קטרקט (ירוד)
מהו קטרקט? קטרקט (ירוד בעברית) הינו מצב בו העדשה הטבעית הנמצאת בעין (ראה איור) מאבדת את שקיפותה ונעשית עכורה. עקב העכירות בעדשה נפגע המעבר התקין של התמונה וקרני האור ובשל כך נגרמת הפרעה בחדות ובאיכות הראיה. הקטרקט אינו קרום המטפס על העין או מתפתח בתוכה, ואינו נגרם ממאמץ ראיה ו/או קריאה. הקטרקט מופיע בדרך כלל בשתי העיניים אך לעיתים הוא מתקדם יותר בעין אחת ועלול להפריע לראיה כששתי העיניים פקוחות. הירידה בראיה בשל קטרקט היא לרוב הדרגתית ויכולה להתבטא בטשטוש או ערפול ראיה, הפרעה בקריאה, סנוור משמש, מתאורה חזקה, מאורות בלילה ושיבוש בראיית צבעים. ירידה פתאומית בחדות הראיה אינה נובעת בד"כ מקטרקט אלא מסיבות אחרות. בכל ירידה פתאומית בחדות הראייה יש לפנות לרופא עיניים בדחיפות.
הסיבות להתפתחות קטרקט הסיבה השכיחה להופעת קטרקט הינה שינויים בעדשת העין המתרחשים עם הגיל ושכיחים אצל אנשים מעל גיל 60. במקרים מסוימים השינויים יכולים להופיע אף מוקדם יותר. סיבות נוספות להתפתחות קטרקט הן מחלות כלליות, מחלות עיניים, שימוש בתרופות מסוימות, מומים מולדים, מחלות תורשתיות, חבלות בעין ועוד. ככל הנראה קיים קשר גם לחשיפה לשמש,עישון והשמנת יתר.
הטיפול בקטרקט קטרקט אינו מחלה ואינו ניתן לטיפול בעזרת תרגול , תרופות או טיפות. הטיפול בקטרקט הינו ניתוחי בלבד. בשלבים ההתחלתיים של הפרעת ראיה הנובעת מקטרקט אפשר לנסות ולשפר את הראייה בעזרת משקפיים, אך כאשר ההפרעה מתגברת ומפריעה בתפקוד היומיומי מומלץ לעבור ניתוח. לא מומלץ לחכות למצב בו העין אינה רואה. מצב זה מקשה על הניתוח והופך אותו למורכב יותר.
אופן (מהלך) הניתוח: הניתוח מבוצע בד"כ בהרדמה מקומית הניתנת בטיפות. בניתוח מוצאת העדשה העכורה דרך פתח זעיר בעין ובמקומה מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית אשר נשארת בעין למשך כל החיים. רוב ניתוחי הקטרקט מבוצעים בשיטה הנקראת פקואמולסיפיקציה בה נעשה שימוש בגלי אולטרא-סאונד. במרבית המקרים אין שימוש בתפרים או בזריקות בניתוח הקטרקט. ניתוח קטרקט הינו הניתוח הנפוץ ביותר בעולם. סיכויי ההצלחה בידיים מיומנות הם כ- 98%. בתחילה הראייה מעט מעורפלת והיא עשויה להיות בגוון ורוד/תכלת. תוך מספר ימים יש בד"כ שיפור ממשי בראיה. תחושת גוף זר או גרד שכיחה במשך 4 – 6 שבועות ראשונים לאחר הניתוח. תיתכן הופעת ריצוד או הבהוב אורות כמו גם הפרעה בשדה הראיה. תופעות אילו חולפות עם הזמן. על אף הצלחת הניתוח ישנם מקרים בהם הראיה לא משתפרת או שהשיפור הינו חלקי בלבד, כמו במקרים של פגיעה קודמת ברשתית, גלאוקומה מתקדמת, פגיעה בעצב הראיה, או נזק כתוצאה מסכרת. בעין בריאה הסיכויים לראיה טובה לאחר הניתוח מצוינים. הסיבוכים בניתוח קטרקט נדירים ורובם ניתנים לטיפול. הסיבוכים שיתכנו הם זיהום תוך עיני, ירידה בשקיפות הקרנית, צניחת העדשה לזגוגית, הפרדות רשתית ומיקום לקוי של העדשה המושתלת. תיתכן הופעת "קטרקט משני" המצריכה טיפול בלייזר. תופעה זו שכיחה יחסית ועלולה להופיע כ-1-4 שנים לאחר הניתוח.