האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

המדריך לטיפול בסוכרת - טכנולוגיות לניטור סוכר - Sugar monitoring technologies

מתוך ויקירפואה

Diabetes.png

המדריך לטיפול בסוכרת
מאת המועצה הלאומית לסוכרת, משרד הבריאות. עורכים מדעיים: ד"ר עופרי מוסנזון, פרופ׳ איתמר רז

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

המדריך לטיפול בסוכרת
מדריךסוכרת.jpg
שם המחבר ד"ר איתן רויטמן
שם הפרק טכנולוגיות לניטור סוכר
מאת המועצה הלאומית לסוכרת,
משרד הבריאות
מועד הוצאה 2022
מספר עמודים 614
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםניטור ערכי סוכר

ניטור סוכר הוא חלק בלתי נפרד מטיפול ומעקב מחלת הסוכרת. בעבר הרחוק האמצעים שיש ברשותנו כיום לא היו קיימים וניטור סוכר בוצע בעזרת בדיקה סוכר בשתן אחת לתקופה ובהמשך בבדיקות דם במעבדה, ועל פי בדיקות בודדות היו מבוצעים שינוי תרופתי או שינוי במינוני אינסולין.

עם התפתחות הטכנולוגיה נכנסו לשימוש מדי סוכר (גלוקומטרים) ביתיים לשימוש אישי. במהלך השנים מדי הסוכר השתפרו משמעותית מבחינת מהירות, דיוק ורגישות ובשנים האחרונים התווספו תכונות נוספות וחיבוריות לטלפונים חכמים ושידור המידע לענן.

בתחילת שנות ה-2000 החלו להופיע מכשירי הניטור הרציף באופן מסחרי - בתחילת הדרך התקבל מידע של מספר שעות. בחיישנים אשר בשימוש בארץ, ניתן לקבל מידע רציף עד שבועיים עם מרבית החיישנים ללא צורך בהחלפה. ישנה אפשרות להשתמש במערכת עם חיישן אשר ניתן להכניס מתחת לעור ומאושרת לשימוש עד 180 יום.

ישנם מאמצים רבים למצוא פתרונות של ניטור לא פולשני אך מערכות אלו טרם הגיעו לרמות ביצועים של הניטור הפולשני (או חצי פולשני). עיקר המאמצים מתמקדים בניטור דרך העור, העיניים והרוק.

אם בעבר השימוש בטכנולוגיות מתקדמות יוחס רק למטופלים עם סוכרת מסוג 1, נכון ל-2022, השימוש במכשירים אלו תופס מקום משמעותי, הולך וגובר גם במטופלים עם סוכרת מסוג 2, בין אם מדובר במדי סוכר חכמים, משאבות אינסולין ומכשירי ניטור רציף - ישנן יותר ויותר עבודות אשר מציגות תוצאות חיוביות כתוצאה משימוש במכשירים אלה.

מדי סוכר

הגלוקומטר הוא ביו-סנסור אשר תפקידו למדוד את רמת הגלוקוז הוא מורכב מ-3 חלקים:

  1. החלק המזהה את הגלוקוז
  2. המתמר אשר מעביר את המידע לאופן בו ניתן למדוד את רמת הגלוקוז
  3. יחידת עיבוד אשר מציגה נתונים באופן שניתן לקרוא אותם

מרבית הגלוקומטרים משתמשים במתמר אלקטרוכימי. ישנם 3 אנזימים עיקריים למדידת גלוקוז:

  • Hexokinase
  • Glucose Oxidase
  • Glucose 1 dehydrogenase - GDH

הראשון משמש בעיקר במכשירים במעבדות. הדור הראשון של הגלוקמטרים עבד עם האנזים (Glucose Oxidase (GO והמכשירים החדשים יותר עובדים עם האנזים GDH אשר אמנם יותר יקר אך עם יתרונות לעומת הישן מבחינת תלות בחמצן, PH, תגובה מהירה[1][2].

רמת הדיוק של הגלוקומטרים נמדדת על ידי ערך הנקרא MARD ‏(Mean Absolute Relative Difference) אשר משווה בין מדידות הגלוקומטר למכשיר הייחוס YSI‏ (Yellow Springs instruments, OH). תקן 2013 iso דורש בערכי סוכר מתחת ל-100 מיליגרם/דציליטר היות שמעל ל-95% מהמדידות יהיו בטווח סטייה של עד 15 מיליגרם/דציליטר ובערכים מעל 100 מיליגרם/דציליטר היות שמעל ל-95% מהמדידות יהיו בטווח סטייה של עד 15%. ישנה לעיתים שונות משמעותית בין מכשירים שונים ואף כאלו שאושרו על ידי הרגולטורים[3][4].

ביצוע מדידות סוכר ביתיות מומלץ בנסיבות הבאות[5][6][7][8][9][10]:

  • מטופלים המזריקים אינסולין - ביצוע מדידה לפני ההזרקה לקביעת כמות האינסולין
  • הערכת התגובה לשינוי טיפול תרופתי או באורח החיים
  • למידת התגובה למאכלים שונים (ביצוע מדידת סוכר לפני ושעתיים לאחר תחילת הארוחה)
  • איתור היפוגליקמיות כולל היפוגליקמיות ליליות
  • בזמן היפוגליקמיה ולאחריה להערכת אופן תיקון ההיפוגליקמיה (כלל ה-15)
  • בזמן מחלה חריפה
  • לפני ואחרי פעילות גופנית
  • לפני פעולות הדורשות ריכוז גבוה (כגון נהיגה)
  • הערכת פערים וכיול של מכשירי ניטור רציף
  • סוכרת היריון

יש להקפיד על ביצוע נכון של מדידת הסוכר כולל שטיפת ידיים לפני או חיטוי באלכוהול וייבוש הידיים, החלפת הדוקרן, התאמת עומק המחט וביצוע דקירה בחלק הצירי של האצבע (להפחתת הכאב).

מד סוכר משדר

גלוקומטרים אשר בעלי יכולת שידור הנתונים לענן. הוכנסו לשימוש בישראל מדי סוכר בעלי יכולת שידור הנתונים (Connected Giucometer). המכשירים משדרים את הוצאות הסוכר לאפליקציה המותקנת על הטלפון החכם אשר בעזרת חיבוריות לאינטרנט משדר את התוצאות לתוכנה ייעודית בענן. על ידי מתן הרשאות ניתן לאפשר צפייה מרחוק. בעבר הקרוב דרך העברת הנתונים הייתה על ידי חיבור הגלוקומטרים בבית והורדת הנתונים באופן יזום אך מאז, הנתונים עוברים באופן רציף לענן ומאפשרים יכולה ניטור מרוחק גם לגלוקומטרים. מרבית מכשירים אלו משדרים לטלפון הנייד דרך Bluetooth.

מד סוכר רציף

AGP - בהמשך לנכתב מעלה - מדובר באופן הצגת הנתונים על ידי מספרים וגרפים. AGP-n מורכב מ-3 חלקים: נתונים מספריים, גרף ראשי של המידע בתקופה הנבחרת (מקובל להשתמש בשבועיים האחרונים) וגרפים יומיים. הסיבה שמשתמשים בשבועיים האחרונים היא בשל עבודה אשר הראתה כי ניטור רציף במהלך של שבועיים מנבא את התנהגות הסוכר גם לתקופה ארוכה יותר - ישנו יישור של העקומות בנקודה זו מבחינת הפרמטרים של הסוכר (היפוגליקמיות, היפרגליקמיות, זמן ביעד וכד׳). הגרף הראשי מכיל את כל מדידות הסוכר בתקופה הנבחרת ומדובר באלפי מדידות סוכר כאשר מדובר בניטור רציף (ניתן להציג גם תמונת AGP ממדי סוכר אך יש צורך במספר מדידות משמעותי על מנת לקבל תמונה ברורה). בגרף ניתן לראות את החציון של הסוכר לאורך שעות היממה, השטח של אחוזון 75%-275% (נקרא IQR - inter Quartile Range) אשר מייצג את האיזון שהמטופל היה בו 50% מהזמן. השטח מעבר הינו אחוזון 90%-10% וניתן לראות בחלק מהתוכנות גם את אחוזון 100%-0. כיום ישנו שימוש גובר במושג זמן ביעד (Time in Range) בייחוד כאשר מדובר במכשירי ניטור רציף. ישנן עבודות אשר מראות את הקשר בין TIR לבין סיבוכי הסוכרת (בדומה לקשר בין HBAIC וסיבוכי הסוכרת}52. זמן ביעד 70% מקביל רמת HbAic של 7%ננ). תוכנות לצפייה בנתוני סוכר למרבית החברות קיימת תוכנה לצפייה בנתוני הסוכר אשר לרוב ניתן לצפות בה בנתונים המופקים רק מהמכשירים של אותה חברה. לאור העובדה כי קיימים מכשירים רבים בשימוש ולעיתים מטופלים מנטרים בגלוקומטר של חברה אחת, מד סוכר רציף של חברה שניה ומשאבה של חברה שלישית - ישנה חשיבות גדולה ביותר לכלי אחד אשר ניתן לפרוק לתוכו את מרבית המכשירים. Glooko/Diasend - פלטפורמה אשר מאפשרת לפרוק את מרבית הטכנולוגיות הקיימות בשוק. הפלטפורמה מורכבת ממכשיר אשר ניתן לחבר אליו את המכשירים ותוכנה אינטרנטית אשר ניתן לצפות בה את נתוני המטופל וכמו כן אפשרויות מסוימות לניהול אוכלוסייה. התוכנה תומכה בהצגת נתונים באופן של AGP. Tidepool - פלטפורמה אינטרנטית אשר הוקמה בארה"ב על ידי ארגון ללא מטרות רווח באותו שם. הארגון נתמך על ידי ה-JDRF בארה"ב. הפלטפורמה מאפשרת פריקה של מרבית הטכנולוגיות החדשות ורשימת המוצרים הנתמכים גדלה כל הזמן. מדובר כפלטפורמה אשר מתפתחת בקצב מהיר עם תוספות לעיתים קרובות. הארגון מפתח במקביל גם יכולות של לבלב מלאכותי. Carelink Pro - התוכנה של חברת מדטרוניק לצפייה בנתוני משאבת אינסולין ומד הסוכר הרציף של החברה. ניתן לפרוק לתוכה גם מידע ממדי סוכר אישיים (כגון Freestyle, Contour, Accu-chck וכו׳).

ביבליוגרפיה

  1. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה1
  2. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה2
  3. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה3
  4. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה4
  5. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה5
  6. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה6
  7. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה7
  8. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה8
  9. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה9
  10. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה10

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר איתן רויטמן, המכון לסוכרת, טכנולוגיות ומחקר, מחת שרון שומרון, קופת חולים כללית