האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

האגודה למלחמה בסרטן - Israel cancer association

מתוך ויקירפואה
Cancerlogo.jpg

האגודה למלחמה בסרטן בישראל (״האגודה״) הוקמה בשנת 1952 על ידי הרופא ד״ר הירש, עדה קמחי - אחות ומחנכת לבריאות, ופרופ' ברנבלום - חוקר סרטן ממכון ויצמן. באותה עת אנשים חששו אפילו מאזכור השם המפורש "סרטן". חסרה גם הבנה לצרכים של חולים ומטופלים. לכן, לא היה מידע אפידמיולוגי, וביוזמת האגודה ובסיועה, החלה ד״ר שטייניץ לאסוף נתוני תחלואה לרישום הסרטן הלאומי. כך הוקמה התשתית של אחד מרישומי הסרטן הראשונים בעולם, שהאגודה סייעה ומסייעת בהתפתחותו עד היום, והוא מהווה כלי חיוני לבקרה, למחקר ולתכנון.

מאז, האגודה יוזמת, פועלת ומובילה בכל החזיתות נגד המחלה - בקידום המחקר, בהעלאת המודעות לחשיבות דרכי המניעה והאבחון המוקדם; ולמען החולים - בשיפור דרכי הטיפול והשיקום, ברכישת מכשור חדשני, בהקמת מרכזי טיפול, בדאגה לקידום זכויות החולים והציבור, ובשמירה על איכות חייהם של החולים והמחלימים. באמצעות כ-70 סניפים, המופעלים על ידי מתנדבים ברחבי הארץ, האגודה פועלת עבור הבריאים והחולים, ילדים, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים, יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים, כלומר, קהל היעד הוא האוכלוסיה. כשבוחנים את התחומים העיקריים שבהם פועלת האגודה למלחמה בסרטן, התואמים את הקווים המנחים של אמנת הסרטן של ארגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC, אפשר לציין ולעקוב אחר הישגיה. נתמקד בחשובים שבהם.

פעילות האגודה למלחמה בסרטן

המחקר של היום, הוא התרופה של מחר. ועדת המחקר של האגודה בוחנת ומעניקה מדי שנה עשרות מלגות מחקר לרופאים ולחוקרי סרטן מצטיינים, ומעודדת הפעלת פרוטוקולים קליניים ארציים. חתן פרס נובל, פרופ' אהרון ציחנובר, זכה בתחילת דרכו כחוקר צעיר במענקי מחקר מטעם האגודה וכיהן במשך עשור כחבר בוועדת המחקר שלה. כיום מכהן פרופ' ציחנובר כנשיא כבוד של האגודה.

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ה- WHO באמצעות המידע הקיים כיום, ניתן למנוע כמחצית מהתמותה ממחלת הסרטן, על ידי קיום אורח חיים בריא: הימנעות מעישון, מהשמנה, הגבלה בצריכת אלכוהול וקיום אורח חיים המשלב פעילות גופנית. האגודה משקיעה משאבים רבים בייזום פרויקטים ברמה הלאומית. הפעילות ההסברתית של האגודה נעשית באמצעי התקשורת, בחוברות הדרכה והסברה בעברית, בערבית וברוסית, המופצות ללא תשלום לקהל הרחב, וכן בהרצאות, בסדנאות ובימי עיון שהאגודה מקיימת - הפתוחים ללא תשלום לחולים, למחלימים ולציבור (ראו באתר האגודה).

המחלות השכיחות ביותר בישראל ניתנות למניעה ו/או לאבחון מוקדם: מדובר בסרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הריאה, ומלנומה.

פעילות האגודה למניעה ואבחון מוקדם

העישון הוא גורם התמותה הראשון הניתן למניעה. שיעור התמותה מעישון גבוה יותר מאיידס, שפעת, פעולות איבה ותאונות דרכים יחדיו. על פי הערכת משרד הבריאות, כ-10,000 בני אדם נפטרים מדי שנה בישראל כתוצאה מעישון פעיל וסביל. בשנת 1983, הובילה האגודה את ישראל להיות בין עשר המדינות הראשונות שחוקקו חוק איסור עישון במקומות ציבוריים. מאז חקיקתו והפעילויות המגוונות שננקטו, ירדו שיעורי העישון מ-45% לכ-20.6% כיום. האגודה פועלת להגברת המודעות לנזקי העישון כבר מגיל צעיר ומארגנת אלפי סדנאות בשנה בנושא זה בגני ילדים, בבתי ספר, במוסדות נוער, ובצה״ל. כמו כן, היא מקיימת שיתוף פעולה פורה עם גופים החברים בפורום למניעת עישון, בפעילות להרחבת החקיקה ויישומה.

מאז שיזמה ויישמה את חודש המודעות לסרטן העור בשנת 1992, עלו שיעורי האבחון המוקדם של מלנומה. ישראלים רבים יותר ״חכמים בשמש", בזכות פעילויות ההסברה המגוונות שהאגודה מפעילה בכל הגילים. כתוצאה נרשמה ירידה של 30% בשיעורי ההיארעות של מלנומה של העור בנשים יהודיות ויציבות בגברים. כלומר, בעשרים השנים האחרונות מסעות ההסברה של האגודה הובילו להפחתת התחלואה ולירידה בתמותה של מחלה קטלנית זו.

כשהוכחה חשיבות מאזן האנרגיה - כלומר, ביצוע פעילות גופנית והימנעות מהשמנת יתר - בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן, האגודה הייתה מהראשונות בעולם שיצאה במסע הסברה בנושא, וכבר חל שיפור במודעות לחשיבותו. כאשר לא ניתן למנוע את המחלה, הגילוי המוקדם הוא המפתח לריפוי.

הפעילות לקידום המאבק בסרטן השד

המחלה השכיחה בישראל היא סרטן השד. גילויה מוקדם מאפשר סיכויי ריפוי של 90% ויותר. האגודה מובילה את המאבק בסרטן השד בכל התחומים. בשנות ה-60, הקימה האגודה רשת תחנות לבדיקת השד ברחבי הארץ, ובתחילת שנות ה-90 - כשהוכח שסריקה בממוגרפיה יכולה להפחית את שיעור התמותה - האגודה יזמה וקידמה את יישום התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד בממוגרפיה. תוכנית זו מופעלת כיום בחסות משרד הבריאות ובשיתוף פעולה עם כל קופות החולים. גם היום מממנת האגודה את תוכנית בקרת האיכות של התוכנית הארצית, המאפשרת שיפור מתמיד של התוצאות. על פי דו״ח הנתונים משנת 2012, עובדו כבר למעלה מ-4 מיליון נתוני בדיקות ביותר ממיליון נשים.

האגודה גם רכשה את ניידת הממוגרפיה (תמונה ), שהחלה לפעול בשנת 2002 בקרב נשים ביישובים מרוחקים ובמגזרים מסוימים באוכלוסייה, שבהם נרשמה היענות נמוכה לבדיקה. בדיקה כזו עשויה להציל את חייהן. מאז הפעלתה, צומצמו באופן משמעותי הפערים בהיענות לבדיקה בין נשים ממצב חברתי־ כלכלי נמוך לגבוה, בין עולות חדשות לילידות ישראל וכדו' (תרשים 2 )

על פי נתונים שפורסמו באוקטובר 2009 על ידי ארגון הבריאות העולמי ((WHO ביחס לאירופה, מתברר כי ישראל מובילה בשיעורי ההיענות לסריקה בממוגרפיה, תוך כדי צימצום פערים. ישראל גם דורגה על ידי ה-WHO בצמרת המובילה בעולם בשיעורי ההישרדות מסרטן השד, ועל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלה בעשור האחרון ירידה של כ־30% בשיעורי התמותה מסרטן השד בישראל בקרב נשים יהודיות ו – 25% בקרב נשים ערביות. גם הקונסורציום הרב מרכזי ביחס לאבחון גנטי של סרטן השד והשחלה, מופעל במימון האגודה, והביא לתוצאות בעלות השלכות חשובות בחקר הנושא ברמה הבינלאומית.

פעילות האגודה נגד סרטן הכרכשת והחלחולת

כידוע, גם מחלות סרטן הכרכשת והחלחולת (Colorectal cancer) ניתנות למניעה ולאבחון מוקדם. האגודה משקיעה במימון תוכניות שונות לגילוי מוקדם של המחלה ולמניעתה בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה, בקידום תוכנית לסריקה ארצית בציבור הרחב, ובהסברה להעלאת המודעות למחלה ולחשיבות אבחונה המוקדם. בשנת 2006, נענה משרד הבריאות ליוזמת האגודה והכריז על תוכנית סריקה לאומית. מאז, קופות החולים נדרשות לזמן את מבוטחיהן מעל גיל 50 שנה לביצוע בדיקת דם סמוי בצואה. אנשים בסיכון גבוה זכאים לבדיקת קולונוסקופיה. מנתונים שהוצגו על ידי רישום הסרטן הלאומי במרץ 2009, במסגרת חודש המודעות לנושא שיזמה האגודה, דווח, כי בזכות השיפור בגילוי המוקדם, עלו שיעורי ההישרדות מסרטן זה והחלה מגמת ירידה במספר החולים החדשים. אך הדרך עוד ארוכה בתחום זה.

פעילות האגודה בהקמת תשתיות, רכישת מכשור וטיפול תומך למען החולים ובני משפחותיהם

האגודה נותנת יד למאבק בסרטן גם באמצעות בניית תשתיות לטיפול בחולים, רכישת מכשור חדשני ושיפור דרכי הטיפול בחולים במרכזים רפואיים ברחבי הארץ ובקהילה. בזכות יוזמה זו, הועברו מחלקות אונקולוגיות ממרתפים אפלים למחלקות שטופות אור, ולחולים סופניים הוקם, ביוזמת האגודה, הוספיס במבנה מיוחד המאפשר אווירה מכבדת ותומכת. האגודה גם הקימה ועדיין מפעילה את הוספיס הבית הראשון, במטרה לתת מענה לחולים שמחלתם נמצאת בשלב מתקדם והם מעוניינים להישאר בביתם. החולים מוקפים בסביבה חמה ומוכרת, אך בו בזמן מקבלים שירות העומד לרשותם 24 שעות, על ידי צוות רב מקצועי מומחה ומיומן בתחום. האגודה נטלה גם חלק נכבד בוועדת משרד הבריאות ביחס לטיפול תומך. כתוצאה מוועדה זו, יצא בשנת 2009 חוזר מנכ״ל בנושא זה, המחייב את המרכזים הרפואיים והקהילתיים להיערך למתן טיפול תומך במרכזים הרפואיים ובקהילה.

כשהוכח שיש עדיפות לטיפול במרכזי שד כוללניים, סייעה האגודה בהקמתם במרכזים הרפואיים השונים - מסורוקה בדרום, קפלן, מאיר ושיבא במרכז, ועד חיפה, נהריה ונצרת בצפון. במרכזים אלה, האישה וצרכיה ניצבים במרכז תשומת הלב של הצוות הרב מקצועי.

למטרה זו, האגודה הקימה, מממנת ומדריכה רשת של אחיות ועובדות סוציאליות, הפועלות בלמעלה מ-15 מרכזים ברחבי הארץ ומסייעות בניווט הטיפול (Patient navigator). לרשות הנשים עומדות גם מתנדבות "יד להחלמה״ של האגודה - נשים שהתמודדו עם סרטן השד והוכשרו לסייע לחברותיהן שזה עתה אובחנו - אשר מלוות אותן במסען. האגודה מסייעת גם ברכישת המכשור הרפואי המתקדם ביותר: מאיצים קוויים, יחידות ממוגרפיה, ציוד לבקרת איכות, מערכות תכנון לטיפול קרינתי, ציוד מיוחד לטיפול כימותרפי ביתי וכד'. מערך הרדיותרפיה בישראל הוקם ושודרג בסיוע האגודה למלחמה בסרטן. כל המאיצים הקוויים הראשונים נרכשו בסיועה, והמרכזים צוידו בהתאם לסדרי העדיפויות שקבעו מומחים בעלי שם בינלאומי שהזמינה למטרה זו - פרופ' בלום מאנגליה, ולאחריו פרופ' אינהורן, שעמד בראש מרכז הסרטן קרולינסקה בשבדיה וכיהן כחבר בוועדת פרס נובל. על פי סדרי העדיפויות שקבעו המומחים, צוידו המרכזים האונקולוגיים, בסיוע האגודה, באמצעות תרומות מיועדות שהצליחה לגייס.

שירותי האגודה לחולים ומחלימים

לרשות הנשים המתמודדות עם סרטן השד עומדות מתנדבות "יד להחלמה״ של האגודה - נשים שהתמודדו עם סרטן השד והוכשרו לסייע לחברותיהן שזה עתה אובחנו - אשר מלוות אותן במסען. האגודה מציעה ייעוץ בנושא תפקוד מיני ופוריות, ייעוץ בנושא זכויות לפטור ממס, וכן שירות של ״להיראות טוב ולהרגיש טוב יותר״, הפועל בהתנדבות בכ־40 מרכזים רפואיים ובקהילה ברחבי הארץ. שירות זה נועד - בעזרת קוסמטיקאיות ופאנים מתנדבים, שעברו הכשרה מיוחדת - לסייע לחולים להיראות טוב, וכך להרגיש טוב יותר, והכל ללא תשלום מהחולה ו/או המחלים. האגודה מפעילה את הפרויקט "צעדים לאיכות חיים", אשר מטרתו לחשוף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ולתת יעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו לאמץ ולהשתלב בתכנית. הפרויקט, פועל כעת ברוב המרכזים הרפואיים ברחבי הארץ.

מעון צ'ארלס קלור

בשנת 1976 הוקם המעון על שם צ'ארלס קלור על ידי האגודה, בסיוע קרן קלור. המעון, הממוקם בגבעתיים, מיועד לשמש כבית לחולי סרטן המקבלים טיפולים במכונים האונקולוגיים של בתי החולים הגדולים באזור המרכז. המעון קולט חולי סרטן המקבלים טיפולים במרכזים האונקולוגיים באיכילוב, בשיבא, באסותא ובבילינסון, ומצבם הרפואי מורכב, ובמיוחד חולים המתגוררים רחוק ממכונים אלה. במקום להיטלטל בדרכים, הם מגיעים למעון, מוסעים מדי יום בליווי מתנדבים למרכזי הטיפול, וחוזרים לארוחה חמה ולפעילויות שיקום ורווחה מגוונות, כמו גם לטיפול מקצועי של צוות אחיות מיומנות, 24 שעות ביממה, עם כוננות רופאים המיומנים בטיפול תומך. במקום מתקיימות פעולות הדרכה, הכוונה ומעקב לאחר טיפולי קרינה ו/או טיפולים כימותרפיים.

צוות המעון - הצוות המטפל כולל אחיות מוסמכות, בעלות ניסיון בתחום הסיעודי – אונקולוגי , ובגיבוי וכוננות של רופאים מומחים לטיפול תומך. הצוות מספק השגחה מקצועית וסיוע בהתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפול הכימי ו/או הקרינתי ועם מחלות רקע מגוונות. הטיפול במעון כולל: סיוע בתפקוד יומיומי, טיפול בתופעות הלוואי של הטיפולים האונקולוגיים, איזון כאבים, הדרכת מטופלים, תמיכה נפשית וחברתית, המשכיות טיפול תוך קיום קשר עם הצוותים הרפואיים במכונים האונקולוגיים ובקהילה.

מתנדבים - במעון קלור פועלת קבוצת מתנדבים המלווים את המטופלים למכונים האונקולוגיים ומסייעים להם במידת הנדרש. פעילות הפנאי וההעשרה בשעות אחר הצהריים והערב, מבוצעת גם היא על ידי מתנדבים.

קבלת חולים למעון קלור -הפנייה אל מעון קלור נעשית באמצעות המכונים האונקולוגיים או המחלקות בהן מאושפזים החולים באמצעות אנשי הצוות (עובד/ת סוציאלי/ת, אח/ות, רופאים וטכנאי/ת הקרינה).

מעון קלור מציע
  • שהייה של חמישה ימים בשבוע, מיום א' בבוקר ועד יום ה' בצהריים.
  • חדרים מרווחים, אותם חולקים שני מטופלים. בחדרים ישנם שירותים צמודים, מיזוג אוויר ומערכת תקשורת אחות-חולה.
  • חדר תרבות, חדרי טלויזיה, חדר מלאכה.
  • שלוש ארוחות ביום, הכוללות מזון טרי ומגוון, המבושל במקום ומותאם לצרכים הדיאטטיים של המטופלים.
  • הסעות יום-יומיות לבתי החולים ובחזרה, בליווי מתנדבים מיומנים.
  • מגוון רחב של פעילויות פנאי: התעמלות, מלאכת יד, קוסמטיקה, עמדת אינטרנט ועוד.
  • קבוצות תמיכה והרצאות בהשתתפות מנחים מקצועיים.
  • אפשרות להשתתפות בפעילות מרכז התמיכה "חזקים ביחד " בבית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן הסמוך לבית קלור.

קופות החולים מממנות את השהות, ללא השתתפות המטופל. האגודה מסבסדת, מתחזקת ומפעילה את המעון.