האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

שירותי הטיפול בהתמכרות לסמים ולאלכוהול - מידעון 2020

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.


שירותי הטיפול בהתמכרות לסמים ולאלכוהול - מידעון 2020
 
Walter Geikie - Drunken Man - WGA8520.jpg
יוצר הערך הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול
 


בישראל קיים מגוון שירותים טיפוליים ושיקומיים המיועדים למכורים ולמשתמשים בסמים ובאלכוהול.

בכל שנה פונים יותר מ-17,500 נפגעי סמים ואלכוהול למערך הטיפול במסגרות המורשות לטיפול בנפגעים אלה. כמחציתם משתלבים במסגרות טיפול או ממשיכים בהליך כלשהו של טיפול. במסגרות שיפורטו להלן רווחת גישת הטיפול הכוללני, בראייה ביו-פסיכו-סוציאלית.

נפגעי הסמים והאלכוהול משולבים בתוכניות המותאמות לאישיותם, למצבם בעת הפנייה לטיפול, לטיפולים קודמים שעברו ולאפשרויות הקיימות במערך הטיפול. פגעי סמים יכולים להשתלב באחד משני מסלולי טיפול:

  1. מסלול גמילה גופנית תחילה, ולאחר מכן טיפול המותאם לכל מטופל: אישי, קבוצתי, משפחתי, שיקומי, השלמת לימודים, שיקום תעסוקתי, סיוע בהשתלבות בעבודה והמשך ליווי ומעקב.
  2. מסלול טיפול תרופתי ממושך (בעזרת מתדון או סובוטקס / סובקסון): מסלול זה מותאם למכורים לסמים אופיאטיים, שמצבם אינו מאפשר גמילה מוחלטת.

נוסף על המכורים הפונים לטיפול, יש אחרים שאינם מעוניינים בטיפול. בשל השימוש הממושך בסמים, שימוש שלעתים קרובות מלווה בהזרקה, מכורים אלה חשופים למחלות זיהומיות ולכן הם בגדר סיכון גם לסביבתם. במסגרת הגישה למזעור נזקים לבריאות הציבור, מתקיימת עבור אוכלוסייה זו תכנית למתן מענה ראשוני הכוללת החלפת מזרקים מזוהמים במזרקים סטריליים והפנייה לשירותי טיפול (תכנית "מהרחוב לשיקום", הכוללת את תכנית יזה"ר וצעד ראשון).

המדריך שלפניכם מציג את מגוון מסלולי הטיפול והשיקום הקיימים וכן מידע על שירותים נלווים, כגון יחידות אבחון של ביטוח לאומי ויחידות למזעור נזקים ומתן מענה ראשוני (מהרחוב לשיקום). המדריך מיועד לסייע לאנשי מקצוע בתחומי הטיפול בהתמכרויות מטעם הרשויות - שירותי הרווחה, שירותי הבריאות, האכיפה, המשפט והחינוך - להכיר את מערך השירותים בתחום זה. כן נועד המדריך לסייע לנפגעי סמים ואלכוהול ולבני משפחותיהם, במציאת מסגרת הטיפול המתאימה לצורכיהם.

מבוא

התמכרות היא מצב של תלות נפשית ופיזית בחומרים פסיכו-אקטיביים, כמו סמים או אלכוהול, או בהתנהגות כלשהי, כגון הימורים. שימוש על הרצף מתחיל בהתנסות ראשונית, דרך שימוש מזדמן ושימוש לרעה ועד להתמכרות.

ההתמכרות מתאפיינת בהתנהגות כפייתית החוזרת על עצמה ומתבטאת בחוסר יכולת לצאת ממעגל השימוש החוזר בחומרים הממכרים, או להפסיק את ההתנהגות המזיקה. ההתמכרות כוללת דחף, קושי בשליטה, פיתוח סבילות והתמדה בשימוש, על אף הידיעה כי מדובר בהתנהגות מזיקה. במקרים רבים ההתמכרות מביאה להידרדרות במצב הכלכלי והחברתי, לסיכון מוגבר לתחלואה להתנהגות אנטי חברתית ולפגיעה במשפחה ואף למוות. תסמינים אלה מעידים על הצורך בהתערבות כוללנית הנותנת מענה להיבטים בתחום הרפואי, נפשי, אישי וחברתי.

מטרת הטיפול בהתמכרות היא לסייע למשתמשים לרעה בחומרים, או מכורים להם או להתנהגות מזיקה (להלן - מכורים), לשנות את דפוסי החשיבה וההתנהגות ולסייע להם לחזור ולתפקד באופן נורמטיבי. לאחר איתור המכור, או פנייתו באופן עצמאי, או הפנייתו ע"י גורם כלשהו - מתבצע תהליך אבחון ובהמשך טיפול שיכלול הפניה לגמילה פיזית (במידת הצורך), מתן טיפול פסיכוסוציאלי ושיקום.

המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, אחראית לקביעת מדיניות משרד הבריאות בתחום הטיפול בהתמכרויות ולמתן ייעוץ מקצועי וארגוני למערך הרפואה הארצי, השירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה, אחראי לקביעת מדיניות ארצית בתחום הטיפול במכורים, ומתפקידו ליזום ולקדם הקמת מסגרות לטיפול במכורים ולממן את הפעלתן, וכן ליזום ולפתח תכניות לטיפול ולשיקום מכורים.

מדריך זה מרכז את כל שירותי האבחון, הטיפול והשיקום המיועדים לנפגעי סמים ואלכוהול במסגרת השירות הציבורי וכן את מרב השירותים הפרטיים בעלי הרישוי על פי חוק פיקוח על מוסדות לטיפול בנפגעי סמים 1973 ותקנותיו 1974. 

הגמילה הפיזית מסמים

המסלול מיועד למכורים המעוניינים להיגמל לחלוטין משימוש בסמים. תהליך הגמילה הגופנית מצריך הסתייעות בטיפול תרופתי להקלת ההתמודדות עם תסמיני הגמילה ומחייב פיקוח רפואי. בדרך כלל, הגמילה היא במסגרת יחידה אשפוזית למשך שבועיים-שלושה. לעתים אפשרית גמילה גם במסגרת אמבולטורית.

יש להפנות את המכור לסמים למחלקת הרווחה באזור מגוריו, או ישירות למרכז גמילה מסמים ו/או אלכוהול (אשפוזית). עליו להיות מצויד במסמכים רפואיים ומסמכים סוציאליים עדכניים, בדיקת א.ק.ג וצילום ריאות.

הטיפול במוסדות גמילה פנימייתיים ציבוריים הוא במימון משרד הבריאות וכרוך בהשתתפות עצמית חד-פעמית של 600 שקל. מסגרות אלה מיועדות למטופלים מכל רחבי הארץ, ללא קשר למיקומן הגיאוגרפי.

גמילה פנימייתית מסמים (אשפוזיות)

האשפוזיות הן יחידות לגמילה בתנאים פנימייתיים המשמשות שלב ראשוני בתהליך הגמילה. מוסדות אלה פועלים באחריות משרד הבריאות ברישיון עפ"י חוק ומפוקחים ע״י המחלקה לטיפול בהתמכרויות. קיימת מגמה לקלוט מהר ככל הניתן את המטופל המעוניין להיגמל לאחר וועדת קבלה רב מקצועית לצורך תהליך גמילה גופני (דיטוקס) והכנה להמשך טיפול בקהילה. משך האשפוז בקרב מבוגרים הוא בדרך כלל שבועיים-שלושה, ובקרב בני נוער וצעירים - עד שלושה חודשים. ישנן גם אשפוזיות ייעודיות מותאמות לאוכלוסיות מיוחדות. עלה צורך להפרדה מגדרית על מנת לאפשר הגעת מכורות שבעבר היססו לפנות לטיפול זה ולבצע תהליך טיפולי מותאם מגדר.

גמילה גופנית ללא המשך טיפול אינה יעילה. לצורך שמירת הישגי הגמילה במסגרת האשפוזית חיוני להמשיך בטיפול לפי תכנית טיפול מותאמת אישית. 

רשימה כוללת של מרכזים לגמילה פנימייתית (אשפוזיות)
כתובת שם האשפוזית הערות והתאמה
העבודה 61, אשדוד "דולפין" גמילה מסמים גברים ונשים מעל גיל 18
ת״ד 3, 24930, טמרה מרכז החלמה יהודי ערבי טמרה גמילה מסמים ואלכוהול גברים בלבד. נגיש לדוברי ערבית
אתר מקורות, ת"ד 537, עילבון, גליל תחתון 1697200 "הדרך" גמילה מסמים גברים ונשים מעל גיל 18
ת.ד. 168, מושב בני ציון (כפר חרוצים) 60910 "צעדים" קריית שלמה מיועד לבעלי תחלואה כפולה - גופנית והתמכרות לאחר קבלת אישור מהמחלקה לטיפול בהתמכרויות
גבעת בית שמש ד.נ. שמשון 99708 "אלה" רטורנו גמילה מסמים ואלכוהול עבור נערות ונשים צעירות עד גיל 35
רח' בן גוריון דוד 53, יהוד- מונוסון "לצידך" גמילה מסמים, מיועד לנשים מעל גיל 18 וגם לטרנסג'נדריות, פגיעות מיניות ונשים במעגל הזנות
רח' ההדס 10, בית שמש "אחרת בדרך" גמילה מסמים, מיועד לגברים מהמגזר הדתי-חרדי
רח' הצדיק מירושלים 2, באר שבע תחלואה כפולה נפשית ב״ש גמילה מסמים ומאלכוהול לבעלי תחלואה כפולה נפשית במצב מאוזן, גברים ונשים
ד״נ הגלבוע 19170 "מלכישוע" מיועד לצעירים בנים עד גיל 25
שמוטקין 6, ראשל״צ "ויקטוריה" גמילה מאלכוהול ותרופות מרשם נגיש לדוברי רוסית

טיפול המשך בנפגעי סמים

בשל אופייה הקשה והמורכב של מחלת ההתמכרות, ההתמודדות עם הכמיהה לסם, הליקויים בתפקוד האישי, המשפחתי, החברתי והתעסוקתי - נדרש המשך טיפול ושיקום. קיים מגוון תוכניות המשך לאחר הגמילה, שיש להתאימן עבור הנגמל. מסגרות ההמשך לטיפול פסיכו-סוציאלי בישראל הן:

  • מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות - פועלות הן כמוקד פנייה ראשוני, והן כיחידות מאתרות, מאבחנות ומספקות טיפול פרטני, קבוצתי והתערבות משפחתית שנמשך עד שנתיים
  • מרכזי יום - מספקים טיפול יום של חמישה ימים מלאים בשבוע, וחלקם מהווים גם מרכזי תעסוקה
  • מרכזי ערב - מספקים טיפול בערב לשלושה ימים בשבוע
  • מרכזי מטר״א - מרכז טיפול ראשוני אבחוני שייעודו מתן מענה כוללני ייחודי וייעודי לאוכלוסיית בני הנוער, צעירים, נשים, בוגרים ותחלואה כפולה. מרכזים אלה פועלים לאיתור מוקדם של האוכלוסייה, אבחון משלים של מצב האוכלוסייה, בניית תכנית להתערבות כוללנית מותאמת למטופל/ת תוך מתן מענה לצרכים השונים
  • קהילות טיפוליות (מסגרות חוץ ביתיות) - טיפול ושיקום במסגרת פנימייה לתקופה ממושכת, עד שנה
  • הוסטל - מסגרת המשך לקהילה הטיפולית למשך כחצי שנה נוספת, תוך השתלבות תעסוקתית וחברתית
  • דירות מעבר- מסגרות המשך
  • מקלט חרום
  • קבוצות של עזרה עצמית - קבוצות המתקיימות ביישובים רבים, ובמרכזן פגישות של מכורים נקיים ללא התערבות ממסדית

הטיפול בנפגעי סמים במחלקות הרווחה ברשויות המקומיות

היחידות לטיפול בבוגרים (18+) נפגעי התמכרויות נותנת מענה פסיכו-סוציאלי במחלקה לשירותים חברתיים ובשירותי הרווחה ברשויות המקומיות הן לרוב המסגרת הראשונה שהמכור לסמים מגיע אליה לקבלת סיוע. למועמד לגמילה נעשה תחילה אבחון פסיכו-סוציאלי ראשוני לקביעת תכנית הטיפול. הטיפול במסגרת זו נמשך עד שנתיים במימון הרשויות, וכרוך בהשתתפות עצמית. מסגרת סוציאלית אמבולטורית מתבססת על תקנות הפיקוח על מוסדות לטיפול במשתמשים בסמים התשנ"ד-1994 ומצריכה קבלת רישיון על פי חוק הפיקוח על מוסדות לטיפול במשתמשים בסמים התשנ"ג-1993.

היחידות לטיפול בבוגרים נפגעי התמכרויות:
היישוב הכתובת האוכלוסייה
צפון
אום אלפחם נהדה, ת.ד. 10, עיריית אום אלפחם, מיקוד 30010 נוער מבוגרים
אור עקיבא הגיבורים 113 מבוגרים
אכסאל מועצה מקומית ת"ד 1043 אכסאל 16920, מתחת למועצה המקומית ליד ביה״ס אל- ראזי מבוגרים
באקה אל גרבייה עיריית באקה אל גרבייה, מיקוד 30100 מבוגרים
בית שאן ירושלים הבירה 1, ת"ד 42, בית שאן מבוגרים
ג'דידה מכר המועצה המקומית, מיקוד 25105 נוער מבוגרים
ג'סר אל זרקא המועצה המקומית ג'סר אל זרקא, מיקוד 37858 מבוגרים
דיר אל אסד ת.ד. 513, המועצה המקומית דיר אל אסד, מיקוד 20189 מבוגרים
זרזיר מועצה מקומית ת.ד. 81 בית זרזיר 10600 דואר נהלל מבוגרים
חדרה מנא"י 1, אזה״ת הצפוני מבוגרים, נשים, תחלואה כפולה
חוף כרמל מועצה איזורית חוף הכרמל ד״נ חוף כרמל 30860 מבוגרים
חיפה רח' דבורה 2 מבוגרים, נשים
טבריה מרכז חוסן, רח' טבור הארץ, שכונה ד', ת.ד. 508, מיקוד 14105 נוער מבוגרים
טובא זנגריה מועצה מקומית ת"ד 470 כפר טובא 12310 מבוגרים
טירת הכרמל ויצמן 71, טירת הכרמל נוער מבוגרים
טמרה מועצה מקומית טמרה 24930 מבוגרים
יוקנעם רח' החרצית 22 מבוגרים, נוער, תחלואה כפולה
יפיע רח' 420, המועצה המקומית, מיקוד 16955 מבוגרים
ירכא מועצה מקומית ירכא 24967 מבוגרים
כפר כנא מחלקת הרווחה, כפר כנא מבוגרים
כפר יאסיף המועצה המקומית כפר יאסיף, מיקוד 24908 מבוגרים
כפר קרע המועצה המקומית כפר קרע, מיקוד 30075 מבוגרים
כרמיאל מירון 35, מיקוד 20100 מבוגרים, נוער תחלואה כפולה
מבואות חרמון מועצה איזורית ד.נ. גליל עליון מבואות החרמון 12000 מבוגרים, נוער
מג'אר מחלקת רווחה מבוגרים
מג'ד אלכרום מבוגרים, נוער
מגדל העמק הזית 1, מגדל העמק מבוגרים, נוער
מג'דל שמס מועצה מקומית רמת הגולן 12438 מבוגרים, נוער
מטה אשר מועצה איזורית ד.נ. גליל מערבי 25206 מבוגרים
מעלות תרשיחא מעלה חסון פינת קרן היסוד מעלות מבוגרים, נוער
נהריה שביל בילי פלד 4 מבוגרים, נוער
נצרת פאולוס השישי 1 מבוגרים, נוער
נצרת עילית יודפת 5, נצרת עילית מבוגרים, נוער
נשר עיריה דרך השלום 20 נשר 36651 מבוגרים, נוער
סכנין בניין הדואר, רח' הגליל 81 תחלואה כפולה
עכו ויצמן 35, עכו נוער מבוגרים
עמק הירדן מועצה איזורית עמק הירדן 15132 ד.נ. עמק הירדן מבוגרים
עפולה הרב לוין 10 מבוגרים, נשים, נוער, תחלואה כפולה
עראבה מחלקת הרווחה, עראבה מבוגרים
ערערה מועצה מקומית ערערה 30026 מבוגרים
פרדיס מועצה מקומית פרדיס 30898 מבוגרים
פרדס חנה שיכון שבל 598/2, פרדס חנה נוער מבוגרים
צפת ירושלים 50 מבוגרים
קצרין מועצה מקומית קצרין 12900 מרכז מסחרי מבוגרים, נוער
קריית ביאליק השקדים 5 מבוגרים
קריית אתא שלמה בן יוסף 17, קריית אתא מבוגרים, נוער
קריית ים סוקולוב 3 מבוגרים, נשים, תחלואה כפולה
קריית מוצקין עיריה שד' גושן משה 92 קרית מוצקין 26311 מבוגרים
קריית שמונה טרומפלדור 33 מבוגרים, נוער
ריינה מועצה מקומית ריינה 16940 מבוגרים
שיבלי מועצה מקומית ת״ד 266,שיבלי- אום אלג'נם 16805 מרכז גליל תחתון, 8 ק״מ ממזרח לנצרת מבוגרים
שלומי מועצה מקומית שלומי 22832 ת.ד. 1 שלומי, ז'בוטינסקי 1 מבוגרים
שפרעם עיריית שפרעם 20200 מבוגרים, נוער
מחוז מרכז
אור יהודה השומר 58 מבוגרים, נוער
אלעד רח' פנחס בן יאיר בתוך הגינה הגדולה ליד בית הכנסת "משכנות נריה" מיקוד 40800 מבוגרים, נוער
באר יעקב מועצה מקומית ת"ד 5 ז'בוטינסקי 1 באר יעקב 70300 מבוגרים
בני ברק חברון 4 מבוגרים, נוער
בת ים נגבה 13, ת.ד. 10, בת ים מבוגרים, נוער
גבעתיים שינקין 6 גבעתיים 53299 מבוגרים
גדרה פינס 1, ת"ד 206, גדרה מבוגרים, נוער
הוד השרון סוקולוב 2 מבוגרים, נוער
הרצליה בן גוריון 14, ת"ד 1 מבוגרים, נוער
חולון פנחס לבון 26, ת"ד 1 מבוגרים, נוער
טייבה עירייה ת"ד 7 טייבה 40400 מבוגרים, נוער
טירה עירייה ת.ד. 4368 המשולש טירה 44915 מבוגרים
יבנה שבזי 26, פינת אבו חצירה, ת״ד 11 מבוגרים
יהוד מרבד הקסמים 6, ת"ד 9521 מבוגרים
כפר יונה מועצה מקומית ת"ד 45 רח' שרת 1 כפר יונה 40300 מבוגרים
כפר סבא רח' הכרמל 43, ת"ד 25 מבוגרים, נוער
כפר קאסם עירייה ת.ד. 2584 כפר קאסם 49940 מבוגרים
לב השרון מועצה אזורית לב השרון מבוגרים, נוער
לוד יופרט המפרי 4, לוד מבוגרים, נוער
מודיעין מכבים רח' החשמונאים, ת"ד 1, 71700 מבוגרים
נתניה שכטרמן 11 מבוגרים, נוער
פתח תקוה רח' בר כוכבא 61 מבוגרים, נוער
קריית אונו הנשיא 54 מבוגרים, נוער
קריית עקרון רח' הרצל 103, ת״ד 103 מבוגרים, נוער
קרני שומרון רחבעם זאבי 1, ת"ד 444, מיקוד 44853 מבוגרים, נוער
ראש העין שבזי 64, מיקוד 40800 מבוגרים, נוער
ראשון לציון שמוטקין 32 מבוגרים, נוער
רחובות רח' הנביאים 8 מבוגרים, נוער
רמלה רח' הרצל 59 מבוגרים, נוער
רמת גן האצ״ל 2 מבוגרים, נוער
מ.א שומרון ת"ד 1, ישוב ברקן, ד.נ אפרים 44820 מבוגרים, נוער
תל אביב יפת 74, יפו מבוגרים
תל אביב שמחה 8, שכונת התקווה מבוגרים
תל אביב לובטקין 10, נווה אליעזר, 67292 מבוגרים
תל אביב הברזל 2, רמת החייל מבוגרים
תל אביב שד' רוטשילד 2 מבוגרים
מחוז ירושלים
אשדוד היהלומים 7 מבוגרים, נוער
אשקלון רח' אפריים צור 55 מבוגרים, נוער
בית אל שדרות לוז, פינת דרך החלוצים מבוגרים, נוער
בית שמש אבא נעמת 3 מבוגרים, נוער
ביתר עלית עירייה א רח' רבי יוסף קארו 4 ביתר עילית 99879 מבוגרים, נוער
גוש עציון מועצה אזורית אלון שבות 90433 ד.נ. צפון יהודה מבוגרים, נוער
ירושלים, של״ם יד חרוצים 4 מבוגרים, נוער
ירושלים מזרח חואן סופה 22 מבוגרים
לכיש מועצה אזורית מרכז נהורה ד״נ לכיש דרום 79340 מבוגרים
מבשרת ציון הבוסתנים 6 מבוגרים, נוער
מודיעין עילית עירייה מרומי שדה 8 מודיעין עילית 71919 מבוגרים, נוער
מטה בנימין אגף הרווחה מבוגרים, נוער
קריית מלאכי הבשור, קריית מלאכי מבוגרים, נוער
קריית ארבע לשכת הרווחה, ת"ד 15 קריית ארבע מבוגרים, נוער
מחוז דרום
אופקים ת.ד. 1, עיריית אופקים 80300 מבוגרים, נוער
אילת נחשון 18 , ת"ד 14 מבוגרים, נוער
אל קסום שד' שזר 31 בית שקמה, ב״ש מבוגרים
באר שבע התחנה 2 , ת"ד 15 מבוגרים, נוער
דימונה המלאכה 60, ת"ד 1 מבוגרים, נוער
חוף אשקלון מ.א. חוף אשקלון, ת"ד 90000, מיקוד 78100 מבוגרים, נוער
ירוחם המחלקה לשירותים חברתיים, ת״ד 1 מבוגרים
כסייפה מ"מ, ת"ד 6421, ב״ש 84162 מבוגרים
נתיבות רמב"ם 2, מיקוד 80200 מבוגרים
ערד עיריית ערד, ת"ד 100 מבוגרים, נוער
קריית גת יהודה 79 מבוגרים, נשים, נוער
רהט עיריית רהט, ת"ד 8 המרכז המסחרי, מיקוד 85357 מבוגרים
שדרות כיכר הנשיא 1 מבוגרים
תל שבע מועצה מקומית ת"ד 16 בניין המועצה תל שבע 84950 מבוגרים

מרכזי יום ברשויות המקומיות

מרכז יום לטיפול במכורים לסמים ולאלכוהול הוא תכנית המשך לגמילה הפיזית ומופעלים על ידי הרשות המקומית, במסגרת היחידה לטיפול בהתמכרויות. במהלך שהותו במרכז, ממשיך המטופל בטיפול פרטני ומשפחתי שהחל בו לפני הגיעו למרכז היום, על ידי העובד הסוציאלי באזור מגוריו. הדגש בטיפול הוא על סיוע בבניית דרכי תקשורת בין-אישית חיובית, שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות, פיתוח מיומנויות חברתיות ורכישת הרגלי עבודה לקראת השתלבות בתעסוקה ובלימודים. משך הטיפול המומלץ במרכז הוא עד שנה.

המרכז מהווה גשר בין תהליך הגמילה הפיזי לבין תהליך השיקום ארוך הטווח, תוך המשך שהות המטופל בסביבתו הטבעית.

שם היישוב הכתובת פריסת השירות
אור יהודה השומר 58 אזורית - גברים
אילת נחשון 18, בית חוסן אזורית - גברים
אשדוד היהלומים 3 מקומית - גברים, נשים
אשקלון דוד רמז 1 אזורית - גברים
באר שבע הטחנה 2 אזורית - גברים, נשים,צעירים
חדרה מנא"י 1, אזה״ת הצפוני אזורית - גברים
חיפה אבן סינא 3 אזורית - גברים, נשים
ירושלים יד חרוצים, 4 אזורית - גברים
ירושלים יד חרוצים, 4 אזורית - נשים
ירושלים מזרח חלת סנאד 40 אזורית - גברים
נצרת רח' דרך אלסלאם, 4076, בניין קאסם, ת"ד 367 אזורית - גברים
נתניה שכטרמן 11 אזורית - גברים, נשים, צעירים
סכנין רח' הגליל 81 אזורית - גברים
רחובות הרצל 1038, פארק המדע אזורית - גברים
תל אביב רוטשילד 2 מקומית - נשים
תל אביב צפון הברזל 2 אזורית - גברים

מרכזי מטר״א - מוקד טיפול ראשוני ואבחון

מוקדי מטר״א מהווים מרכזי טיפול ואבחון ראשוניים שייעודם איתור מוקדם של אוכלוסייה בסיכון להתמכרות ובניית תוכנית התערבות תוך מתן מענה לצרכים שונים.

שם היישוב והכתובת מיועד לאוכלוסייה
אופקים ת.ד. 1, עיריית אופקים 80300 נשים
אשדוד היהלומים 7 מבוגרים
באר שבע התחנה 2 , ת"ד 15 תחלואה כפולה
גוש עציון מבוגרים
חיפה רח' דבורה 2 מבוגרים
טירה רח' טארק עבד אלחי 1, ת.ד. 4368, מיקוד 44915 מבוגרים
ירושלים יד חרוצים 4 מבוגרים
לוד יופרט המפרי 4 מבוגרים
עפולה הרב לוין 10 מבוגרים
צפת ירושלים 50 מבוגרים
קריית אתא שלמה בן יוסף 17 מבוגרים
תל אביב רח' יגאל אלון 98 להט״ב
תל אביב רח' יגאל אלון 98 תחלואה כפולה

מרכזי תעסוקה

מרכזי תעסוקה הן מסגרות שיקומיות טיפוליות כוללניות הכוללות מתן מענה אישי לתחום התעסוקה, טיפול סוציאלי, מיון, אבחון, ייעוץ, מסירת מידע, מתן כלים, ליווי, השמה ושילוב בהכשרה מקצועית ובתעסוקה.

יעד המרכזים הוא לאפשר השתלבות מוצלחת ולאורך זמן בתעסוקה איכותית, תכנון קריירה מקצועית ארוכת טווח, מיצוי הפוטנציאל האישי ויציאה לעצמאות תוך המשך שמירה על ניקיון מחומרים והתנהגויות ממכרות ויכולת להשתלבות במסגרת משפחה וקהילה. המרכזים נותנים הן מענה מקומי ברשות המקומית והן מענה אזורי למטופלים המופנים על ידי היחידות לטיפול בהתמכרויות.

רשימת המרכזים:

  • באר שבע התחנה 2
  • נתניה שכטרמן 11
  • אשדוד היהלומים 3
  • טירת הכרמל ויצמן 73
  • בת ים נגבה 13
  • חיפה דבורה 2
  • רמלה רח' הרצל 59
  • תל אביב הברזל 2, רמת החייל
  • סכנין בנין הדואר הראשי
  • בני ברק חברון 4
  • שומרון ת"ד 1, ישוב ברקן, ד.נ אפרים 44820

קהילות טיפוליות

הקהילות הטיפוליות הן מסגרות חוץ ביתיות (פנימיתיות), המפעילות תכניות טיפול ושיקום ארוכות טווח, ומקבלות לטיפולן מועמדים שסיימו תהליך של גמילה פיזית. הקהילה הטיפולית מייצגת סביבה מובנית בעלת גבולות ברורים וכן דרישות וקריטריונים מוסריים. הקהילה הטיפולית היא סביבה חברתית המתוכננת לאפשר לתהליכים הקבוצתיים להירתם למען מטרות של טיפול וריפוי. מטרת התוכנית היא לאפשר למטופל בניית אורח חיים מקדם ללא תלות בחומרים. הקהילות הטיפוליות מופעלות באמצעות עמותות ציבוריות ובמימון משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים והשתתפות עצמית. הפנייה לטיפול נעשית ישירות אל מזכירות הקהילה או באמצעות עובד סוציאלי מתחום הטיפול בהתמכרויות ברשות המקומית. פרטים וטופסי הרשמה לקהילות הטיפוליות אפשר למצוא באתרי האינטרנט של כל קהילה, או בפנייה טלפונית.

עקרונות הקהילה הם: סביבה הנמצאת בפיקוח ונקייה מסמים ואלכוהול, הפעילות כוללת דגש על עזרה עצמית ועזרה הדדית תוך סיוע של אנשי הצוות, הדיירים והצוות מהווים מודל לחיקוי, והתמקדות בהתנהגות של "כאן ועכשיו". התנהגות הדיירים מתאפיינת באחריות ומעורבות חברתית. הקהילה מתנהלת על פי סדר יום קבוע ומובנה.

הקהילה הטיפולית כוללת ניהול עצמי על-ידי המטופלים של הקהילה, המטופלים לומדים לקבל אחריות מלאה לסדר היום ולהתנהגותם במסגרת, מהשלב הראשון להימצאותם בקהילה. התפקידים שהמטופלים מקבלים תלויים בשלב ההתפתחותי שלהם בטיפול, תחזוקת הקהילה ופנייה לצוות נעשית באמצעות מטופלים אחראים. ההנחיה של המטופלים נעשית באופן יומי ומתבצעת בידי הצוות המלווה והמפקח. כלי הטיפול במקום מגוונים וכוללים גם פעילות בתחומי אמנות, טיפול בבעלי חיים ותעסוקה. משך הטיפול נע מחצי שנה ועד שנה לאחר סיום הקהילה חלק מהמטופלים מופנים להמשך טיפול בהוסטל או להמשך טיפול ביחידה האמבולטורית בעיר מגוריו.

שמות המרכזים:

  • טיפולית הרטוב (עמותת בית אור אביבה) - התעשייה 2, אזה״ת הרטוב א' בית שמש 99069 - גברים
  • רטורנו - ד״נ שמשון, גבעת שמש 80015 - גברים, נשים, אוכלוסייה דתית
  • מלכישוע - ד״נ גלבוע 19170 - גברים, נשים, צעירים
  • הדרך, ליד צומת גולני - עילבון אתר מקורות צלמון, ת"ד 537 עילבון 16972 - גברים, גברים פוגעים - מינית
  • דרך אריאלה - מסדה 26, חיפה - נשים
  • כפר איזון - קיבוץ שדות ים, ד.נ מנשה - מיועד לצעירים בני 18-40 שחוו משבר פסיכוטי
  • אלפטאם - אזור תעשייה טייבה - גברים מגזר ערבי
  • מרכז צעדים - בי״ח קריית שלמה, מושב חרוצים - תחלואה כפולה גופנית
  • קהילת שילוב - (עמותת בית אור אביבה), אילנות, ד״נ לב השרון 42805 - תחלואה כפולה נפשית
  • אילנות - אילנות, ד״נ לב השרון 42805 - גברים
  • בית לחיים - בי״ח קרית שלמה מושב חרוצים - אוכלוסייה עם תחלואה כפולה נפשית ופיזית שזקוקים לטיפול ארוך טווח.
  • תכנים - בי״ח קרית שלמה, מושב חרוצים - תחלואה כפולה
  • רוח מדבר - רמת נגב, ד״נ חלוצה 85515 - גברים, נשים, מטופלי סובוקסון

טיפול המשך בהוסטלים

ההוסטלים מספקים טיפול המשך לקהילות טיפוליות בלבד, פרט להוסטל בית אביבים הקולט מטופלים ממגוון ממסגרות לאחר שישה חודשי טיפול.

רשימת ההוסטלים:

  • הוסטל 'אביבים' - התעשייה 2, אזור תעשייה הרטוב א', ת"ד 300, בית שמש - דרי רחוב, קולט ממגוון מסגרות הטיפול לאחר 6 חודשי טיפול
  • הוסטל רטורנו - רח' הכלנית 53, בית שמש - גברים
  • הוסטל בית מיכל - רח' הזית, נשר - נשים
  • הוסטל בוגרים- -גלבוע 48/27, עפולה - גברים
  • הוסטל אפק - רח' שרת 53, עפולה - גברים צעירים
  • הוסטל אילנות - רח' רוטשילד 64, כפר סבא - גברים
  • הוסטל שילוב - ד.נ. לב השרון - תחלואה כפולה
  • הוסטל אלפטאם - ת"ד 61 טייבה 40400, כביש 444 - גברים מגזר ערבי
  • הוסטל הדרך - רח' הערבה 102, כרמיאל - גברים
  • הוסטל דרך אריאלה - רח' מסדה 15, חיפה - נשים
  • הוסטל דרך אריאלה - רח' מסדה 23, חיפה - נשים
  • הוסטל רוח מדבר - גיבור דניס 13, ב״ש - גברים

דירות מעבר

דירות מעבר לצעירים, צעירות, בוגרים ובוגרות על רצף ההתמכרות לסמים, אלכוהול, הימורים והתנהגות התמכרותית היא מסגרת חוץ ביתית בקהילה הכוללת מענה טיפולי שיקומי והלנה. הדירה מופעלת על ידי היחידה האמבולטורית לטיפול בהתמכרויות ברשות המקומית. המענים הניתנים במסגרת הדירה מתייחסים לצרכי התפקוד של המטופלים "כאן ועכשיו", כחלק מתהליך שיקומם והכנתם לקראת עצמאות.

  • דירת מעבר לנשים - ז'בוטינסקי 18/1, באר שבע
  • דירת מעבר נשים - רחוב גוש עציון 14 תל-אביב

מקלטי חירום (שלטר)

המקלט מהווה מסגרת חוץ ביתית שיעודה לתת מענה לאוכלוסיית היעד (נשים וצעירים), על רצף ההתמכרות המצויים במצב של משבר אקוטי, חסרי מסגרת מגורים, חסרי עורף משפחתי והמצויים בסיכון ובסכנה גבוהים.

המענה שיינתן במקלט יהיה מידי - קליטת האוכלוסייה ללא תנאים, ללא מחויבות או התחייבות. מקלט החירום ייתן מענה שיכלול: קורת גג, הזנה, מענה רפואי, מענים אינסטרומנטליים, טיפול קצר מועד, ליווי טיפולי בכל הקשור להתמכרות לסמים, אלכוהול, הימורים והתנהגות התמכרותית, וכן הכנת תכנית המשך טיפול לאחר השהייה במקלט. המענים יינתנו ע״י צוות ייעודי המתמחה במתן מענים לאוכלוסייה בקצה הרצף.

  • הלנת חירום לצעירים על רצף ההתמכרות - יפו 36 ירושלים

מסלול תרופתי לטיפול ממושך

מרכזים אלה מיועדים למכורים לאופיאטים מעל גיל 18 שלא הצליחו להיגמל, לאחר לפחות שני ניסיונות חוזרים. מטרת הטיפול הינה למנוע מהמכור להזריק סמים אופיאטים ובכך למנוע הידבקות והפצת מחלות זיהומיות, לאפשר תפקוד יומיומי ולמנוע תסמיני גמילה ולייצב את מחלת ההתמכרות. במרכזים אלה ניתן טיפול אינטגרטיבי הכולל מתן תרופה (מתדון/ סובוטקס/ סובקסון/ סובוקסון פילם/זריקה בעלת השפעה ארוכת טווח).

טיפול נוסף הוא זיהוי ואיתור מחלות זיהומיות כגון: HIV, הפטיטיס B ו-C. נכנסו לסל התרופות תכשירים רפואיים אשר מצליחים להביא להחלמה של הפטיטיס C, ועל כן לאור היותה אוכלוסיית המכורים המזריקים גורם מרכזי להפצת המחלה במרכזים אלה קיים עידוד והפנייה לטיפול תרופתי בשיתוף פעולה עם מרכזים רפואיים המתמחים בזה. חלק בלתי נפרד מהטיפול האינטגרטיבי הוא הטיפול הפסיכו-סוציאלי והשיקומי הנלווה. התערבות נוספת וחשובה היא קידום בריאות הכוללת עידוד פעילות גופנית, הפסקת עישון, אוכל בריא וכד'.

יעדי הטיפול לטווח הקצר והבינוני הם הפסקה מוחלטת של השימוש בסמי רחוב, ובעיקר אופיאטים; מניעת ניזקי בריאות; הפסקת הפעילות העבריינית הכרוכה בשימוש וסחר בסמים. יעד הטיפול לטווח הארוך הוא קידום המכור לקראת שיקום אישי, משפחתי ותעסוקתי. מרבית עלות הטיפול התרופתי הממושך במרכזים הציבוריים מכוסה על ידי משרד הבריאות, והוא כרוך בהשתתפות עצמית דיפרנציאלית, בהתאם לשיתוף הפעולה ולהתקדמות האישית. החל משנת 2018 בשל עליה רבה של התמכרות לתרופות מרשם אופיאטיות התווספו לאוכלוסייה זו מטופלים נורמטיביים שעל רקע פציעה, תאונה, מחלה אורטופדית קשה ועוד קיבלו משככי כאבים אופיואידים (אוקסיקונטין, פנטניל, מורפין וכו') להקלה על הכאב והתמכרו אליהם. אוכלוסייה זו מטופלת במסלולי טיפול ייחודיים בשעות ובימים נפרדים משאר המטופלים. הטיפול התרופתי באמצעות מתדון אפשרי רק במסגרות הציבוריות הייעודיות, ואילו טיפול בבופרנורפין (סובוטקס/ סובוקסון) אפשרי גם במרפאות פרטיות שקיבלו רישיון עפ״י חוק ומפוקחות ע״י המחלקה לטיפול בהתמכרויות.

מסגרות הטיפול הציבוריות הרשומות להלן הן המסגרות היחידות המורשות לטפל בהתמכרות לסמים אופיאטים באמצעות מתדון.
בכל מסגרת אחרת טיפול בהתמכרות בעזרת מתדון אינו חוקי.

מסגרות ציבוריות לטיפול תרופתי ממושך

  • "עתיד" - שכונת אלבאטן, ת״ד 575, אום אל-פאחם
  • "שוהם" - ההשכלה 9 אזור התעשייה הצפוני ת.ד. אשדוד, 12739
  • "עתיד" - בניין סעיד אבו אחמד, קומה ג', צומת אל חאנוק, ת"ד 50766, נצרת
  • "סלע ב'" - פנחס החוצב 14, באר שבע
  • "מ.ט.ר.ה" - אנילביץ 25, באר שבע
  • "איתן" - המתכת 2, א.ת דרומי, חדרה
  • "בית אלמוג" - ההסתדרות 33, חיפה
  • "מ.א.מ.ץ" - אופיר 45 חוף שמן, חיפה
  • "מ.א.מ.ץ" - העמקים 26, טבריה
  • "מ.מ.י" - הרכבים 3, תלפיות, ירושלים
  • "צור אביב" - הרכבת 36, תל אביב
  • "אדלסון" למחקר -הנרייטה סולד 1 - תל אביב
  • "יסעור" - המסגר 70, תל אביב

מרפאות פרטיות מורשות לטיפול בבופרנורפין / בופרנורפין נלוקסון (סובוטקס/ סובוקסון)

על פי חוק פיקוח על מוסדות לטיפול במשתמשים בסמים 1973, רופאים שסיימו קורס הכשרה לטיפול בבופרנורפין מטעם המחלקה רשאים להנפיק את התרופה במרפאה פרטית בעלת רישיון. שמות ופרטי הרופאים הרשאים להנפיק תרופה זו מועברים לרוקחים המחוזיים לצורך בקרה.

עם הזמן ייתכנו שינויים בנתונים שלהלן, בהתאם לעמידת המרפאה בדרישות החוק. לכן מומלץ לוודא שרישיון להפעלת המרפאה הינו בתוקף, להלן הקישור רישוי מוסדות רפואיים

  • "פאיה" - החרושת 5, כרמיאל
  • "נס" - גיבורי ישראל 19, נתניה
  • "היבטים" - טשרניחובסקי 24, כפר סבא
  • "היבטים" - דרך מנחם בגין 112, תל אביב
  • "אזמרה" - שארית ישראל 33 ת״א
  • "מודעות" - קדושי קהיר 23 חולון
  • - דוד כוכבי 24, רחובות
  • "שינוי" - בניין יוניטרייד אשדוד
  • "שינוי" - י"ל פרץ 14, חיפה
  • "פניקס" - בן צבי 11, באר שבע
  • "אוריון" - מוטה גור 7, בניין C, קומה 2 מרפאת מכבי, פתח תקווה
  • "בית חם" - שטנד 1, קרית אתא
  • ד"ר רזניק - דרך השרון 5 כפר סבא

בתי מרקחת המורשים לספק בופרנורפין (סובוטקס) או בופרנורפין / נלוקסון (סובוקסון)

קו המידע

קו המידע של הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול: 1-700-500-508