לכו להתחסן - כיצד טיפס הנגיף COVID-19 לראש רשימת גורמי המוות
הופניתם מהדף כיצד טיפס הנגיף COVID-19 לראש רשימת גורמי המוות לדף הנוכחי.
לכו להתחסן ! כיצד טיפס הנגיף COVID-19 לראש רשימת גורמי המוות | ||
---|---|---|
יוצר הערך | פרופ’ (אמריטוס) בן-עמי סלע | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – קורונה
בחודשים מרץ-אפריל 2020, חלה התייצבות או אפילו דעיכה קלה בשיעורי התמותה היומיים ממחלת הקורונה, מה שהביא לאופטימיות קלה, בשל התקווה כי שיעורי התחלואה והתמותה בנגיף לא ישובו לשיאם. ואז הגיע הקיץ של שנת 2020, ועקומת התמותה מקורונה זקפה ראש, והמספרים העגומים החלו בתאוצה מדאיגה אף יותר ממה שכבר חווינו בחודשים הראשונים של שנת 2020.
חודשי הסתיו הצביעו על שינוי חמור אף יותר: בארצות הברית, על פי נתוני ה-CDC (Centers for Disease Control and Prevention) באטלנטה, מדי שבוע אובחנו מיליון מקרים חדשים של חולי קורונה קשים, נתון שהתרחש קודם לכן אחת לחודש. עד 13 בדצמבר 2020 למעלה מ-16 מיליון אמריקאים נדבקו בנגיף או כ-5 אחוזים מכלל האוכלוסייה במדינה זו.
בחוברת ה-17 בדצמבר של JAMA (The Journal of the American Medical Association) מתפרסם ניתוח סטטיסטי מרשים של Woolf וחבריו שהשוו את התמותה בארצות הברית מקורונה בחודשים מרץ-אוקטובר 2020, לתחלואות גורמות תמותה אחרות טרם הופעת הקורונה (חודשים מרץ-אוקטובר 2018). אנליזה זו, בנוסף למגמות ידועות של תוחלת חיים ותמותה במדינה זו, הגיעה ל-3 מסקנות עיקריות (Woolf ו-Schoomaker ב-JAMA משנת 2019):
- COVID-19 מדורג כגורם מוות מוביל, ולעיתים הוא אף גורם המוות המוביל. בהשוואה לגורמי מוות אחרים מתקופת אותם חודשים בשנת 2018, הנגיף האמור היה הגורם השלישי במעלה למוות בקרב ילדים ומבוגרים עם 697.5 פטירות/מיליון איש, כאשר מחלות לב דורגו ראשונים עם 1,287.7 פטירות/מיליון, ומחלות הסרטן דורגו במקום השני עם 1,219.8 פטירות/מיליון. בהשוואה למחלות לב וסרטן מספר הפטירות בקרב ילדים היה נמוך משמעותית. קורונה היא המחלה הקטלנית ביותר בין כל המחלות שמקורן בהדבקה בין-אנשים.
- בתקופה שבין 1 בנובמבר עד 8 בדצמבר 2020, הממוצע היומי של תמותה בארצות הברית מקורונה כמעט שילש את עצמו מ-826 ל-2,226 פטירות ליום. ב-13 הימים הראשונים של דצמבר 2020, מספר המתים ביום מקורונה שם הגיע ל-2,381 מתים ביום, מספר העולה על הממוצע היומי של 1,900 מתים ביום בתקופת שיא התמותה שבין 15 באפריל עד 15 במאי 2020. בתאריך 9 בדצמבר, נפטרו 3,411 אמריקאים, יותר מ-2 מתים מדי דקה.
- מספרים אלה מדרגים את נגיף הקורונה כגורם תמותה חמור יותר מאשר מחלות לב או סרטן, שבמשך עשרות שנים גרמו מדי יום בממוצע למותם של 1,700 ו-1,600 אמריקאים, בהתאמה. מספר המתים מקורונה בארצות הברית הגיע עד יום ה-14 בדצמבר למספר העגום של 306,427. יום זה אף ציין שארצות הברית עם אוכלוסייה המהווה 4 אחוזים מאוכלוסיית העולם, נמצאת במקום הראשון בתמותה מהמחלה עם 19 אחוזים מכלל הפטירות הגלובליות.
- ההתפרצות המדאיגה בממדי התמותה שהחלה בסתיו, הגיעה למרות מאמצים הירואיים של חוקרים מובילים, חברות פרמצבטיות והממסד הרפואי ככלל, שיפור בטיפול הרפואי בנפגעי הנגיף, ותכשירים תרופתיים שקבלו את ברכת ה-FDA (Food and Drug Administration) כגון נוגדנים חד-שבטיים דוגמת Remdesivir או קורטיקוסטרואידים דוגמת Dexamethasone.
- אף על פי שהתחלואה באביב גרמה לתמותה בעיקר מדינות ניו-יורק, ניו-אינגלנד, לואיזיאנה וג’ורג’יה, התחלואה בסתיו מפושטת ברחבי ארצות הברית כולל מדינות כפריות במערב התיכון, ומדינות בחופי האוקיינוסים האטלנטי והשקט. התמותה בקרב צבעונים גדולה בערך פי 2 מאשר בקרב לבנים: 1 מכל 875 שחורים, ו-1 מכל 975 אינדיאנים מתו במחלה, בהשוואה ל-1 מכל 1,625 לבנים
- הסיכון למות מ-COVID-19 הוא הגבוה ביותר בקרב קשישים והנמוך ביותר בקרב צעירים.
- גיל מבטא את ההבדל העיקרי בסיכוני התמותה. בהשוואה לבני 18–29 שנה, אנשים בני 75–84 הם בעלי סיכון גדול פי 200 למות בהידבקות בקורונה, ואלה בני 85 שנה ומעלה הם בעלי סיכון גדול פי 630 למות במחלה בהשוואה לבני הקבוצה הצעירה (על פי נתוני CDC מ-23 בנובמבר 2020).
- המתגוררים בבתי אבות, ובמוסדות שהייה לטווח זמן ארוך ואנשי הצוות במוסדות אלה נמצאים גם כן בסיכון תמותה מוגבר, בהיותם מהווים רק 5 אחוזים באוכלוסייה אך מהווים 38 אחוזים מכלל התמותה (על פי ה-New York Times מתאריך 4 בדצמבר), כאשר ב-28,000 מוסדות לבני גיל הזהב במדינה זו נפטרו 106,000 חוסים.
- ב-14 מדינות בארצות הברית לפחות 50 אחוזים מהתמותה הכללית הייתה קשורה לבתי-אבות, ב-6 מדינות שם 60 אחוזים מהתמותה הכללית יוחסה לבתי אבות, ובשלוש מדינות 70 אחוזים או יותר מהתמותה הכללית מקורה בבתי-אבות. לעומת זאת, ממצאי Woolf וחבריו מצביעים על כך שבקרב אמריקאים בני פחות מ-35 שנה, התמותה ממנות-יתר של סמים אסורים, תאונות דרכים, והתאבדויות עלתה על זו שגרמה הקורונה.
- באשר לילדים ובני נוער מתחת גיל 18 שנה, התמותה מקורונה נמוכה מאוד.
- דו"ח (דין וחשבון) של האקדמיה הפדיאטרית האמריקנית מתאריך 3 בדצמבר, מצא רק 154 פטירות בקרב ילדים מתוך סך של 1.4 מיליון מתחת לגיל 18 שנה שנדבקים בנגיף שם, או 0.001 אחוזים. אף על פי שילדים יכולים לשמש כ-Vector של הנגיף, שיעורי ההדבקה בבתי ספר שם הייתה נמוכה המצופה. נתון זה המריץ את ה-CDC להמליץ שבתי ספר יהיו האחרונים להיסגר, והראשונים להיפתח בתקופה זו
- רבות, אם לא רוב הפטירות הקשורות לקורונה יכלו להימנע אם הציבור היה נענה ונשמע להוראות הזהירות המתחייבות בעידן של מגפה בהקשר של שמירת מרחק בין-אישי, אי-התגודדות צפופה באירועים והקפדה על עטית מסיכות פנים.
- אך האשמה היא לא על האזרחים בלבד. התגובה של הממסד הרפואי והשלטוני חייבת להיות נחושה והגיונית, הן בהיערכות של המוסדות הרפואיים להתמודד עם מחלה שעלולה להיות קשה מנשוא, הן באספקה של פריטי הגנה מפני הדבקה כגון מסיכות פנים, ובאיסור מגוּבּה בענישה על אירועים בהם נחילי אדם יוצרים מסה צפופה המגבירה את הסיכון להידבקות
בארצות הברית לדוגמה, רק ב-37 מדינות מחייבים על פי חוק עטית מסיכות פנים. מצב זה הוביל את הנשיא הנבחר ביידן, בניגוד לקודמו, לפנות לכל האמריקאים כחודש לפני כניסתו לבית הלבן, בבקשה לעטות מסיכות לפחות בתקופת 100 ימי החסד הראשונים שניתנים לו כנשיא, ולפני ההסדרים המחייבים בתחום זה שהוא יקבע כנשיא. נכון לדצמבר 2020, ה-FDA העניק אישור חירום לחיסונים תוצרת Pfizer ו-Moderna, ויהיו ודאי עוד חיסונים שיבואו בעקבות שניים אלה.
ועדת הייעוץ של ה-CDC על חיסונים, ממליצה שהראשונים שיחוסנו הם אנשי הצוותים הרפואיים ושוהים בבתי אבות. הבאים ברשימת אלה המומלצים לקדימות בתור לחיסון הם מבוגרים השוהים בביתם עם תחלואה כרונית וגורמי סיכון.
בכתבי ההיסטוריה, תירשם שנת 2020 כ"שנת הקורונה". הנזק הבריאותי שעלה בחיי אדם, הנזק הכלכלי והמצוקה האנושית כבדים מנשוא. ואם נתבונן בנתוני הטבלה למטה, נתרשם מקטלניותה של קורונה. כאשר בחודש מרץ השנה, המחלה הוגדרה כפנדמיה, התנבא פרופ’ מייקל לוויט חתן פרס נובל לכימיה, כי המחלה תהרוג מספר מועט של אנשים בישראל. ואתמול ב-18 בדצמבר 2020 כבר נמנו 3,062 מתים במחלה.
בטבלה למטה מתועדים שיעורי תמותה (למיליון בני-אדם) מקורונה בחודשים מרץ-אוקטובר 2020, וממחלות מובילות אחרות בחודשים מרץ-אוקטובר 2018, בקבוצות הגיל השונות.
המידע שבדף זה נכתב על ידי פרופ' בן-עמי סלע, המכון לכימיה פתולוגית, מרכז רפואי שיבא, תל-שומר;
החוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה, פקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב (יוצר הערך)