גלולת חירום למניעת היריון - Emergency contraceptive pill
הופניתם מהדף גלולת חירום למניעת היריון לדף הנוכחי.
גלולות חירום למניעת היריון | ||
---|---|---|
Emergency contraceptive pill | ||
יוצר הערך | ד"ר ליאור גל | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – אמצעי מניעה#גלולות למניעת היריון
רקע כללי
גלולות חירום למניעת היריון, הידועה גם כ'גלולת היום שאחרי', ניתנת לשימוש על ידי האישה למניעת היריון לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים.
גלולת החירום נועדה לשמש גם במקרים בהם שיטה אחרת נכשלה, למשל במקרים של קונדום קרוע או החסרה של גלולות למניעת היריון.
גלולת החירום ניתנת לשימוש עד חמישה ימים (120 שעות) לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים. עם זאת, ככל שהיא ניטלת מוקדם יותר, עולה הסבירות למניעת היריון.
הגלולה יכולה להנטל יותר מפעם אחת במהלך המחזור החודשי, אך אינה מגנה מפני היריון ביתר הימים ואינה נועדה להיות סוג של אמצעי מניעה קבוע. שימוש בגלולת החירום פעמים חוזרות עלולה להביא לשיבושים קשים במחזור החודשי.
- גלולת החירום אינה מגינה מפני מחלות המועברות במגע מיני.
יעילות
היעילות של גלולת החירום למניעת היריון תלויה בפרק הזמן שבין קיום היחסים הלא מוגנים לנטילת הגלולה. נטילת הגלולה בתוך 12 שעות מן המגע המיני נותנת את הסיכוי הטוב ביותר למניעת היריון.
- 95 אחוזי יעילות במידה וניטלת תוך 24 שעות מן המגע המיני
- 85 אחוזי יעילות במידה וניטלת בתוך 24–48 שעות מן המגע המיני
- 58 אחוזי יעילות במידה וניטלת בתוך 48–72 שעות מן המגע המיני
מנגנון פעולה
המחזור החודשי
בתחילת כל מחזור (עם סיום הדימום המסמל את תום המחזור הקודם), בלוטת ההיפופיזה (Hypophysis, Pituitary gland) – בלוטה המצוייה במוח, מתחילה את המחזור החודשי החדש באמצעות הפרשת הורמון המכונה FSH (Follicle-Stimulating Hormone) – הורמון מגרה זקיקים. הורמון זה גורם לשחלות להתחיל להכין את הזקיקים לביוץ.
הזקיקים הם מבנים בהם מתפתחים הביציות. בכל זמן נתון מספר רב של זקיקים מתפתח עד שלב מסוים הזקיקים שמצליחים להגיב ל-FSH ימשיכו להתפתח ויתחילו להפריש את הורמון ה-Estrogen. ה-Estrogen פועל על רירית הרחם וגורם לעיבוייה, על מנת שתהיה מוכנה לקלוט את הביצית המופרית.
מתוך קבוצת הזקיקים שהתפתחה נבחר בכל חודש זקיק אחד הממשיך להתפתח בעוד שהאחרים מתים. זקיק זה הוא שיבשיל בסופו של דבר וישחרר את הביצית.
מעט לפני הביוץ (שחרור הביצית) עצמו השחלות מתחילות להפריש הורמון נוסף – Progesterone. הפרשתו של הורמון זה הולכת ועולה מרגע הביוץ ונמשכת כשבועיים (עד תום המחזור).
ההיפותלמוס (מרכז נוסף במוח) וההיפופיזה חשים את רמות האסטרוגן העולות בדם. כאשר רמת האסטרוגן גבוהה דיה, תתחיל ההיפופיזה להפריש הורמון המכונה LH (Luteinizing Hormone). הורמון זה גורם לזקיק בשחלה לשחרר את הביצית לתוך החצוצרה. הזרע יכול להפרות את הביצית בחלון הזדמנויות של 24 שעות. אם נוצרה הפריה, תשתל הביצית המופרית ברירית הרחם ויחול היריון.
אם לא חלה הפריה ירדו רמות הורמון ה-Estrogen וה-Progesterone ורירית הרחם המעובה תנשור ותיצור דימום.
הזרע יכול לחיות 3–5 ימים בגוף האישה, מרווח זמן זה מאפשר התעברות על אף חלון ההזדמנויות הקצר של 24 שעות.
פעילות הגלולה
גלולות החירום הנמצאות בשימוש בישראל הן (נכון ל-2018) בין היתר: Afterday, Janess, Microgynon, Microlut, Mirena, Nordette, Norlevo, Postinor, Seasonique. גלולות אלו מכילה חומר פעיל בשם Levonorgestrel בריכוז של 1.5 גרמים. זהו הורמון סינתטי המחקה את פעילות ה-Progesterone. רמה גבוהה זו של הורמון ה-Progesterone משבשת את המחזור ההורמונלי ומפריעה לביוץ ולהשתלה. פעולתה של הגלולה באה לידי ביטוי ב-3 מישורים:
- מניעת שחרור הביצית מן השחלה (ביוץ)
- עיבוי ריר צוואר הרחם, כך קשה יותר עבור הזרע לחדור לרחם ולהגיע לביצית
- דלדול רירית הרחם, וכך הפחתת הסיכוי להשתלת הביצית המופרית ברחם ולהתפתחותה
תופעות לוואי
תופעות הלוואי של גלולת החירום למניעת היריון ניתנות לחלוקה לתופעות נפוצות ותופעות פחות שכיחות. מרבית תופעות הלוואי חולפות זמן קצר כעבור הופעתן.
תופעות לוואי נפוצות כוללות:
תופעות לוואי פחות נפוצות כוללות:
- רגישות בשד
- סחרחורת
- כאבי ראש
- הקאות (יש לפנות לייעוץ רפואי אם מופיעות הקאות בתוך שלוש שעות מנטילת הגלולה)
מתי לפנות לסיוע רפואי?
- בחשש לגבי הופעת תופעות לוואי לאחר נטילת הגלולה מוטב לפנות לסיוע של בעל מקצוע
- חשד להיריון לאחר נטילת הגלולה
- המחזור הבא מאחר ביותר משבעה ימים
- המחזור קצר או קל יותר מהרגיל
- הופעת כאב פתאומי או יוצא דופן הבטן התחתונה
שיקולים מיוחדים
רוב הנשים יכולות לעשות שימוש בגלולת החירום למניעת היריון, כולל נשים מיניקות ונשים אשר אינן יכולות לעשות שימוש באמצעי מניעה הורמונאליים, כגון גלולות למניעת היריון.
עם זאת, גלולת החירום עשויה ליצור תגובות עם תרופות מסוימות (ראו בהמשך).
נשים מניקות
ניתן ליטול את גלולת החירום בעת הנקה. אמנם כמות קטנה של הורמונים הנמצאים בגלולה עשויה לעבור לחלב, אך אין הוכחות כי הדבר מזיק לתינוק.
היריון
אין כל עדות כי גלולת החירום פוגעת בתינוק המתפתח. עם זאת, במקרים של נטילת הגלולה בהיריון, או כניסה להיריון על אף נטילתה, קיים סיכון מוגבר מעט להתפתחות היריון חוץ רחמי.
התוויות נגד
גלולת החירום עשויות לגרום לתגובות בלתי רצויות בשימוש עם תרופות לטיפול במחלות שונות. תרופות ידועות כוללות תרופות לטיפול באפילפסיה (Epilepsy), איידס (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome, AIDS) ושחפת.
מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי האפשרות של תגובה בין גלולת החירום לתרופות הקבועות.
סיבוכים
- היריון מחוץ לרחם
גלולת החירום אמורה למנוע את השתרשות הביצית המופרית ברחם. עם זאת, אם נוצר היריון על אף השימוש בגלולה, קיים סיכון מעט גבוה מן הרגיל להיריון חוץ רחמי. היריון חוץ רחמי הוא היריון המתפתח כאשר הביצית המופרית משתרשת מחוץ לרחם, בדרך כלל בחצוצרות.
קיימת המלצה לכל אישה שנכנסה להיריון לאחר נטילת גלולת החירום למניעת היריון, לפנות לרופא המטפל לצורך בירור לשלילת היריון חוץ רחמי. בירור זה חשוב במיוחד בנשים עם היסטוריה של:
- היריון חוץ רחמי
- ניתוח בחצוצרה
- מחלה דלקתית של האגן