האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

פרקים ברפואה פליאטיבית - איזון תסמינים - גישה כללית

מתוך ויקירפואה

RedCrossNursen.jpg

פרקים ברפואה פליאטיבית
מאת פרופסור פסח שוורצמן
היחידה לשיכוך כאב וטיפול פליאטיבי, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםטיפול פליאטיבי

חולים פליאטיביים סובלים לעיתים ממספר תסמינים. תסמינים, בעיקר: כאב, עצירות, בחילה, הקאה, עייפות/תשישות, דיכאון, חרדה, נימנום והפרעות בשינה. איזון מיטבי של התסמינים השונים מחייב התייחסות למכלול התסמינים מהם סובל החולה. לדוגמה: לא ניתן יהיה להביא לשינה איכותית מבלי לטפל בכאב או בעצירות, ולא ניתן יהיה להביא לאיזון כאב מיטבי מבלי להתייחס לדיכאון או לחרדה.

הגישה הכללית לאיזון תסמינים מחייבת תכנון מראש (Advanced Planning) והגדרת מטרות טיפוליות ברות השגה. מטרות אלה יוגדרו על ידי הצוות הרפואי ביחד עם החולה ובני משפחתו. לדוגמה: בתהליך איזון כאב ניתן להגדיר תחילה כי המטרה הטיפולית תהיה השגת שינה טובה בלילה או בעת שכיבה במיטה. בהמשך ניתן לשקול מטרת טיפול נוספת, כגון ישיבה או הליכה ללא כאב או עם כאב נסבל. בכל יום ניתן להגדיר מטרות טיפוליות עדכניות בהתאם למצב החולה, התגובה לטיפולים שניתנו, והעדפות החולה ובני משפחתו.

יש לבצע בירור ואבחנה ספיציפית לגבי מקור הכאב, תוחלת חייו של החולה, זמן התגובה הצפוי לטיפול ותופעות לוואי אפשריות לטיפול, ולנסות לזהות מצבים שעשויים להיות הפיכים. בירור ואבחון אטיולוגיה בשלב ההתחלתי יאפשרו לאבחן מצבים שבהם החולה עשוי ליהנות מהטיפול.

תמיד יש לנסות להבין את האטיולוגיה של התסמינים מכיוון שלעיתים קרובות לתסמין עם אטיולוגיה מסוימת קיימות גישות טיפוליות ספציפיות. לדוגמה: לכאב גב הנובע מגרורה בחוליה ניתן לרשום סטרואידים או לחלופין להקרין את הנגע הספציפי. לחולה הסובל מהקאות על רקע גרורה במוח ולחץ תוך גולגולתי מוגבר ניתן לתת טיפול בדקסמטזון ולא רק טיפול אנטיאמטי.

לא תמיד יש צורך לבצע בירור מקיף, וחשוב לשקול האם הבדיקה שאנו מבצעים אכן תשנה את הגישה שלנו. לדוגמה: אם תוצאת הבדיקה (חיובית או שלילית) לא תשנה את הגישה שלנו לטיפול, אין לבצע את הבדיקה. לעיתים עדיף מתן טיפול אמפירי מבלי לבצע בירור מקיף, ולכלכל את הצעדים הבאים בהתאם לתגובת החולה.

לסיכום
  • בצע הערכת פרוגנוזה
  • ברר מהן העדפותיו של החולה ובני משפחתו
  • הערך את המצב הנפשי, החברתי, והרגשי של החולה ושל בני משפחתו
  • הערך את תוחלת החיים הצפויה של החולה
  • בדוק האם קיימות סיבות הפיכות וטפל בהן
  • בהתאם לנ"ל, ועל מנת שהחולה יוכל ליהנות מטיפול זה, בחר חלופות פולשניות באופן מינימלי לשם אבחון וטיפול
  • שקול האם תוצאות בדיקה ישנו את הגישה הטיפולית, ועד כמה עצם ביצוע בדיקה יקשה על החולה ומשפחתו

טיפול פליאטיבי אינו טיפול תומך פסיבי, כי אם טיפול נמרץ שנועד לאזן תסמינים ולהקל על הסבל והמצוקה של החולה ושל בני המשפחה.