האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

פרקים ברפואה פליאטיבית - השעות האחרונות

מתוך ויקירפואה

RedCrossNursen.jpg

פרקים ברפואה פליאטיבית
מאת פרופסור פסח שוורצמן
היחידה לשיכוך כאב וטיפול פליאטיבי, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן גוריון בנגב.

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםטיפול פליאטיבי

מועד המוות לא ניתן לצפייה מראש. בעוד שלפעמים זה מתרחש במהרה ללא סימנים מקדימים, במקרים רבים קיימים סימנים המעידים על כך שהמוות קרב, כגון חולשה מתקדמת, ירידה במצב הכרה ונטייה לישנוניות. לעיתים החולה מאבד את הכרתו ובהמשך עלולות להיות הפסקות נשימה ובסופו של דבר החולה מפסיק לנשום ונפטר.

התקופה לפני המוות עשויה להיות מלווה בתסמינים קשים, אך ברוב רובם של המקרים קיימת אפשרות להקל על המטופל.

חרחורי גסיסה - Death Rattle

Postscript-viewer-shaded.png

ערך מורחבפרקים ברפואה פליאטיבית - חרחורי גסיסה - Death Rattle

מדובר בחרחורים נשימתיים קשים. יכול לנבוע מגודש ריאתי אך בדרך כלל נובע מהצטברות ריר בבית הבליעה בגלל חוסר יכולת לבלוע. התופעה בדרך כלל לא מפריעה לחולה עצמו אבל יכולה להיות מקור להרבה חרדה וחוסר שקט של המשפחה והמטפל בחולה.

עם הופעת החרחורים מומלץ להסביר למשפחה שמדובר בתופעה שמנבאת מוות קרוב, אם כי לא ניתן לנבא בדיוק מתי זה יתרחש (עשוי לקחת שעות ולעיתים ימים). בשלב זה מומלץ להודיע לבני משפחה אחרים שירצו להיות שותפים לרגעים האחרונים. לפירוט התופעה ראו פרק חרחורי גסיסה.

טיפול

ניתן לנסות לשנות תנוחה בעזרת כריות.

ניתן לנסות אטרופין תת-לשוני בטיפות או פראנטראלי.

חוסר שקט ודליריום, terminal restlessness

לעיתים, לקראת המוות קיימות תופעות של חוסר שקט, גניחות והזיות. בדרך כלל אין תקשורת משמעותית עם המטופל כך שגם למטפלים, למשפחתו של החולה ולצוות הרפואי קשה לדעת במה בדיוק מדובר. ישנם מקרים בהם קשה להבחין בין מצב זה לבין החמרה פתאומית של כאב. גם במקרה זה חשוב להסביר למטפלים ולמשפחה שמדובר בתופעה מוכרת שעשויה לנבא מוות הולך וקרב.

מצב זה הוא קשה ביותר למשפחה ולמטפלים, וכנראה גם לחולה עצמו. הטיפול חייב להיות פרנטראלי מכיוון שבמצבים כאלה החולה לא יהיה מסוגל לבלוע.

טיפול

מומלץ להתחיל עם הזרקה חד פעמית של מורפין תת-עורי במינון של כ-20% מהמנה היומית שהחולה מקבל (שווה ערך אנלגטי). אם המצב מאוד חריף, או עם אין תגובה להזרקת המורפין תוך 15 דקות, כדאי להוסיף midazolam בהזרקה תת-עורית. מומלץ להתחיל עם כ-5 מ"ג ולהוסיף 5 מ"ג כל 5 דקות עד להשגת רגיעה. בהמשך, יש מקום לדון עם המטפל והמשפחה על המשך מתן סדציה (ראו פרק דליריום ופרק סדציה פליאטיבית).

קביעת המוות

רוב המשפחות יודעות שיקירם נפטר. בכל מקרה, קביעת המוות תיעשה על ידי רופא. בדרך כלל היעדר נשימה, היעדר דופק פריפרי והיעדר קולות לב בהאזנה מספיקים כדי לקבוע מוות. אפשר גם לבדוק אישונים (רחבים ולא מגיבים). אין כל צורך בביצוע בדיקת אלקטרוקרדיאוגרם כדי לקבוע מוות ולכן כל רופא שנקרא למקרה יכול לקבוע את מותו של החולה.

לאחר שנקבע מותו של החולה יש לעקוב אחר מספר שלבים בירוקרטים:

  • עם קביעת המוות, על הרופא למלא תעודת פטירה ב-4 עותקים
  • יש לקבל אישור קבורה על ידי משרד הבריאות. בשעות היום ניתן לגשת ללשכת הבריאות האזורית, בשעות אחרות ניתן לגשת למשרד הקבלה של בית החולים הקרוב. במשרד הקבלה יש תורן שיכול לתת רישיון קבורה
  • יש לגשת עם רישיון הקבורה לחברה קדישא ולהסדיר את מועד ההלוויה. בארץ קיימים מקומות בהם ניתן לערוך הלוויה חילונית ללא מעורבות של חברה קדישא, גם ליהודים וגם למי שאינו יהודי. באוכלוסייה המוסלמית אנשי הדת דואגים להסדרת ההלוויה
  • ברוב המקומות בארץ ניתן להזמין אמבולנס פרטי לאחר כתיבת תעודת הפטירה על ידי רופא. נותני השירות של אמבולנס פרטי יכולים לדאוג לכל האישורים וההסדרים להלוויה. הזמנת אמבולנס פרטי מחייבת גם הזמנת משטרה

במקרים בהם אין רופא, ניתן להודיע על פטירה למגן דוד אדום. מגן דוד אדום מספקים תעודת פטירה בלבד.

גופת המת

בדרך כלל מפנים את הגופה לבית העלמין בעזרת אמבולנס פרטי. שירות זה כרוך בתשלום של כמה מאות שקלים. פינוי הגופה על ידי חברה קדישא אינו כרוך בעלות מצד המשפחה. חברה קדישא מפנים רק בשעות העבודה המקובלות. בקיץ ניתן להשאיר את הגופה בבית כ-48 שעות ללא כל קירור, ללא חשש להופעת ריח.

טופס בקשה לקבלת תעודת פטירה נמצא בפרק "נספחים".

רשימת בתי קברות לקבורה חילונית נמצאת בפרק "נספחים".