האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

אי התאמת RH והידרופס עוברי אימוני - RH incompatibility and immune hydrops fetalis

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



אי התאמת RH והידרופס עוברי אימוני
RH incompatibility and immune hydrops fetalis
יוצר הערך דר' מאור ממן
 



אנמיה

לאחר שבוע 35, ההמוגלובין העוברי הממוצע עומד על g/dL‏17 וערך נמוך מ- g/dL‏14 נחשב לא תקין. לאחר הלידה ההמוגלובין של הילוד יכול לעלות עד 20% מערכו כתוצאה מזרימת דם מהשליה.

(2008) McDonald and Middleton פרסמו סקירה של 11 עבודות עם 3,000 לידות שהשוו סגירה מוקדמת מול סגירה מאוחרת של חבל הטבור. Late clamping היה קשור לעליה של g/dL‏2.2 בהמוגלובין, דבר שהכפיל את רמת hyperbilirubinemias שהצריכה פוטותרפיה.

לחלופין, במקרים של היפרדות שליה, פרפורציה/ קרע של כלי דם עוברי עובר, או כשהתינוק מוחזק מעל גובה השליה לפני קשירת חבל הטבור, ההמוגלובין יכול לרדת.

Fetal-to-Maternal Hemorrhage

ניתן לזהות תאי דם אדומים של העובר בצירקולציה האימהית באמצעות תבחין Kleihauer-Betke .

כדוריות הדם העובריות מכילות המוגלובין F אשר עמיד יותר לפרוק בחומצה בהשוואה להמוגלובין A. לאחר חשיפה לחומצה רק המוגלובין עוברי שורד, כך שניתן לזהות RBC עובריים במשטח פריפרי אימהי עם צביעה מתאימה. המבחן לרוב מדויק, אלא אם כן לאמא יש המוגלובינופתיה המעלה את שיעור ההמוגלובין F שלה. בתמונה ניתן לראות את RBCs העובריים הנצבעים כהה לעומת התאים האימהיים הבהירים עם כמות קטנה של המוגלובין F .


במהלך כל ההריונות כמות קטנה מאוד של דם עוברי מגיעה ל- intervillous spaced. הדבר יכול לגרום ל-isoimmunization. בנוסף, ניתן להשתמש בתאים העובריים הללו לסקר ל- aneuploidy. ידוע כי תאים עוברים מסוג stem cells או לימפוציטים יכולים לשרוד ברקמות אימהית שונות (maternal-fetal hybridization / microchimerism) זמן רב ולגרום לתגובה אוטו-אימונית, לופוס, סקלרודרמה וטיירואידיטיס.

(1997) Choavaratana and colleagues ביצעו תבחיני Kleihauer-Betke ב- 2,000 נשים הרות ומצאו שלמרות שכיחות גבוהה בכל טרימסטר של fetal-maternal hemorrhage, נפח הדם שעבר היה ק0ן מאוד.


לא ברור באיזו שכיחות יש מעבר של יותר מ-30 מ"ל. יש שהראו שכיחות של 4% גם בלידה רגילה וגם בניתוח קיסרי.

הטבלה הבאה מסכמת גורמים ל- feto-maternal hemorrhage שיכול לגרות isoimmunization .

Isoimmunization.png

ניתן לזהות RBC שהם D-positive בדם של אמא שהיא D-negative באמצעות rosette test: כדוריות דם אימהיות מעורבבות עם נוגדנים anti-D אשר יצפו כל כדורית דם עוברית D-positive שנמצאת בדגימה. בהמשך מוסיפים כדוריות דם הנושאות את האנטיגן D ‏ (Indicator red cells) ונוצרות רוזטות של כדוריות אדומות הנקשרות סביב הכדורית העוברית באמצעות הנוגדנים.

הימצאות רוזטות מעידה כי קיימים תאי דם עובריים D חיוביים. המגבלה - יעיל רק בנשים שהן O-.

קובץ:Rosette.png
Fetal Screen (Rosette Test


אם העובר מפתח אנמיה קשה, יופיע דופק סינוסואידלי, אשר אינו פתוגנומוני לאנמיה עוברית אך מחייב ברור מיידי.

אנמיה המתפתחת באופן הדרגתי וכרוני נסבלת טוב יותר ע"י העובר בהשוואה לאנמיה אקוטית הגורמת להפרעות נוירולוגיות עקב ירידה בפרפוזיה המוחית, איסכמיה ונמק. אנמיה כרונית לא בהכרח תגרום לשינויים בדופק העוברי עד לשלב בו העובר מוריבונדי. (1994) De Alemida and Bowman תיארו 27 מקרים של דימום עוברי גדול מ-80ml. למרות טיפול נאות, כמחצית מהילודים מתו או פיתחו דיפלגיה ספסטית. עפ"י (1996) Samadi and colleagues severe fetal-to-maternal hemorrhage גרם ל-5% ממקרי stillbirths.

טיפול

ניתן להעריך את נפח הדמם העוברי לפי תוצאות תבחין Kleihauer-Betke תוך שימוש בנוסחה הבאה:

Fblood.png


כך למשל באישה ממוצעת עם נפח דם דל 5,000 מ"ל, המטוקריט 35% ותוצאה של 1.7% תאים חיוביים ב-KB , כשר המטוקריט העובר 50% נקבל:

Fetal blood volume= 5,000 X 0.35 X 0.017 / 0.5 = 60 mL

כלומר העובר איבד 60 מ"ל של דם מלא = 30 מ"ל RBC

Isoimmunization

פתופיזיולוגיה

קיימות 29 קבוצות דם ויותר מ-600 אנטיגנים על כדוריות הדם האדומות. רובם נדירים וחסרי משמעות קלינית.

כל אדם שחסר את אחד האנטיגנים יכול לפתח נוגדנים אם ייחשף לאנטיגן. הנוגדנים יכולים לגרום נזק לאחר קבלת מנת דם, או לעבור לעובר בהריון.

לרוב האנשים לפחות אנטיגן אחד שקיבלו מהאבא, וחסר אצל האמא. עם זאת שיעור איזואימוניזציה נמוך מאחר ו-

  1. שכיחות נמוכה של חוסר התאמה אנטיגנית.
  2. מעבר שלייתי לא מספיק של נוגדנים אימהיים או של RBC עובריים.
  3. maternal-fetal ABO incompatibility - מביא להרס הכדוריות העובריות שעברו לאם עוד בטרם מעוררות תגובה אימונית.
  4. חלק מהאנטיגנים מעוררים תגובה מינימלית.

לפיכך, לכל הנשים בהריון סיכון של 1% בלבד לפתח D-isoimmunization עד 6 חודשים לאחר הלידה, ובכל מקרה, לא כל איזואימוניזציה גורמת ל-erythroblastosis fetalis .

לאמא D-negative היולדת עובר D-positive ללא אי התאמה ABO, סיכון של 16% לפתח איזואימוניזציה. ל-2% יהיו נוגדנים בלידה, ל-7% יהיו נוגדנים עד 6 חודשים לאחר הלידה ו-7% יוגדרו "sensibilized"- עם רמת נוגדנים נמוכה שלא ניתנת לזיהוי במהלך או לאחר ההריון הנוכחי, ונזהה אותן מוקדם בהריון הבא לאחר ריגוש חדש מעובר חדש שהוא D-חיובי.

ABO

חוסר התאמה בקבוצות הדם B,A הינו הגורם השכיח ביותר למחלה המוליטית של הילוד, האנמיה לרוב קלה. כ- 20% מהעוברים הם ABO incompatible, רק 5% נפגעים קלינית. קיימים מס' הבדלים מחוסר התאמה הקשורה ל-D

  • חוסר התאמה ABO - נראה לרוב בילוד הראשון, מאחר ולרוב הנשים עם סוג דם O יש נוגדנים anti-A & anti-B שהופיעו מחשיפה לבקטריות הנושאות את אותם הגנים.
  • רוב הנוגדנים anti-A ו - anti-B הם IgM, שאינם יכולים לעבור שליה, ובנוסף, כדוריות דם אדומות עובריות מבטאות פחות אנטיגנים B-! A בהשוואה למבוגר, ולכן הן פחות אימונוגניות. לפיכך, אין צורך במעקב הריון מיוחד או ביילוד מוקדם.
  • המחלה קלה יותר בהשוואה לאיזואימוניזציה-D ונדיר שתגרום לאנמיה. עוברים שנפגעו לא יפתחו erythroblastosis fetalis אלא neonatal anemia וצהבת שתטופל בפוטותרפיה.
  • בהריונות הבאים, בניגוד למחלת CDE, אין מחלה מתקדמת.

חוסר התאמת ABO נחשבת מחלה בטיפול רופאי הילדים ואינה בעיה מיילדותית.

Rhesus) CDE)

חמישה אנטיגנים: e ,E ,D ,c ,C. (אין Rh- .(d מתייחס להעדר D-antigen .

האנטיגנים הללו חשובים כי רוב האנשים מפתחים נוגדנים לאחר חשיפה בודדת.

קיימים שני גנים: D ו- CE הממוקמים בכרומוזום 1 ומועברים יחד בתורשה ללא קשר לקבוצות הדם האחרות. שכיחות האנטיגנים משתנה בין גזעים, למשל - 99% מהאינדיאנים והסינים הם D חיובים, לעומת 93% מהאפרו-אמריקאים ו- 87% מהלבנים.

בקרב הבסקים נרשמנה השכיחות הגבוהה ביותר (34%) של D שלילי.

האימונוגניות של : e ,E ,c ,C נמוכה מזאת של D אך עדיין יכולה לגרום לאריתרובלסטוזיס פטליס. יש לבדוק את כל הנשים ההרות להימצאות אנטיגן D ונוכחות נוגדנים בסרום. בנשים ^חיוביות מספיקה בדיקה אחת בכל הריון.

קבוצות דם אחרות