האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

נוהל לאיתור נשים בסיכון לדיכאון בהיריון ולאחר לידה - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־07:54, 6 בספטמבר 2012 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (דף חדש: {{חוזר מנכ"ל |שם החוזר=נוהל לאיתור נשים בסיכון לדיכאון בהריון ולאחר לידה |תחום= |סימוכין=חוזר ראש שירות ...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
נוהל לאיתור נשים בסיכון לדיכאון בהריון ולאחר לידה
סימוכין חוזר ראש שירות בריאות הציבור מס' 20/12, סימוכין: 43797312
תאריך פרסום 30 באוגוסט 2012
 



רקע

היריון ומשכב לידה הן תקופות משמעותיות בחיי האישה והמשפחה, המאופיינות בשינויים גופניים, רגשיים והתנהגותיים.

שינויים רגשיים, המלווים בקשיים או באפקט עצוב של האם, משפיעים על האינטראקציה אם -ילד ומהווים גורם סיכון להתקשרות (attachment) לא בטוחה של הילד, לעיכובים התפתחותיים, לבעיות בריאות ולקשיי גדילה. קיימת גם השפעה קשה על הקשר עם בן הזוג ועל תפקוד המשפחה כולה.

התסמינים הרגשיים מאופיינים ב - 3 דרגות חומרה שונות:

  1. עצבות - POST PARTUM BLUES הינה שכיחה מאד. כ-80% מהיולדות חוות שינויים במצב הרוח, בכי ודכדוך, המופיעים כ-3 ימים לאחר הלידה וחולפים מאליהם עד מספר שבועות.
  1. דיכאון -
    1. PPD) POST PARTUM DEPRESSION) הינה תופעה שכיחה וחמורה יחסית, המופיעה בקרב ב-10% עד 15% מהיולדות, עם השלכות משמעותיות ליולדת, לתינוק ולמשפחה. למרות השכיחות הגבוהה בפועל, רוב הנשים הסובלות מ- PPD אינן מאותרות, מאובחנות או מטופלות.
    2. כ- 14% מהנשים חוות תסמיני דיכאון בעת ההיריון. הוכח, כי אי מתן טיפול בדיכאון המופיע בזמן ההיריון גורם להחרפת הסימנים לאחר הלידה.
  2. פסיכוזה - POST PARTUM PSYCHOSIS הינה מחלה פסיכיאטרית קשה אשר שכיחותה נמוכה, כ-0.2% מהיולדות. התסמינים הם שינויים חדים במצב רוח, ירידה בתפקוד המנטאלי, עד לכדי ניתוק מהמציאות. המחלה מהווה סכנה לאם ולתינוק, והטיפול בה מצריך אשפוז.

הנוהל המובא להלן נועד להסדיר איתור נשים עם תסמינים רגשיים בהריון ולאחר לידה וסימני PPD, כחלק מהפעילות השוטפת של השירות המונע בטיפות חלב ובמרכזים המטפלים בנשים הרות.

מטדות הנוהל

2.1 לאתר נשים הרות ולאחר לידה עם תסמינים רגשיים וסיכון ל- PPD. 2.2 להדריך ולייעץ לנשים הרות ולאחר לידה בהתאם למצבן הרגשי / נפשי. 2.3 להפנות את הנשים המאותרות, מוקדם ככל האפשר, לאבחון, טיפול ומעקב לגורמי טיפול בקהילה.

3. עקדונות 3.1 הערכת מצבה הרגשי/הנפשי של האישה בהריון ולאחר לידה היא חלק מהמעקב הבריאותי. 3.2 מתן הדרכה ומתן חומר הסברה כתוב בנושא PPD (נספח מסי 1).

4. קהל היעד נשים הרות ונשים לאחר לידה


5. חלות הנוהל אחיות מוסמכות ורופאים המטפלים בנשים הרות ובנשים לאחר לידה.

6. ביסוס משפטי נוהל לטיפול באישה הרה 01/2001 7. שיטה 7.1 עיתוי לביצוע האומדן אומדן המצב הרגשי/הנפשי של אישה בקשר להריון ולידה יתבצע בשני מועדים: 7.1.1 לכל אישה הרה החל משבוע 26 להיריון. 7.1.2 לכל אישה 4-9 שבועות לאחר הלידה, או בביקור הקרוב לאחר מכן. אם האישה לא הייתה במעקב הריון ניתן לבצע במועד אחד לאחר הלידה. בנוסף, יש לבצע אומדן בכל מקרה בו מופיעים תסמינים מחשידים, או אם האישה מתלוננת על עצב או דכאון. 7.2 כלי הסינון לביצוע האומדן (נספח מסי 2) כלי הסינון לאיתור מוקדם לסיכון PPD שנבחר במדינת ישראל, פותח ע״י Cox באנגליה הוא: Edinburgh Postnatal Depression Scale / Edinburgh EPDS/EDS) Depression Scale). זהו שאלון למילוי עצמי, הכולל 10 שאלות, אשר תורגם לעברית, רוסית וערבית ותוקף בישראל.