אקופונקטורה - נייר עמדה
| |
---|---|
אקופונקטורה | |
תחום | רפואה משלימה |
נקודות הדיקור. שרטוט מתקופת שושלת מינג
| |
האיגוד המפרסם | החברה הישראלית לרפואה משלימה |
קישור | באתר הר"י |
תאריך פרסום | מאי 2018 |
יוצר הערך | ד"ר יסכה גינת; ד"ר דן ליבון; ד"ר ניר עמיר |
ניירות עמדה מתפרסמים ככלי עזר לרופא/ה ואינם באים במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון. כל הכתוב בלשון זכר מתייחס לשני המגדרים. | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – אקופונקטורה
רקע
רפואה אינטגרטיבית היא גישה המשלבת את הרפואה הקונבנציונלית המקובלת עם גישות טיפוליות נוספות הנכללות ברפואה המשלימה.
בגישה זו, ישנו דגש על שילוב הגישות הטיפוליות, תוך התייחסות כוללנית למטופל כולל גוף, נפש וסביבה. התפישה היא של רפואה אינטגרטיבית הניתנת על ידי מטפלים מוסמכים, בתחומים בהם ישנו תיעוד מבוסס של יעילות תוך שיתוף ותקשורת ביניהם. שיטות הטיפול המשלימות כוללות טיפולי מגע, מניפולציות, טיפול באמצעות צמחי מרפא, שיטות של גוף נפש כגון ביופידבק ומדיטציה, טיפולים בתנועה ואחרים. בנוסף כחלק מן הרפואה המשלימה הרפואה האינטגרטיבית משלבת שיטות טיפול כוללניות המבוססות על מסורות וותיקות של טיפולים בעלי מודולציות מגוונות כגון: רפואה סינית, רפואה הודית (איורוודה) וחדשות יותר כגון הומאופתיה, פלדנקרייז ועוד. בעשורים האחרונים חלה עליה מתמדת בהתעניינות הציבור ובפנייה לשיטות טיפול אלו ובצריכתן בנפרד או יחד עם שיטות הרפואה המערבית המקובלות.
מצב הרפואה המשלימה
על פי הדו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם ב-2010, בשנת 2009 היו 2.7 מיליון ביקורים אצל מטפלים ברפואה משלימה. הטיפול הנפוץ ביותר מבין טיפולי הרפואה המשלימה הוא אקופונקטורה (כרבע מהביקורים)[1][2].
כ-65 אחוזים משירותי הרפואה המשלימה בישראל ניתנים במסגרות הרפואה הציבורית.
טיפולים אלו מתקיימים במשלימות של ארבע קופות החולים, ובמסגרות בתי החולים. בבתי החולים מרפאות הרפואה המשלימה פועלות בתוך מחלקות שונות כגון אונקולוגיה, נוירולוגיה, עור, גסטרואנטרולוגיה, אורתופדיה פסיכיאטריה ואחרות. במרבית מרפאות הכאב מוצע גם כן טיפול באקופונקטורה. על פי ההערכות 35 אחוזים משירותי הרפואה המשלימה בישראל ניתנים במסגרות פרטיות. במסגרות אלו המטופלים פונים ישירות אל המטפלים הפרטניים[3][4].
מבוא לאקופונקטורה כללי
אקופונקטורה - דיקור סיני, היא שיטת טיפול המבוססת על מסורת בת אלפי שנים של רפואה סינית מסורתית. זוהי טכניקה בה המטפלים מעוררים נקודות מסוימות בגוף, המוכרות לפי שיטה זו. הטיפול נעשה תוך החדרת מחטים עדינות דרך העור על פי מפות של מרידיאנים (מסלולים) ידועים בשיטה זו. אקופונקטורה, היא אחד מענפי הטיפול השייכים לרפואה סינית כחלק משיטת טיפול כוללנית המכילה גם תפיסות של תזונה, צמחי מרפא, עיסוי (כגון טווי־נא), תנועה (כגון צי קונג) והמלצות מותאמות אישית לאורח חיים בריא כחלק מרפואה מונעת.
מנגנון הפעולה המקובל של פעולה המיטיבה של האקופונקטורה מוסבר באמצעות מודלים שונים, חלקם מדידים ובעלי ביסוס מחקרי ובעוד הסברים אחרים מושתתים על המסורת הסינית[5][6][7][8][9][10][11].
הפעילות האנלגטית של דיקור סיני מוסברת, בין היתר, על ידי עירור הפרשת אנדורפינים. מננון זה ידוע עוד משנות השבעים והוכח כי שיכוך הכאב בטיפול זה נחסם על ידי נלוקסון המונע את פעולתם של האנדורפינים.
דוגמה נוספת להשפעתה הטיפולית של האקופונקטורה: בהזרקת טכנציום 99 נצפתה התקדמות לאורך מרידיאנים ללא חפיפה עם המערכת הלימפתית, כלי דם או עצבית. כמו כן, דיקור של נקודה על הרגל המתייחסת על פי המסורת הסינית לעין גורמת לעירור בקורטקס האוקסיפיטלי כפי שנצפה ב-MRI (Magnetic Resonance Imaging).
נמצא כי דיקור יכול לעורר את בלוטת האדרנל דרך הורמון ה-ACTH (Adrenocorticotropic hormone) ולגרום לעלייה בקורטיקוסטירואידים אנדוגניים. מן המחקר המערבי עולה כי בנקודות הדיקור המסורתיות קיימת מידה רבה של עצבוב וכלי דם. ניתן לומר כי דיקור עובד דרך מנגנונים שונים אשר רק חלקם ברור היום. (לפירוט חלקי ר' ביבליוגרפיה למטה) הדבר מסביר את יעילות השיטה אך גם את הפוטנציאל לתופעות לוואי. ניתן לציין כי שכיחות תופעות הלוואי, בעיקר אצל מטפלים מוסמכים לאחר הכשרה היא נמוכה עד נמוכה מאד.
מחקרים מסוגים אלו נערכו על פני שלושים שנים בבעלי חיים ובבני אדם ומהווים עדות לתגובות שונות, אך אינם נותנים הסבר מלא לחלק מהתוצאות הנצפות.
האקופונקטורה משמשת לטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות. חלה התקדמות רבה בביסוס התיעוד המדעי לשיטת טיפול זאת.
בתחום המחקר התווספו אלפי מאמרים ברמה בינונית עד גבוהה בכתבי עת מדעיים בנושא הטיפול באקופונקטורה ואף במאגרי מידע המקובלים על הקהילה הרפואית. עשרות אלפי מאמרים מוגשים ב-PUBMED מרמה של תיאורי מקרה ועד מחקרים פרוספקטיביים, כפולי סמיות, שנעשו מול שיטות טיפול אחרות. גם בגוף המחקר והידע Cochrane קיימים דיונים בשיטות הטיפול בדיקור, והמלצות ספציפיות בנוגע לטיפולים אלו.
התוויות לשימוש באקופונקטורה
נושא ההתוויות באקופונקטורה הוא מורכב ודינמי כמו כל תחום טיפולי אחר.
בשנת 2003 פורסמו המלצות ראשוניות של ארגון הבריאות העולמי, במסגרת ה WHO Consultation on Acupuncture. הוקמה ועדה מטעם הארגון אשר סיכמה 20 שנות מחקר בנושא[12]. ברשימה קיימות 28 התוויות עליהן ישנו מחקר מבוסס דיו ו-63 התוויות אשר לגביהן המחקר עדיין אינו מספק. ברשימות אלו צוינו התוויות לטיפול בדיקור בענפי רפואה שונים הקשורים לכאב, כגון כאבי גב, צוואר ואוסטאוארטריטיס. בנוסף לכאב הייתה התייחסות בהמלצות אלו גם לרוב ענפי הרפואה. ברפואה הפנימית, לדוגמה צוין שילוב הדיקור בטיפול ביתר לחץ דם, בגינקולוגיה הייתה התייחסות לטיפול בכאב וללידות ממושכות, בפסיכיאטריה, ניתנו המלצות בנוגע לטיפול בדיכאון בחרדות, בבעיות שינה ואחרות. צוין כי בחלק מתוכניות גמילה מהתמכרויות לסמים נעשה שלוב של דיקור סיני. במסגרת מחלקות כירורגיה נעשה לעיתים שימוש בדיקור למניעת תופעות לוואי לאחר ניתוחים כגון בחילות וכאב. אוזכר שימוש נרחב בדיקור כטיפול נלווה ותומך באונקולוגיה, וקיימות עוד דוגמאות רבות בתחומים השונים[13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35]. על אף הניסיון המצטבר בתחום הדיקור ישנו קושי מתמשך בהבנת המחקרים באקופונקטורה ממספר סיבות:
התאמת המחקרים הקליניים לטכניקת הטיפול באקופונקטורה. חוסר אחידות בצורת ביצוע מחקרים באקופונקטורה. קושי בביצוע ובפיענוח של שימוש בסמיות או כפול סמיות. ישנן שיטות מחקר מתאימות יותר לבחינת יעילות אקופונקטורה כגון אילו הבוחנות במדדים אובייקטיביים תוצאות, השוואות בין דיקור וסוגי טיפול אחרים ואחרות[36][37][38] בעיית היעדר המימון למחקרים בתחום זה ידועה אף היא.
אקופונקטורה היא שיטת טיפול המשולבת עם טיפולים נוספים באופן אינטגרטיבי. ברפואה הסינית הכוללנית קיימת התייחסות לתזונה, העיתוי ביממה, טיפולים מנואליים וצמחי מרפא, טיפולים אשר מגדילים את יעילותו של הטיפול בדיקור. מצבו הנפשי של המטופל, מקבל התייחסות מיוחדת דרך טכניקות הרפיה ופעילות גופנית אשר הן חלק אינטגרלי של הטיפול בהסתכלות הסינית המסורתית וגם של הרפואה האינטגרטיבית.
- התוויות נגד יחסיות ומוחלטות לטיפול בדיקור
התוויות נגד לאקופונקטורה הן מועטות וכרוכות בהפרות הכללים המקובלים, לדוגמה: שימוש בנקודות האסורות בדיקור במהלך היריון, נקודות אנטומיות אסורות (גלגל עין, איברי מין).
סיבוכים ותופעות לוואי קיימים לאחר טיפול באקופונקטורה. תופעות קלות כגון כאב מקומי והמטומות עשויות להתרחש בכ-6 אחוזים מהטיפולים על פי מחקר שנעשה ביפן[38]. במחקר זה לא הופיעו תופעות לוואי חמורות יותר. במחקרים אחרים תופעות לוואי בנוניות עד מסוכנות הן נדירות באופן משמעותי. מדובר בסיכונים נלווים הכוללים בין היתר זיהומים באתר הדיקור, עילפון, היווצרות חזה אוויר (פנוימוטורקס), פגיעות בעצבים, ותיאורי מקרה בודדים של דימום מוחי ומוות[39][40][41][42] שכיחות תופעות הלוואי הייתה נמוכה משמעותית במקומות בהם הייתה הקפדה על רמת המטפלים וכללי החיטוי[43][44].
אתגרים באקופונקטורה
בבואנו לבחון את שילוב הטיפול בדיקור באופן אינטגרטיבי עולים מספר אתגרים מרכזיים
- פיקוח על המטפלים, בתי הספר והטיפולים, במצב הנוכחי אין פיקוח ממוסד על המטפלים בדיקור ובתי הספר להכשרה בתחום
- טיפול באקופונקטורה בהתוויות ידועות ומוכרות־ בהיעדר הסדרה לתחום הדיקור, אין פיקוח או הנחיה ממוסדת על מתן הטיפול להתוויות המוכרות
- ניתוק של הטיפול המשלים מהרופאים המטפלים ומהרפואה הקונבנציונלית עלול לגרום להיעדר אבחון קליני ולטיפול לא מועיל ובשל כך להחמרת המחלות מהן סובלים המטופלים. במקרים אלו עלול להיווצר עיכוב בטיפולים ונזק בשל כך
- לעיתים מטופלים מפסיקים את הטיפול הקונבנציונלי ועוברים לטיפול משלים בלבד, ללא יידוע הרופא המטפל. מדובר בתופעה מוכרת ובעייתית
בתחום הדיקור הסיני, כאשר הטיפול ניתן על ידי מטפלים אשר עברו הכשרה מקיפה ומסודרת, אחוז הסיבוכים ותופעות הלוואי הוא נמוך מאד[43][44].
סיכום והמלצות
- הר"י גורסת כי אין אלטרנטיבה לרפואה אלא רפואה הבאה כמשלימה בנוסף לרפואה הקונבנציונלית. אין למנוע טיפול שאינו קונבנציונלי אם אכן הוא מוכח כמועיל
- במצב הנוכחי בישראל, אין כל פיקוח ומגבלות על העוסקים ברפואה משלימה ככלל ובתחום האקופונקטורה, בפרט. קיימת דאגה שהמטופלים עלולים ליפול לתרמית ולהונאה בידי אנשים שלא עברו הכשרה מספקת על מנת לטפל בבטיחות ובצורה מוסדרת
- יש להמליץ לפונים למטפלים באקופונקטורה לפנות קודם לכך לרופאים המטפלים שלהם לצורך בדיקה, אבחון ומעקב. במסגרת זו יש ליידע את הרופאים המטפלים על שימוש בטיפולים משלימים
- אנו ממליצים כי על כל מטופל הפונה לטיפולים אצל מטפלים שאינם רופאים, לחתום על טופס יידוע והסכמה לגבי מעקב רפואי במקביל
- אנו רואים חשיבות בהסדרת ואסדרת הטיפול באקופונקטורה ממספר היבטים:
- הגדרת התחום, התוויות והתוויות נגד
- הגדרת היקף ההכשרה הנדרשת ומסגרות הלימוד
- שמירה על רמה מקצועית הולמת של העוסקים בתחום. אנו מצפים להסדרה הדומה לזו של מקצועות פרה־רפואיים אחרים ולהכשרה במסגרת השכלה ברמה אקדמית. ההכשרה תכלול הכרה והבנה ברפואה מערבית ברמה בסיסית המאפשרת, בין היתר, שפה רפואית נאותה, הבנת ההגבלות והתוויות נגד ותקשורת עם הרופאים המטפלים. ההכשרה על פי המלצתנו צריכה לכלול: בחינות, סטאז', רישוי, ופיקוח משרד הבריאות
- הקפדה על אתיקה מקצועית
- תיעוד של הטיפול באקופונקטורה - חיוב רישום בתיק רפואי
- טופס הסכמה למטופלים המצהירים כי הם יודעו כי המטפל בדיקור אינו רופא
- המשך מחקר בתחום האקופונקטורה אשר יקבע סטנדרטים מבוססי ראיות ליעילות ובטיחות הטיפול
- תמיכה ועידוד מחקרים שיטתיים בתחום האקופונקטורה במסגרות הציבוריות לצורך שיפור ההבנה והשימוש בשיטת טיפול זו
נספח 1 - רפואה משלימה - נתונים ממדינות אחרות בעולם, הקף והסדרה
רפואה משלימה קיימת כבר מזה אלפי שנים במדינות רבות בעולם, בעיקר במדינות המזרח הרחוק. מספר המטופלים, על פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, הוא בין 65–80 אחוזים מאוכלוסיית העולם. במדינות מסוימות שיטות אלו מוכרות כטיפול רפואי עיקרי.
ארצות הברית
בארצות הברית, ישנן מעל 40 פקולטות לרפואה (בערך שליש מכל הפקולטות) המציעות קורסים ברפואה אלטרנטיבית[14].
הפיקוח על רפואה משלימה שונה מתחום לתחום וממדינה למדינה. לדוגמה, מספר מדינות מפקחות על אקופונקטורה, חלקן במסגרת מועצת הבריאות הרגילה וחלקן במסגרת מועצת בריאות מיוחדת לאקופונקטורה או לרפואה סינית. כמעט חצי מהמדינות דורשות רישוי בכדי לעסוק באקופונקטורה.
כמו כן, בחלק מהמדינות החוק דורש שמטפלים שאינם רופאים ועוסקים באקופונקטורה יהיו מפוקחים על ידי רופאים מורשים, כמו כן, ישנן מדינות שדורשות שהמטופל יקבל הפניה ו/או אבחון מקדמי מרופא. אקופונקטורה והומיאופתיה וכל תחום אחר שמשתמש ב"תרופות", או אביזרים רפואיים, כפופים גם לפקוח ה-FDA (Food and Drug Administration). במכון הלאומי לבריאות ה-National Institute) NIH of Health) קיימת מחלקה מיוחדת לרפואה המשלימה (NCCIH - National Center for Complementary and Integrative Health) המיועדת לעידוד מחקר על ענפי התחום שאינם נכללים ברפואה הקונבנציונלית[14].
בריטניה
באנגליה אין הסדר בחוק לגבי רוב המטפלים ברפואה אלטרנטיבית. המטפלים ברפואה משלימה (כולל אלו שעוסקים באקופונקטורה, ארומתרפיה וכדומה) כפופים לפיקוח עצמי או פועלים ללא פיקוח מקצועי כלל. באנגליה, מומלץ להתייעץ עם מטפלים ברפואה משלימה רק לאחר ייעוץ ראשוני אצל רופא, זאת על מנת להבטיח שאין מחלה בסיסית ובכדי לאפשר לרופאים להשתתף בטיפול. ההסתדרות הרפואית הבריטית מייעצת לחבריה איך ומתי להפנות מטופלים למטפלים ברפואה משלימה, אך עם זאת אין כל חיוב של המטופל לקבל הפנייה מרופא קודם לביקור אצל מטפל אלטרנטיבי וכך גם לא קיים חיוב של המטפלים האלטרנטיביים להיות בקשר עם הרופא הראשי של המטופל. בבריטניה, בקווים המנחים המקובלים לטיפול בכאבי גב וראש, נכללת אקופונקטורה כאחד הטיפולים המומלצים.
בשל הצורך לשלב את הרפואה המשלימה עם הרפואה הקונבנציונלית יחד, הוקם בבריטניה מוסד לרפואה משולבת. מוסד זה מצא כי לא ניתן להתייחס לכל התחומים ברפואה משלימה כמקשה אחת. יש תחומים כגון אקופונקטורה, ארומתרפיה, כירופרקטיקה, הומיאופתיה, ואוסטיאופתיה, המקובלים במידה רבה יותר על הציבור וכך גם על הממסד הרפואי[45].
מדינות אחרות
בצרפת, הגידול בשימוש בטיפולים משלימים הביא לייסוד קרן למחקר ברפואה משלימה. בשנת 1992, חמש אוניברסיטאות צרפתיות העניקו תעודות בתחומים שונים של רפואה משלימה.
באוסטרליה משרד הבריאות המליץ על מודל של הסדרה משולבת, והציע דרישות סף לאישור תוכניות לימוד והכשרה ומועצת הסמכה, שתהא זו האחראית על תחום הכשרת מומחים. במסגרת כך, רשאי כל מטפל לעסוק באקופונקטורה, כאשר הממשלה פועלת ביחד עם האיגוד המקצועי לאקופונקטורה ליצירת תקן הכשרה אחיד. על פי החוק המקובל, מורשה המטפל שעבר הכשרה מתאימה לעסוק במקצועו[46][47].
בגרמניה, קיימת הסדרה כוללת למקצועות של "עוסקים הוליסטים" (Heilpraktikers), כולל האקופונטורה. בשיטה הגרמנית ישנן הגדרות לידע והבנה ברפואה ברמה מוגדרת על ידי משרד הבריאות ובמקביל בחינה מקצועית בתחום העיסוק הספציפי.
בניו זילנד הכירה הממשלה בחלק ממקצועות הרפואה המשלימה ובכללן אקופונקטורה, ועתה היא פועלת לצד האיגודים המקצועיים ליצירת תקן הכשרה אחיד.
בסין, טאיוון, ובהוטן, הרפואה הסינית היא חלק ממערכת הבריאות, נלמדת באופן רשמי באוניברסיטאות וניתנת כחלק מסל הבריאות במקביל לרפואה הקונבנציונלית.
בשווייץ מאז 2016 מספר ענפים של רפואה משלימה, כולל רפואה סינית, מוכרים על ידי משרד הבריאות, הבוחן את יעילותם.
בפורטוגל מספר ענפים הכוללים גם רפואה סינית הוגדרו כתרפיות לא קונבנציונליות הדורשות רישום ופועלות תחת פיקוח ממשלתי מטעם משרד הבריאות[14].
נספח 2 - WHO 2003, התוויות לטיפול באקופונקטורה
Diseases, symptoms or conditions for which acupuncture has been proved - through controlled trials to be an effective treatment:
- Adverse reactions to radiotherapy and/or chemotherapy
- Allergic rhinitis (including hay fever)
- Biliary colic
- Depression (including depressive neurosis and depression following stroke)
- Dysentery, acute bacillary
- Dysmenorrhea, primary
- Epigastralgia, acute (in peptic ulcer, acute and chronic gastritis, and gastro spasm)
- Facial pain (including craniomandibular disorders)
- Headache
- Hypertension, essential
- Hypotension, primary
- Induction of labour
- Knee pain
- Leukopenia
- Low back pain
- Malposition of fetus, correction of
- Morning sickness
- Nausea and vomiting
- Neck pain
- Pain in dentistry (including dental pain and temporomandibular dysfunction)
- Periarthritis of shoulder
- Postoperative pain
- Renal colic
- Rheumatoid arthritis
- Sciatica
- Sprain
- Stroke
- Tennis elbow
ביבליוגרפיה
- ↑ נתונים מתוך סקר בריאות 2009 , הלשכה לסטטיסטיקה, 118/2010 2009, רפואה משלימה בישראל - תמונת מצב עדכנית
- ↑ סקירה של שירותי הרפואה המשלימה / אלטרנטיבית בישראל - דפוסי השימוש, העדר הבקרה ומגמות בשנים האחרונות Isr J Health Policy Res.27.09.2012, 09:25
- ↑ Barber J, Mayer D. Evaluation of the efficacy and neural mechanism of a hypnotic analgesia procedure in experimental and clinical dental pain. Pain. 1977 Oct;4(1):418
- ↑ . Hypertension. 2018 Feb;71(2):356365־. doi: 10.1161/ HYPERTENSIONAHA.117.09759. Epub 2017 Dec 11.
- ↑ . Inhibition of NADPH Oxidase-Dependent Oxidative Stress in the Rostral Ventrolateral Medulla Mediates the Antihypertensive Effects of Acupuncture in Spontaneously Hypertensive Rats. Wang XR1, Yang JW1, Ji CS1, Zeng XH1, Shi GX1, Fisher M1, Liu CZ2.
- ↑ . Cell Transplant. 2016 Feb 4.doi: 10.3727/096368916X690872. Acupuncture-induced analgesia: the role of microglial inhibition.Lin L1, Skakavac N, Lin X, Lin D, Borlongan MC, Borlongan CV, Cao CJ Pain.2014 May;15(5):53549-. doi:
- ↑ . Published online 2014 Jan 20. doi: 10.1186/17514-8-0759-Acupuncture therapy: mechanism of action, efficacy, and safety: a potential intervention for psychogenic disorders? Kenji Kawakita 1 and Kaoru Okada1 J Vet Intern Med. 2006 May-Jun;20(3):4808-.
- ↑ . 10.1016/j.jpain.2014.01.498. Epub 2014 Feb 10. From peripheral to central: the role of ERK signaling pathway in acupuncture analgesia. Park JY1, Park JJ2, Jeon S3, Doo AR4, Kim SN1, Lee H4, Chae Y1, Maixner W5, Lee H1, Park HJ6
- ↑ , Effectiveness of acupuncture in veterinary medicine: systematic review. Habacher G, Pittler MH, Ernst E. University of Veterinary Medicine Vienna, Austria
- ↑ . Comparison of electro acupuncture and morphine-mediated analgesic patterns in a plantar incision-induced pain model. Zeng YJ1, Tsai SY2, Chen KB3, Hsu SF4, Chen JY5, Wen YR6. 2015;2015:941413. doi: 10.1155/2015/941413. Epub 2015 Aug 31.
- ↑ . IL4- Inhibits IL1-p-Induced Depressive-Like Behavior and Central Neurotransmitter Alterations. Park HJ1, Shim HS2, An K3, Starkweather A4, Kim KS5, Shim I6. 2016 Dec;17(6):557581-. Complementary and Alternative Medicine for Atopic Dermatitis: An Evidence-Based Review.
- ↑ WHO 2003 - התוויות לשימוש באקופונקטורה http://www.evidencebasedacupuncture.org/who-oficial-position/
- ↑ Acupuncture : review and analysis of reports on controlled clinical trials WHO 2002. https://nccih.nih.gov
- ↑ 14.0 14.1 14.2 14.3 האתר הרשמי של ה-NIH העוסק ברפואה משלימה ואינטגרטיבית, לגבי אקופונקטורה https://nccih.nih.gov/health/acupuncture/introduction
- ↑ .Evid Based Complement Alternat Med.2014:120486;2014 . doi: 10.1155/2014/120486. Epub 2014 Apr 23. Treating postlaparoscopic surgery shoulder pain with acupuncture. Kreindler G1, Attias S2, Kreindler A3, Hen H1, Haj B4, Matter I4, Ben-Arye E5, Schiff E6
- ↑ Front Neurol. 2018 Apr 9;9:219. doi: 10.3389/fneur.2018.00219. eCollection 2018. Phantom Limb Pain in Pediatric Oncology. DeMoss P1, Ramsey LH2, Karlson CW3
- ↑ Breast Cancer Res Treat. 2009 Nov;118(2):25567-. doi: 10.1007/ s10549 .8-0533-009-The efficacy of acupoint stimulation for the management of therapy-related adverse events in patients with breast cancer: a systematic review. Chao LF1, Zhang AL, Liu HE, Cheng MH, Lam HB, Lo SK.
- ↑ https://www.nice.org.uk/guidance/cg150/chapter/Recommendations BMJ. 2017 May 16;357:j1805. doi: 10.1136/bmj.j1805. Complementary and integrative medicine in the management of headache.
- ↑ Med Clin North Am. 2017 Sep;101(5):881893-. doi: 10.1016/j. mcna.2017.04.006. Epub 2017 Jun 23. Complementary and Integrative Medicine for Neurologic Conditions. Wells RE1, Baute V2, Wahbeh H3.
- ↑ Med Clin North Am. 2017 Sep;101(5):925941-. doi: 10.1016/j. mcna.2017.04.008. Epub 2017 Jun 21. Integrative Medicine for Respiratory Conditions: Asthma and Chronic Obstructive Pulmonary Disease.
- ↑ BMJ. 2017 Apr 24;357:j1284. doi: 10.1136/bmj.j1284. Management of chronic pain using complementary and integrative medicine. Chen L1,2, Michalsen A3,4. J Midwifery Womens Health. 2017 Jan;62(1):1228-. doi: 10.1111/jmwh.12545. Epub 2016 Dec 21.
- ↑ Acupuncture and Acupressure in Labor. Schlaeger JM, Gabzdyl EM, Bussell JL, Takakura N, Yajima H, Takayama M, Wilkie DJ.
- ↑ Anesthesiology. 2005 May; 102(5): 1031-1078. Perioperative Acupuncture and Related Techniques Grigory V. Chernyak, M.D.* and Daniel I. Sessler, M.D.t
- ↑ Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2018 Jan 31;223:3538-. doi: 10.1016/j. ejogrb.2018.01.029. [Epub ahead of print] Acupuncture for the treatment of post-partum urinary retention. Lauterbach R1, Ferrer Sokolovski C2, Rozenberg J2, Weissman A3
- ↑ Effectiveness of strengthened stimulation during acupuncture for the treatment of Bell palsy: a randomized controlled trial Sha-bei Xu MD PhD, Bo Huang MD PhD, Chen-yan Zhang MMed, Peng Du MD PhD, Qi Yuan MMed, Gui-juan Bi MMed, Gui-bin Zhang MD PhD, Min-jie Xie PhD, Xiang Luo MD, Guang-ying Huang MD PhD,Wei Wang MD PhD Xu and colleagues (CMAJ 2013; 185(6): 473478 - doi: 10.1503/cmaj.121108). http://www.cmaj.ca/content/cmaj/185/6/473.full.pdf
- ↑ . Vieira BL1, Lim NR1, Lohman ME1, Lio PA2,3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27388911 2012 Oct 22;172(19):144453-. doi: 10.1001/archinternmed.2012.3654. Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis.
- ↑ Vickers AJ1, Cronin AM, Maschino AC, Lewith G, MacPherson H, Foster NE, Sherman KJ, Witt CM, Linde K; Acupuncture Trialists' Collaboration. 2016 Aug;34(4):25766-. doi: 10.1136/acupmed010950-2015-. Epub 2016 Feb 15. Acupuncture for fibromyalgia in primary care: a randomized controlled trial.
- ↑ A Systematic Overview of Reviews for Complementary and Alternative Therapies in the Treatment of the Fibromyalgia Syndrome Romy Lauche, 1 , Holger Cramer, 1 Winfried Hauser, 2 , 3 Gustav Dobos, and Jost Langhorst https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4515506/pdf/ECAM2015610615-.pdf
- ↑ Liguori A, Petti F, Bangrazi A, Camaioni D, Guccione G, Pitari GM, Bianchi A, Nicoletti WE: Comparison of pharmacological treatment versus acupuncture treatment for migraine without aura--analysis of socio-medical parameters. Journal of Traditional Chinese Medicine 2000, 20:231240-.
- ↑ 2009 Apr;16(2):917-. doi: 10.1159/000209315. Epub 2009 Apr 9. Safety of acupuncture: results of a prospective observational study with 229,230 patients and introduction of a medical information and consent form. Witt CM1, Pach D, Brinkhaus B, Wruck K, Tag B, Mank S, Willich SN.
- ↑ 2017 Apr 24;357:j1284. doi: 10.1136/bmj.j1284. Management of chronic pain using complementary and integrative medicine. Chen L1,2, Michalsen A3,4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Safety+of+acupuncture%3A+results+ of+a+prospective+observational+study+with+229%2C230+patients+and+introducti on+of+a+medical+information+and+consent+form. BMJ.
- ↑ . J Altern Complement Med. 2018 Jan 3. doi: 10.1089/acm.2016.0408. Management of Menopause Symptoms with Acupuncture: An Umbrella Systematic Review and Meta-Analysis. Befus D1, Coeytaux RR1, Goldstein KM2,3, McDuffie JR2,3, Shepherd-Banigan M2, Goode AP4,5, Kosinski A6, Van Noord MG7, Adam SS8, Masilamani V2, Nagi A2, Williams JW Jr2,3.
- ↑ JAMA Surg. 2017 Oct 18;152(10):e172872. doi: 10.1001/jamasurg.2017.2872. Epub 2017 Oct 18. Drug-Free Interventions to Reduce Pain or Opioid Consumption after Total Knee Arthroplasty: A Systematic Review and Meta-analysis. Tedesco D1,2, Gori D2, Desai KR1, Asch S1,3, Carroll IR4, Curtin C5,6, McDonald KM1, Fantini MP2, Hernandez-Boussard T1,6,7.
- ↑ Patients with idiopathic trigeminal neuralgia seem to benefit from acupuncture and sham acupuncture, but we are uncertain about whether these benefits are beyond those attained by pharmacologic treatment alone. Brignardello-Petersen R. BMC Complement Altern Med. 2017 Dec 29;17(1):556. doi: 10.1186/ s12906-2064-017-x.
- ↑ Acupuncture for patients with mild to moderate Alzheimer's disease: a randomized controlled trial. Jia Y1, Zhang X1, Yu J2, Han J1, Yu T1, Shi J1, Zhao L1, Nie K1. Asia Pac J Sports Med Arthrosc Rehabil Technol. 2016 Nov 24;7:2126-. doi: 10.1016/j.asmart.2016.10.001. eCollection 2017 Jan.
- ↑ Acupuncture — no sham John Fletcher CMAJ April 02, 2013 185 (6) 459; DOI: https://doi.org/10.1503/cmaj.130319 www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.130319
- ↑ 37
- ↑ 38.0 38.1 Brain structural properties predict psychologically mediated hypoalgesia in an 8-week sham acupuncture treatment for migraine. Liu J, Mu J, Liu Q, Dun W, Zhang M, Tian J.
Acupuncture Safety:
Med Acupunct. 2017 Jun 1; 29(3): 155-162.
Published online 2017 Jun 1. doi: 10.1089/acu.2017.1230
A Multicenter Prospective Survey of Adverse Events Associated with Acupuncture and Moxibustion in Japan
Nobutatsu Furuse, MS, LAc,1,,2,,3 Hisashi Shinbara, PhD, LAc,1,,4 Akihito Uehara, MRN, LAc,1,,5 Masaaki Sugawara, PhD, LAc,1,,6 Toshiya Yamazaki, MS, LAc,1,,7 Masayoshi Hosaka, MS, LAc,1,,3 and Hitoshi Yamashita, PhD, LAc1,,3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5512321/ - ↑ Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 581203. Published online 2013 Mar 20. doi: 10.1155/2013/581203 PMCID: PMC3616356 Adverse Events of Acupuncture: A Systematic Review of Case Reports Shifen Xu, 1 , 2 Lizhen Wang, 2 , 3 Emily Cooper, 2 Ming Zhang, 4 Eric Manheimer, 2 Brian Berman, 2 Xueyong Shen, 3 and Lixing Lao 2 ,
- ↑ Acupuncture-related adverse events: a systematic review of the Chinese literature Junhua Zhang a, Hongcai Shang a, Xiumei Gao a & Edzard Ernst b a. Research Centre of Traditional Chinese Medicine, Tianjin University of Traditional Chinese Medicine, 88 Yuquan Road, Tianjin, 300193, China. b. Peninsula Medical School, University of Exeter, Exeter, England. http://www.who.int/bulletin/volumes/88/12/10076737-/en/ 18. BMJ. 2001 Sep 1; 323(7311): 467-468. PMCID: PMC1121068 (29)The safety of acupuncture Acupuncture is safe in the hands of competent practitioners Charles Vincent, professor of psychology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121068/
- ↑ BMJ. 2001 Sep 1; 323(7311): 485-486. PMCID: PMC48133 Adverse events following acupuncture: prospective survey of 32 000 consultations with doctors and physiotherapists Adrian White, senior lecturer,a Simon Hayhoe, anaesthetist,b Anna Hart, principal lecturer,c and Edzard Ernst, professora https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC48133/
- ↑ BMJ. 2001 Sep 1; 323(7311): 486-487. PMCID: PMC48134 The York acupuncture safety study: prospective survey of 34 000 treatments by traditional acupuncturists Hugh MacPherson, research director,a Kate Thomas, deputy director,b Stephen Walters, lecturer in medical statistics,c and Mike Fitter, research consultanta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC48134/Pediatrics. 2011 Dec;128(6):e157587-. doi: 10.1542/peds.20111091-. Epub 2011 Nov
- ↑ 43.0 43.1 The safety of pediatric acupuncture: a systematic review. Adams D1, Cheng F, Jou H, Aung S, Yasui Y, Vohra S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22106073
- ↑ 44.0 44.1 Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:432467. doi: 10.1155/2015/432467. Epub 2015 Aug 3. Systematic Review of Adverse Effects: A Further Step towards Modernization of Acupuncture in China. Wu J1, Hu Y1, Zhu Y2, Yin P1, Litscher G3, Xu S1.
- ↑ המלצות המכון הלאומי לבריאות בבריטניה: https://www.nice.org.uk/guidance/cg88 Headaches in over 12s: diagnosis and management Clinical guideline [CG150] Published date: September 2012 Last updated: November 2015 (1.3.20)
- ↑ אוסטרליה https://www.healthdirect.gov.au/acupuncture
- ↑ http://www.ahpra.gov.au/chinese-medicine.aspx