האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

מעקב היריון ורופא המשפחה - Pregnancy follow up and the family doctor

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



מעקב היריון ורופא המשפחה
Pregnancy Follow Up and the Family doctor
יוצר הערך ד״ר שלומית סייג
Themedical.png
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםמעקב היריון ובדיקות סקר טרום היריון

בתחילת ההתמחות ברפואת המשפחה הגעתי למרפאה כפרית שבה נעשה מעקב ההיריון על ידי רופאי משפחה ואחיות המרפאה. מאחר שהתלבטתי בתחילה בין התמחות ברפואת נשים לרפואת המשפחה, היה זה עבורי שילוב מאתגר ומספק מקצועית. כיום, במרחק זמן של כשני עשורים, עדיין מתבצעים מעקבי היריון על ידי רופאי משפחה במרפאה שלנו. האחיות העובדות במרפאה הן שותפות משמעותיות במעקב ההיריון ומנהלות למעשה את הזימון היזום והמעקב אחרי ביצוע המלצות משרד הבריאות למעקב היריון. היריון הוא תהליך ביולוגי נורמלי, תקופת חיים משמעותית במעגל חיי האישה והמשפחה. מטרת מעקב ההיריון היא שמירת הבריאות הגופנית והנפשית של האם והעובר בתוך משפחתה ובחברה שבה היא חיה. כמו כן, כולל מעקב ההיריון פעילות מניעה וסקירה לבעיות העלולות להתעורר במהלך ההיריון. קיים קשר הדוק בין תקשורת טובה רופא-מטופלת והמשכיות הקשר הטיפולי במהלך ההיריון לבין תוצאות תקינות, ולכן רופא המשפחה הוא שמתאים למשימה ביותר. הגישה אל ההיריון כתהליך טבעי פיזיולוגי תואמת לפילוסופיה של רפואת המשפחה. רופא המשפחה, לפי גישה זו, מעניק טיפול וליווי המשכי בכל שלבי החיים ולכל המשפחה, ולכן מתאים לתפקיד הליווי והמעקב בתקופת ההיריון. בפרק הנרחב הדן בהיריון ולידה, באחד הספרים המעודכנים ברפואת משפחה, יש התייחסות לנושאים נוספים הקשורים בהיריון: תת פוריות, אמצעי מניעה, היריון במתבגרות, סיבוכי היריון, הנקה וכן היריון לא רצוי והפסקות היריון[1].

במדינות רבות בעולם נערך מעקב ההיריון על ידי רופאי המשפחה. בקנדה יש אזורי התיישבות המרוחקים עד 400 ק״מ ממרכזים רפואיים שניוניים . באזורים אלה חסרים רופאי נשים. אין פלא כי פותחה תכנית הכשרה נרחבת ברפואת נשים, מעקב היריון ולידות, המיועדת לרופאי משפחה[2]. האם יש עדיפות למעקבי היריון הנעשים על ידי רופא נשים לעומת רופא משפחה? על שאלה זו ניסו לענות מספר מחקרים. בסקוטלנד נעשתה השוואה במחקר רב מרכזי ב-1,765 נשים. נבדקו מדדי איכות במעקב ההיריון ושביעות רצון בקבוצת הנשים שטופלה על ידי רופאי נשים בהשוואה לרופאי משפחה. לא נמצאו הבדלים בכל המדדים בין שתי הקבוצות[3]. בעבודה נוספת מארצות הברית נערכה עבודה רטרוספקטיבית השוואתית לגבי תוצאות מעקבי היריון שבוצעו על ידי רופאי משפחה לעומת רופאי נשים. לא היה הבדל בין הקבוצות בדרגת הסיכון של ההיריון. כלומר, רופאי משפחה ניהלו גם מעקבי היריון בסיכון גבוה. בלידות שנוהלו על ידי רופאי משפחה היו פחות חתכי דופן ולידות מכשירניות ויותר לידות נרתיקיות, יותר לידות נרתיקיות לאחר חתך דופן בלידה קודמת ויותר שימוש בוואקום לעומת לידות שנוהלו על ידי רופאי נשים[4]. קבוצת קוקראן מ-2001 בדקה את השפעתן של תכניות מעקב שונות מבחינת מספר המפגשים במהלך ההיריון ונותן השירות על שביעות הרצון של המטופלות. נבדקו עשרה מחקרים שכללו כ-60 אלף נשים. שבעה מחקרים בדקו את השפעת מספר המפגשים ושלושה את השפעת נותן השירות על שביעות הרצון. לא נמצא קשר בין מיעוט מפגשים במהלך ההיריון לתוצאות ההיריון, אולם נשים במדינות מתפתחות נטו יותר לחוש אכזבה ממיעוט מפגשים. מעקב היריון על ידי רופא משפחה או אחות היה קשור לשביעות רצון טובה יותר בהשוואה למעקב רופאי הנשים. יעילות המעקב נמצאה ללא הבדל משמעותי בין הקבוצות[5].

תפקיד רופא המשפחה בייעוץ טרום הריוני

הייעוץ הטרום הריוני הוא חלק מרצף טיפולי באישה הבריאה, רצף העובר מהטיפול בילדה, בנערה המתבגרת ובאישה הצעירה, ייעוץ לאמצעי מניעה עד לליווי במהלך ההיריון. הייעוץ הטרום הריוני הוא הזדמנות לשיחה בנושא שיפור הבריאות של האם לעתיד ותינוקה; ייעוץ והדרכה בנושא תזונה נכונה, מתן חומצה פולית, פעילות גופנית, הפסקת עישון ושימוש באלכוהול וסמים , חשיפה לטרטוגנים ותרופות קבועות או מזדמנות. רופא המשפחה, המכיר את האישה היטב, יכול להעריך את הסיכון בהיריון: גיל מבוגר או צעיר מאוד, חשיפה לאלימות, ניצול מיני, מחלות זיהומיות, חיסוני אדמת, אבעבועות רוח וצהבת, מחלות מין, איידס וטוקסופלסמה, הימצאות מחלה כרונית כאסטמה, הפרעה פרכוסית או מחלת לב. כמו כן ניתן להעריך גורמי סיכון גנטיים דרך תשאול והיכרות עם בני המשפחה1.

איגוד רופאי המשפחה האמריקאי מדגיש את תפקיד רופא המשפחה בייעוץ הטרום הריוני, בתגובה לפרסום המלצות המרכז לבקרת מחלות (CDC) האמריקאי בנושא. ההמלצות כוללות עידוד של תכנון המשפחה, הגברת מודעות לחשיבות הבריאות טרם ההיריון, הכללת ייעוץ טרום הריוני בביקורי הרפואה המונעת, התערבות וטיפול טרום הריוני במצבי סיכון, התערבות מניעתית אינטנסיבית לאחר היריון עם תוצאה רעה, בדיקה יזומה על ידי הרופא לפני כניסה להיריון, כיסוי ביטוחי לבדיקת טרום היריון בנשים מעוטות אמצעים , פיתוח תכניות לקידום בריאות טרום הריונית, מחקר וניטור השיפור בתחום. כל ההמלצות, פרט לשלוש האחרונות, שהן המלצות המיועדות למתכנני השירות ברמה ארצית ואזורית, ניתנות ליישום בעבודתו היומיומית של רופא המשפחה. ההתערבויות הטרום הריוניות שהוכחו מחקרית כיעילות לשיפור תוצאות ההיריון הן:

  • תוספת 400 מק״ג ליום חומצה פולית מביאה להפחתת היארעות מומים בתעלה העצבית ביילוד.
  • חיסון אדמת מגן מהופעת תסמונת אדמת מולדת הכרוכה במומים מרובים.
  • איזון סוכרת באם מביא להפחתה משמעותית בהיארעות מומים מולדים ביילוד. באם סוכרתית לא מאוזנת הסיכון לעובר בעל מום הוא פי שלושה מהאוכלוסיה.
  • איזון רמת אלטרוקסין באם עם תת תריסיות מגן מפני הפרעות בהתפתחות הנוירולוגית של היילוד.
  • חיסון דלקת כבד נגיפית B בנשים בסיכון מונע העברת המחלה לעובר וכן מפחית היארעות כשל כבדי, שחמת, סרטן הכבד ומוות מדלקת כבד נגיפית באם .
  • סקירה ואיתור נשאות HIV מאפשרים מתן מידע וטיפול מוקדם ומשפיעים על תכנון ותזמון מועד ההיריון.
  • סקירה וטיפול במחלות מין מונעים היריון חוץ רחמי, אי פוריות וכאב אגן כרוני. כמו כן הם מאפשרים מניעת מחלה בעובר, מות עובר, פיגור שכלי ועיוורון.
  • החלפת וורפרין לאנטיקואגולנט לא טרטוגני ימנע מומים מולדים.
  • התאמת הטיפול נוגד הפרכוסים לתרופות בעלות השפעה פחות טרטוגנית.
  • מניעת היריון תוך שימוש באיזוטרטינואין תמנע חשיפה מזיקה ומומים מולדים בעובר.
  • הפסקת עישון לפני ההיריון יכולה למנוע לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ונזקים נוספים לעובר.
  • הגבלת השימוש המופרז באלכוהול תמנע תסמונת אלכוהול ביילוד ומומים מולדים.
  • טיפול בהשמנת יתר לפני ההיריון יקטין את הסיכון למומי התעלה העצבית, לידה מוקדמת, סוכרת, ניתוח בחתך דופן, יתר לחץ דם ומחלה טרומבואמבולית באם.

שתי המלצות פשוטות לרופא המשפחה מוצעות במאמר. האחת, לשאול כל אישה בגיל הפוריות האם היא מתעתדת להרות בשנה הקרובה. השנייה, להסביר לכל אישה על הקשר בין התנהגות בריאות ומצב הבריאות על ההיריון ועל השפעת ההיריון על מצב הבריאות6.

ד״ר ריסקין-משיח, רופאת נשים העוסקת במעקב היריון בסיכון גבוה, כתבה ב-2004 כי ייעוץ טרום הריוני הוא סוג של רפואה מונעת המבוסס על שלושה מרכיבים עיקריים: הערכת גורמי סיכון, קידום בריאות והתערבות. מאחר שרוב הנשים בישראל פונות לרופא הנשים כשהן כבר בהיריון, הרי שתפקיד רופא המשפחה הוא חשוב ביותר. ד״ר ריסקין מחלקת את תחומי ההערכה הטרום הריונית לחמישה תחומים:

היסטוריה רפואית ותרופות - דוגמה בולטת היא סוכרת, שבה הוכח מעל לכל ספק כי איזון טרום הריוני הוא יעיל וכדאי. היסטוריה משפחתית וגנטית - הימצאות מחלות תורשתיות או מומים במשפחה תאפשר זיהוי מוקדם של נשאות למחלות גנטיות קשות, מה שיאפשר הכנת הזוג וליווי מתאים במהלך ההיריון.

היסטוריה מיילדותית - אישה שעברה שלוש הפלות או יותר, יש להפנות לבירור הפלות נשנות הכולל ביצוע קריוטיפ לבני הזוג, בירור טרומבופיליה, צילום רחם ובירור אנדוקריני. לידות מוקדמות, רעלת היריון, היפרדות שליה ולידת יילודים קטנים לגיל ההיריון מגבירות את הסיכון לסיבוך דומה בהריונות הבאים.

אורח חיים והרגלים - הדרכה להפסקת עישון, אלכוהול וסמים, תזונה נכונה - נטילת תוספת חומצה פולית 400 מק״ג ליום, שמירה על משקל גוף תקין, שימוש בחגורת בטיחות בנהיגה, מניעת חשיפה לחומרים כמו ממיסים אורגניים, מתכות כבדות כמו עופרת וכספית, חומרי הדברה חקלאיים, הדבקה בדלקת כבד נגיפית B או CMV.

חיסונים וזיהומים - יש לברר קבלת חיסון לאדמת ואם לא ניתן, יש לחסן לפני ההיריון. עגבת, מחלה שלא נעלמה מארצנו, מומלץ לבדוק לפני ההיריון ולטפל בהתאם. HIV, מומלץ לבדוק בנשים בסיכון כמו צרכניות סמים, זונות ועולות מאפריקה. הוכח כי טיפול לפני ובמהלך ההיריון מונע הדבקת העובר. אבעבועות רוח במהלך היריון עלולה להיות מחלה קשה ופוגעת בעובר. מומלץ לחסן לפני ההיריון בנשים שלא חלו בעבר. חיסון לדלקת כבד נגיפית B מומלץ לפני היריון.

אין כיום המלצה לבדיקה טרום הריונית 7-CMV וטוקסופלסמה. לנשים בסיכון להדבקה, כגון נשים המטפלות בילדים קטנים ותינוקות או מטפלות בחתול, מומלץ לבדוק מצב חיסוני טרם ההיריון. כמו כן, מומלץ להדריך נשים לפני ההיריון להימנע מאכילת בשר לא מבושל ומגע עם צואת חתולים למניעת הדבקה בטוקסופלסמה7.

רופא המשפחה פוגש נשים צעירות לא מעט. הן יבואו לחדש מרשם לגלולות למניעת היריון, הן יבואו לטיפול במחלות כרוניות כמו אסטמה, תת פעילות בלוטת התריס או אפילפסיה. הן ישתפו אותנו באירועי חיים כמו סיום לימודים, נישואין, נסיעה לחו״ל. הזדמנויות רבות יש לנו כרופאי משפחה ליזום שיחה על הכנה להיריון ולשלב בשיחה המלצות רפואיות והנחיות לקידום בריאות כמפורט לעיל.

ביבליוגרפיה

  1. Oxford Textbook of Primary Medical Care. R. Jones 2004 Oxford University Press P. 913-916
  2. Joint position paper on training for rural family practitioners in advanced maternity skills and cesarean section, CJRM 1999
  3. Should obstetricians see women with normal pregnancies? A multicenter RCT of routine antenatal care by general practitioners and midwives compared with shared care led by obstetricians. BMJ 1996 Mar 2;312(7030):554-9
  4. Perinatal outcomes: a comparison between family physicians and obstetricians. Deutchman ME et als. J Am Board Fam Pract. 1995
  5. Patterns of routine antenatal care for low-risk pregnancy. Villar J et als Cochrane Database Syst Rev 2001; (4):CD000934


קישורים חיצוניים


פורסם בכתב עת רפואי בנושא גינקולוגיה, מרץ-מאי 2009, גיליון מס' 9, Themedical


{{ייחוס|}