבוצת הסלקסיפג ( HR של 0.6, p<0.001).
כלומר הטיפול ב-Selexipag הביא להפחתה של 40% בסיכון לפתח את אחד מאירועי התמותה והתחלואה.
ההשפעה של Selexipag מבחינת תמותה ותחלואה הייתה זהה בכל תתי הקבוצות אשר הוגדרו מראש. במיוחד חשוב לציין כי השפעת הטיפול הייתה דומה בקבוצת החולים שלא טופלו כלל בתרופות ליתר לחץ דם ריאתי עורקי ובחולים אשר קיבלו בתחילת המחקר לפחות תרופה אחת ולעיתים גם שילוב של תרופות (מקבוצת ה-ERA וה-PDE5I).
מבחינת בטיחות, תופעות הלוואי שנצפו בטיפול עם Selexipag היו זהות לתופעות הלוואי הידועות של תרופות אחרות ממנגנון ה-Prostacyclin , וכללו כאבי ראש, שלשולים, בחילות וכאב בלסת. לרוב תופעות הלוואי היו קלות עד מתונות מבחינת דרגת החומרה. סה"כ רק 7.1% מהחולים בקבוצת הפלצבו ו-14.3% מקבוצת הטיפול הפסיקו את הטיפול בעקבות הופעת תופעות לוואי. N Eng J Med 2015; 373:2522-2533