האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

כיסוי אנטיביוטי אמפירי בזיהומים הנגרמים על ידי מתגים גרם שליליים - Empiric antibiotic coverage for infections caused by gram negative rods

מתוך ויקירפואה

Antibiotic.png

שימוש מושכל באנטיביוטיקה ונהלים למניעת זיהומים
מאת המרכז הרפואי שערי צדק: פרופ' עמוס ינון, פרופ' יחיאל שלזינגר, ד"ר דוד רווה

שם הספר: שימוש מושכל באנטיביוטיקה ונהלים למניעת זיהומים
Antibiotic.png
שם המחבר פרופ' עמוס ינון, פרופ' יחיאל שלזינגר, דר' דוד רווה
שם הפרק כיסוי אנטיביוטי אמפירי בזיהומים הנגרמים על ידי מתגים גרם שליליים - Empiric antibiotic coverage for infections caused by gram negative rods
מוציא לאור
שערי צדק1.png
מועד הוצאה תשע"א – 2010
מספר עמודים 196
הקדשה ספר זה מוקדש
לפרופ' חיים הרשקו
בהוקרה עמוקה

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםטיפול אנטיביוטי


מקור הזיהום[1] תפקודי כלייה תקינים[2]
פינוי קריאטינין > 30 סנטימטר מעוקב לדקה
פינוי קריאטינין ירוד: < 30 סנטימטר מעוקב לדקה
קהילה Gentamicin‏[2] [3]Ceftriaxone או Ciprofloxacin
בית חולים[3] Gentamicin[2] או [2]Amikacinזיהומים קשים ו/או ביחידה לטיפול נמרץ)[4] קו 1: המצב בינוני
PO (Per Os) Ciprofloxacin או Ceftazidime או Ticarcillin-Clavulanate[5][./index.php%3Ftitle=כיסוי_אנטיביוטי_אמפירי_בזיהומים_הנגרמים_על_ידי_מתגים_גרם_שליליים_-_Empiric_antibiotic_coverage_for_infections_caused_by_gram_negative_rods#cite_note-הערה8-5 [5]]
קו 2: המצב בינוני-קשה
Ceftazidime או Piperacillin-Tazobactam[6],[7] או [8]Colistin

השימוש ב- Amikacin ,IV (Intra-Venous) Ciprofloxacin ,Ceftriaxone ,(Piperacillin-Tazobactam) Tazocin‏, ו-Meropenem מחייב התייעצות עם מומחה למחלות זיהומיות טרם תחילת הטיפול. הייעוץ עשוי לתרום לאבחנה המבדלת ולקביעת בדיקות אבחנתיות מתאימות ויסייע בקביעת הטיפול האופטימלי לחולה. ההתייעצות חייבת להיות מתועדת בתיק החולה, בין אם היתה ליד המיטה, בהתדיינות או טלפונית!

הערות שוליים

  1. כולל: זיהומים בדרכי השתן, זיהומים תוך-בטניים, רוב הזיהומים הנרכשים בביה"ח. בזיהומים קלים מהקהילה שבהם ניתן לטפל באופן פומי: cotrimoxazole (septrin), cefuroxime axetil (zinnat), or co-amoxyclav (augmentin).
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 יש להקפיד על חישוב נכון של מינון גנטהמיצין/אמיקצין בהתאם לפינוי הקריאטינין המשוער, הידרציה, ובדיקת רמה "לפני".עבור שיטת הטיפול באמינוגליקוזידים - ראה פרוטוקול מתאים.
  3. 3.0 3.1 צפטריאקסון לא מכסה Pseudomonas, חיידק שרק לעיתים רחוקות גורם לזיהום הנרכש בקהילה.
  4. בחולים בטיפול נמרץ או מקביל: amikacin.
  5. טווח היעילות דומה לאוגמנטין אך בנוסף מכסה Pseudomonas ויותר מתגים גרם שליליים.
  6. Piperacillin-tazobactam בעל טווח אנטימיקרוביאלי רחב, קרוב לזה של ,Meropenem/Imipenem אך מכסה פחות מתגים גרם-שליליים. Piperacillin-tazobactam מכסה אנטרוקוקים הרגישים לאמפיצילין. Meropenem/Imipenem לא מכסה זנים רבים של אנטרוקוקים. שתי התרופות מכסות B. fragilis. מומלץ מאד לשמור את השימוש ב- Meropenem/Imipenem לאותם המקרים שבהם אין ברירה, דהיינו לזיהומים עקב חיידקים עמידים ביותר, כקו אחרון.
  7. קו אחרון: Meropenem. אין לתת תרופה זו באופן אמפירי, מלבד תוך כדי התייעצות עם מומחה למחלות זיהומיות. חולים שהם מועמדים: מונשמים ו/או חולים ביחידות לטיפול נמרץ שנחשפו לקורסים אנטיביוטיים רבים ומפתחים זיהומים קשים, כגון דלקת ריאות או ספסיס.
  8. colistin אינו מכסה Proteus, Morganella, Providentia, Serratia, ולכן לעיתים יש מקום להוסיף טיפול אמפירי בתרופה נוספת, כגון Ceftazidime או piperacillin-tazobactam עד קבלת תשובות מהמעבדה. כמו כן, colistin אינו מכסה S. aureus, ולכן באותם הזיהומים שבהם S. aureus עלול להיות המחולל יש להוסיף כיסוי אמפירי בתרופה יעילה נגד חיידק זה, כגון Cefazolin או Chloramphenicol.