האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

האגודה למלחמה בסרטן - Israel cancer association

מתוך ויקירפואה


הופניתם מהדף האגודה למלחמה בסרטן לדף הנוכחי.

Cancerlogo.jpg

האגודה למלחמה בסרטן בישראל ("האגודה") הוקמה בשנת 1952 על ידי הרופא ד"ר הירש, עדה קמחי - אחות ומחנכת לבריאות, ופרופ' ברנבלום - חוקר סרטן ממכון ויצמן. באותה עת אנשים חששו אפילו מאזכור השם המפורש "סרטן". חסרה גם הבנה לצרכים של חולים ומטופלים. לכן, לא היה מידע אפידמיולוגי, וביוזמת האגודה ובסיועה, החלה ד"ר שטייניץ לאסוף נתוני תחלואה לרישום הסרטן הלאומי. כך הוקמה התשתית של אחד מרישומי הסרטן הראשונים בעולם, שהאגודה סייעה ומסייעת בהתפתחותו עד היום, והוא מהווה כלי חיוני לבקרה, למחקר ולתכנון.

מאז, האגודה יוזמת, פועלת ומובילה בכל החזיתות נגד המחלה - בקידום המחקר, בהעלאת המודעות לחשיבות דרכי המניעה והאבחון המוקדם; ולמען החולים - בשיפור דרכי הטיפול והשיקום, ברכישת מכשור חדשני, בהקמת מרכזי טיפול, בדאגה לקידום זכויות החולים והציבור, ובשמירה על איכות חייהם של החולים והמחלימים. באמצעות כ-70 סניפים, המופעלים על ידי מתנדבים ברחבי הארץ, האגודה פועלת עבור הבריאים והחולים, ילדים, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים, יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים, כלומר, קהל היעד הוא האוכלוסייה. כשבוחנים את התחומים העיקריים שבהם פועלת האגודה למלחמה בסרטן, התואמים את הקווים המנחים של אמנת הסרטן של ארגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC, אפשר לציין ולעקוב אחר הישגיה. נתמקד בחשובים שבהם.

פעילות האגודה למלחמה בסרטן

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ה- WHO באמצעות המידע הקיים כיום, ניתן למנוע כמחצית מהתמותה ממחלת הסרטן, על ידי קיום אורח חיים בריא: הימנעות מעישון, מהשמנה, הגבלה בצריכת אלכוהול וקיום אורח חיים המשלב פעילות גופנית. האגודה משקיעה משאבים רבים בייזום פרויקטים ברמה הלאומית. הפעילות ההסברתית של האגודה נעשית באמצעי התקשורת, בחוברות הדרכה והסברה בעברית, בערבית וברוסית, המופצות ללא תשלום לקהל הרחב, וכן בהרצאות, בסדנאות ובימי עיון שהאגודה מקיימת - הפתוחים ללא תשלום לחולים, למחלימים ולציבור (ראו באתר האגודה).

המחלות השכיחות ביותר בישראל ניתנות למניעה ו/או לאבחון מוקדם: מדובר בסרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הריאה, ומלנומה.

האגודה למלחמה בסרטן פועלת להפחתת התחלואה והתמותה ממחלות הסרטן בישראל. פעילותה מכוונת כלפי כלל הציבור - בריאים וחולים. האגודה יוזמת תוכניות למניעה ולאבחון מוקדם, המופעלות בשיתוף עם משרד הבריאות, משרד החינוך וקופות החולים, ומקדישה משאבים ומאמצים רבים למען שיפור סיכויי הריפוי ואיכות חייהם של החולים, שיקומם וקידום זכויותיהם. פעילויות האגודה מתאפשרות הודות לתרומות הציבור בלבד, וללא מימון מתקציב משרד ממשלתי כלשהו.

כל פעילויות האגודה למלחמה בסרטן לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם, וכן לציבור הרחב - ללא תשלום.

תמיכה במחקר

המחקר של היום, הוא התרופה של מחר. ועדת המחקר של האגודה בוחנת ומעניקה מדי שנה עשרות מלגות מחקר לרופאים ולחוקרי סרטן מצטיינים, ומעודדת הפעלת פרוטוקולים קליניים ארציים.

זה למעלה מ-50 שנה האגודה מסייעת באופן משמעותי לקידום מחקר הסרטן בארץ, מעניקה עשרות מענקי מחקר לרופאים ולחוקרי סרטן מדי שנה, ומעודדת הפעלת פרוטוקולים קליניים ארציים. פרופ' אהרן צ'חנובר, חתן פרס נובל ונשיא הכבוד של האגודה למלחמה בסרטן, נעזר בתחילת דרכו המקצועית במענקי המחקר של האגודה ושימש כחבר בוועדת המחקר שלה במשך עשור גם פרופ' זליג אשחר, חוקר בכיר במכון ויצמן למדע וחתן פרס ישראל לשנת 2015, קיבל בתחילת דרכו מענקי מחקר מהאגודה. כיום מחקריו מהווים פריצת דרך בתחום הטיפול האימונולוגי במחלת הסרטן, ועבודתם של חוקרים נוספים נחשבת בסיס למחקרים שרשמו הצלחות בטיפול והפיחו תקווה בחולים, בבני משפחותיהם ובציבור הרחב.

פעילות האגודה למניעה ואבחון מוקדם

העישון הוא גורם התמותה הראשון הניתן למניעה. שיעור התמותה מעישון גבוה יותר מאיידס, שפעת, פעולות איבה ותאונות דרכים יחדיו. על פי הערכת משרד הבריאות, כ-10,000 בני אדם נפטרים מדי שנה בישראל כתוצאה מעישון פעיל וסביל. בשנת 1983, הובילה האגודה את ישראל להיות בין עשר המדינות הראשונות שחוקקו חוק איסור עישון במקומות ציבוריים. מאז חקיקתו והפעילויות המגוונות שננקטו, ירדו שיעורי העישון מ-45% לכ-20.6% כיום. האגודה פועלת להגברת המודעות לנזקי העישון כבר מגיל צעיר ומארגנת אלפי סדנאות בשנה בנושא זה בגני ילדים, בבתי ספר, במוסדות נוער, ובצה"ל. כמו כן, היא מקיימת שיתוף פעולה פורה עם גופים החברים בפורום למניעת עישון, בפעילות להרחבת החקיקה ויישומה.

מאז שיזמה ויישמה את חודש המודעות לסרטן העור בשנת 1992, עלו שיעורי האבחון המוקדם של מלנומה. ישראלים רבים יותר "חכמים בשמש", בזכות פעילויות ההסברה המגוונות שהאגודה מפעילה בכל הגילים. כתוצאה נרשמה ירידה של 30% בשיעורי ההיארעות של מלנומה של העור בנשים יהודיות ויציבות בגברים. כלומר, בעשרים השנים האחרונות מסעות ההסברה של האגודה הובילו להפחתת התחלואה ולירידה בתמותה של מחלה קטלנית זו.

כשהוכחה חשיבות מאזן האנרגיה - כלומר, ביצוע פעילות גופנית והימנעות מהשמנת יתר - בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן, האגודה הייתה מהראשונות בעולם שיצאה במסע הסברה בנושא, וכבר חל שיפור במודעות לחשיבותו. כאשר לא ניתן למנוע את המחלה, הגילוי המוקדם הוא המפתח לריפוי.

הפעילות לקידום המאבק בסרטן השד

Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבפעילויות האגודה למלחמה בסרטן לקידום המאבק בסרטן השד


המחלה השכיחה בישראל היא סרטן השד. גילויה מוקדם מאפשר סיכויי ריפוי של 90% ויותר. האגודה מובילה את המאבק בסרטן השד בכל התחומים, מהקמת תחנות לבדיקת השד ועד לייזום ויישום פרויקט הסריקה הלאומי בממוגרפיה. בשנות ה-60, הקימה האגודה רשת תחנות לבדיקת השד ברחבי הארץ, ובתחילת שנות ה-90 - כשהוכח שסריקה בממוגרפיה יכולה להפחית את שיעור התמותה - האגודה יזמה וקידמה את יישום התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד בממוגרפיה. תוכנית זו מופעלת בחסות משרד הבריאות ובשיתוף פעולה עם כל קופות החולים. האגודה מממנת את תוכנית בקרת האיכות של התוכנית הארצית, המאפשרת שיפור מתמיד של התוצאות. על פי דו"ח הנתונים משנת 2012, עובדו כבר למעלה מ-4 מיליון נתוני בדיקות ביותר ממיליון נשים.

האגודה גם רכשה את ניידת הממוגרפיה, שהחלה לפעול בשנת 2002 בקרב נשים ביישובים מרוחקים ובמגזרים מסוימים באוכלוסייה, שבהם נרשמה היענות נמוכה לבדיקה. בדיקה כזו עשויה להציל את חייהן. מאז הפעלתה, צומצמו באופן משמעותי הפערים בהיענות לבדיקה בין נשים ממצב חברתי־כלכלי נמוך לגבוה, בין עולות חדשות לילידות ישראל וכדומה.

על פי נתונים שפורסמו באוקטובר 2009 על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ביחס לאירופה, מתברר כי ישראל מובילה בשיעורי ההיענות לסריקה בממוגרפיה, תוך כדי צימצום פערים. ישראל גם דורגה על ידי ה-WHO בצמרת המובילה בעולם בשיעורי ההישרדות מסרטן השד, ועל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלה בעשור האחרון ירידה של כ־30% בשיעורי התמותה מסרטן השד בישראל בקרב נשים יהודיות ו – 25% בקרב נשים ערביות. גם הקונסורציום הרב מרכזי ביחס לאבחון גנטי של סרטן השד והשחלה, מופעל במימון האגודה, והביא לתוצאות בעלות השלכות חשובות בחקר הנושא ברמה הבינלאומית.

פעילות האגודה נגד סרטן הכרכשת והחלחולת

מחלות סרטן הכרכשת והחלחולת (Colorectal cancer) ניתנות למניעה ולאבחון מוקדם. האגודה משקיעה במימון תוכניות שונות לגילוי מוקדם של המחלה ולמניעתה בקרב אוכלוסייה בסיכון גבוה, בקידום תוכנית לסריקה ארצית בציבור הרחב, ובהסברה להעלאת המודעות למחלה ולחשיבות אבחונה המוקדם. בשנת 2006, נענה משרד הבריאות ליוזמת האגודה והכריז על תוכנית סריקה לאומית. מאז, קופות החולים נדרשות לזמן את מבוטחיהן מעל גיל 50 שנה לביצוע בדיקת דם סמוי בצואה. אנשים בסיכון גבוה זכאים לבדיקת קולונוסקופיה.

מנתונים שהוצגו על ידי רישום הסרטן הלאומי במרץ 2009, במסגרת חודש המודעות לנושא שיזמה האגודה, דווח, כי בזכות השיפור בגילוי המוקדם, עלו שיעורי ההישרדות מסרטן זה והחלה מגמת ירידה במספר החולים החדשים. אך הדרך עוד ארוכה בתחום זה.

פעילות האגודה בהקמת תשתיות, רכישת מכשור וטיפול תומך למען החולים ובני משפחותיהם

האגודה נותנת יד למאבק בסרטן גם באמצעות בניית תשתיות לטיפול בחולים, רכישת מכשור חדשני ושיפור דרכי הטיפול בחולים במרכזים רפואיים ברחבי הארץ ובקהילה. בזכות יוזמה זו, הועברו מחלקות אונקולוגיות ממרתפים אפלים למחלקות שטופות אור, ולחולים סופניים הוקם, ביוזמת האגודה, הוספיס במבנה מיוחד המאפשר אווירה מכבדת ותומכת. האגודה גם הקימה ועדיין מפעילה את הוספיס הבית הראשון, במטרה לתת מענה לחולים שמחלתם נמצאת בשלב מתקדם והם מעוניינים להישאר בביתם. החולים מוקפים בסביבה חמה ומוכרת, אך בו בזמן מקבלים שירות העומד לרשותם 24 שעות, על ידי צוות רב מקצועי מומחה ומיומן בתחום. האגודה נטלה גם חלק נכבד בוועדת משרד הבריאות ביחס לטיפול תומך. כתוצאה מוועדה זו, יצא בשנת 2009 חוזר מנכ"ל בנושא זה, המחייב את המרכזים הרפואיים והקהילתיים להיערך למתן טיפול תומך במרכזים הרפואיים ובקהילה.

כשהוכח שיש עדיפות לטיפול במרכזי שד כוללניים, סייעה האגודה בהקמתם במרכזים הרפואיים השונים - מסורוקה בדרום, קפלן, מאיר ושיבא במרכז, ועד חיפה, נהריה ונצרת בצפון. במרכזים אלה, האישה וצרכיה ניצבים במרכז תשומת הלב של הצוות הרב מקצועי.

למטרה זו, האגודה הקימה, מממנת ומדריכה רשת של אחיות ועובדות סוציאליות, הפועלות בלמעלה מ-15 מרכזים ברחבי הארץ ומסייעות בניווט הטיפול (Patient navigator). לרשות הנשים עומדות גם מתנדבות "יד להחלמה" של האגודה - נשים שהתמודדו עם סרטן השד והוכשרו לסייע לחברותיהן שזה עתה אובחנו - אשר מלוות אותן במסען. האגודה מסייעת גם ברכישת המכשור הרפואי המתקדם ביותר: מאיצים קוויים, יחידות ממוגרפיה, ציוד לבקרת איכות, מערכות תכנון לטיפול קרינתי, ציוד מיוחד לטיפול כימותרפי ביתי וכד'. מערך הרדיותרפיה בישראל הוקם ושודרג בסיוע האגודה למלחמה בסרטן. כל המאיצים הקוויים הראשונים נרכשו בסיועה, והמרכזים צוידו בהתאם לסדרי העדיפויות שקבעו מומחים בעלי שם בינלאומי שהזמינה למטרה זו - פרופ' בלום מאנגליה, ולאחריו פרופ' אינהורן, שעמד בראש מרכז הסרטן קרולינסקה בשבדיה וכיהן כחבר בוועדת פרס נובל. על פי סדרי העדיפויות שקבעו המומחים, צוידו המרכזים האונקולוגיים, בסיוע האגודה, באמצעות תרומות מיועדות שהצליחה לגייס.

שירותי האגודה לחולים ומחלימים

לרשות הנשים המתמודדות עם סרטן השד עומדות מתנדבות "יד להחלמה" של האגודה - נשים שהתמודדו עם סרטן השד והוכשרו לסייע לחברותיהן שזה עתה אובחנו - אשר מלוות אותן במסען. האגודה מציעה ייעוץ בנושא תפקוד מיני ופוריות, ייעוץ בנושא זכויות לפטור ממס, וכן שירות של "להיראות טוב ולהרגיש טוב יותר" ע"ש פרנסין רובינסון, הפועל בהתנדבות בכ־40 מרכזים רפואיים ובקהילה ברחבי הארץ. שירות זה נועד - בעזרת קוסמטיקאיות ופאנים מתנדבים, שעברו הכשרה מיוחדת - לסייע לחולים להיראות טוב, וכך להרגיש טוב יותר, והכל ללא תשלום מהחולה ו/או המחלים.

האגודה מפעילה את הפרויקט "צעדים לאיכות חיים", אשר מטרתו לחשוף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ולתת יעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו לאמץ ולהשתלב בתכנית. הפרויקט, פועל ברוב המרכזים הרפואיים ברחבי הארץ.

ארגון בעלי סטומה בישראל

ארגון בעלי סטומה פועל תחת מחלקת השיקום של האגודה למלחמה בסרטן. בארגון רשומים חברים שעברו ניתוחים להטיית השתן או הצואה (לא רק על רקע של מחלת סרטן). חברי הארגון מקבלים את הביטאון "פתחון פה", המתפרסם אחת לשנה ומכיל מאמרים בנושאים חשובים לבעלי סטומה, דוגמת תזונה, טיפול בעור, מידע על זכויותיהם, החיים האינטימיים עם סטומה ועוד בארגון פועלת קבוצה ייחודית לצעירים עם סטומה (בני 20 עד 40), המעניקה מידע ותמיכה, ומקיימת מפגשי מידע בנושאים הרלבנטיים לקבוצת גיל זו.

מעון צ'ארלס קלור

בשנת 1976 הוקם המעון על שם צ'ארלס קלור על ידי האגודה, בסיוע קרן קלור. המעון, הממוקם בגבעתיים, מיועד לשמש כבית לחולי סרטן המקבלים טיפולים במכונים האונקולוגיים של בתי החולים הגדולים באזור המרכז. המעון קולט חולי סרטן המקבלים טיפולים במרכזים האונקולוגיים באיכילוב, בשיבא, באסותא ובבילינסון, ומצבם הרפואי מורכב, ובמיוחד חולים המתגוררים רחוק ממכונים אלה. במקום להיטלטל בדרכים, הם מגיעים למעון, מוסעים מדי יום בליווי מתנדבים למרכזי הטיפול, וחוזרים לארוחה חמה ולפעילויות שיקום ורווחה מגוונות, כמו גם לטיפול מקצועי של צוות אחיות מיומנות, 24 שעות ביממה, עם כוננות רופאים המיומנים בטיפול תומך. במקום מתקיימות פעולות הדרכה, הכוונה ומעקב לאחר טיפולי קרינה ו/או טיפולים כימותרפיים.

צוות המעון - הצוות המטפל כולל אחיות מוסמכות, בעלות ניסיון בתחום הסיעודי – אונקולוגי , ובגיבוי וכוננות של רופאים מומחים לטיפול תומך. הצוות מספק השגחה מקצועית וסיוע בהתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפול הכימי ו/או הקרינתי ועם מחלות רקע מגוונות.

הטיפול במעון כולל: סיוע בתפקוד יומיומי, טיפול בתופעות הלוואי של הטיפולים האונקולוגיים, איזון כאבים, הדרכת מטופלים, תמיכה נפשית וחברתית, המשכיות טיפול תוך קיום קשר עם הצוותים הרפואיים במכונים האונקולוגיים ובקהילה.

מתנדבים - במעון קלור פועלת קבוצת מתנדבים המלווים את המטופלים למכונים האונקולוגיים ומסייעים להם במידת הנדרש. פעילות הפנאי וההעשרה בשעות אחר הצהריים והערב, מבוצעת גם היא על ידי מתנדבים.

קבלת חולים למעון קלור -הפנייה אל מעון קלור נעשית באמצעות המכונים האונקולוגיים או המחלקות בהן מאושפזים החולים באמצעות אנשי הצוות (עובד/ת סוציאלי/ת, אח/ות, רופאים וטכנאי/ת הקרינה).

מעון קלור מציע
  • שהייה של חמישה ימים בשבוע, מיום א' בבוקר ועד יום ה' בצהריים
  • חדרים מרווחים, אותם חולקים שני מטופלים. בחדרים ישנם שירותים צמודים, מיזוג אוויר ומערכת תקשורת אחות-חולה
  • חדר תרבות, חדרי טלוויזיה, חדר מלאכה
  • שלוש ארוחות ביום, הכוללות מזון טרי ומגוון, המבושל במקום ומותאם לצרכים הדיאטטיים של המטופלים
  • הסעות יום-יומיות לבתי החולים ובחזרה, בליווי מתנדבים מיומנים
  • מגוון רחב של פעילויות פנאי: התעמלות, מלאכת יד, קוסמטיקה, עמדת אינטרנט ועוד
  • קבוצות תמיכה והרצאות בהשתתפות מנחים מקצועיים
  • אפשרות להשתתפות בפעילות מרכז התמיכה "חזקים ביחד " בבית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן הסמוך לבית קלור

קופות החולים מממנות את השהות, ללא השתתפות המטופל. האגודה מסבסדת, מתחזקת ומפעילה את המעון.

שירות פליאטיבי ביתי ע"ש רוזלינד (לנדי) שטרן

שירות המופעל מאז אוגוסט 1989 על ידי האגודה למלחמה בסרטן. השירות הפליאטיבי נותן מענה לצרכים פיזיים ופסיכו-סוציאליים המתעוררים אצל המתמודדים עם מחלת הסרטן ובני משפחותיהם. מטרת השירות לאפשר איכות חיים טובה יותר לאנשים שחלו בסרטן, הנמצאים בשלבים מתקדמים של המחלה, ומעוניינים להישאר בביתם ובחיק משפחתם. השירות זמין 24 שעות ביממה כל השנה, ומפעיל אותו צוות בין-תחומי מיומן, המסוגל להתמודד עם מורכבות הבעיות וההשלכות הפיזיות והפסיכו-חברתיות. השירות ניתן לחולי סרטן ובני משפחותיהם ברדיוס של עד 30 ק׳׳מ מההוספיס האשפוזי, שהוקם בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, במרכז הרפואי ע׳׳ש שיבא, תל השומר

האגודה מסייעת במימון צוות רב מקצועי

האגודה מממנת עשרות תקנים של אחיות אונקולוגיות, עובדות סוציאליות, פסיכולוגים ודיאטנים, במכונים האונקולוגיים ובקהילה, לחולי סרטן מבוגרים וצעירים; בזכותה פועלות אחיות ועובדות סוציאליות מיוחדות המתאמות את הטיפול בסרטן השד, מומנו תקנים של אחיות המתמחות בטיפול במנותחי סטומה, קלינאיות תקשורת לטיפול במנותחי גרון, אחיות אונקולוגיה בקהילה, אחיות מומחיות לטיפול בכאב בפרט וטיפול תומך בכלל ועוד. בזכות מימון זה, שודרג המערך האונקולוגי בישראל - בבית החולים ובקהילה - בצוות פסיכו־סוציאלי רב מקצועי מיומן ומעודכן. צוותים רב מקצועיים אלה זוכים גם להדרכה מקצועית שוטפת באמצעות סדנאות וקורסים, המוכרים לגמול השתלמות על ידי משרד החינוך, מציגים עבודות בכינוסים בישראל ובעולם, וזוכים למימון ספרות מקצועית, לחיבור למאגרי המידע הבינלאומיים ועוד.

בבית מטי, מטה האגודה למלחמה בסרטן, לזכרה של מטילדה רקנאטי, סגנית נשיאת האגודה, התקיימו בשנת 2012 כ־1,400 אירועים! מדובר בימי עיון, הרצאות והשתלמויות לאנשי מקצוע, כמו גם פעילות תמיכה ורווחה לחולים ולמחלימים, כגון קבוצות תמיכה מגוונות, יוגה, סדנאות בישול בריא וכדומה. בנוסף מתקיימים כ-15 ימי עיון ארציים מדי שנה, שבכל אחד מהם משתתפים מאות חולים ומחלימים.

מרכזי תמיכה לחולים ומחלימים - "חזקים-ביחד"

האגודה למלחמה בסרטן מקדישה משאבים להקמת מרכזי תמיכה לחולים ומחלימים - "חזקים-ביחד". מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן, הם מרכזים המיועדים לחולי סרטן, מחלימים ובני משפחותיהם , במטרה לספק להם מערך תמיכה ולהפחית את תחושת הבדידות. זהו בית המאפשר למשתתפים לחבור יחד, ולהסתייע בכל הנחוץ להם על מנת להיאבק במחלה, כהשלמה לטיפול ולסיוע המוגש להם מהמערכת הרפואית.

מרכזי 'חזקים ביחד' קיימים בגבעתיים, בירושלים, חיפה, עפולה ובאר שבע, וכל הפעילויות המתקיימות במרכזים הם ללא תשלום.

בנוסף, האגודה למלחמה בסרטן מפעילה מגוון רחב של קבוצות תמיכה לחולי סרטן ולבני משפחותיהם, המתגבשות בהתאם לביקוש ולצורך, כגון: קבוצת תמיכה לנשים צעירות (בנות 50-30), קבוצה לבריאים התומכים בבני זוגם החולים, קבוצה לחולות במחלה גרורתית, קבוצה להורים שכולים, קבוצה לבני משפחה מלווים ועוד. קבוצות התמיכה מונחות בידי אנשי מקצוע שהוכשרו לכך. הכל ללא תשלום.

מרכזי התמיכה של האגודה מציעים למשתתפים תכנית מגוונת ומזמינים כל משתתף לקחת חלק בפעילויות השונות על-פי צרכיו:

קבוצות תמיכה למחלות סרטן ספציפיות - כל קבוצת תמיכה מתקיימת אחת לשבוע למשך שעתיים, בהנחייתם של מנחי קבוצות מוסמכים, במטרה לסייע למשתתפים להתמודד עם קשייהם הרגשיים והנפשיים הנובעים מהמחלה. בקבוצה לומדים המשתתפים , להתמודד עם קשיים גופניים ונפשיים הנובעים מהמחלה ולהפחית מצבי מתח ודחק בחייהם עם המחלה ובכלל.

קבוצות תמיכה לבני משפחה ומלווים - הקבוצה עוסקת בקשיים הרגשיים והסביבתיים עימם מתמודד המטפל העיקרי ובני משפחה של חולה הסרטן. בקבוצה לומדים התומכים לשמש מקור תמיכה לחולה ובו זמנית לסייע ולהקל על עצמם כנותני תמיכה

הרצאות וסדנאות בתחומים שונים - מפגשים חד פעמיים המתקיימים במסגרת הפעילות החודשית וכוללים הרצאות של אנשי מקצוע בנושאים רלוונטיים ועדכניים למחלות הסרטן.

ההרצאות ניתנות ע"י רופאים אונקולוגיים וכירורגיים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים, תזונאים, פיזיותרפיסטים, יועצי מיניות ומטפלים אחרים מתחום הפסיכו אונקולוגיה.

קבוצות תמיכה להתמודדות עם אובדן ושכול - המפגשים מיועדים לבני משפחה של נפטרים ממחלת הסרטן. הקבוצה מאפשרת ומסייעת לבני המשפחה להתמודד עם אובדן בן המשפחה בעקבות מחלה, ולמצוא בעזרת המנחה וחברי הקבוצה דרך חיים חדשה בעלת משמעות.

פעילויות לרווחת הגוף והנפש - כדי לאפשר שילוב הוליסטי של גוף ונפש, במאבק להחלמה, מוצעות פעילויות שבועיות העוסקות בהבעה ויצירה, פילאטיס , יוגה, צ'י-קונג, תזונה נכונה, ייעוץ מיני, פלדנקרייז, 'חזקים בקפה' ועוד.

פעילויות אלו עשויות לסייע בהפחתת מתחים, התמודדות עם תופעות הלוואי של המחלה ושיפור איכות החיים.

סדנת 'מחלימים לחיים בריאים': סדנה מיוחדת שנבנתה במטרה ללוות מחלימים מסרטן בהתמודדות לאחר המחלה, לשפר את איכות חייהם, להדריכם להרגלים בריאים ולעודדם לחזור לחיים אישיים וקהילתיים פעילים. הסדנה מתקיימת במרכזי התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן, בסניפי האגודה ובמרכזים הרפואיים, וכוללת סדרת מפגשים במגוון נושאים, ובהם: חזרה לשגרה ולמשפחה, אינטימיות ומיניות, שמירה על הבריאות לאחר המחלה והתמודדות עם תופעות לוואי, ביצוע פעילות גופנית מותאמת למחלימים מסרטן, תזונה, רפואה משלימה ועוד המפגשים נערכים בהנחיית אנשי מקצוע מתחום הפסיכו-אונקולוגיה, עובדים סוציאליים, אחיות, פיזיותרפיסטים, תזונאים ועוד.

ייעוץ מיני

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילים. הייעוץ כולל:

  • מידע על השפעות מחלת הסרטן על המיניות ועל הפוריות
  • ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני
  • הכוונה למומחים מקצועיים נוספים

שירותי מידע

באגודה מאמינים שמידע הוא מקור לשליטה ובכוחו להציל חיים.

האגודה מספקת לציבור הרחב שירות מידע טלפוני מעודכן ומהימן - "טלמידע" בעברית, בערבית וברוסית, הנגיש 24 שעות ביממה ללא תשלום ומאויש על ידי מתנדבים שעברו הכשרה בנושא. ניתן לקבל בו מידע על מחלות הסרטן השונות, הטיפול, השיקום, זכויות ושירותים הניתנים בארץ, אבחון מוקדם ומניעה של מחלות הסרטן על ידי אימוץ אורח חיים בריא והימנעות מעישון, חשיפה לשמש וגורמים נוספים העשויים להגביר את הסיכון לחלות. 'טלמידע': 1-800-599-995 טלמידע' בשפה בערבית: 1-800-36-36-55 טלמידע' בשפה הרוסית: 1-800-34-33-44.

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מאויש במידעניות ומקושר למאגרי מידע ממוחשבים בינלאומיים מהימנים ועדכניים. ניתן להיעזר במידעניות לקבלת מידע מפורט. מרכז מידע: 03-5721608, info@cancer.org.il.

מופעל גם מרכז תמיכה טלפוני, שירות טלפוני המורכב מאנשי מקצוע מתחום הפסיכו-אונקולוגיה לתמיכה נפשית ראשונית בחולי סרטן ובקרוביהם ומופעל על ידי האגודה למלחמה בסרטן. 'טלתמיכה': 1-800-200-444.

במסגרת מרכז המידע, ניתן לקבל מידע וסיוע ממידעניות מקצועיות בחיפוש אחר מידע מורכב, המגובה במאגרי מידע בינלאומיים, מידע על מחקרים קליניים בישראל ובעולם ועוד.

האגודה גם מפעילה אתר אינטרנט עדכני, האתר כולל מידע לציבור הרחב, לחולי סרטן למחלימים ולאנשי מקצוע. האתר מתעדכן בכל יום וניתן לקבל בו מידע על כל מחלות הסרטן, על גנטיקה וחידושים בתחום, על גורמי סיכון, דרכי מניעה, אבחון מוקדם, טיפול ושיקום, זכויות ושירותים לחולי סרטן, פעילויות האגודה וימי עיון. באתר נמצא מאגר מחקרים קליניים המתעדכן באופן שוטף וכן מערך פורומים נרחב לשאלות ותשובות, בניהול מיטב המומחים בנושאים שונים, הכולל גם פורום סרטן מערכת העיכול ופורום לאנשי מקצוע.

עמוד פייסבוק: 'האגודה מלחמה בסרטן - לחיים בריאים'. האגודה למלחמה בסרטן מקיימת פעילות ענפה ברשת החברתית 'פייסבוק', לעמוד האגודה כ-60,000 חברים. העמוד משמש במה למסרי האגודה למלחמה בסרטן, לקידום אירועיה, למתן מידע ולמענה על שאלות הגולשים. כמו כן, האגודה מקיימת שיתופי פעולה ומיזמים "חודיים באינטרנט ובאפליקציות סלולר, כגון אינסטגרם ויו-טיוב.

מחלקת השיקום והרווחה מארגנת ימי עיון רבים, המתמקדים במגוון נושאים הקשורים למחלות הסרטן והשפעותיהן, כגון: דרכי הטיפול, תופעות לוואי והיבטים שונים ביחס להתמודדות החולה ובני המשפחה עם המחלה. מידע על אודות ימי העיון ניתן למצוא באתר האגודה באינטרנט ובעיתונות הכתובה, וההרצאות הנערכות בהם מוקלטות ומועלות לאתר האגודה. כמו כן, ניתן לפנות למחלקת השיקום והרווחה של האגודה למלחמה בסרטן, המארגנת את ימי העיון לאורך השנה.

מוקד סיוע לחולי סרטן במימוש זכאויות במערכת הבריאות

כאשר חולה או בני משפחתו נתקלים בקשיים מול מערכת הבריאות, מערך המידע של האגודה מסייע (לאחר בירור הזכאות), תוך פנייה לקופת החולים הרלוונטית, ובמידת הצורך למשרד הבריאות, על מנת לממש את הזכאות: 1-800-599-995 או help@cancer.org.il

האגודה למען ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם

ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם זוכים לתשומת לב מיוחדת.

שדרוג הטיפול בילדים - כיום, הודות לשיפור דרכי הטיפול, ניתן לרפא כ־80% מהילדים החולים, אך חשוב לדאוג גם לאיכות חייהם כמבוגרים. בסיוע האגודה, וביוזמתה של פרופ' רינה זייציוג ז"ל, החל לפעול לפני כ־20 שנה פרוטוקול ארצי לטיפול בילדים חולי ליקמיה. בזכותו, בוטל הפער שהיה קיים בעבר בשיעורי ההישרדות של ילדים שטופלו במרכזים שונים, ושופר משמעותית הפער שהיה קיים בנושא בין ילדים יהודים לערבים.

בשנים האחרונות, סייעה האגודה בשדרוג האבחון של הילדים, כך שרק ילדים בסיכון גבוה במיוחד (בהם אובחן MRD - Minimal Residual Disease) יקבלו טיפול אגרסיבי, ואילו הרוב יוכלו לקבל טיפול שהסיכון שיפגע בבריאותם ובאיכות חייהם בעתיד, מופחת בצורה משמעותית.

האגודה מממנת ומכשירה תקנים של צוותים פסיכוסוציאליים למחלקות בהן מטופלים ילדים חולי סרטן, ברחבי הארץ.

השלמת חומר לימודים - אנו נוהגים לומר לילדינו, כי "בשביל העתיד, חשוב ללמוד". אך כשהילד חולה, גם למשפחה מבוססת אין משאבים, כוח וזמן להשקיע באיתור מורים פרטיים למקצועות השונים. המשפחה כולה נרתמת למאבק על חיי הילד ומתמקדת בכך. כאשר מפסיקים לדבר עם הילד על עתידו, הוא עלול להבין שאין לו כזה... כאן האגודה נכנסת לתמונה ומאפשרת לכל ילד חולה, מגיל הגן עד סיום התיכון, מורים חונכים, המסייעים לו להשלים את חומר הלימוד, בשל היעדרויותיו הרבות מבית הספר. ההשקעה בעתיד הילד מעניקה לו ולמשפחתו כוח להמשיך בהתמודדות. פרויקטים נוספים ניתנים על ידי מתנדבי IMPACT של הוועד למען החייל שמודרכים לנושא באגודה.

נופש משפחות - נופש מיוחד למשפחות שלהן ילד חולה מתקיים מדי שנה, ומיועד גם לאחים הבריאים, שלעתים מקנאים באחיהם החולה על תשומת הלב המיוחדת שהוא מקבל ועל הזמן הרב שהוא מבלה עם ההורים. בנופש, לנופש מגיעות למעלה ממאה משפחות, ו"בזכות" הילד החולה, כל המשפחה מבלה, נהנית יחד ו"ממלאת מצברים" להמשך ההתמודדות הקשה.

'תנו לילדים את העולם'- פרוייקט לזכרה של מירי שיטרית ז"ל - האגודה מממנת את נסיעתן ואת שהייתן, למשך שבוע ימים, של משפחות לילדים, שלמרבה הצער לא ניתן לרפא, בכפר ילדים מיוחד באורלנדו, פלורידה. בפרויקט האנושי המיוחד "תנו לילדים את העולם", לזכרה של מירי שיטרית, מבקרים הילדים בפארקים השונים ונהנים מכניסה למתקנים ומאטרקציות שונות. טיול זה הוא במקרים מסוימים בילוי אחרון של כל המשפחה יחד.

מחשב לילד חולה - בפרויקט זה, ניתן מחשב לילדים חולים מגיל 9 ומעלה, אשר אין בביתם מחשב והם מרותקים לביתם, במטרה לסייע להם בלימודיהם ובניצול שעות הפנאי שלהם באופן חיובי ומעשיר.

'מעגלים שקופים של כוח' - פרויקט הנערך בבית החולים לילדים בהדסה עין כרם ירושלים, בהנחייתו של מר ארז משולם, שחקן ויוצר התאטרון 'הכרכה'. דרך המשחק, כתיבת סיפור חיים והפעלות שונות מנסה צוות התאטרון להקל על הילדים במהלך הטיפולים, ולסייע להם בהתמודדות ובחזרה לשגרת חיים.

פרויקט 'אימפקט' - שיתוף פעולה מיוחד בין מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן והאגודה למען החייל, במסגרתו מוענקת מלגה מיוחדת לסטודנטים המופנים על ידי האגודה , לסיוע לחולי סרטן בודדים, לילדים חולי סרטן, לילדים בריאים שאחד מהוריהם חולה בסרטן, לאחים בריאים לילדים חולי סרטן, או למחלקות אונקולוגיות הזקוקות לסיוע.

פרויקט 'שחק' - פרויקט בשיתוף המשרד לקליטת עלייה, הסוכנות היהודית והאגודה למלחמה בסרטן. במסגרת הפרויקט, משתלבים סטודנטים במערך התמיכה בחולי סרטן. הסטודנטים נשלחים לפעילות חברתית קהילתית ומלווים בהדרכה אישית וקבוצתית לאורך כל התנדבותם בפרויקט.

"בוגרים צעירים יוצאים לחיים": האגודה הקימה פרויקט מיוחד: "בוגרים צעירים יוצאים לחיים" קהילה תומכת לצעירים בני עשרים- שלושים, רווקים ורווקות, שהחלימו ממחלת הסרטן. האגודה יזמה את הפרויקט , "בוגרים צעירים - יוצאים לחיים". צעירים שחלו בסרטן מתחילים את חייהם הבוגרים האישיים והמקצועיים, מנקודת זינוק ייחודית, הם חווים קשיי ההתמודדות שאינם מסתיימים עם ההחלמה. במעבר מהתבגרות לבגרות ויציאה לדרך עצמאית, חווים צעירים בגיל זה קושי מיוחד ובדידות של ממש בהתמודדות עם המחלה ועם היום שאחרי ההחלמה הפיזית. הם "נופלים בין הכיסאות" מבחינת גילם ומטופלים במחלקות עם ילדים חולים, או עם חולי הסרטן המבוגרים.

התכנית עוצבה כחממה מונחית מקצועית, המפגישה צעירים אלה במסגרת קבוצת תמיכה ונענית לצורכיהם המיוחדים. מנחות הקבוצה, מטעם האגודה למלחמה בסרטן, מלוות אותה בפגישות שבועיות, במהלכן עוברים הצעירים תהליך קבוצתי של התמודדות עם נושאים ושאלות הקשורים במחלה ובחזרה לחיים "רגילים ונורמליים". הפעילות השבועית של הקבוצה מהווה מסע של למידה וצמיחה, בסיומו נפתח מעגל פעילות רחב אשר נמשך לאורך כל השנה אשר כולל מסעות ג'יפים, סדנאות בנושאים שונים, ומסיבות. הפעילויות נתמכות ומבוצעות על ידי קבוצת מתנדבים מסורים שמלווים את הקבוצה.

שירותי האגודה לאנשי מקצוע

הענקת מענקי מחקר - האגודה מעניקה מענקי מחקר לרופאים ולחוקרים בכל בתי החולים, המרפאות ומוסדות המחקר האקדמאים והציבוריים המוכרים בארץ, במטרה לתמוך ולקדם את מחקר הסרטן בארץ. ועדת המחקר, הכוללת את מיטב החוקרים והקלינאים ממוסדות המחקר והרפואה בארץ, בוחנת ובוחרת עשרות מחקרים מדי שנה, ומעניקה מימון למחקרים בקשת רחבה של תחומים - מחקר בסיסי, קליני, אפידמיולוגי, כמו גם מחקרים העוסקים בהיבטים פסיכו-סוציאליים של מחלת הסרטן ודפוסי ההתמודדות של החולה ומשפחתו.

מענק מיוחד ניתן מדי שנה לנושא של גורמים סביבתיים ו/או אפידמיולוגיים והשפעתם על התפתחות מחלות הסרטן. במסגרת הועדה לגילוי מוקדם, ניתן לקבל מענקי מחקר לפרויקטים ו/או מחקרים קליניים ו/או אפידמיולוגיים בתחום הגילוי המוקדם.

למידע נוסף, ניתן לפנות לסברינה קסוטו בטל. 03-5719574.

סיוע במימון פרויקטים לשיפור השירות והטיפול - האגודה למלחמה בסרטן משקיעה בפיתוח ובקידום תוכניות חדשות ופרויקטים חדשניים לשיפור השירות לחולי סרטן, תוך מתן עדיפות לפרויקטים ייחודיים הנוגעים ישירות לטיפול בחולים ובבני משפחותיהם.

למידע נוסף, ניתן לפנות לסברינה קסוטו בטל. 03-5719574.

מימון תקנים של אנשי מקצוע בתחום האונקולוגי - האגודה מסייעת בשדרוג המערך הרב-מקצועי של הטיפול האונקולוגי והפסיכו-אונקולוגי בחולי סרטן ברחבי הארץ, על-ידי מימון תקנים והכשרה מקצועית מתמשכת של:

  • אחיות ועובדות סוציאליות מתאמות טיפול בסרטן השד – לליווי החולה בכל שלבי האבחון, הטיפול והמעקב; וכן הענקת מידע, תמיכה וסיוע, להקלה משמעותית על ההתמודדות עם מחלתה. כיום פועלת רשת ארצית של נשות מקצוע בתחום.
  • אחיות סטומה – למתן מידע לפני ולאחר הניתוח, הדרכת מטופלים לטיפול עצמי ומתן מענה לבעיות שוטפות איתן מתמודדים בעלי סטומה וקרוביהם.
  • אחיות טיפול תומך – למתן שירות טיפול רפואי, סיעודי ופסיכו-חברתי, להקלה מרבית על הסבל ומתן תמיכה רגשית ופיזית לחולה האונקולוגי.
  • שירותים פסיכו-אונקולוגיים – לתמיכה של עובדים סוציאליים ופסיכולוגים בחולים, מחלימים ובני משפחותיהם, במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ.
  • דיאטניות קליניות – למתן הדרכה של חולי סרטן לתזונה נכונה.
  • אחיות מתאמות השתלת מח עצם – האגודה משתתפת במימון כוח האדם הנדרש לטיפול המורכב של השתלת מח עצם עצמית ומתורם זר, בילדים חולי סרטן.

למידע בנושא תקנים, ניתן לפנות לסברינה קסוטו בטל. 03-5719574.

סיוע במימון בינוי ורכישת ציוד - האגודה למלחמה בסרטן מסייעת מזה שנים רבות בשדרוג מערך הטיפול האונקולוגי בתחום השירותים הרפואיים ושירותי הרווחה, ומסייעת למוסדות הרפואיים הציבוריים המטפלים בחולי סרטן ברכישה של ציוד, בנייה ושיפוץ מחלקות אונקולוגיות, תפעול מרפאות לגילוי מוקדם ועוד.

למידע נוסף, ניתן לפנות לסברינה קסוטו בטל. 03-5719574.

ימי עיון, תוכניות הדרכה והשתלמויות לאנשי מקצוע - האגודה מפעילה מגוון תכניות הדרכה לצוות הרב מקצועי המטפל בחולי סרטן ודואגת להכשרה, הדרכה שוטפת והשתלמויות של צוותים פסיכו-סוציאליים, צוותי סיעוד אונקולוגי, פיסיותרפיסטים ועוד.

לבירורים ושאלות, ניתן לשלוח מייל לכתובת דוא"ל: revitalm@cancer.org.il.

במטה האגודה למלחמה בסרטן – בית מטי, לזכרה של מטילדה רקנאטי, ניתן לקיים ללא תשלום, אך בתיאום מראש, מפגשים מקצועיים לאנשי צוות וחברות מקצועיות מהמערך האונקולוגי.

לתיאום יש לפנות לחנה ידיד, בטל. 03-5719584.

מענקי נסיעות לכנסים והשתלמויות בחו"ל והזמנת מרצים אורחים מחו"ל - האגודה מממנת עשרות מענקי נסיעה לכנסים ולהשתלמויות קצרות ו/או ארוכות בחו"ל לאנשי מקצוע וכן מסייעת במימון הזמנת מרצים אורחים מחו"ל, ובתמיכה בכנסים מקצועיים בארץ.

למידע נוסף, ניתן לפנות לחנה ידיד בטל. 03-5719584.

מלגות קיץ - האגודה למלחמה בסרטן מעניקה מדי שנה 10 מלגות קיץ לסטודנטים לרפואה, במסגרת המכונים האונקולוגיים (שתי מלגות לכל בי"ס לרפואה).

מלגות קיץ גרונינגן, הולנד/וינה, אוסטריה – האגודה למלחמה בסרטן מממנת את השתתפותם של 4 סטודנטים לרפואה בקורס בינלאומי לסטודנטים לרפואה בתחום האונקולוגיה, הנערך על-ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ובחסות ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC). הקורס נערך באוניברסיטת גרונינגן, הולנד, או לחלופין בוינה, אוסטריה ונמשך שבועיים.

למידע נוסף, ניתן לפנות לחנה ידיד בטל. 03-5719584.

פרויקטים קליניים - האגודה למלחמה בסרטן מעניקה מדי שנה 6 מענקים לביצוע פרויקט מחקר בסיסי או קליני למתמחים באונקולוגיה, במסגרת המכונים האונקולוגיים, כדי לעודד פעילות מחקרית במחלקה.

למידע נוסף, ניתן לפנות לחנה ידיד בטל. 03-5719584.

פרסים - האגודה למלחמה בסרטן מעניקה בכל שנה פרסים לרופאים/ות ולאחים/ות המטפלים בחולי סרטן, תוך גילוי מקצועיות ואנושיות ראויים.

למידע נוסף, ניתן לפנות לסברינה קסוטו בטל. 03-5719574.

חוברת 'במה' לאנשי מקצוע

האגודה למלחמה בסרטן מוציאה לאור את כתב-העת 'במה', המיועד לאנשי מקצוע, כגון: רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים ועוד. כל גיליון מתמקד בנושא מסוים, כאשר המאמרים נכתבים על-ידי מיטב המומחים בתחום, על מנת להקיף את הסוגיה ולקדם את הידע בקרב אנשי המקצוע המטפלים בחולי הסרטן.

למידע ולהצטרפות לרשימת התפוצה של כתב-העת, ניתן לפנות לעורכת הפרסומים של האגודה, בטל. 03-5721659 או בדוא"ל: ortal_h@cancer.org.il.

לסיכום

פעילותה הענפה של האגודה למלחמה בסרטן לאורך שנים כה רבות, הצילה חיים של רבים וסייעה לאחרים לזכות בטיפולים משופרים, בטכנולוגיות חדשניות ובאיכות חיים טובה יותר. האגודה למלחמה בסרטן הפכה להיות כתובת ברורה ומהימנה בכל הקשור למניעה, אבחון והתמודדות עם מחלות הסרטן.

למעמד זה הגיעה האגודה בשנים ארוכות של פעילות מסורה ורצופה למען הציבור, ללא מימון ממשלתי, אלא מתרומות בלבד, כדי להימנע ממעורבות של שיקולים פוליטיים זרים. אחד המפעלים שהפך כבר לחלק מההוויה החינוכית הוא מבצע "הקש בדלת", שציין ב-2010 יובל 50. מאז המבצע הראשון, שאותו יישמה נשיאת האגודה סוזי אבן ז"ל בשנת 1960, נשיא המדינה דאז, יצחק בן-צבי, פתח את המבצע וקיבל על עצמו את תפקיד פטרון האגודה. מאז, מסורת זו נמשכת בקרב כל נשיאי ישראל.

"הקש בדלת" מאפשר לילדים ולבני נוער להפנים ערכים של התנדבות ופעילות למען הכלל, ובמקביל, להתוודע לסכנות הטמונות באורח חיים לא בריא, באמצעות הרצאות הניתנות להם כהכנה לפני המבצע. למבצע ההתרמה מתגייסים עשרות אלפי תלמידי בתי הספר וחניכי תנועות הנוער, ואליהם מצטרפים אלפי מתנדבי האגודה ברחבי הארץ - בהם עולים חדשים, מתנדבים מכל מגזרי האוכלוסייה וחולי סרטן שהחלימו. בטקס פתיחת מבצע "הקש בדלת" 2012 ניתן ביטוי לתרומתה החשובה של האגודה ומתנדביה בדברי נשיא המדינה, שמעון פרס: "הודות לאגודה למלחמה בסרטן יש תקווה ויש תוחלת. מעבר לטיפול הרפואי המקצועי והמסור במרפאות ובבתי החולים, יש כתובת ייעודית, אוהדת, סועדת, מעודדת, מלווה ומחזקת. ישנם מתנדבים העושים מלאכת קודש".

כשבוחנים את סעיפי אמנת הסרטן (World Cancer Declaration) שעליה הכריז ארגון הסרטן הבינלאומי בברכת ה- who, מסתבר שביוזמת האגודה למלחמה בסרטן - תוך שיתוף פעולה הדוק עם משרד הבריאות וקופות החולים, ועל בסיס עבודתם ההתנדבותית של חברי הוועדות המקצועיות של האגודה למלחמה בסרטן ומתנדבים רבים נוספים - ישראל נמצאת במקום מוביל בקרב מדינות המערב בכל אחד מסעיפי האמנה. פעילות זו הובילה להישגים של ממש ברמה הלאומית, עם הכרה בינלאומית למען החולים ונגד המחלה.

קישורים חיצוניים


הערך מתבסס על מאמר שנכתב ע"י פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן ומירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן ופורסם בחוברת הרפואה כרך 150, חוברת 10, אוקטובר 2011.