שחזור שד בסרטן השד - Breast reconstruction in breast cancer
שחזור שד בסרטן השד | ||
---|---|---|
Breast reconstruction in breast cancer | ||
יוצר הערך | ד"ר יואב ברנע | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – סרטן השד
נשים שלקו בסרטן השד נאלצות להתמודד לא רק עם המחלה המאיימת על חייהן, אלא גם עם הפגיעה בגופן ובנשיותן. במקרים רבים קשה לקבל את הפגם הגופני-אסתטי בשד, והוא מהווה עדות נצחית למחלה. לפיכך ניתוח לשחזור שד אינו רק ניתוח קוסמטי, אלא הוא מסייע לשקם את האישה גופנית ונפשית, ותורם משמעותית לשיפור איכות חייה.
המטופלות המועמדות לניתוחים כמו כריתת שד מלאה או כריתת שד חלקית (Lumpectomy), זכאיות לקבל לפני הניתוח הסבר ומידע מפורט על אופן הניתוח, תהליך ההחלמה וכיוצא בזה. נוסף על כך, המטופלת אמורה להיות שותפה לדיונים הנערכים עם הצוות האונקולגי, הכירורגי והפלסטי לגבי אפשרויות הטיפול (האם לבצע כריתה חלקית או מלאה), הטיפולים המשלימים השונים, האפשרויות לשחזור השד והתאמתן למטופלת.
מספרן של הנשים שצריכות לעבור כריתת שד בישראל נמצא בעליה מתמדת: אחת מכל שמונה נשים תחלה בסרטן שד במהלך חייה, ולמעלה מחמישית מחולות סרטן השד בארץ עוברות כריתת שד מלאה כחלק מהטיפול במחלה. בנוסף, נשאיות המוטציה בגן מסוג BRCA (אשר קיומה מעלה בצורה משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השד) בוחרות פעמים רבות לעבור כריתה מלאה של השדיים - הליך שמפחית משמעותית את הסיכון לפתח סרטן שד. מוטציה זו נפוצה בקרב נשים יהודיות ממוצא אשכנזי - עובדה המסבירה את שכיחותו הגבוהה של הגן בישראל.
אחוז הנשים שעוברות כריתת שד בישראל ובעקבות זאת שחזור השד, עומד על כ-30% בלבד. אצל חלק מהן ניתוח השחזור מתבצע בו זמנית יחד עם ניתוח הכריתה, וחלקן עוברות ניתוח לשחזור השד בשלב מאוחר יותר. שכיחות הניתוחים לשחזור שד בישראל נחשבת לממוצעת ביחס לארצות הברית ומדינות מערביות אחרות. רוב הנשים שלא עוברות שחזור שד אינן עושות זאת עקב חוסר מודעות ומידע בנושא שחזור שד, ולא מסיבות רפואיות.
מבחינה רפואית הובהר ללא צל של ספק כי ניתוח לשחזור שד אינו מעכב או מסתיר גילוי סרטן במקרה של הישנות מקומית, ואף אינו פוגע במטופלת מבחינה אונקולוגית. בנוסף, שחזור שד אינו מפחית מיעילות הטיפול ואינו מצמצם את אופציות הטיפול במחלה. ביקורת ומעקב כירורגי ו/או אונקולוגי אחרי נשים שעברו שחזור שד, אינה שונה ממעקב אחר נשים שלא עברו שחזור.
שיפור הטכניקות הכירורגיות הכוללות שימוש במשתלים ויריעות ביולוגיות, האפשרויות הניתוחיות בשחזור שד והתוצאות האסטטיות, גרמו לכך שיותר ויותר נשים שעוברות כריתת שד בוחרות לעבור שחזור שד ובמועד מוקדם יותר מאשר בעבר.
ייעדי שחזור השד
במהלך ניתוח לשחזור שד 'מפסלים' המנתחים ומעצבים מבנה תלת-מימדי הנראה כמו שד. במהלך הניתוח נעשים מאמצים רבים על מנת שהשד שייבנה יהיה דומה ככל האפשר לשד השני, תוך השגת סימטריה תפקודית ואסטטית לאורך זמן וברמה שתשפר את איכות חייה של האישה.
אופי שחזור השד ותזמונו - ההחלטה האם ניתוח השחזור ייעשה עם כריתת השד או בשלב מאוחר יותר תלויה בחומרת המחלה, בתוכנית הטיפול המשלים, בגישה הטיפולית של המנתח והאונקולוג וכמובן - ברצונה של האישה ואופייה.
שיטת השחזור נקבעת במשותף על ידי המנתח הפלסטי והמטופלת לפי מספר גורמים: מבנה גופה של המטופלת, מצב בריאותה הכללי והצלקות שנותרו בשד שנותח ובשריר שמתחתיו. השאלה האם המטופלת עברה טיפול קרינתי משלים לשד ולבית השחי או שהיא עומדת לקבל טיפול זה, מהווה גורם נוסף המשפיע על שיטת השחזור.
מרבית הנשים שזקוקות לכריתת שד מלאה מתאימות לשחזור שד מיידי שיתבצע בו זמנית יחד עם ניתוח הכריתה. לשחזור המיידי מספר יתרונות: שמירה על מעטפת העור, תוצאה קוסמטית טובה יותר, חסכון במספר הניתוחים שעל המטופלת לעבור וכמובן יתרון משמעותי נוסף - האישה מתעוררת מהניתוח עם שד, דבר שיוצר יתרון פסיכולוגי המקל עליה בצורה משמעותית בתהליך ההתמודדות עם הפגיעה בשלמות הגוף. נוסף על כל אלה, בשחזור שד מיידי ניתן לשמר את עור השד ובחלק מהמקרים ניתן לשמר אפילו את הפטמה והעטרה (תלוי בסוג הגידול ובמיקומו, וכן בצורת השד ובמיקום הפטמה).
שיטות שונות לשחזור השד
שחזור השד כולל שני מרכיבים בסיסיים:
- יצירת מעטפת עורית מספקת
- מילוי נפח השד
אפשרויות השחזור כוללות שחזור על ידי הכנסת שתל סיליקון או שחזור באמצעות רקמה עצמונית של המטופלת. ישנם מצבים בהם משלבים רקמה עצמונית עם שתל סיליקון.
שחזור באמצעות שתל סיליקון
בניתוח שחזור שד מיידי, שמתבצע בזמן הכריתה, משמרים את מרבית עור השד, ולכן ניתן לבצע שחזור שד עם שתל סיליקון קבוע. לצורך כך נבנה כיס לשתל שבחלקו העליון הוא מכוסה על ידי שריר בית החזה (Pectoralis Major) ובחלקו התחתון הוא מכוסה ביריעה ביולוגית, כדוגמת אלודרם (Alloderm). היריעה תומכת בחלקו התחתון של השתל, ויוצרת מראה טבעי ואסטטי של השד המשוחזר.
במקרים בהם אין מספיק מעטפת עורית (במיוחד בשחזורים מאוחרים שנעשים זמן רב לאחר ניתוח הכריתה), יש צורך בשלב ביניים של הכנסת מותחן רקמות מתחת לשריר בית החזה. המותחן הוא בלון אשר בנוי ממעטפת חיצונית של יריעת סיליקון ומליבה פנימית ובה מי מלח, אותה ניתן לנפח בנוזלים, דרך שסתום תת עורי.
במשך תקופה קצרה יחסית מוזרקים מי מלח לתוך המותחן, על מנת למתוח את השריר ואת העור שמעליו, וליצור כיס שגודלו יאפשר הכנסת שתל סיליקון בגודל הרצוי. לאחר השלמת הניפוח, המטופלת עוברת ניתוח קצר של החלפת המותחן לשתל סיליקון קבוע.
שיטת שחזור זו באמצעות מותחן/שתל סיליקון נפוצה מאוד ומיועדת לנשים שמעוניינות בניתוח קצר יחסית ובהחלמה מהירה.
נשים שעברו כריתת שד נרחבת יותר או שיש להן נזקי קרינה ניכרים באזור המנותח (שגרמו לנזק והצטלקות לעור ולרקמות שמתחתיו) אינן מתאימות ברוב המקרים לשחזור מסוג זה. למרות זאת מומלץ לשקול אצל כל מועמדת לשחזור שד את נתוניה הייחודיים ולהציע לה את שיטת השחזור הטובה ביותר עבורה.
אין בעיה רפואית להשתמש בשתלי סיליקון (על אף הפרסומים השליליים משנות ה-90 של המאה הקודמת) ואין עדות כלשהי כי סיליקון גורם למחלת סרטן או למחלות פרקים.
בשיטת זו עלולים להיווצר סיבוכים, אך הם נדירים יחסית:
- זיהום הדורש טיפול אנטיביוטי ממושך: במקרים בהם נוצר זיהום והטיפול האנטיביוטי שניתן למטופלת אינו פותר את הבעיה, יש צורך להוציא את השתל ולעבור לשיטת שחזור אחרת, או להוציאו ולהחזירו בשלב מאוחר יותר
- הצטלקות קופסית: הקופסית היא צלקת דקה שנמצאת מסביב לכל משתל בגוף כתגובה טבעית לגוף זר. צלקת זו עלולה להתכווץ ולהתהדק על גבי השתל, להדגיש את צורתו או לעוות אותה, לגרום לחוסר נוחות, לחץ ואף כאבים. במצבים קשים אלה מנסים לפתור את הבעיה באמצעות ניתוח במטרה להוציא את הקופסית באופן מלא או חלקי, לשחררה ולהחליפה בשתל
למרות חסרונות אלה, תוצאות השחזור עם שתלי סיליקון טובות ואסטטיות, אם כי הן מצריכות לעיתים קרובות ניתוח נוסף על מנת להתאים את צורת השד הבריא (הקטנה, הרמה או אף הגדלת שד) לצורת השד המשוחזר.
שחזור שד באמצעות רקמות עצמוניות של המטופלת
גישה שונה לשחזור השד אשר תלויה במידה רבה בתכונות גופה ובמאווייה של המטופלת, היא גישת השחזור באמצעות רקמות עצמוניות של המטופלת. בניתוחים אלו, ברוב המקרים, לא נעשה שימוש בשתלי סיליקון.
מבחינה אסטטית התוצאות הקוסמטיות של שחזורים מסוג זה הנן טובות למדי הודות לשימוש ברקמות טבעיות היוצרות תחושה ומראה טבעיים. השד המתקבל משחזור כזה, מרגיש ונראה טבעי יותר משד המשוחזר באמצעות שתל. כמו כן הסימטריה שמתקבלת אינה משתנה עם הזמן - תופעה ששכיחותה גבוהה במקצת בשחזור שד עם שתלים.
שימוש בעור ושומן מהבטן התחתונה: שיטה זו מתאימה לנשים אצלן יש עודפי שומן (קלים עד גדולים) בשיפולי הבטן התחתונה. מראה הבטן לאחר הליך כזה, יהיה דומה למראה שמתקבל בעקבות מתיחת בטן. את העור והשומן הנלקחים מהבטן ניתן לנייד אל השד ללא פגיעה בשרירי הבטן (לעומת הדור הקודם של ניתוחים אלו) וללא כניסה לתוך חלל הבטן. את הרקמות הללו מחברים מחדש לכלי דם בבית החזה (בעזרת מיקרוסקופ בטכניקות של מיקרוכירורגיה) ויוצרים מבנה חדש של שד הדומה בגודלו ובצורתו לשד הבריא. במידה והשד הבריא גדול או קטן במיוחד, ניתן להתאימו לשד המשוחזר על ידי הקטנתו או הגדלתו בניתוח השחזור. ניתוח זה ארוך יותר משמעותית מניתוח השתלים, והוא משאיר צלקות באזור לקיחת הרקמה. בנוסף, משך האשפוז ותקופת ההחלמה אחריו ארוכים יותר, אך מבחינה קוסמטית ותחושתית, השד נראה ומרגיש "טבעי" יותר.
שימוש בעור ובשומן מהעכוז או מהירך הפנימית: במקרים בהם אין למטופלת עודפי שומן בבטן תחתונה, ניתן להשתמש בעודפי שומן מהעכוז או מהירך הפנימית העליונה. התוצאות האסטטיות יהיו דומות לשיטה הקודמת, עם צלקת באזור הירך או העכוז.
שימוש בשריר הגב ובשתל: במצבים בהם אין אפשרות להשתמש בשתל בלבד (בעקבות קרינה לבית חזה, צלקות או כאשר מדובר בנשים רזות מאד) ואין רקמות עודפות בבטן לשחזור רקמות עצמוני, או כאשר המטופלת אינה מעוניינת בניתוח גדול, ניתן לשחזר את השד בשיטה קצרה וקלה יותר, בה משלבים נטילת עור ורקמות עצמוניות מהשריר בגב ומתחתיו מוכנס שתל להשלמת נפח השד. השריר והעור מהגב מועברים לחזה דרך תעלה תת-עורית, ומתחתם מכניסים שתל סיליקון להשלים את נפח השד. נטילת השריר אינה גורמת לנכות כלשהי או לפגיעה תפקודית, ותוצאותיה טבעיות ואסתטיות. עם זאת, גם שיטה זו כרוכה לעיתים בהתאמת השד הבריא לשד המנותח.
שחזור שד לאחר כריתת שד חלקית - אונקופלסטיקה
כיום מרבית ניתוחי סרטן השד כוללים כריתה חלקית של השד ולאחריו טיפול קרינתי לשד. בחלק מהמקרים הטיפול הקרינתי גורם לעיוות של השד, במיוחד אם השד קטן והאזור שיש לכרות, גדול יחסית. קיימת אפשרות לבצע שחזור שד אונקופלסטי על ידי ניוד רקמות בזמן הכריתה החלקית, כדי לצמצם את החלל הריק הנשאר בשד.
אונקופלסטיקה מורידה משמעותית את הסיכון שהשד יתעוות בעקבות הטיפול הקרינתי. ניתן לבצע ניוד רקמות של השד עצמו (באמצעות תבנית הקטנה או הרמה) או להביא רקמות עצמוניות מאזור אחר (גב, בטן וכו'). ברוב המקרים, צריך לבצע גם התאמה של השד השני על ידי הרמתו או שינוי גודלו.
ביבליוגרפיה
קישורים חיצוניים
המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר יואב ברנע - מנהל היחידה לשחזור שד, המחלקה לכירורגיה פלסטית המרכז הרפואי תל-אביב, ע"ש סוראסקי