5 הידרוקסי אינדול חומצה אצטית - Hydroxyndoleacetic acid 5
הופניתם מהדף HIAA 5 לדף הנוכחי.
מדריך בדיקות מעבדה | |
5- הידרוקסי-אינדול-חומצה אצטית | |
---|---|
5hydroxy indoleacetic acid | |
שמות אחרים | 5HIAA |
מעבדה | כימיה בשתן |
תחום | הערכת האפשרות של אבחון גידול סרטני מסוג carcinoid |
יחידות מדידה | מיליגרם ל-24 שעות, או מיקרומול' ל-24 שעות |
טווח ערכים תקין | 1-7 מיליגרם ל-24 שעות; 9.4-31.4 מיקרומול' ל-24 שעות |
יוצר הערך | פרופ' בן-עמי סלע |
מטרת הבדיקה
מדידת רמת 5HIAA בשתן נועדה לאבחון גידולים במערכת העיכול מסוג קרצינואיד. בנוסף, בדיקה זו עשויה לסייע לגלות וכן גידולים אנדוקריניים אחרים.
בסיס פיזיולוגי
5HIAA הוא המטבוליט העיקרי של סרוטונין בגוף האדם. כיוון שסרוטונין הוא חומר בעל יציבות מוגבלת, מודדים בשתן את תוצר הפרוק שלו-5HIAA. תאי גידול קרצינואיד מקורם בתאים אנטרו-כרומפינים של הקריפטות של Liberkühn במעי הדק, אך הם יכולים גם להתחיל דרכם בלבלב, בתוספתן, בחלחולת, ואף בשחלה. תאים אלה מייצרים כמויות גדולות של אמינים ונוירופפטידים המשפיעים כאילו היו הורמונים. עם החומרים הנוצרים בגידול קרצינואידי נמצא היסטאמין, פרוסטאגלנדינים, בראדיקינין ובעיקר סרוטונין.
5HIAA הוא כאמור המטבוליט העיקרי של סרוטונין, שהוא אמין פעיל ומאוד נפוץ בגוף. סרוטונין, ובעקבותיו 5HIAA, מיוצרים בשפע רב על ידי רוב הגידולים הקרצינואידיים, בעיקר באלה בשלב בו הקרצינואיד התפשט לכבד וגורם ל"תסמונת קרצינואיד", של סומק (flushing), הגדלת כבד, שלשולים, התקפים דמויי-אסתמה (bronchospasms), ומחלת כשל הלב הימני. הסומק באזור הראש והצוואר מקורו בעודף היסטאמין הידוע כמרחיב כלי-דם. השלשולים וכאבי הבטן נגרמים בהשפעת סרוטונין המכווץ את השרירים הסובבים את המעיים. הפגיעה בלב, בעיקר בצידו הימני, היא תוצאה של תהליך פיברוטי, ויצירת סיבים הפוגעים במסתמי הלב. גידולים קרצינואידיים שמקורם בריאות או בשחלות, גורמים אף הם לתסמינים האופייניים לגידול זה, שכן החומרים המופרשים מהם עוקפים את הכבד ואינם נהרסים באופן אופייני על ידי אנזימי הכבד.
יצירת סרוטונין וחילוף החומרים שלו ליצירת 5HIAA, תלויים ברקמת המקור של הגידול. באופן טיפוסי גידולים שמקורם במעי העקום (אילאום), הם הנמרצים ביותר ביצירת סרוטונין, אם כי כמויות ה-5HIAA בשתן אינן בהכרח משקפות את הכמויות האקטואליות של סרוטונין שנוצרות, שכן רק חלק קטן יחסית של סרוטונין עובר מטבוליזם. גידולי קרצינואיד ממקורות ראשוניים אחרים (ריאתיים, לבלביים, ממקור התוספתן או מכיס המרה), מייצרים כמות גדולה של סרוטונין, וזו מתחמצנת ל-5HIAA בתוך הגידול עצמו, ולכן בסוגי הקרצינואיד האחרונים, כמות 5HIAA המופרשת, גדולה בדרך כלל מזו הצפויה ביחס לנתונים הקליניים. גידולי קרצינואיד מאזור החלחולת מייצרים לעתים נדירות כמויות עודפות של 5HIAA.
מקובל לחשוב שהתופעות המקובלות של תסמונת קרצינואיד קשורות לכמויות הגדולות של 5HIAA המופרשות מהגידול. בדרך כלל 50% מאלה בהם הגרורות של הקרצינואיד הגיעו לכבד, הראו תסמינים של התסמונת ורמות מוגברות של 5HIAA בשתן. נדיר ביותר שמטופל מראה רמות גבוהות של המטבוליט האמור, שאין אצלו גרורות של קרצינואיד לכבד.
פענוח תוצאות הבדיקה
ערכי 5HIAA שמעל 25 מיליגרם ל-24 שעות, הם בהחלט אבחנתיים לגידול קרצינואיד, ולעתים כאשר מסת גרורות גידול זה גדולה במיוחד, הריכוז של 5HIAA בשתן יכול להגיע אף ל-350 מיליגרם ליממה. יש לקחת בחשבון שהמדד של 5HIAA עשוי להימצא תקין במצב של גידול קרצינואיד ללא גרורות, ואף עשוי להימצא תקין גם במצבי תסמונת קרצינואיד, בעיקר כאשר היא לא מתלווה בשלשולים, זאת כיוון שיש חולים עם תסמונת קרצינואיד המפרישים חומצות אינדוליות ללא שייר הידרוקסילי.
עוד מגבלות וממצאים יוצאי דופן הקשורים למדד האמור:
- קרצינואידים ממקור של ה-ileum הם המתאימים ביותר לייצר תסמונת קרצינואידית עם 5HIAA מוגבר. במטופלים עם תסמונת זו בנוסף למחלת כליות עלולים להתקבל ערכים נמוכים של 5HIAA בשתן.
- 5HIAA מוגבר באנשים לא מטופלים עם בעיות ספיגה, להם יש רמות מוגברת של חומצת האמינו טריפטופאן בשתן. מטופלים אלה כוללים את אלה עם מחלת צליאק, מחלת Whipple, Tropical sprue, לייפת כיסתית (cystic fibrosis), או אלה עם תסמונת intestinal stasis או blind loop . מוצאים לעתים 5HIAA מוגבר באלה עם בעיות כרוניות של חסימת מעיים.
- לא תמיד יש מתאם חיובי בין רמת 5HIAA הנמדדת בשתן לבין החומרה או השלב הקליני של תסמונת קרצינואיד.
- כיוון שגידולי קרצינואיד מייצרים כמויות משמעותיות של טריפטופאן, 5-הידרוקסי-טריפטופאן, היסטאמין, וסרוטונין, יש לעתים מקרים שהמעבדה תאלץ לבחון את רמת המטבוליטים האחרים במקרה שתוצאת מדידת 5HIAA , אינה תואמת את הממצאים הקליניים.
רמות נמוכות של 5HIAA מוצאים בהקשר למחלת דיכאונית, באלה שעברו כריתה של חלק משמעותי של המעי הדק, באלה עם פניל-קטונוריה (PKU) או עם מחלת Hartnup. גם חולים עם מסטוצוטוזיס (מחלת תאי הפיטום) עם תופעות של סומק הנבחנים לרמת 5HIAA כדי לשלול תסמונת קרצינואיד, כצפוי התוצאה המתקבלת נמוכה ביותר או אפסית.
הוראות לביצוע הבדיקה
יש לאסוף שתן משך 24 שעות בכלי פלסטי גדול המכיל 1 גרם אבקת חומצה בורית, כדי לשמור על חומציות שתן מתחת pH3.0. שלושה ימים לפני תחילת איסוף השתן יש להימנע מאכילת מוצרי מזון עתירים בהידרוקסי-אינדול, כגון אבוקדו, בננות, עגבניות, שזיפים, אגוזים, אננס וחצילים. כמו כן יש להימנע באותו פרק זמן לפני הבדיקה מצריכת תרופות שעלולות לתת תוצאות מוגברות של 5HIAA בשתן כמו אצטאמינופן, phenacetin, סירופים לשיעול (המכילים guaiacolate ,glyceryl), oxprenolol,naproxen ,methocarbamol ו-pindolol.
כל קבוצת התרופות הללו היא בעלת השפעה על עצם קביעת רמת 5HIAA במעבדה בכך שהן מפריעות לשיטת המדידה הקולורימטרית. תרופות המעלות את רמת 5HIAA באופן פיזיולוגי הן atenolol, fluorouracil, melphalan, pindolol, reserpine (השפעה קלה על ידי עידוד שחרור סרוטונין באופן לא ספציפי) ו-acetanilide.
בדומה יש להימנע שלושה ימים לפני מתן דגימת השתן מנטילת תרופות או תכשירים שעלולים לתת תוצאות מופחתות של 5HIAA מסיבות פיזיולוגיות (דוגמת הפארין, isoniazide, אתנול, קורטיקוטרופין, מתילדופה, מעכבי האנזים monoamine oxidase, וכן נוגדי דיכאון תלת-ציקליים דוגמת imipramine), או כאלה המפריעים באופן אנליטי לבדיקת המעבדה ועלולים לתת תוצאה מופחתת כזובה, כגון: סליצילאטים, חומצה הומוגנטיסית, levodopa, methenamine ונוגדי פסיכוזה ממשפחת phenothiazine.