האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

חוקני ניקוי בילדים - Enemas in children

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



חוקני ניקוי בילדים
Enemas in children
יוצר הערך ד"ר ורד נחמיאס-פרידלר, רחל לשם
TopLogoR.jpg
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםעצירות

חוקני ניקוי נמצאים בשימוש רחב בקרב רופאי הילדים, גסטרואנטרולוגים ילדים וכירורגים ילדים. השימוש בחוקני הניקוי מתבצע הן במסגרת הרפואה הקהילתית והן בתוך בתי החולים, במחלקה לרפואה דחופה או במחלקות האשפוז השונות.[1] חוקני ניקוי נחשבים לפעולה פשוטה, הן מבחינה ביצועית והן מבחינה טיפולית ומבוצעים, הלכה למעשה, על ידי הצוות הסיעודי המיומן בפעולה זו ובהוראת רופא, שהחליט על סמך ההתוויה הרפואית, לבצע את החוקן. למרות השימוש הנרחב בחוקני ניקוי בקרב אוכלוסיית הילדים, יש לברור היטב את אוכלוסיית היעד לטיפול זה. במידע על התכשירים הנמצאים בשימוש לביצוע החוקן או בספרות על סיבוכים של ביצוע חוקני ניקוי שכאלו, עצם ההנחיה לביצוע חוקן בתינוק ילד או נער אינה כה פשטנית ועלולה להיות מלווה בסיבוכים מוקדמים ומאוחרים. יש להשתמש באמצעי זה בהתוויות הנכונות, אל מול התוויות הנגד הקיימות.

התוויות לשימוש בחוקני ניקוי

עיקר השימוש בחוקני ניקוי מתרכז בתינוקות, בילדים ובנוער הסובלים מעצירות חריפה וכרונית (Chronic). יש להדגיש, שעיקר הטיפול בעצירות כרונית בילדים אינו מתרכז דווקא בטיפול בעזרת חוקני ניקוי, אלא בעיקר בטיפול הניתן פומית, החל מהתערבות תזונתית וכלה בטיפול תרופתי, כדוגמת Lactulose, ‏Sorbitol, ‏ Liquid paraffin ו-Polyethylene glycol .

חלק נכבד מהשימוש בחוקנים מיועד גם לצורכי ניקוי המעי הגס לקראת בדיקות פולשניות, כגון: סיגמואידוסקופיה (Sigmoidoscopy) או קולונוסקופיה (Colonoscopy) ולקראת ניתוחי מעי.

חלק קטן מהשימוש בחוקני ניקוי מתבצע במסגרת בדיקות הדמיה, בעיקר לפני ביצוע צילום חוקן בריום (Barium enema).

מודעות הצוות הרפואי לגבי השימוש בחוקני ניקוי והשלכותיו

כדי לקבל מושג על כר הידע הקיים נכון להיום בקרב צוותים רפואיים, על השימוש בחוקני ניקוי בתינוקות, ילדים ונוער, הן בקרב הצוות הסיעודי והן בקרב הרופאים, הועברו שאלונים בעילום שם בקרב מגוון רחב של צוותים העובדים הן במסגרת הרפואה המרפאתית והן ברפואה של תוך בית החולים. שאלות הידע שנשאלו בשאלונים, שחולקו בקרב רופאי הילדים, על ביצוע חוקני ניקוי בתינוקות וילדים מצורפות בטבלה 1. הן יכולות לשמש לבדיקה עצמית כדי לדעת היכן עומד הידע בנושא, לפי תשובות השאלון הנכונות, המודגשות.

תוצאות הסקר הזה הראו, שהידע הרפואי על השימוש בחוקני ניקוי בתינוקות וילדים אינו מספיק. מתוצאות המחקר הוסק, שהידע על אופן הביצוע הטכני (Technical) של החוקן, המינונים לשימוש, סוגי החומרים לחוקן ושיעור הסיבוכים ואופיים הוא לקוי, הן בקרב הרופאים והן בקרב הצוות הסיעודי. עוד מציינים, שגם בקרב רופאי הילדים הוותיקים, רופאים ברפואה הדחופה וגסטרואנטרולוגים ילדים, רמת הידע בנושא חוקני הניקוי האלו אינה מספקת (תוצאות המחקר תוארו בצורה מפורטת במאמר בנושא).

לפיכך חשוב להדגיש את המידע על החומר הפעיל בשימוש הנרחב בחוקני הניקוי ולציין בהרחבה את הסיבוכים האפשריים בביצוע חוקני הניקוי מחומר זה ובכל מקרה, יש להיות מודעים לסיבוכים הטכניים ושל חילוף החומרים האפשריים כתוצאה מביצוע החוקן, במיוחד באוכלוסיות מיוחדות של מטופלים כרוניים.

כותרת?=

ולבסוף, מצורפת טבלה מסכמת, שכוללת מידע מתומצת וחשוב על סוגי החוקנים המומלצים, מינונים, עומק הכנסת צינורית החוקן ברקטום וקוטר הצינורית הרלוונטיים לגיל ולמשקל התינוק/ילד, לנוחיות ולבטיחות השימוש היום-יומי בקרב רופאי הילדים (טבלה 2).

Fleet Enema

התכשיר

החומר הפעיל בחוקני הניקוי מסוג זה הוא סודיום פוספט.

אופן הפעולה

לחומר זה קיימת פעילות אוסמוטית בתוך המעי, שמטרתה לספוח מים לתוך תכולת הצואה שבלומן המעי, ובכך להעלות את נפח הצואה, לגרום להרחבת הרקטום, ולייצר תהליך של ריקון הרקטום תוך הגברת תנועתיות המעי לשם כך. בד"כ נוזל החוקן פועל למספר דקות על לומן המעי, ואז מתפנה מהמעי בפעולת הריקון עצמה, ובכך מפחית את הסיכוי להרעלה סיסטמית, מספיגת החומר לדם.

סכנה

יש לציין, שלמרות השימוש הנרחב בחוקני הניקוי ברחבי העולם, בהתוויות השונות ובכל טווחי הגילאים, אין עדיין מחקרים מבוקרים, מטה-אנליזות (Meta-analysis) או מאמרי סקירה הבאים לענות על שאלת הבטיחות בשימוש או תופעות הלוואי של התכשירים הללו. עיקר הדיווחים על תופעות לוואי משמעותיות ומקרי מוות משימוש בחוקני ניקוי נגזרים מדיווחי מקרה זוטרים וברור שמדובר בתת-דיווח ועל כן, תיתכן גם הטיה סטטיסטית לשיעורי ההיקף של תופעות הלוואי השונות עד מוות, תוצאת השימוש בחוקני הניקוי.

אם לא מתקיימת פעולת ריקון הצואה והחומר יש סיכוי להתייבשות בשל איבוד כמות גדולה של נוזלי גוף לתוך לומן המעי.

עצם קיום המלח פוספט בתוך לומן המעי יכול לגרום לספיגתו לתוך זרם הדם, ובכך לייצר הפרעות מלחים קשות, בעיקר היפרנתרמיה והיפרפוספטמיה, אך גם היפוקלצמיה, היפוקלמיה וחמצת מטבולית. בשל הפרעות המלחים הללו תיתכן פגיעה קרדיאלית, שמתבטאת בעיקר בהפרעות קצב, וכן פגיעה נוירולוגית שמתבטאת בטטניות, פרכוסים ואיבוד הכרה עד מוות.

חוקניניקוי.jpg
חוקניניקוי2.jpg


מתוך סקירת ספרות גדולה של פרסומי Medline ו-Cochrane Review בשנים 2007-1957, על תופעות לוואי מחוקני סודיום-פוספט במהלך השנים,[2] מוות, המיוחס ישירות לתוצאת השימוש בחוקן ניקוי מסוג זה, מתואר בכ-27% מהמקרים (!), בעיקר בעקבות הפרעת מלחים (92%), בטווח גילים 11 חודשים עד 91 שנים. 30% ממקרי המוות התרחשו בחולים הצעירים מגיל 18 שנים. מרבית החולים, שנפטרו בכל קבוצות הגילאים, סבלו ממחלות רקע נוספות. מקרב הילדים שנפטרו (<18 שנים) מחלות הרקע כללו פגות, אסתמה, אפילפסיה, מומי מעי כדוגמת הירשפרונג, לימפומה, מחלת כבד כרונית ומחלת כליות כרונית.

מסקנות

פועל יוצא מכך, יש להגביל את השימוש בחוקנים המכילים סודיום פוספט בתינוקות הקטנים מגיל שנתיים, אוכלוסייה מבוגרת מעל גיל 65 שנים, חולים עם מחלת כליות כרונית או חשש לאי ספיקת כליות, הפרעות ידועות בתנועתיות המעי, חשש לדלקת מסיבית של רירית המעי הגס, שם יש חשש לספיגה מוגברת דווקא של חומרי החוקן לתוך הדם, ובאופן כללי להתחשב במחלות הרקע של המטופל היכולות לחשוף אותו לתופעות הלוואי הרלוונטיות מהשימוש בחוקן הניקוי.

יש לזכור שכדי להגיע לריקון טוב של המעי הגס, במיוחד כשמדובר בתינוקות וילדים, ניתן להשתמש בחוקני סליין.[3] שיטה זו אומנם חודרנית מעצם ביצוע פעולת החוקן, שגם לה כידוע יש סיבוכים טכניים (הרחבת הרקטום ועד התנקבות), אך באמצעות הסליין, עוקפים את הצורך בשימוש בחומרים, המסכנים את התינוק או הילד בתופעות לוואי משמעותיות.

בהסתמך על ניסיוננו ביחידה שלנו, בטיפול בעצירות כרונית ואקוטית בתינוקות וילדים, חוקני ניקוי אלו, בשימוש נכון וסבלני, אינם נופלים ביעילותם מאלו התרופתיים, וניתן בשימוש כרוני, לייצר תוצאות טובות גם כן, עם פרופיל בטיחות גבוה ביותר.

לעומת זאת, חוקנים באמצעות מי ברז, מי סבון, או מגנזיום אינם מומלצים בשום קבוצת גיל, עקב פוטנציאל הטוקסיות שלהם.[1]

לא סקרנו במאמר זה את הידע הטכני הנדרש לצורך ביצוע החוקן הלכה למעשה, שכן פעולה זו מתבצעת ברוב המוחלט של המקרים על ידי אחות מיומנת לעניין זה. על הרופא המטפל לדעת, שגם בהיבט הטכני של ביצוע החוקן קיימות הנחיות מפורטות בספרות העולמית הכוללות תנוחת השכבה נכונה, טמפרטורת הנוזל המתאימה, לובריקציה מקדימה של פתח פי הטבעת, לחץ ההזלפה המתאים של נוזל החוקן לתוך הרקטום ועוד.

סיכום

באופן גורף, ניתן לומר שהשימוש בחוקני ניקוי מסוג Fleet Enema אינם מומלצים בתינוקות מתחת לגיל שנתיים, ובכל מקרה של הפרעה קשה בתנועתיות המעי, אי ספיקת כליות ומחלת רקע או תרופות נוספות באינטראקציה, החושפות את המטופל לשינויי מלחים אפשריים בגופו.

ביבליוגרפיה

  1. 1.0 1.1 Evaluation and Treatment of Constipation in Infants and Children. JPGN 2006;43:3:1-12.
  2. Systematic Review: the Adverse Effects of Sodium Phosphate Enema. APT 2007;26:9-20.
  3. Complications of Fleet Enema Administration and Suggested Guidelines for Use in the Pediatric Emergency Department. Pediatric Emergency Care 1997;3:3:225-226.

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר ורד נחמיאס-פרידלר, רחל לשם; יחידת גסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי ע"ש ח' שיבא, בית חולים לילדים אדמונד ולילי ספרא, תל השומר


פורסם בכתב העת Israeli Journal of Pediatrics, מאי 2009, גיליון מס' 68, מדיקל מדיה