האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

רפואה שלמה - הפיוט והפרוזה שבעבודת הרופא - The poetry and prose within the physician’s work

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־14:00, 7 במרץ 2021 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{פרק |ספר=רפואה שלמה |מספר הפרק=1 }} {| border="4" cellspacing="3" |- |style="border-right: 7px dashed red; border-left: 7px dashed red;"...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

MedComplete-120.png

רפואה שלמה
מאת ד"ר אלון מרגלית, ד"ר אביבה אלעד
המאמרים מבוססים על גישת 'שפת עם' שפותחה על ידי ד"ר אלון מרגלית והפסיכולוג הרפואי יששכר עשת ופורסמה בספר שנכתב על ידם: "האדם שברופא, הרופא שבאדם" שיצא לאור בהוצאת יוזמות הייליגר בשנת 1997.

אנו מתנצלים מראש: מטעמי נוחות הכתיבה בלבד, הטקסט כתוב בלשון זכר, אך פונה לכל המגדרים.

עבודת הרופא משופעת הן בפיוט והן בפרוזה, ממש כשם שהגוף והנפש שזורים בכל אבחנה ובכל טיפול. הפיוט נגזר מהנטייה להתייצב לצד המטופלים ברגעים קשים ולסייע מתוך מעמקי אהבת האדם. פיוט טמון גם במשיכות מכחול עדינות של המשכיות הטיפול. החל משמחת היולדת למראה עוללה ועצירת נשימתה הרגעית לפני אישור הרופא לכך שהוא שלם ובריא. בהמשך, סלחנות וסובלנות הרופא כלפי התמרדותו של המתבגר וההתפעמות הכרוכה בהופעתו יום בהיר אחד כעלם צעיר בעל תפישת עולם משלו. הפיוט מתנגן בחדוות נישואיו, בקשיי הורותו, בגאון ימיו, ולבסוף בהיאספו לתוך תוכו, כאשר נעצמות עיניו של הנפרד מאיתנו לעולמים.

הפרוזה מתבטאת ביומיום הקשה, המייגע והמתיש לעיתים. שגרת הפעולות המביאה ללידה, להחייאה, ביקור בוקר במחלקה; ניתוח אמבולטורי מהיר, להזרקה במפרק כאוב, רישום בדיקות, תהליכי קבלת החלטות, מרשמים, ניסוח הפניות, שיחות טלפון להתייעצות ומה לא.

המפגש שבין הפונה לרופאו נחווה כעולם שלם של דקויות יחסים בין-אישיים, עירוב מלא של פיוט ופרוזה: מבט ראשון של עין בעין, הכימיה הנוצרת, מגע זהיר ומקצועי בגוף הזולת, סינרגיה (Synergy) משלימה של ידע נרחב- המטופל היודע את עצמו והרופא המצויד בידע רפואי נרחב ומעודכן. ניסיון יצירתי, ייחודי ומשותף לייצר הסכמות דרך תקשורת מיוחדת, הבנות והשלמות לקראת פתרון בעיות יעיל. המפגש יכול להיות ראשוני ומשול להתנסות חדשה ומעניינת, ויכול להיות המשכי - אחד מתוך רצף של פגישות. הוא עלול תמיד להיות המפגש האחרון, אם לא נהיה קשובים לצורכי הפונה אלינו, אם לא תיווצר "הכימיה", או אם נפגע מבלי משים בנקודה כואבת.

הדגשת הפיוט במפגש היומיומי השגרתי מרוממת עבור הרופא את הקשר הטיפולי לאיכות מרגשת ומחדדת את חושיו להיות יעילים ותכליתיים בפתרון פרוזאי של הבעיות המוצגות בפניו. הפיוט שבפגישה בודדת יכול למלא סיפוק ליום שלם. הפיוט המדגיש את האנושיות על הכאב והיופי שבו הוא המרכיב המרכזי בייצור תרופה יעילה המכונה "רופא", כפי שהזכיר Balint בספרו[1]. הגברת יעילות תרופה זו והפחתת תופעות הלוואי שלה או הסיכון שבהתמכרות ל"תרופה" זו, אפשריות על ידי העשרת הרופא במיומנויות טיפוליות, מיומנויות הטיפול ברופא עצמו ובמקביל הטיפול שלו בזולת. כדי שתרופה זו תהיה בת תוקף לאורך זמן, היא זקוקה לסביבה מתאימה ומשמרת.

סביבת עבודה שוחקת, מתסכלת, מעייפת ומתישה מציבה במהרה שלט של "פג תוקף" על הרופא, מלומד ומוכשר ככל שיהיה.


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר אלון מרגלית MD PhD, מומחה ברפואת המשפחה, פסיכולוגיה רפואית ומוסמך בטיפול משפחתי ובהיפנוזה. מנהל מרפאה רב-תחומית הארצית למצבים מורכבים קופת החולים מאוחדת , מנהל ויזם של שרות המומחים המקוון talk2doc

  1. Balint M.: "The Doctor, his Patient and the Illness". International Universities Press,inc. Madison, 1964.