גנחת הסימפונות - שימוש במשאף סימביקורט להקלה ולשליטה במחלה - Asthma - using symbicort inhaler for maintenance and relief
הופניתם מהדף גנחת הסימפונות - שימוש במשאף המשלב פורמוטרול ובודזוניד להקלה ולשליטה במחלה - Asthma - using a combined inhaler of jormoterol and budesonide for maintenance and relief לדף הנוכחי.
גנחת הסימפונות - שימוש במשאף סימביקורט להקלה ולשליטה במחלה | ||
---|---|---|
Asthma - using Symbicort inhaler for maintenance and relief | ||
שמות נוספים | גנחת הסימפונות - שימוש במשאף המשלב פורמוטרול ובודזוניד להקלה ולשליטה במחלה Asthma - using a combined inhaler of jormoterol and budesonide for maintenance and relief |
|
יוצר הערך | ד"ר לאונרדו פוקס | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – אסטמה
אסטמה או קצרת או גנחת הסמפונות היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה, המאופיינת בחסימת דרכי האוויר, לרוב הפיכה. אסטמה יכולה להתחיל בכל גיל. אומנם חלק גדול מהמטופלים מאובחנים בילדות אך המחלה יכולה להתגלות גם בגיל ההתבגרות ומאוחר יותר. במבוגרים, המחלה משפיעה באופן כמעט שווה על גברים ונשים.
אסטמה הינה מחלה שכיחה מאוד. לפי מחקרים, ייתכן שעד 10% מהמבוגרים סובלים ממנה. בעבר הייתה זו מחלה קטלנית עם תמותה גבוהה ואחוזי נכות ניכרים, אך עם התרחבות הבנת מנגנוני ההתפתחות ופעולת המחלה, התפתחה היכולת לפתח טיפולים יעילים יותר ועם פחות תופעות לוואי.
חלק מהחולים יהיו אסימפטומטיים לתקופות ארוכות. לעומת זאת, אחרים יסבלו מהחמרות לעתים תכופות.
הגישה לטיפול באסטמה
ערך מורחב – גנחת הסימפונות בילדים - אבחנה וטיפול
לפי ההנחיות המקובלות בימינו, הטיפול באסטמה מכוון לשליטה מלאה במחלה עם איכות ואורך חיים טובים למטופלים וללא מגבלות בפעילותם היומית. במידה שהחולים אינם מאוזנים, יש להוסיף טיפולים לטיפול הקיים. לעתים מדובר בעליית מינון של תרופה שכבר נמצאת בשימוש ולעתים בהוספת תרופות ממשפחות אחרות לטיפול הקבוע. מאידך, במידה שהחולה מאוזן, ניתן לנסות להוריד את מינון או את כמות התרופות. במילים אחרות - Step up and step down treatment.
ניתן לחלק את התרופות לאסטמה לשתי קבוצות: תרופות להקלה ותרופות להשגת שליטה במחלה.
בעבר, התרופות להקלה הסתכמו במשאפים ובתכשירים שהכילו לרוב בטא אגוניסטים לטווח קצר (SABA, Short Acting Beta Agonist) בשל פעילותם המהירה והעוצמתית. הטיפולים הללו ניתנו, ועדיין ניתנים, כתוספת טיפולית לפי הצורך אצל חולים שמקבלים טיפול קבוע בתרופות להשגת שליטה.
על קבוצת התרופות השנייה (לשליטה) נמנים המשאפים השונים המכילים סטרואידים או בטא אגוניסטים לטווח ארוך (LABA, Long Acting Beta Agonist). בנוסף ישנן תרופות אחרות - תרופות הפועלות למגר את השפעת הלאוקוטריאנים (Leukotriene), סטרואידים סיסטמיים ולמקרים קשים יותר, גם תרופות שמעכבות את החיבור של IgE (Immunoglobulin E). כמו כן, ישנן תרופות חדשות יותר שהתווספו למלאי הזה, ביניהן ניתן למנות טיפולים באנטיכולינרגים (Anticholinergics) לטווח ארוך.
בין המשאפים המוכרים שמשלבים סטרואידים ובטא אגוניסטים לטווח ארוך בולט סוג אחד שמאפשר שימוש גם לשליטה וגם להקלה - Symbicort (המכיל Formoterol fumarate ו-Budesonide micronized). למרות היות ה-Formoterol מקבוצת הבטא אגוניסטים לטווח ארוך, פעילותו העוצמתית מתאפיינת בהתחלה מהירה (בתוך שתי דקות), מה שגורם להקלה מיידית של התסמינים. לכן, שימושו כ"תרופה להקלה" יעיל והגיוני. יש להשתמש בו בשילוב עם סטרואיד היות שבאסטמה אסור להשתמש בבטא אגוניסטים לטווח ארוך ללא סטרואידים, לאור המחקרים הרבים שהדגימו סיכון גבוה לסיבוכים ואף עלייה בתמותה.
שיטת Smart (Symbicort Maintenance And Reliever Therapy)
השיטה הדוגלת בשימוש ב-Symbicort גם לשליטה וגם להקלה מוכרת בשם SMART - Symbicort Maintenance And Reliever Therapy (Symbicort SMART). אולם, האם יש יתרון בשימוש במשאף בודד הן לשליטה והן להקלה? האם בטווח הארוך הדבר עלול לגרום לצריכה מוגברת של סטרואידים? האם לא עדיף להשתמש במשאף ייחודי להקלה בזמן ההחמרות? ומבחינת הבטיחות, האם הגישה הזאת לא מעלה סיכונים לעומת הטיפולים האחרים?
כדי לענות על שאלות אלה, בוצעו מתחילת שנות האלפיים עשרות מחקרים גדולים במרכזים שונים בעולם שכללו עשרות אלפי משתתפים. חלק מהעבודות היו מחקרים אקראיים מבוקרים כפולי סמיות (Double blind randomized controlled trials) והתפרסמו בכתבי עת רפואיים.
מטרת העבודות הללו הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של שיטת ה-SMART.
עבודות גדולות הדגימו שחולים המטופלים ב-SMART משתמשים פחות במשאף להקלה לעומת חולים אחרים שמשתמשים במרחיבי סמפונות לטווח הקצר בתוספת ל-Symbicort[1], [2], [3] (גרף מס' 1).
החולים שנוטלים בטא אגוניסטים לטווח קצר להקלה השתמשו במכשיר ימים רבים ומספר רב של פעמים. לעומתם, המטופלים שלקחו את ה-Symbicort גם להקלה, השתמשו במכשיר ימים מועטים ובתדירות נמוכה. תוצאות אלו רמזו על שליטה טובה יותר באסטמה אצל האחרונים וגרמו לדיון רחב בקהילה הרפואית.
עבודות רבות הצביעו על בעיות חוזרות ונשנות אצל חולי אסטמה בכל הקשור להתמדה בטיפול הקבוע, שימוש נכון במשאפים, מודעות עצמית להחמרות ותלותיות יתר בתכשירים להקלה[4]. עבודה אחרת מראה שהשילוב של Budesonide\formoterol הוכח כיעיל ומהיר לצורך הקלה אך עם פחות תופעות לוואי לעומת ה-Salbutamol, במיוחד בנוגע לדופק המהיר לאחר השימוש[5]. זאת בניגוד לתרופות אחרות, מוכרות ויעילות מאוד לטיפול ולשליטה באסטמה, אך שאינן יכולות לשמש מענה להקלה מיידית בשל האיטיות היחסית של הבטא אגוניסטים לטווח ארוך שהן מכילות או בשל העדר מחקרים או אישורים לשמש בהן להקלה.
כאשר השוו את שיטת ה-SMART כנגד שימוש בתכשירים שונים המכילים שילובי בטא אגוניסטים לטווח ארוך וסטרואידים + SOS Salbutamol לרבות ה-Symbicort עצמו, היה יתרון ל-SMART הן מבחינת הפחתת ההחמרות והן מבחינת הפחתת האשפוזים בעקבות המחלה.
נקודות נוספות חשובות כאשר שוקלים טיפול בשיטת ה-SMART הן השימוש הכולל בפחות סטרואידים לטווח הארוך והפחתת ההחמרות אצל המטופלים שהתמידו בהנחיות. כלומר, למרות שלכאורה המטופלים בשיטת ה-SMART אמורים היו לצרוך יותר סטרואידים בשימוש SOS במכשיר לעומת החולים שמטופלים בטיפול סטנדרטי, בפועל ולאורך הזמן הם צורכים פחות. ניתן להסביר זאת בשל החמרות קצרות יותר וצריכה של פחות סטרואידים סיסטמיים[6].
כמו לגבי כל תרופה ובכל שיטת טיפול, ה-SMART אינו מתאים באופן גורף לכל חולה אסתמטי. יש חולים שאינם מסוגלים להשתמש במכשיר המשולב מסיבות טכניות. אחרים לא יצליחו להבין מתי להשתמש במכשיר להקלה ויכולים ליטול מינונים לא נכונים מהשילוב ובשעות לא נכונות. יחד עם זאת, מדובר במיעוט החולים. רוב המטופלים, במידה שיקבלו הסבר נכון והדרכה נכונה, יוכלו להבין ולהפנים את עקרונות שיטת ה-SMART.
ביבליוגרפיה
- ↑ Rabe KF, et al. Chest 2006;129:246–256.
- ↑ O’Byrne PM, et al. Am J Respir Crit Care Med 2005;171:129–136
- ↑ Kuna P, et al. Int J Clin Pract 2007;61:725–736
- ↑ FitzGerald JM, et al. Can Resp J 2006;13:253–259.
- ↑ Balanag VM, et al. Pulm Pharm Ther 2006;19:139–147.
- ↑ Bousquet J, et al. Respir Med 2007;101:2437–2446.
קישורים חיצוניים
השימוש במשאף המשלב Formoterol ו-Budesonide כטיפול יעיל גם בזמן החמרות בחולי אסטמה
המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר לאונרדו פוקס - מומחה במחלות ריאה ורפואה פנימית ורופא בכיר במכון הריאות ובמעבדת השינה, בית החולים בילינסון, פתח תקוה; מכון הריאות, בית החולים משגב לדך, ירושלים