האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

כינמת - Pediculosis

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־17:36, 6 בפברואר 2011 מאת Nachi (שיחה | תרומות) (דף חדש: {{מחלה |תמונה=250px |כיתוב תמונה= |שם עברי=כינמת |שם לועזי=Pediculosis |שמות נוספים= |ICD-1...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


כינמת
Pediculosis
Pediculus humanus var capitis.jpg
ICD-10 Chapter B 85.0
ICD-9 132.0
יוצר הערך
 



אפידמיולוגיה

Human lice היא פרזיט אובליגטורי לאדם, קשורה ל:

  • pediculosis capitis
  • pediculosis pubis
  • pediculosis corporis

ההדבקה נעשית מאדם לאדם, דרך בגדים, מסרקים או מצעי מיטה.

אטיולוגיה

  • כינת הגוף לרוב נמצאת באנשים עם היגיינה ירודה או אוכלוסיות עניות.
  • כינת הבושת מועברת בעיקר באמצעות מגע מיני.
  • כינת הראש היא בעיה כלל בריאותית בקרב ילדי בית הספר ומשפיעה על כל המעמדות הסוציו-אקונומיים.

כינים הן וקטור ההדבקה לטיפוס, trench fever (נגרם על ידי Bartonella quintana) וכן louse-borne relapsing fever (נגרם ע"י Borrelia recurrentis). שני המינים של יצור חסר כנפיים זה הם: Pediculus humanus (subspecies capitis and humanus) - מערב את הראש הגוף והבגדים, ו-Phthirus pubis (crab louse) - מערבת את אזור המפשעה. אלה יצורים שטוחים מוצצי דם, ואורכם 3-4 מ"מ. כינת הבושת היא בעלת מראה יותר עגלגל.

כינה בוגרת נדרשת לארוחה כל 3-6 שעות. הנקבה חיה חודש אחד ומטילה 7-10 ביצים ליום. הביצים בוקעות תוך 8-10 ימים. כינת הראש חיה על הקרקפת ומטילה ביצים אשר מודבקות לשיער. כינת הגוף חיה ומטילה ביצים בבגדים, בעיקר בתפרים. כינת הבושת מעדיפה שיער בית שחי, גבות, ריסים, זקן, ערווה, גפיים וגו, והיא מטילה את ביציה בשערות אלה. כינים יכולות לשרוד ללא האדם המאכסן למשך שלושה ימים.

כינת הראש בדרך כלל שורצת בחלק האוקסיפיטלי של הקרקפת ולעיתים גם בעור מאחורי האוזן. למרות שמעט בוגרים נוכחים בשיער עצמו, ניתן למצוא הרבה ביצי כינה דבוקות לשיער. חולים בד"כ מתלוננים על גרד בקרקפת. תיתכן אדנופתיה בצוואר.

כיני גוף גורמות לגרד, שבדרך כלל מייצג תגובת רגישות לגללי הכינים. ניתן למצוא אצל חולים סימני גרד מרובים בגו, וסימנים ורטיקלים הם יותר אופייניים לכינים. כיני גוף וביצים יכולות להימצא בבגדים.

קליניקה

כיני בושת גורמות לגרד, לעיתים קרובות בלילה. ניתן לראות אזורים בגו ובירכיים של דיסקולורציה כחולה מאקולרית אסימפטומטית אשר נקראת Maculae ceruleae. מנגנון הדיסקולורציה אינו ידוע. הכינה עצמה נראית תופסת את שיער הערווה, ולפעמים ניתן לראות חלקיקים חומים של גללים.

אבחנה

האבחנה נעשית על ידי בדיקה ישירה של האזור המעורב. מעט כינים בוגרות נמצאות בבסיסי השערות, אך ניתן לראות בד"כ הרבה ביצים. את שתיהן בד"כ ניתן לראות בעין בלתי מזוינת, אך זכוכית מגדלת ואור חזק יכולים לעזור. הביצים נראות כחלקיקים לבנים או אפורים שמחוברים לשיער. הבדיקה צריכה להתבצע בעזרת כפפות על מנת להימנע מהדבקה. במציאת כיני הראש אפשר להיעזר בתלישת מספר שיערות וזיהוי ביצים מלאות או לאחר שהתרוקנו בגובה של 7-10 מ"מ משורש השערה. כינים חיות יכולות להימצא על העורף ובעור מאחורי האוזניים. עור חם בעורף או באזור אוקסיפיטלי מחייב שלילת כיני ראש.

בתחתונים של חולה עם כיני בושת ניתן לראות לעיתים קרובות כתמי דם קטנים.

טיפול

ניטרול הפרזיטים והקלה על הגרד הם מטרות הטיפול.

קו ראשון

Permethrin 1% cream rinse shampoo הוא טיפול הבחירה לכינים. פחות מ-2% ממנו נספג ומהר מתפרק למטבוליים לא פעילים. טיפול זה יעיל לכיני הראש. רוב התכשירים האחרים הם שילוב של ה-pyrethrin, מיצוי טבעי של פרח הכריזנטמה ותרכובת סינרגיסטית, piperonyl butoxide. התרכובת נחשבת מאוד בטוחה כיוון שכמעט לא נספגת.

הדבר היחיד שיעיל כנגד הביצים הוא הפרמטרין: קיימת פעילות שאריתית שלו בשערות משך 14 יום לאחר טיפול, וכך ביצים שבוקעות לאחר הטיפול יפגעו. עדיין חלק מהרופאים ממליצים על טיפול נוסף בפרמטרין שבוע לאחר הטיפול הראשון כדי להשיג מקסימום אחוזי ריפוי. דיווחים על עמידות לטיפול סטנדרטי ב-1% פרמטרין הביאו לשימוש בטיפולים אחרים כמו קרם פרמטרין 5% שמורחים למשך הלילה תוך כיסוי בכובע אמבטיה, שימוש ב-ivermectin כפי שתואר לגבי סקביאס, טיפול פומי ברספרים (!!!) וטיפול במלטיון תחליב 0.5%.

מעורבות ריסי העיניים ניתנת לטיפול על ידי petrolatum (וזלין) שאינו איריטנטי או טוקסי, בטיפול בו הכינה נחנקת או מחליקה מהשערה השומנית.

לעיתים קיים זיהום משני לכינים, אז טיפול מקומי במשחת מופירוצין 2% שלוש פעמים ביום יכולה להתאים או טיפול אנטיביוטי פומי מתאים.

מניעה

כדי למנוע זיהום חוזר יש לטפל באנשים הקרובים האסימפטומטיים במקביל. סדינים וכל הבגדים שנלבשו בשלושת הימים הקודמים לטיפול יש לכבס במים חמים וסבון או לשלוח לניקוי יבש. מסרקים ומברשות יש לשטוף במים חמים לפחות 10-20 דקות. רצפות, רהיטים ואזורי משחק יש לשאוב ביסודיות כדי להעלים שערות שייתכן כי מכילות את הביצים.

חינוך המטופל הוא קריטי. כשלון טיפולי לרוב נובע מהיענות לא טובה. כתיבת ההנחיות יכולה לעזור.

סיכום והמלצות

כינת הראש

המלצה לשימוש רוטיני בשמפו רגיל וייבוש ייסודי של השיער. עודפי מים מאטים את הפעילות העצבית של הכינה ובכך מגנים עליה מהאפקט הנוירוטוקסי של הפרמטרין . קרם פרמטרין של 1% יש לשפשף ביסודיות על שיער רטוב ולהשאירו שם למשך 10 דקות לפני שטיפתו.

באלטרנטיבה קיים שמפו עם pyrethrins לשימוש ללא דילול שלו במים, לשים עד שמרטיב בעצמו לגמרי את השיער. לאחר 10 דקות לשטוף ביסודיות עם מים חמימים וליבש. כיוון שטיפול זה פחות יעיל כהורג ביצים יש לחזור על הטיפול תוך 7-10 ימים כדי להרוג ביצים שבקעו בינתיים.

לאחר טיפול ליבש את השיער עם מגבת נקייה ולהשתמש במסרק צפוף שיניים להסרת ביצים – הסרת ביצים כזו נחשבת כמקטינה את הסיכון לזיהום חוזר.

המלצה לשטיפה של המסרקים, הבגדים ומצעי המיטה.

כינת הגוף וכינת הבושת

הטיפול מקביל לטיפול בכינת הראש. פרמטרין 1% או מריחת קרם 1% פרמטרין והסרה לאחר 10 דקות.

הפרטנרים המיניים של המטופל בכינת הבושת צריכים טיפול סימולטני.

בכינים בריסים טיפול בוזלין ג'לי עד 5 פעמים ביום למשך 5-7 ימים. טיפול חליפי יכול להיות physostigmine ophthalmic ointment 0.25% למריחה על הריסים 4 פעמים ביום למשך 3 ימים.

יש לכבס בגדים ומצעים.

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים