האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "תכנית חיסוני השגרה בישראל - 2021 - Vaccination program in Israel"

מתוך ויקירפואה

(יצירת דף עם התוכן "תכנית חיסוני השגרה לילדים בישראל מתעדכנת מעת לעת, חיסונים חדשים מתווספים לרשימה וחיסוני...")
 
 
(16 גרסאות ביניים של אותו משתמש אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
תכנית חיסוני השגרה לילדים בישראל מתעדכנת מעת לעת, חיסונים חדשים מתווספים לרשימה וחיסונים לזיהומים שאינם שכיחים עוד מוצאים מהרשימה. העדכון האחרון נעשה על ידי האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות בשנת 2018. מצורפת תכנית החיסונים העדכנית.
+
תכנית חיסוני השגרה לילדים בישראל מתעדכנת מעת לעת, חיסונים חדשים מתווספים לרשימה וחיסונים לזיהומים שאינם שכיחים עוד מוצאים מהרשימה. חלק מהחיסונים עוברים עדכון ושינוי מדי שנה (למשל החיסון ל[[שפעת - Influenza|שפעת]]) בהתאם לשכיחות הזנים באותה עונה.
 +
 
 +
ה[[תדריך החיסונים של משרד הבריאות|עדכון האחרון]] נעשה על ידי האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות בשנת 2018 (ועדכון שנתי לגבי חיסון השפעת).
 +
 
 +
== פירוט החיסונים ==
 +
 
 +
=== דלקת כבד נגיפית מסוג B - {{כ}}Hepatitis B  ===
 +
נגיף ה-Hepatitis B הוא נגיף הנמצא בריכוזים גבוהים בדם ובסרום, ובריכוז פחות בנוזלי גוף אחרים. הדבקות נעשית דרך חשיפה לדם או במגע מיני. גורם הסיכון העיקרי להדבקות בנגיף בילדים הוא חשיפה לפני או במהלך הלידה לאמא נשאית לנגיף. גורמי סיכון נוספים להדבקות בילדים ובמתבגרים כוללים שימוש ב[[סמים]], צריכת מוצרי דם, מגע מיני ומגע קרוב עם נשאים. הנגיף יכול לגרום ל[[הפטיטיס כרונית|זיהום כרוני]], המוגדר כאשר הנוגדנים מסוג HBsAg {{כ}}(Hepatitis B surface antigens) חיוביים למשך למעלה מ-6 חודשים. הסיכון לזיהום כרוני נמצא ביחס הפוך לגיל ההדבקה, והוא עומד על 90 אחוזים מתחת לגיל שנה. זיהום כרוני עלול לגרום למחלת כבד כרונית ול-[[Hepatocellular carcinoma]].
 +
 
 +
ההמלצות כיום הן למתן שלוש מנות של ה[[חיסון נגד דלקת כבד B|חיסון]]. מנה ראשונה בלידה, מנה שניה בגיל חודש, ומנה שלישית בגיל 6 חודשים. בתינוקות לאמהות חיוביות מומלץ לתת בנוסף גם [[Immunoglobulins|אימיונוגלובולינים]] להפטיטיס B.
 +
 
 +
=== שיתוק ילדים - Poliomyelitis ===
 +
מחלת [[שיתוק ילדים - Polio|שיתוק הילדים]] היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף ה-[[Polio]]. מרבית מקרי ההדבקה גורמים למחלה אתסמינית (מעל 90 אחוזים מהמקרים), או גורמים למחלה קלה (כ-10 אחוזים מהמקרים). מיעוט המקרים (פחות מ-0.1 אחוז) יאופיין במחלה השיתוקית הפוגעת העיקר בגפיים התחתונות.
 +
 
 +
קיימים שני [[חיסון לפוליו - Polio vaccine|תרכיבי חיסון]] נגד שיתוק ילדים -
 +
* [[תרכיב חי-מוחלש - bOPV|Oral Polio vaccine]] {{כ}}(OPV) - תרכיב המכיל נגיפי Polio חיים מוחלשים, הניתן דרך הפה וגורם לחיסוניות מקומית במעי
 +
* [[תרכיב מומת נגד שיתוק ילדים - Inactivated polio vaccine - IPV|Inactivated Polio vaccine]] {{כ}}(IPV) - תרכיב המכיל נגיפי Polio מומתים, הניתן בהזרקה לשריר וגורם להתפתחות נוגדנים בדם. חיסון זה אינו גורם לתגובה חיסונית במעי, ולכן אדם המחוסן בתרכיב זה הנדבק בנגיף לא יפתח את המחלה אך עלול להפריש את הנגיף בצואה ולהעבירו לאחרים
 +
תכנית החיסונים השגרתית עוברת שינוי מעת לעת בהתאם לזנים הנמצאים בארץ. משנת 2013 כהתמודדות עם חדירה הנגיף לארץ הוחל במבצע ״שתי טיפות״ במהלכו הוסף החיסון המוחלש לילידי 2004 ואילך שלא קבלו בעבר את החיסון המוחלש.
 +
 
 +
כעת ההמלצה היא מתן שלוש מנות של החיסון המומת (IPV) במהלך שנת החיים הראשונה - בגילאים 2, 4 ו-6 חודשים, ומנת דחף בגיל שנה ובגיל 7 שנים. במקביל מתן חיסון מוחלש (OPV) לילידי 2013 ואילך בגיל 6 חודשים ושנה וחצי.
 +
 
 +
=== אסכרה - Diphtheria ===
 +
מחלת ה-[[Diphtheria]] נגרמת כתוצאה מזיהום בחיידק ה-Corynebacterium diphtheria הגורם לזיהום בדרכי הנשימה, ובפרט בלוע ובשקדים. התסמינים מופיעים לאחר מספר ימי דגירה, וכוללים [[כאב גרון]], [[חום - Fever|חום]], [[קשיי בליעה]] וצרידות. הזיהום גורם להווצרות ממברנה על פני השקדים שיכולה להתפשט לאזורים הסמוכים כולל הענבל, החיך והרקמות הסמוכות. בלוטות הלימפה האזוריות לרוב יהיו מוגדלות ויגרמו למראה אופייני של Bull neck. חולים אלו נמצאים בסיכון גבוה לחנק כתוצאה מחסימת נתיב האוויר בבצקת המקומית שנוצרת ובממברנה החוסמת את האזור. יתכן גם זיהום עורי או זיהומים באיברים אחרים, כולל אוזן חיצונה, עיניים ומערכת הגניטליה. 
 +
 
 +
[[Diphtheria vaccine|החיסון ל-Diphtheria]] כולל את ה-Toxoid וניתן בתרכיב עם חיסונים נוספים, לרוב כולל פלצת ([[Tetanus]]) ושעלת ([[Pertussis]]). חיסון ה-{{כ}}[[תדריך חיסונים - אסכרה-פלצת אסלולרי - Diphtheria-Tetanus acellular pertussis|DTaP]] {{כ}}(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid, acellular pertussis) ניתן בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap {{כ}}(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid, acellular pertussis הכולל מינון מופחת של חיסון ה-Pertussis ו-הDiphtheria) ניתנת בגיל 7 שנים ובגיל 13 שנים. 
 +
 
 +
=== פלצת - Tetanus ===
 +
מחלת ה-Tetanus היא מחלה שיתוקית חדה הנגרמת כתוצאה מה-Neurotoxin הנוצר על ידי חיידק ה-Clostridium tetani, חיידק המייצר ספורות (Spores) הנמצאות באדמה. מרבית מקרי הזיהום נובעים מ[[טראומה]], לרוב חודרת, מחפצים מלוכלכים (למשל מסמר, זכוכית וכולי), אך נקשר גם להזרקות לא סטריליות, לנשיכות בעלי חיים, [[כוויות - Burns|כוויות]] ועוד. החיידק יכול לגרום גם למחלה ביילוד ([[Neonatal tetanus]]) ולמחלה אימהית הקשורה לרוב לזיהום בלידה ([[Maternal tetanus]]).
 +
 
 +
המופע הקלאסי כולל [[Trismus]] מלווה ב[[כאב ראש]] ואי שקט, ובהמשך התפתחות קשיי בליעה ולעיסה ו-[[Spasm]] של שרירי הצוואר שהולכים ומתפשטים לשרירים נוספים. עם התקדמות המחלה אירועי ההתכווצות הללו הולכים ומחמירים, מלווים בכאב רב אך ללא ירידה בהכרה.
 +
 
 +
קיימים ארבעה תרכיבי חיסון ל-Tetanus, כולל תרכיבי ה-DTaP ו-{{כ}}DT {{כ}}(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid) המכילים מינון מלא של ה-Toxoid, ואת תרכיבי ה-Tdap וה-[[חיסון לטטנוס ודיפתריה - Tetanus and Diphtheria vaccine|Td]] {{כ}}(Tetanus toxoid, Diphtheria toxoid) המכילים מינון מופחת. תכנית החיסונים כוללת את חיסון ה-DTaP בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap בגילאים 7 שנים ו-13 שנים. כמו כן מומלץ לתת חיסון נגד Tetanus במצבים מסוימים [[חיסון לטטנוס ודיפתריה#חיסון במצבים מיוחדים|לאחר פציעה]]. 
 +
 
 +
=== שעלת - Pertussis ===
 +
מחלת השעלת, המכונה גם Whooping cough, נגרמת כתוצאה מזיהום בחיידק ה-Bordetella pertussis. שכיחות המחלה אמנם ירדה  בזכות החיסון, אך היא עדיין מועברת באוכלוסייה וביחוד בקרב מתבגרים ובוגרים. המחלה גורמת באופן טיפוסי למחלה ממושכת בעלת שלושה שלבים -
 +
* שלב Catarrhal - הנמשך שבוע עד שבועיים ומאופיין בגודש, נזלת, הפרשות מהעיניים וחום נמוך
 +
* שלב התקפי - Paroxysmal - הנמשך 2-6 שבועות ומאופיין ב[[שיעול - Cough|שיעול]] התקפי משמעותי הנמשך עד הכחלה, ולאחריו כניסת אוויר בקול הנשמעת כ-Whoop כיוון שהיא מועברת דרך דרכי הנשימה המוצרות. כמות ההתקפים הולכת ועולה בשבועות הללו
 +
* שלב ההחלמה - Convalescent - הנמשך מעל שבועיים במהלכו תדירות, חומרת ומשך ההתקפים הולכת ויורדת {{ש}}
 +
החיסון ל-Pertussis ניתן בתרכיב ה-DTaP בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap בגילאים 7 שנים ו-13 שנים. נשים הרות צריכות לקבל את חיסון ה-Tdap בכל הריון כדי להעביר נוגדנים באופן סביל אל העובר.
 +
 
 +
=== {{כ}}Haemophilus influenza b ===
 +
לפני פיתוח החיסון, חיידק ה-[[Haemophilus influenza b]] היה אחראי למחלות רבות וחמורות בקרב ילדים, ביחוד [[דלקת קרומי המוח]], זיהומים עוריים, [[Epiglottitis]], [[דלקות ריאה]], [[דלקת אוזן תיכונה|זיהומי אוזן תיכונה]], בקטרמיה ועוד. ההעברה לרוב נעשית באופן ישיר בין בני אדם במגע או שאיפה של טיפות מדרכי הנשימה.
 +
 
 +
החיסון [[חיסון נגד המופילוס אינפלואנזה מסוג בי - Haemophilus influenzae type B vaccine|Hib]] ניתן בשילוב עם חיסוני ה-DTaP ו-IPV. תכנית החיסונים כוללת מתן של החיסון בגילאים 2, 4, 6 חודשים ומנת דחף בגיל שנה. בקבוצות סיכון, ילדים מעל גיל שנתיים ועם הפרעות בפעילות או תפקוד ה[[אנטומיה של הטחול - Spleen anatomy|טחול]], [[מערכת החיסון - Immune system|הפרעה חיסונית]] או זיהום ב-[[HIV - נגיף הכשל החיסוני האנושי|HIV]] {{כ}}(Human Immunodeficiency Virus), יש לשקול מתן מנה נוספת של החיסון. 
 +
 
 +
=== פנאומוקוק - Pneumococcus ===
 +
חיידק ה-[[Pneumococcus]] {{כ}}(Streptococcus pneumonia) הוא גורם חשוב למחלות בילדים, וביחוד דלקות ריאה, בקטרמיה ודלקות קרום המוח. מרבית הילדים נושאים את החיידק באזור הלוע והאף בשלב כלשהוא בחייהם בין הגילאים 6 חודשים ו-5 שנים. פיתוח החיסון לחיידק הביא לירידה משמעותית בזיהומי ה-Pneumococcus החודרניים בילדים.
 +
 
 +
בארץ נמצאים בשימוש שני תרכיבי [[חיסון נגד חיידק הפנוימוקוקוס|חיסון נגד זיהומי פנאומוקוק]] - חיסון ה-Pneumovax {{כ}}(PPV23, {{כ}}Pneumococcal Polysaccharide Vaccine, חיסון פוליסכרידי המגן מפני 23 זנים של החיידק), וה-Prevenar {{כ}}(PCV13,{{כ}} Pneumococcal Conjugate Vaccine, חיסון מצומד המגן מפני 13 זנים של החיידק). קיימים תרכיבים מצומדים נוספים שאינם בשימוש תדיר.
 +
 
 +
תכנית החיסונים כוללת בילדים בריאים מתן חיסון PCV13 בגילאים 2 ו-4 חודשים, ומנת דחף בגיל שנה. בילדים בקבוצות סיכון, עם הפרעות בתפקוד או פעילות הטחול, בילדים עם [[מחלות לב]] או [[מחלת ריאות|ריאות]], [[סוכרת]], הפרעה חיסונית, לאחר [[השתלת איברים]] ושתל שבלולי או דליפת נוזל חוט שדרה, החיסון ניתן ב-4 מנות, בגילאי 2, 4, 6 חודשים ומנת דחף בגיל שנה. בקבוצות בסיכון גבוה מעל גיל שנתיים מומלץ בנוסף על הנאמר מעלה על מתן מנה אחת של חיסון PPV23, ובקבוצות סיכון גבוה במיוחד מומלץ על שתי מנות של חיסון PPV23 ברווח של 5 שנים זו מזו.
 +
 
 +
=== נגיף הרוטה - Rota virus ===
 +
נגיף ה-[[נגיף הרוטה|Rota]] הוא הסיבה השכיחה ביותר ל[[שלשול]] חמור בילדים, והוא אחראי על מקרי תחלואה ותמותה רבים ברחבי העולם, ביחוד בילדים מתחת לגיל 5 שנים. הזיהום שכיח ביותר בחודש החורף ולרוב מתבטא ב[[הקאות]] וחום ובהמשך התפתחות שלשולים מימיים ותכופים. השלשול הוא בכמות גדולה ויכול לגרום ל[[התייבשות]], ביחוד בפעוטות. ילדים הסובלים מ[[תת תזונה - Malnutrition|תת תזונה]], או כאלה עם מחלת רקע המערבת את המעיים, נמצאים בסיכון למחלה חמורה יותר, כמו גם ילדים עם הפרעה חיסונית.
 +
 
 +
[[חיסון לרוטה|החיסון לנגיף]] הוא חיסון פומי, ה-RotaTeq, המכיל 5 זנים מוחלשים של הנגיף. תכנית החיסונים כוללת מתן שלוש מנות של החיסון, בגילאים 2, 4 ו-6 חודשים. כיוון שמדובר בחיסון מוחלש, יש לשקול את המתן במקרים של דיכוי מערכת החיסון.
 +
 
 +
=== חצבת - Measles ===
 +
מחלת ה[[חצבת]], הנגרמת כתוצאה מהדבקה בנגיף החצבת, היא מחלה מדבקת ביותר, ולפני פיתוח החיסון היא גרמה למחלה ב-90 אחוזים מהילדים לפני גיל 15 שנים. יש צורך ברמה גבוהה של חיסוניות בקהילה (מעל 95 אחוזים) כדי למנוע התפשטות אנדמית של הנגיף. ההעברה של הנגיף נעשית דרך דרכי הנשימה או ה-Conjunctivae. מופע המחלה כולל חום גבוה המלווה ב[[פריחה]], [[דלקת עיניים - Eye inflammation|דלקת עיניים]], שיעול ודלקת בלוע. המחלה מדבקת כבר 3 ימים לפני הופעת הפריחה ועד שבוע אחרי הופעתה. 
 +
 
 +
ה[[תדריך חיסונים - חצבת-חזרת-אדמת - Measles-mumps-rubella|חיסון]] ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חזרת, [[אדמת]] ו[[אבעבועות רוח - Varicella|אבעבועות רוח]] מוחלשים, חיסון ה-MMRV {{כ}}(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. קיים גם תרכיב MMR שאינו כולל את ה-Varicella.
 +
 
 +
=== חזרת - Mumps ===
 +
מחלת החזרת היא מחלה המאופיינת בהגדלה ונפיחות של בלוטת ה-Parotid, שיכולה להיות מלווה ב-Meningoencephalitis או ב-[[Orchitis]]. המופע יכול להיות גם אתסמיני או לא ספציפי. במתבגרים ובמבוגרים, Orchitis היא תסמין שכיח מאד שעלול לגרום לאטרופיה של האשכים ולעיתים נדירות גם לפגיעה ב[[פוריות]]. סיבוכים פחות שכיחים כוללים [[Transverse myelitis]], {{כ}}[[Acute Disseminated Encephalomyelitis]] {{כ}}(ADEM), [[פציאליס|שיתוק עצב הפנים]] ועוד.
 +
 
 +
החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, אדמת ואבעבועות רוח מוחלשים, חיסון ה-MMRV {{כ}}(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים.
 +
 
 +
=== אדמת - Rubella ===
 +
מחלת האדמת היא מחלת ילדות קלה יחסית, המאופיינת בפריחה וחום, אך במחלה חמורה שיכולה להיות מלווה בסיבוכים במבוגרים. המופע הקליני החמור והחשוב ביותר הוא הדבקה באדמת בזמן הריון, שגורמת לנזק עוברי המכונה [[אדמת מולדת|Congenital rubella syndrome]]. המאפיינים הקלינים בתסמונת המולדת כוללים [[חירשות|חרשות]], פגיעה לבבית, פגיעה במערכת העצבים המרכזית, פגיעה עינית כולל [[קטרקט]] ו[[גלאוקומה - glaucoma|גלאוקומה]], פגיעה בעצמות, בכבד ובכליה ועוד.
 +
 
 +
החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, חזרת ואבעבועות רוח מוחלשים, חיסון ה-MMRV {{כ}}(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. משנת 1995 מומלץ לחסן נשים בגיל הפוריות (גילאי 18{{כ}}-45 שנים) שאין בידן תיעוד על קבלת שתי מנות של החיסון או תיעוד על כייל [[נוגדנים]] חיובי לאדמת.
 +
 
 +
=== אבעבועות רוח - Varicella ===
 +
מחלת אבעבועות הרוח נגרמת על ידי נגיף ה-Varicella-zoster. נגיף זה יכול לגרום לזיהום ראשוני, לזיהום לטנטי (Latent), ול-Reactivation infections. הזיהום הראשוני מתבטא כאבעבועות רוח (Chickenpox), והזיהום החוזר גורם ל[[שלבקת חוגרת - Herpes zoster|שלבקת חוגרת]] (-Herpes zoster, shingles). זיהום באבעבועות הוא לרוב מחלה קלה יחסית, אך הוא עלול לגרום למחלה קשה ואף לתמותה, ביחוד בקבוצות סיכון כגון פעוטות עם פגיעה במערכת החיסון. כמו כן הזיהום מעלה את הסיכון לזיהומי [[סטרפטוקוק המוליטי מקבוצה A|Group A streptococcus]] או [[Staphylococcs aureus]].
 +
 
 +
החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, חזרת ואדמת מוחלשים, חיסון ה-MMRV {{כ}}(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. קיים גם תרכיב נגד אבעבועות רוח בלבד.
 +
 
 +
=== דלקת כבד נגיפית מסוג A - {{כ}}Hepatitis A ===
 +
נגיף ה-[[Hepatitis A]] הוא הסיבה השכיחה ביותר לדלקות כבד נגיפיות בארצות הברית. זהו זיהום מדבק מאד מאדם לאדם, כאשר דרך ההעברה היא Fecal-oral. במרבית המקרים המחלה אינה גורמת לצהבת, והתסמינים דומים לכל זיהום אחר במערכת העיכול. במתבגרים או במבוגרים, ובאנשים עם דיכוי חיסוני או מחלת כבד, המחלה נוטה להיות יותר חמורה ולכלול מופע פתאומי של [[צהבת - Jaundice|צהבת]], חולשה והקאות.
 +
 
 +
ההמלצות הן למתן שתי מנות של ה[[Hepatitis A vaccine|חיסון]], מנה ראשונה בגיל שנה וחצי ומנה שניה בגיל שנתיים.
 +
 
 +
=== נגיף הפפילומה האנושי - Human papilloma virus ===
 +
זיהום ב-[[נגיף הפפילומה|Human papilloma virus]]{{כ}} (HPV) יכול לגרום למגוון נגעים עוריים, כולל [[יבלות נגיפיות באברי המין - Genital warts|יבלות]], נגעים שפירים וממאירים באזור האנוס או הגניטליה, גידולי לוע, וכן פפילומות מסכנות חיים בדרכי הנשימה. מרבית זיהומי ה-HPV בילדים ובמתבגרים הם שפירים.
 +
 
 +
קיימים מספר [[חיסון לנגיף הפפילומה - Human papillomavirus vaccine|תרכיבים]] נגד הנגיף, הנבדלים במספר הזנים שהם מגנים בפניהם. החל משנת 2019, התרכיב Gardasil-9, המגן מפני 9 זנים, מומלץ למתן בשתי מנות החל מגיל 13 שנים (כיתה ח׳), עם מרווח של 6 חודשים בין המנות. ילדים המתחילים את סדרת החיסון מכיתה ט׳ ואילך יקבלו תכנית של שלוש מנות, שתי מנות במרווח של חודש עד חודשיים ביניהן, ומנת דחף שלישית 6 חודשים לאחר המנה הראשונה.
 +
 
 +
=== שפעת - Influenza ===
 +
נגיף ה[[שפעת - Influenza|שפעת]] גורם למגוון רב של מחלות נשימתיות, כאשר המופע הוא לרוב פתאומי, הכולל חום, [[כאבי שרירים - Muscle pain|כאבי שרירים]], צמרמורות, כאבי ראש וחולשה. נזלת, כאב גרון ושיעול יכולים להופיע גם כן. סיבוכים שכיחים כוללים דלקת אוזן תיכונה ודלקת ריאה בילדים קטנים. הנגיף יכול לגרום למחלה חמורה יותר בילדים עם מחלות לב, [[אסתמה - Asthma|אסתמה]], [[Cystic fibrosis]] ומחלות נוירולוגיות. נשים הרות נמצאות גם הן בסיכון למחלה חמורה.
 +
 
 +
ה[[חיסון לשפעת|תרכיבים נגד שפעת]] משתנים מדי שנה בהתאם לזנים שצופים שיהיו שכיחים באותה שנה.
 +
 
 +
בעונת השפעת 2020-2021 צפויים להיות זמינים בישראל תרכיבים מומתים נגד שלושה או ארבעה זנים, ותרכיב חי-מוחלש נגד ארבעה זנים. החיסונים המומתים מאושרים למתן מגיל 6 חודשים ומעלה (למעט חיסון אחד המאושר מגיל 18 חודשים ומעלה), ואילו החיסון החי-מוחלש מאושר למתן מגיל שנתיים ועד גיל 49 שנים באנשים ללא מחלות ממושכות. מספר המנות הדרוש תלוי בגילו של הילד. מגיל 6 חודשים ועד 8 שנים, יש צורך במתן מנה אחת אם קבל בעבר לפחות שתי מנות חיסון נגד שפעת, ושתי מנות אם קבל מנה אחת או אף מנה עד כה. מגיל 9 שנים ואילך יש צורך במנה אחת.
 +
 
 +
חיסון השפעת ינתן בשלב ראשון לאנשים בקבוצות סיכון - כולל ילדים בני 6 חודשים ומעלה הסובלים ממחלות ממושכות (כולל מחלות לב, ריאה, סוכרת, מחלות מטבוליות ועוד), כל הילדים מגיל 6 חודשים ועד 5 שנים, וילדים בגיל 6 חודשים עד 18 שנים המקבלים טיפול ארוך טווח ב-[[Aspirin]]. כמו כן קבוצות הסיכון כוללות אנשים בני 55 שנים ומעלה, אנשים הנמצאים במוסדות סגורים, ונשים הרות או לאחר לידה.
 +
 
 +
ההמלצה בשנת 2020-2021 לחיסון בבתי הספר היא למתן מנה אחת של חיסון חי-מוחלש בתלמידי כיתות ב׳, ג׳ ו-ד׳. בכפוף לזמינות התרכיב יחוסנו גם תלמידי כיתות א׳, ה׳ ו-ו׳.
 +
 
 +
== תכנית החיסונים העדכנית לשנת 2021 ==
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
! rowspan="2" |חיסון
 
! rowspan="2" |חיסון
שורה 18: שורה 116:
 
!13 שנים
 
!13 שנים
 
|-
 
|-
|דלקת כבד B {{כ}}- Hepatitis B
+
|דלקת כבד נגיפית B {{כ}}- Hepatitis B
 
|HBV
 
|HBV
 
|HBV
 
|HBV
שורה 33: שורה 131:
 
|
 
|
 
|-
 
|-
|שיתוק ילדים - Polio
+
| rowspan="2" |שיתוק ילדים - Polio
 
|
 
|
 
|
 
|
שורה 48: שורה 146:
 
|
 
|
 
|-
 
|-
|פלצת-אסכרה-שעלת - Diphtheria-Tetanus-Pertusis
+
|
 +
|
 +
|
 +
|
 +
|bOPV
 +
|
 +
|bOPV
 +
|
 +
|
 +
|
 +
|
 +
|
 +
|
 +
|-
 +
|אסכרה-פלצת-שעלת - Diphtheria-Tetanus-Pertusis
 
|
 
|
 
|
 
|
שורה 63: שורה 175:
 
|Tdap
 
|Tdap
 
|-
 
|-
|המופילוס אינפלואנזה b {{כ}}- Haemophilus influenza b
+
|Haemophilus influenza b
 
|
 
|
 
|
 
|
שורה 138: שורה 250:
 
|
 
|
 
|-
 
|-
|דלקת כבד A {{כ}}- Hepatitis A
+
|דלקת כבד נגיפית A {{כ}}- Hepatitis A
 
|
 
|
 
|
 
|
שורה 153: שורה 265:
 
|
 
|
 
|-
 
|-
|פפילומה - Papilloma virus
+
|נגיף הפפילומה האנושי - Human Papilloma virus
 
|
 
|
 
|
 
|
שורה 183: שורה 295:
 
|
 
|
 
|}
 
|}
 +
HBV=Hepatits B Vaccine
 +
 +
IPV=Inactivated Polio Vaccine; bOPV=Bivalent Oral Polio Vaccine
 +
 +
DTaP=Diphtheria, Tetanus, acellular Pertussis; Tdap=Tetanus, Diphtheria, acellular Pertussis
 +
 +
Hib=Haemophilus Influenza b 
  
== פירוט החיסונים ==
+
PCV13=Pneumococcal Conjugate Vaccine 
 +
 
 +
Rota=Rota virus vaccine
 +
 
 +
MMR=Measles, Mumps, Rubella
 +
 
 +
Var=Varicella vaccine
  
=== דלקת כבד B ===
+
HAV=Hepatitis A Vaccine
נגיף ההפטיטיס B הוא נגיף הנמצא בריכוזים גבוהים בדם ובסרום, ובריכוז פחות בנוזלי גוף אחרים. הדבקות נעשית דרך חשיפה לדם או במגע מיני. גורם הסיכון העיקרי להדבקות בנגיף בילדים הוא חשיפה לפני או במהלך הלידה לאמא נשאית לנגיף. גורמי סיכון נוספים להדבקות בילדים ובמתבגרים כוללים שימוש בסמים, צריכת מוצרי דם, מגע מיני ומגע קרוב עם נשאים. הנגיף יכול לגרום לזיהום כרוני, המוגדר כאשר הנוגדנים מסוג HBsAg {{כ}}(Hepatitis B surface antigens) חיוביים למשך למעלה מ-6 חודשים. הסיכון לזיהום כרוני נמצא ביחס הפוך לגיל ההדבקה, והוא עומד על 90 אחוזים מתחת לגיל שנה. זיהום כרוני עלול לגרום למחלת כבד כרונית ול-Hepatocellular carcinoma.
 
  
ההמלצות כיום הן למתן שלוש מנות של החיסון. מנה ראשונה בלידה, מנה שניה בגיל חודש, ומנה שלישית בגיל 6 חודשים. בתינוקות לאמהות חיוביות מומלץ לתת בנוסף גם אימיונוגלובולינים להפטיטיס B.
+
HPV=Human Papilloma Vaccine
  
=== שיתוק ילדים ===
+
Flu=Influenza vaccine
  
 
== הוריות נגד ואזהרות כלליות ==
 
== הוריות נגד ואזהרות כלליות ==
 
קיימות מספר הוריות נגד למתן חיסון, והן כוללות:
 
קיימות מספר הוריות נגד למתן חיסון, והן כוללות:
* תגובה קודמת חמורה (כגון תגובה אנפילקטית Anaphylactic או נוירולוגית) לאותו התרכיב או לאחד ממרכיביו
+
* תגובה קודמת חמורה (כגון תגובה אנפילקטית [[Anaphylaxis|Anaphylactic]] או נוירולוגית) לאותו התרכיב או לאחד ממרכיביו
 
* רגישות יתר מיידית מסוג אנפילקטי למרכיבי התרכיב
 
* רגישות יתר מיידית מסוג אנפילקטי למרכיבי התרכיב
 
* ליקויים חמורים במערכת החיסון - יש להמנע ממתן תרכיבים חיים-מוחלשים
 
* ליקויים חמורים במערכת החיסון - יש להמנע ממתן תרכיבים חיים-מוחלשים
 
אזהרות כוללות מחלת חום חדה או מחלה זיהומית חריפה - במצבים אלו מומלץ לדחות את החיסון עד להחלמה.
 
אזהרות כוללות מחלת חום חדה או מחלה זיהומית חריפה - במצבים אלו מומלץ לדחות את החיסון עד להחלמה.

גרסה אחרונה מ־21:37, 17 במאי 2021

תכנית חיסוני השגרה לילדים בישראל מתעדכנת מעת לעת, חיסונים חדשים מתווספים לרשימה וחיסונים לזיהומים שאינם שכיחים עוד מוצאים מהרשימה. חלק מהחיסונים עוברים עדכון ושינוי מדי שנה (למשל החיסון לשפעת) בהתאם לשכיחות הזנים באותה עונה.

העדכון האחרון נעשה על ידי האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות בשנת 2018 (ועדכון שנתי לגבי חיסון השפעת).

פירוט החיסונים

דלקת כבד נגיפית מסוג B - ‏Hepatitis B

נגיף ה-Hepatitis B הוא נגיף הנמצא בריכוזים גבוהים בדם ובסרום, ובריכוז פחות בנוזלי גוף אחרים. הדבקות נעשית דרך חשיפה לדם או במגע מיני. גורם הסיכון העיקרי להדבקות בנגיף בילדים הוא חשיפה לפני או במהלך הלידה לאמא נשאית לנגיף. גורמי סיכון נוספים להדבקות בילדים ובמתבגרים כוללים שימוש בסמים, צריכת מוצרי דם, מגע מיני ומגע קרוב עם נשאים. הנגיף יכול לגרום לזיהום כרוני, המוגדר כאשר הנוגדנים מסוג HBsAg ‏(Hepatitis B surface antigens) חיוביים למשך למעלה מ-6 חודשים. הסיכון לזיהום כרוני נמצא ביחס הפוך לגיל ההדבקה, והוא עומד על 90 אחוזים מתחת לגיל שנה. זיהום כרוני עלול לגרום למחלת כבד כרונית ול-Hepatocellular carcinoma.

ההמלצות כיום הן למתן שלוש מנות של החיסון. מנה ראשונה בלידה, מנה שניה בגיל חודש, ומנה שלישית בגיל 6 חודשים. בתינוקות לאמהות חיוביות מומלץ לתת בנוסף גם אימיונוגלובולינים להפטיטיס B.

שיתוק ילדים - Poliomyelitis

מחלת שיתוק הילדים היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי נגיף ה-Polio. מרבית מקרי ההדבקה גורמים למחלה אתסמינית (מעל 90 אחוזים מהמקרים), או גורמים למחלה קלה (כ-10 אחוזים מהמקרים). מיעוט המקרים (פחות מ-0.1 אחוז) יאופיין במחלה השיתוקית הפוגעת העיקר בגפיים התחתונות.

קיימים שני תרכיבי חיסון נגד שיתוק ילדים -

  • Oral Polio vaccine ‏(OPV) - תרכיב המכיל נגיפי Polio חיים מוחלשים, הניתן דרך הפה וגורם לחיסוניות מקומית במעי
  • Inactivated Polio vaccine ‏(IPV) - תרכיב המכיל נגיפי Polio מומתים, הניתן בהזרקה לשריר וגורם להתפתחות נוגדנים בדם. חיסון זה אינו גורם לתגובה חיסונית במעי, ולכן אדם המחוסן בתרכיב זה הנדבק בנגיף לא יפתח את המחלה אך עלול להפריש את הנגיף בצואה ולהעבירו לאחרים

תכנית החיסונים השגרתית עוברת שינוי מעת לעת בהתאם לזנים הנמצאים בארץ. משנת 2013 כהתמודדות עם חדירה הנגיף לארץ הוחל במבצע ״שתי טיפות״ במהלכו הוסף החיסון המוחלש לילידי 2004 ואילך שלא קבלו בעבר את החיסון המוחלש.

כעת ההמלצה היא מתן שלוש מנות של החיסון המומת (IPV) במהלך שנת החיים הראשונה - בגילאים 2, 4 ו-6 חודשים, ומנת דחף בגיל שנה ובגיל 7 שנים. במקביל מתן חיסון מוחלש (OPV) לילידי 2013 ואילך בגיל 6 חודשים ושנה וחצי.

אסכרה - Diphtheria

מחלת ה-Diphtheria נגרמת כתוצאה מזיהום בחיידק ה-Corynebacterium diphtheria הגורם לזיהום בדרכי הנשימה, ובפרט בלוע ובשקדים. התסמינים מופיעים לאחר מספר ימי דגירה, וכוללים כאב גרון, חום, קשיי בליעה וצרידות. הזיהום גורם להווצרות ממברנה על פני השקדים שיכולה להתפשט לאזורים הסמוכים כולל הענבל, החיך והרקמות הסמוכות. בלוטות הלימפה האזוריות לרוב יהיו מוגדלות ויגרמו למראה אופייני של Bull neck. חולים אלו נמצאים בסיכון גבוה לחנק כתוצאה מחסימת נתיב האוויר בבצקת המקומית שנוצרת ובממברנה החוסמת את האזור. יתכן גם זיהום עורי או זיהומים באיברים אחרים, כולל אוזן חיצונה, עיניים ומערכת הגניטליה.

החיסון ל-Diphtheria כולל את ה-Toxoid וניתן בתרכיב עם חיסונים נוספים, לרוב כולל פלצת (Tetanus) ושעלת (Pertussis). חיסון ה-‏DTaP ‏(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid, acellular pertussis) ניתן בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap ‏(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid, acellular pertussis הכולל מינון מופחת של חיסון ה-Pertussis ו-הDiphtheria) ניתנת בגיל 7 שנים ובגיל 13 שנים.

פלצת - Tetanus

מחלת ה-Tetanus היא מחלה שיתוקית חדה הנגרמת כתוצאה מה-Neurotoxin הנוצר על ידי חיידק ה-Clostridium tetani, חיידק המייצר ספורות (Spores) הנמצאות באדמה. מרבית מקרי הזיהום נובעים מטראומה, לרוב חודרת, מחפצים מלוכלכים (למשל מסמר, זכוכית וכולי), אך נקשר גם להזרקות לא סטריליות, לנשיכות בעלי חיים, כוויות ועוד. החיידק יכול לגרום גם למחלה ביילוד (Neonatal tetanus) ולמחלה אימהית הקשורה לרוב לזיהום בלידה (Maternal tetanus).

המופע הקלאסי כולל Trismus מלווה בכאב ראש ואי שקט, ובהמשך התפתחות קשיי בליעה ולעיסה ו-Spasm של שרירי הצוואר שהולכים ומתפשטים לשרירים נוספים. עם התקדמות המחלה אירועי ההתכווצות הללו הולכים ומחמירים, מלווים בכאב רב אך ללא ירידה בהכרה.

קיימים ארבעה תרכיבי חיסון ל-Tetanus, כולל תרכיבי ה-DTaP ו-‏DT ‏(Diphtheria toxoid, Tetanus toxoid) המכילים מינון מלא של ה-Toxoid, ואת תרכיבי ה-Tdap וה-Td ‏(Tetanus toxoid, Diphtheria toxoid) המכילים מינון מופחת. תכנית החיסונים כוללת את חיסון ה-DTaP בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap בגילאים 7 שנים ו-13 שנים. כמו כן מומלץ לתת חיסון נגד Tetanus במצבים מסוימים לאחר פציעה.

שעלת - Pertussis

מחלת השעלת, המכונה גם Whooping cough, נגרמת כתוצאה מזיהום בחיידק ה-Bordetella pertussis. שכיחות המחלה אמנם ירדה בזכות החיסון, אך היא עדיין מועברת באוכלוסייה וביחוד בקרב מתבגרים ובוגרים. המחלה גורמת באופן טיפוסי למחלה ממושכת בעלת שלושה שלבים -

  • שלב Catarrhal - הנמשך שבוע עד שבועיים ומאופיין בגודש, נזלת, הפרשות מהעיניים וחום נמוך
  • שלב התקפי - Paroxysmal - הנמשך 2-6 שבועות ומאופיין בשיעול התקפי משמעותי הנמשך עד הכחלה, ולאחריו כניסת אוויר בקול הנשמעת כ-Whoop כיוון שהיא מועברת דרך דרכי הנשימה המוצרות. כמות ההתקפים הולכת ועולה בשבועות הללו
  • שלב ההחלמה - Convalescent - הנמשך מעל שבועיים במהלכו תדירות, חומרת ומשך ההתקפים הולכת ויורדת

החיסון ל-Pertussis ניתן בתרכיב ה-DTaP בשנה הראשונה לחיים בגילאים 2, 4, 6 חודשים ושנה, ומנת דחף של חיסון ה-Tdap בגילאים 7 שנים ו-13 שנים. נשים הרות צריכות לקבל את חיסון ה-Tdap בכל הריון כדי להעביר נוגדנים באופן סביל אל העובר.

‏Haemophilus influenza b

לפני פיתוח החיסון, חיידק ה-Haemophilus influenza b היה אחראי למחלות רבות וחמורות בקרב ילדים, ביחוד דלקת קרומי המוח, זיהומים עוריים, Epiglottitis, דלקות ריאה, זיהומי אוזן תיכונה, בקטרמיה ועוד. ההעברה לרוב נעשית באופן ישיר בין בני אדם במגע או שאיפה של טיפות מדרכי הנשימה.

החיסון Hib ניתן בשילוב עם חיסוני ה-DTaP ו-IPV. תכנית החיסונים כוללת מתן של החיסון בגילאים 2, 4, 6 חודשים ומנת דחף בגיל שנה. בקבוצות סיכון, ילדים מעל גיל שנתיים ועם הפרעות בפעילות או תפקוד הטחול, הפרעה חיסונית או זיהום ב-HIV ‏(Human Immunodeficiency Virus), יש לשקול מתן מנה נוספת של החיסון.

פנאומוקוק - Pneumococcus

חיידק ה-Pneumococcus ‏(Streptococcus pneumonia) הוא גורם חשוב למחלות בילדים, וביחוד דלקות ריאה, בקטרמיה ודלקות קרום המוח. מרבית הילדים נושאים את החיידק באזור הלוע והאף בשלב כלשהוא בחייהם בין הגילאים 6 חודשים ו-5 שנים. פיתוח החיסון לחיידק הביא לירידה משמעותית בזיהומי ה-Pneumococcus החודרניים בילדים.

בארץ נמצאים בשימוש שני תרכיבי חיסון נגד זיהומי פנאומוקוק - חיסון ה-Pneumovax ‏(PPV23, ‏Pneumococcal Polysaccharide Vaccine, חיסון פוליסכרידי המגן מפני 23 זנים של החיידק), וה-Prevenar ‏(PCV13,‏ Pneumococcal Conjugate Vaccine, חיסון מצומד המגן מפני 13 זנים של החיידק). קיימים תרכיבים מצומדים נוספים שאינם בשימוש תדיר.

תכנית החיסונים כוללת בילדים בריאים מתן חיסון PCV13 בגילאים 2 ו-4 חודשים, ומנת דחף בגיל שנה. בילדים בקבוצות סיכון, עם הפרעות בתפקוד או פעילות הטחול, בילדים עם מחלות לב או ריאות, סוכרת, הפרעה חיסונית, לאחר השתלת איברים ושתל שבלולי או דליפת נוזל חוט שדרה, החיסון ניתן ב-4 מנות, בגילאי 2, 4, 6 חודשים ומנת דחף בגיל שנה. בקבוצות בסיכון גבוה מעל גיל שנתיים מומלץ בנוסף על הנאמר מעלה על מתן מנה אחת של חיסון PPV23, ובקבוצות סיכון גבוה במיוחד מומלץ על שתי מנות של חיסון PPV23 ברווח של 5 שנים זו מזו.

נגיף הרוטה - Rota virus

נגיף ה-Rota הוא הסיבה השכיחה ביותר לשלשול חמור בילדים, והוא אחראי על מקרי תחלואה ותמותה רבים ברחבי העולם, ביחוד בילדים מתחת לגיל 5 שנים. הזיהום שכיח ביותר בחודש החורף ולרוב מתבטא בהקאות וחום ובהמשך התפתחות שלשולים מימיים ותכופים. השלשול הוא בכמות גדולה ויכול לגרום להתייבשות, ביחוד בפעוטות. ילדים הסובלים מתת תזונה, או כאלה עם מחלת רקע המערבת את המעיים, נמצאים בסיכון למחלה חמורה יותר, כמו גם ילדים עם הפרעה חיסונית.

החיסון לנגיף הוא חיסון פומי, ה-RotaTeq, המכיל 5 זנים מוחלשים של הנגיף. תכנית החיסונים כוללת מתן שלוש מנות של החיסון, בגילאים 2, 4 ו-6 חודשים. כיוון שמדובר בחיסון מוחלש, יש לשקול את המתן במקרים של דיכוי מערכת החיסון.

חצבת - Measles

מחלת החצבת, הנגרמת כתוצאה מהדבקה בנגיף החצבת, היא מחלה מדבקת ביותר, ולפני פיתוח החיסון היא גרמה למחלה ב-90 אחוזים מהילדים לפני גיל 15 שנים. יש צורך ברמה גבוהה של חיסוניות בקהילה (מעל 95 אחוזים) כדי למנוע התפשטות אנדמית של הנגיף. ההעברה של הנגיף נעשית דרך דרכי הנשימה או ה-Conjunctivae. מופע המחלה כולל חום גבוה המלווה בפריחה, דלקת עיניים, שיעול ודלקת בלוע. המחלה מדבקת כבר 3 ימים לפני הופעת הפריחה ועד שבוע אחרי הופעתה.

החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חזרת, אדמת ואבעבועות רוח מוחלשים, חיסון ה-MMRV ‏(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. קיים גם תרכיב MMR שאינו כולל את ה-Varicella.

חזרת - Mumps

מחלת החזרת היא מחלה המאופיינת בהגדלה ונפיחות של בלוטת ה-Parotid, שיכולה להיות מלווה ב-Meningoencephalitis או ב-Orchitis. המופע יכול להיות גם אתסמיני או לא ספציפי. במתבגרים ובמבוגרים, Orchitis היא תסמין שכיח מאד שעלול לגרום לאטרופיה של האשכים ולעיתים נדירות גם לפגיעה בפוריות. סיבוכים פחות שכיחים כוללים Transverse myelitis, ‏Acute Disseminated Encephalomyelitis ‏(ADEM), שיתוק עצב הפנים ועוד.

החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, אדמת ואבעבועות רוח מוחלשים, חיסון ה-MMRV ‏(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים.

אדמת - Rubella

מחלת האדמת היא מחלת ילדות קלה יחסית, המאופיינת בפריחה וחום, אך במחלה חמורה שיכולה להיות מלווה בסיבוכים במבוגרים. המופע הקליני החמור והחשוב ביותר הוא הדבקה באדמת בזמן הריון, שגורמת לנזק עוברי המכונה Congenital rubella syndrome. המאפיינים הקלינים בתסמונת המולדת כוללים חרשות, פגיעה לבבית, פגיעה במערכת העצבים המרכזית, פגיעה עינית כולל קטרקט וגלאוקומה, פגיעה בעצמות, בכבד ובכליה ועוד.

החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, חזרת ואבעבועות רוח מוחלשים, חיסון ה-MMRV ‏(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. משנת 1995 מומלץ לחסן נשים בגיל הפוריות (גילאי 18‏-45 שנים) שאין בידן תיעוד על קבלת שתי מנות של החיסון או תיעוד על כייל נוגדנים חיובי לאדמת.

אבעבועות רוח - Varicella

מחלת אבעבועות הרוח נגרמת על ידי נגיף ה-Varicella-zoster. נגיף זה יכול לגרום לזיהום ראשוני, לזיהום לטנטי (Latent), ול-Reactivation infections. הזיהום הראשוני מתבטא כאבעבועות רוח (Chickenpox), והזיהום החוזר גורם לשלבקת חוגרת (-Herpes zoster, shingles). זיהום באבעבועות הוא לרוב מחלה קלה יחסית, אך הוא עלול לגרום למחלה קשה ואף לתמותה, ביחוד בקבוצות סיכון כגון פעוטות עם פגיעה במערכת החיסון. כמו כן הזיהום מעלה את הסיכון לזיהומי Group A streptococcus או Staphylococcs aureus.

החיסון ניתן כחלק מתרכיב הכולל גם נגיפי חצבת, חזרת ואדמת מוחלשים, חיסון ה-MMRV ‏(Measles, Mumps, Rubella, Varicella), הניתן בגיל שנה ובגיל 7 שנים. קיים גם תרכיב נגד אבעבועות רוח בלבד.

דלקת כבד נגיפית מסוג A - ‏Hepatitis A

נגיף ה-Hepatitis A הוא הסיבה השכיחה ביותר לדלקות כבד נגיפיות בארצות הברית. זהו זיהום מדבק מאד מאדם לאדם, כאשר דרך ההעברה היא Fecal-oral. במרבית המקרים המחלה אינה גורמת לצהבת, והתסמינים דומים לכל זיהום אחר במערכת העיכול. במתבגרים או במבוגרים, ובאנשים עם דיכוי חיסוני או מחלת כבד, המחלה נוטה להיות יותר חמורה ולכלול מופע פתאומי של צהבת, חולשה והקאות.

ההמלצות הן למתן שתי מנות של החיסון, מנה ראשונה בגיל שנה וחצי ומנה שניה בגיל שנתיים.

נגיף הפפילומה האנושי - Human papilloma virus

זיהום ב-Human papilloma virus‏ (HPV) יכול לגרום למגוון נגעים עוריים, כולל יבלות, נגעים שפירים וממאירים באזור האנוס או הגניטליה, גידולי לוע, וכן פפילומות מסכנות חיים בדרכי הנשימה. מרבית זיהומי ה-HPV בילדים ובמתבגרים הם שפירים.

קיימים מספר תרכיבים נגד הנגיף, הנבדלים במספר הזנים שהם מגנים בפניהם. החל משנת 2019, התרכיב Gardasil-9, המגן מפני 9 זנים, מומלץ למתן בשתי מנות החל מגיל 13 שנים (כיתה ח׳), עם מרווח של 6 חודשים בין המנות. ילדים המתחילים את סדרת החיסון מכיתה ט׳ ואילך יקבלו תכנית של שלוש מנות, שתי מנות במרווח של חודש עד חודשיים ביניהן, ומנת דחף שלישית 6 חודשים לאחר המנה הראשונה.

שפעת - Influenza

נגיף השפעת גורם למגוון רב של מחלות נשימתיות, כאשר המופע הוא לרוב פתאומי, הכולל חום, כאבי שרירים, צמרמורות, כאבי ראש וחולשה. נזלת, כאב גרון ושיעול יכולים להופיע גם כן. סיבוכים שכיחים כוללים דלקת אוזן תיכונה ודלקת ריאה בילדים קטנים. הנגיף יכול לגרום למחלה חמורה יותר בילדים עם מחלות לב, אסתמה, Cystic fibrosis ומחלות נוירולוגיות. נשים הרות נמצאות גם הן בסיכון למחלה חמורה.

התרכיבים נגד שפעת משתנים מדי שנה בהתאם לזנים שצופים שיהיו שכיחים באותה שנה.

בעונת השפעת 2020-2021 צפויים להיות זמינים בישראל תרכיבים מומתים נגד שלושה או ארבעה זנים, ותרכיב חי-מוחלש נגד ארבעה זנים. החיסונים המומתים מאושרים למתן מגיל 6 חודשים ומעלה (למעט חיסון אחד המאושר מגיל 18 חודשים ומעלה), ואילו החיסון החי-מוחלש מאושר למתן מגיל שנתיים ועד גיל 49 שנים באנשים ללא מחלות ממושכות. מספר המנות הדרוש תלוי בגילו של הילד. מגיל 6 חודשים ועד 8 שנים, יש צורך במתן מנה אחת אם קבל בעבר לפחות שתי מנות חיסון נגד שפעת, ושתי מנות אם קבל מנה אחת או אף מנה עד כה. מגיל 9 שנים ואילך יש צורך במנה אחת.

חיסון השפעת ינתן בשלב ראשון לאנשים בקבוצות סיכון - כולל ילדים בני 6 חודשים ומעלה הסובלים ממחלות ממושכות (כולל מחלות לב, ריאה, סוכרת, מחלות מטבוליות ועוד), כל הילדים מגיל 6 חודשים ועד 5 שנים, וילדים בגיל 6 חודשים עד 18 שנים המקבלים טיפול ארוך טווח ב-Aspirin. כמו כן קבוצות הסיכון כוללות אנשים בני 55 שנים ומעלה, אנשים הנמצאים במוסדות סגורים, ונשים הרות או לאחר לידה.

ההמלצה בשנת 2020-2021 לחיסון בבתי הספר היא למתן מנה אחת של חיסון חי-מוחלש בתלמידי כיתות ב׳, ג׳ ו-ד׳. בכפוף לזמינות התרכיב יחוסנו גם תלמידי כיתות א׳, ה׳ ו-ו׳.

תכנית החיסונים העדכנית לשנת 2021

חיסון גיל
לידה חודש חודשיים 4 חודשים 6 חודשים 12 חודשים 18 חודשים 24 חודשים 6 שנים 7 שנים 8 שנים 9 שנים 13 שנים
דלקת כבד נגיפית B ‏- Hepatitis B HBV HBV HBV
שיתוק ילדים - Polio IPV IPV IPV IPV IPV
bOPV bOPV
אסכרה-פלצת-שעלת - Diphtheria-Tetanus-Pertusis DTaP DTaP DTaP DTaP Tdap Tdap
Haemophilus influenza b Hib Hib Hib Hib
פנאומוקוק - Pneumococcus PCV13 PCV13 PCV13
נגיף הרוטה - Rota virus Rota Rota Rota
חצבת-חזרת-אדמת - Measles-Mumps-Rubella MMR MMR
אבעבועות רוח - Varicella Var Var
דלקת כבד נגיפית A ‏- Hepatitis A HAV HAV
נגיף הפפילומה האנושי - Human Papilloma virus HPV
שפעת - Influenza Flu Flu Flu

HBV=Hepatits B Vaccine

IPV=Inactivated Polio Vaccine; bOPV=Bivalent Oral Polio Vaccine

DTaP=Diphtheria, Tetanus, acellular Pertussis; Tdap=Tetanus, Diphtheria, acellular Pertussis

Hib=Haemophilus Influenza b

PCV13=Pneumococcal Conjugate Vaccine

Rota=Rota virus vaccine

MMR=Measles, Mumps, Rubella

Var=Varicella vaccine

HAV=Hepatitis A Vaccine

HPV=Human Papilloma Vaccine

Flu=Influenza vaccine

הוריות נגד ואזהרות כלליות

קיימות מספר הוריות נגד למתן חיסון, והן כוללות:

  • תגובה קודמת חמורה (כגון תגובה אנפילקטית Anaphylactic או נוירולוגית) לאותו התרכיב או לאחד ממרכיביו
  • רגישות יתר מיידית מסוג אנפילקטי למרכיבי התרכיב
  • ליקויים חמורים במערכת החיסון - יש להמנע ממתן תרכיבים חיים-מוחלשים

אזהרות כוללות מחלת חום חדה או מחלה זיהומית חריפה - במצבים אלו מומלץ לדחות את החיסון עד להחלמה.