האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הבדלים בין גרסאות בדף "תדריך לביצוע הערכות התפתחות לתינוקות ולפעוטות עד גיל שש שנים - חוזר משרד הבריאות - Development evaluation for infants and toddlers up to 6 years old"

מתוך ויקירפואה

שורה 17: שורה 17:
 
מחליף ומבטל תדריך קודם: "תדריך לביצוע הערכת התפתחות הילד בטיפת חלב", מספר 01012007 מתאריך  01 בינואר 2007
 
מחליף ומבטל תדריך קודם: "תדריך לביצוע הערכת התפתחות הילד בטיפת חלב", מספר 01012007 מתאריך  01 בינואר 2007
  
==קישור לחוזרים==
+
[http://www.health.gov.il/UnitsOffice/HD/PH/PublicHealthNursing/TipatChalav/Pages/default.aspx קישור לחוזרים]
 
 
http://www.health.gov.il/UnitsOff1ce/HD/PH/PublicHealthNursing/TipatChalav/Pages/default.aspx
 
  
 
==רקע==
 
==רקע==

גרסה מ־10:44, 16 במרץ 2015

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
תדריך לכיצוע הערכות התפתחות לתינוקות ולפעוטות עד גיל שש שנים
מספר החוזר 7/2015
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 05 מרץ 2015
 

מטרות הנוהל

  • ללוות, להדריך ולייעץ להורים בנושאי הורות, טיפול וקידום התפתחות ילדיהם.
  • לזהות ולתאר את הקשר: הורה-ילד.
  • לאתר, מוקדם ככל האפשר, ילדים שהתפתחותם אינה בטווח של בני גילם כדי להפנות לאבחון

ולהתערבות מוקדמים.

מועד תחולת הנוהל: מיום הפצת החוזר .

מחליף ומבטל תדריך קודם: "תדריך לביצוע הערכת התפתחות הילד בטיפת חלב", מספר 01012007 מתאריך 01 בינואר 2007

קישור לחוזרים

רקע

תינוקות נולדים שונים זה מזה. גורמים רבים משפיעים על התפתחותם, אישיותם ותפיסת עולמם העתידית. בין הגורמים : גנטיקה , ביולוגיה, מזג אישי, המשפחה, הסביבה בה גדל הילד, תגובות ההורים לצרכיו, הזדמנויות ללמידה ולהתנסות ותגובות התינוק לסביבתו. ההתפתחות התקינה של ילדים מתפרסת על טווח רחב מבחינת קצב ורצף ולכל ילד תהליך התפתחותי האופייני לו. א ו*י TWII תבו־יאויו. t■ ,11T«.1.n־www.hoalth.gov.il ■ Ministry of health, P.O.B 1176, Jerusalem 91010 ■ 91010 a>aw1 סימוכין: 19309115

קיימת חשיבות רבה לייעוץ והדרכה להתפתחות נורמטיבית ולאיתור ילדים עם בעיות התפתחות כבר בגיל הרך. איתור, אבחון וטיפול מוקדמים תורמים לקידום התפתחותו של הילד, לבריאותו ולמוכנותו לקראת משימותיו העתידיות. אומדן ההתפתחות בכל גיל ושלב התפתחותי מתבצע באמצעות ראיון, הסתכלות, בדיקה. המשתנים הנבדקים כוללים כישורים התפתחותיים מגוונים בתחומים: מוטוריקה גסה , מוטוריקה עדינה , שפה ותקשורת ותחום רגשי - חברתי. קיים קשר הדדי בין התחומים השונים ולעיתים משתנה אחד בודק מספר תחומים. ככלי עזר נבנו טבלאות לרישום מובנה של "התפתחות הילד מלידה עד גיל שש שנים", המכונים "מדרגות ההתפתחות". החידוש ב"מדרגות ההתפתחות" המוצגות בנוהל זה הוא בהכללת אספקטים חשובים בקשר אם/הורה-ילד, איכויות בצוע, וביטויי התפתחות מוקדמת בתחום התקשורת החברתית. עבור כל אחד מהמשתנים קיים טווח נורמה המתאים לקבוצת הגיל הנבדק. בטווח הגיל המצוין צפוי ש-90% מאוכלוסיית הילדים יבצעו את המטלה ההתפתחותית הנדרשת. חידוש נוסף, הטבלאות כוללות פרטים המתייחסים לראייה הסובייקטיבית של ההורה את ילדו. ראייה זו חשובה להתפתחות מערכת היחסים של ההורה עם ילדו ומאפשרת שיח של האחות עם ההורה. התדריך להלן נועד להנחות את האחיות בתחנות טיפת חלב כיצד לבצע הערכת התפתחות הילד. התדריך עודכן בסיוע המקצועי ושיתוף של המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו.

תמיכה מדעית

מבחן דנבר הישראלי ,(SPDS) Sally Provence Developmental Screening (ELM) Early Language Milestones The Rossetti Infant Toddler Language Scale Pediatrics in Review 1997; 18(7) 224 - 242, 1997;18(8), 255 - 259 - מאמרים Wong's Nursing Care of Infants and Children, 9 ed, 2011 התפתחות הילד- טבעה ומהלכה- האוניברסיטה הפתוחה , אלן סרוף, רוברט קופר וגאני דהארט-עורכים, 2001

פירוט התדריך

עקרונות

5.1 ההערכה ההתפתחותית תתבצע כאשר הילד** במצב בריאות תקין, בסביבה מאפשרת, באווירה נעימה- בתוך טווח הגילאים הנבדק. 5.2 נוכחות הורה או מלווה בזמן ההערכה חשובה מאוד לתחושת הביטחון של הילד. 5.3 על האחות להבהיר להורים על משמעות ההערכה.

5.4 הקשבה להורה, לקשייו ולהתלבטויותיו ( parental concern) בהקשר להתנהגות הילד והתפתחותו חשובה מאוד. 5.5 קשר הורה - ילד הינו מרכיב מרכזי להערכה בכל מפגש בין האחות לבין היחידה הורה- תינוק/פעוט, ולאורך כל משימות ההערכה. 5.6 הערכת ההתפתחות מתיחסת לכל רצף רכישת מיומנות והתקדמות הילד בכל תחום, לכן חשיבות לביצוע ההערכה בגילאים המצויינים ליד כל אבן דרך. לדוגמא במדרגת גיל 4-6 שנים יש מקום לעקוב אחר התקדמות הילד הן בכמות והן באיכות בטווח גילאים זה. 5.7 קיימת חשיבות להבנת הילד את ההוראה / מטלה ולתקשורת ההדדית הנוצרת בין הילד לבודק . 5.8 מצב של נסיגה בו ילד "מאבד" אבני דרך התפתחותיות, שכבר השיג, מהווה קו אדום ומחייב יעוץ עם רופא התחנה ו/או הפניה בהקדם!

    • הערה: מטעמי נוחות לאורך המסמך רשום ילד. הכוונה לתינוק/ פעוט וכולל את שני המינים.

קהל היעד

ילדים מגיל לידה עד שש שנים והוריהם .

חלות ההנחיה

אחיות העובדות בתחנות "טיפת חלב".

שיטה

8.1 סביבת ההערכה

א. תנאים לביצוע ההערכה: מצב בריאות תקין, בסביבה מאפשרת, באווירה נעימה, בטמפרטורה מתאימה. ב. מקום הבדיקה תלוי בגיל הילד: על מזרון/ רצפה במרחב בטוח , בחיק האם או סביב שולחן נמוך כשהפעוט והבודק יושבים על כסאות המתאימים לגובה השולחן וההורה /מלווה יושב לצד הילד. ג. הבדיקה מתבצעת לרוב בחדר האחות. ניתן להתייחס לפעילות הילד שנצפית בחדר ההמתנה.

8.2 מועד בצוע ההערכה

א. הערכת ההתפתחות תבוצע סמוך ככל האפשר לגיל המומלץ, תחילת המדרגה . יש לשים לב למטלות המתפתחות בתוך מדרגה אחת מתחילת הטווח לסיומו (דוגמא: מדרגה מסי 2 לגיל 3 עד 6 חודשים: הושטת יד מתפתחת ושונה בין 4, ל -5 ול6- חודשים). ב. תינוקות שנולדו פגים ייבדקו על פי הגיל המתוקן (ראה הסבר בתדריך הערכת גדילה) עד גיל שנתיים או עד ביצוע המשימות בהתאמה לגיל כרונולוגי- המוקדם מבניהם.

8.3 תהליך ההערכה

א. הכנת כל מפגש עם ההורה וילדו תכלול עיון ברשומה הרפואית. יש להתייחס לתוצאות הערכות התפתחות קודמות והערות האחות. לשלמות ההערכה יידרש מידע רלוונטי מההורים ומהרשומה הרפואית. ב. בכל מפגש יש להזמין את ההורה לתאר את ההתנהגות וההתפתחות של ילדו. לכל חשש המועלה ע"י ההורה יש להתייחס בהתאם, במהלך ההערכה. ג. יש לשים דגש לתחום התקשורת בין ההורה/מלווה לילד : הבעות הפנים, דו-שיח, התנהגות (כגון: פאסיביות מוגזמת או פעילות מוגברת או, רתיעה ממגע). ד. לביצוע הערכת ההתפתחות יש להשתמש בערכה לביצוע הערכת התפתחות על פי סטנדרטים של משרד הבריאות (נספח מסי 1). הערכה תימצא בכל תחנה ובכל שולחן עבודה של אחות, יש לדאוג לתקינותה ולשלמותה. ה. אופן ביצוע ההערכה לפי גיל, התנהגות צפויה והנחיה למעקב/הדרכה/הפניה מתוארים במדרגות ההתפתחות (נספח מסי 2). ו. הערכת התפתחות בקרב פגים תבוצע על פי הגיל המתוקן עד גיל שנתיים, או עד שמדביק את קצב ההתפתחות לפי גילו הכרונולוגי. ז. במהלך שהות הילד בטיפת חלב וביצוע המשימות ניתן לצפות בפעילותו הספונטאנית של הילד ובהתנהגותו בהתאמה לגיל ולאיכות הביצוע: סימטריות, תנועה זורמת, קצב, התארגנות לפעולה. ח. בתום ההערכה תסכם האחות את ממצאי הבדיקה עם המלווה ותינתן הדרכה מקדמת בהתאם. ט. אם תנאי הבדיקה אינם מאפשרים ביצוע הערכה התפתחותית, מומלץ לדחות את הבדיקה, למועד קרוב ככל הניתן. י. כאשר הילד אינו מבצע פעילויות מסוימות, יש לברר עם ההורה האם מבצע הילד את הפעילות בסביבתו הטבעית.

8.4 תוצאות הערכת ההתפתחות, מעקב ורישום

א. תוצאת ההערכה ההתפתחותית: 1. תוצאה תקינה: הילד ביצע את המטלות כנדרש בהיבט כמותי ואיכותי. כלומר, אם ביצע יסומן "עובר". התייחסות לאיכות הביצוע תירשם בהתרשמות כללית. 2. תוצאה בלתי תקינה : אם הילד לא ביצע אחד או יותר מהמטלות המצופות לגיל , או כאשר איכות הביצוע ירודה, תציע האחות התערבות בהתאם : הדרכה מקדמת, הזמנה למעקב לבדיקה חוזרת. ניתן להתייעץ עם גורמים נוספים בטיפת החלב /לשכה (אחות אחראית, מרכזת אם ילד , רופא התחנה).

3. הקשר בין האם והילד עדין ורגיש ביותר, קיימת שונות אישית ותרבותית גדולה מאוד. דרושה זהירות רבה בהחלטה להפניה לייעוץ לשם שמירה על איזון עדין בין דאגה למצב ההתפתחות לבין הצורך בבירור. 4. ניתן לקבל תיאור הורי מפורט לגבי ביצוע אבני דרך: ההורה מצטט משפטים/אמרות של הילד, מתאר התנהגויות שלו בחיי היום-יום ועוד. כמו כן ניתן לקבל תיעוד מצולם באמצעות סרטון, כאשר ההורה מראה מיוזמתו את הסרט של ילדו. רצוי שתהיה תמונה מוחשית של הסביבה והתנאים בהם הילד ביצע את המשימות (בעת הארוחה, בזמן משחק, תקשורת עם הסובבים ועוד). התיאור ההורי ו/או הסרט יתועד ברשומה ומהווה חלק מהבדיקה בהתאמה לפריטים בהערכת ההתפתחות לפי שיקול דעת האחות.

ב. מעקב והפניה 1. מעקב בתחנה יתמקד בשיחה עם ההורים, בדיקת יישום ההמלצות, תצפית והדרכה מקדמת. 2. בדיקה חוזרת בתחנה: יש לבדוק אותן מטלות שלא ביצע בעבר. במידה ועדיין לא ביצע אחת או יותר מהמטלות המצופות לגיל יש להפנותו לרופא המטפל להמשך בירור /אבחון. 3. הפניה : יש להסביר להורה את הסיבה להפניה לרופא והחשיבות לאיתור מוקדם. בטופס ההפניה יש לציין את הסיבה ותוצאות בדיקות הסינון הרלוונטיות שבוצעו בטיפת חלב. בכל מקרה של הפנית ילד יש לוודא תוצאות הבירור ולתעד ברשומה הרפואית.

ג. רישום: תוצאות הערכת ההתפתחות ירשמו בכרטיס בריאות הילד לפי עקרונות רישום ודיווח במקום ייעודי ברשומה על פי המקובל בארגון.

פרופ׳ איתמר גרוטו ראש שרותי בריאות הציבור

ד. לתשומת לב הבודק: היעדר עניין של הילד או חוסר סקרנות מהווה נורה אדומה! המחייבת בירור , ייעוץ ו/או הפניה (שמיעה, ראיה, תקשורת, איחור התפתחותי(.

נספחים

נספח מסי 1 : תקן לערכת הערכת התפתחות בטיפת חלב נספח מסי 2 : מדרגות התפתחות- הנחיות לביצוע, על פי גיל

נספח מסי 1:

תקן לערכה לביצוע הערכת התפתחות "בטיפת חלב"

הערכת התפתחות ילדים מתבצעת בטיפת חלב, ע"י צוות הבריאות, באמצעות "מדרגות ההתפתחות" המופיעות ברשומה הבריאותית של הילד.

לביצוע ההערכה נדרשים עזרים שיהוו תכולת ערכה לבדיקת ההתפתחות. כל פריטי הערכה חייבים לעמוד בתו תקן, לא רעילים ולא מתפרקים.

נספח מסי2:

מדרגות התפתחות- הנחיות לביצוע, על פי גיל


התינוק שוכב לרוב על גבו, מניע עצמו בתנועות זורמות, מעוגלות ומגוונות, בארבעת הגפיים, בצורה בלתי סימטרית ברגע נתון, אך שווה בין פלגי גוף ימני ושמאלי. לתינוק נוח לתקשר במנח על הגב או בחיק ההורה. כל אלו ניתנים לתצפית במהלך הביקור.

2 . גיל 3 חודשים עד גיל 6 חודשים

התינוק מגלה את הסביבה, ערני לקולות הרקע, יוזם פעולות אשר יוצרות תקשורת ותגובה כלפיו. תנועתיות הראש, הידיים והרגליים מכוונת אל מרכז הגוף כחלק מתהליך הכרת מרכז הגוף. התנועתיות מלווה במיקוד מבט אל אתר הפעולה- דמות אדם, משחק. מופיעות הבעות פנים מגוונות (תקשורתיות).

כן / לא א. האם ההורה נשאל? ב. רישום בטקסט חופשי את השאלות שהאם/הורה מעלה לגבי התינוק יש לפתוח את המפגש עם ההורה/האם והתינוק בהתעניינות במצב הכללי, ובהמשך לשאול: " האם יש לך שאלות, או תהיות לגבי התפתחותו של בנך/בתך? האם לדעתך ילדך מתפתח כמו ילדים אחרים בני גילו? 2.0 שאלות ההורה

צורך בהפניה התנהגות צפויה / הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע התינוק שוכב על מזרון / רצפה במרחב בטוח אבני הדרך 6 חי - התינוק משחק עם ידיו אל מול ציר האמצע : מביא את ידיו לפיו, משלב אצבעות. - לקראת גיל 5 חי מביא את הרגלים אל מול מרכז הגוף ואל הפה, ומשחק עם הידיים והרגליים יחד. הפעילות נצפית כשהתינוק שוכב על הגב 2.1 משלב אצבעות, משחק בידיים 6 חי הערה: סימון "עובר" בצוע המשימה לפי גיל הבדיקה - בגיל 3 חי: תינוק שוכב על גבו אוחז חפץ שהושם בכף ידו, בכל יד בנפרד 2.2.א אוחז חפץ שהושם בכף ידו


- בגיל 4 ח׳ תינוק מושיט יד לחפץ שמוגש אליו בקו האמצע - מגיל 5 ח׳ עד 6 ח׳ מושיט ידיים לחפצים הנמצאים במרחק הניתן להשגה, תופס אותם ומקרבם אל גופו/מתבונן בהם 2.2.ב. מושיט ידיים לחפץ ותופס אותו 6 חי התפתחות צפויה של תפקודי הראיה בגיל זה בגיל 4 חי תינוק עוקב במבט אחר חפץ שנע בכיוון אנכי: מעלה/ מטה, בקו האמצע במרחק כ- 20 ס"מ מול פניו. 2.3 עוקב במבט בקו אנכי הפניה מיידית לאחר הבדיקה מצפים שהתינוק יגיב בהפסקת פעילות, מצמוץ בעיניים או כל שינוי בהתנהגות בעקבות הנקישה. לעיתים, יפנה את מבטו או ראשו למקור צליל / קול המופק, אך זה לא נדרש - התינוק שוכב או נמצא בחיק ההורה. מפיקים רעש באמצעות רעשן בערכת ההתפתחות ("רעש נקישה") במרחק של כ- 1/2 מי משני צדי ראש התינוק ומחוץ לטווח הראיה שלו. - הפקת הצליל תיעשה במישור קו אוזני התינוק, ולא לגובה יש לשים לב שלא יהיה רעש רקע בעת הבדיקה 2.4 מגיב לקולות וצלילים 6 חי תינוק משחק "משחק קולי" לבדו או כשמשחקים עמו משמיע קולות כשנרגש או כשאינו מרוצה. בשכיבה על הבטן קל יותר לתינוק להפיק צלילים בעזרת השפתיים -פפפ, מממ, בשכיבה על הגב יופקו ביתר קלות צלילים מהחלק האחורי של הפה -אא, קא,אח, רא . הערה: גם תינוקות עם חירשות ישמיעו קולות קולות גרוניים, ואריאציות של קולות, עיצורים, לאו דווקא גא, בא, אלא- גגג, גרר, בברר יש להאזין להפקות קוליות אלה במהלך כל הביקור בתחנה 2.5 משמיע קולות מגוונים כולל עיצורים

4 חי בדיקת יצירת קשר עם דמות אדם, מחייך באופן ספונטני למגע אנושי או כאשר משחק לבד, מפסיק לבכות כאשר מדברים אליו ולעתים מחקה הבעות פנים. מתרשמים מתגובות של התייחסות, חיוך, צחוק 2.6 מגיב בהנאה לקול ולדמות אדם 6 חי תנועות התינוק מכוונות לקראת השגת מטרה כמו הגעה אל חפץ קרוב, הסתכלות מכוונת לחפץ / דמות. יש לשים לב גם לסקרנותו בחקירת הסביבה. בגיל 4 ח׳: התינוק מרים ראש ובית חזה תוך השענות על אמות הידיים. בגיל 6 ח׳ : מרים ראש וחזה בהישענו גם על כפות ידיו כשהמרפקים ישרים; מעביר משקל מצד לצד. אין להתערב על ידי הנחת יד על הגב או/ו על האגן של התינוק. 2.7 מרים ראש ובית חזה בשכיבה על הבטן


צורך בהפניה התנהגות צפויה/הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע התינוק שוכב על מזרון /רצפה במרחב בטוח אבני הדרך 7 חי- הדרכה ומעקב בתחנה 9 חי- הפניה היפוך הינו ביטוי לארגון התנועה בשילוב פלג גוף ימני ושמאלי עליון, סביב ציר האמצע. התינוק משחק הרבה על הצד. יש לשים לב שההיפוך הינו מימין לשמאל ומשמאל לימין. ניתן לעניין את התינוק עם צעצוע המונח בזווית של 45 מעלות מעל הראש 3.1 מתהפך מהגב לבטן ומהבטן לגב 9 חי יתכנו כל סגנונות הזחילה או רק חלק מהם. בהיעדר אף אחת מסגנונות הזחילה יש צורך בהפניה תצפית על סגנון הזחילה, הפעלת שני צדי הגוף לסירוגין. 3.2. זוחל זחילת ציר / גחון / "על 6" 7 חי- הדרכה ומעקב בתחנה 9 חי- הפניה התינוק בחיק האם, הבודק מולו מגיש לו צעצוע בקו האמצע. התינוק מושיט יד אחת לצעצוע, אוחז בו ומעביר ליד השנייה. יש לצפות בהעברה לשני הכיוונים. 3.3 מעביר חפץ מיד ליד 8 חי המשחק משמש לחקירה של החפץ ( כולל חקירה דרך הפה), ולחיפוש אחר תגובת המבוגר הבודק מגיש 2 צעצועים, צעצוע לכל יד, התינוק אוחז חפץ בכל יד, ומקיש ביניהם. (ניתן להשתמש בקוביות בערכה). התינוק נהנה מהצליל וימשיך לבצע זאת בהנאה. 3.4 מקיש חפץ אחד בשני כמשחק 10 חי תינוק משמיע קולות מלמול של הברות . ההגאים דומים לעיצורים ולתנועות של השפה אליה חשוף התינוק. יש להאזין להפקות קוליות במהלך כל הביקור בתחנה. תוך כדי "השיחה" עם התינוק לתת פסק זמן כדי לאפשר לו להקשיב ולהגיב. 3.5 משמיע הברות חוזרות, עיצור / תנועה

התנועה מתרחשת בישיבה, זחילה, עמידה וניסיונות הליכה, מעבר בין רהיטים, הרמת חפץ מהרצפה תוך כדי תמיכה, עד הליכה עצמאית. התינוק משתמש בשפה מכוונת ותקשורתית. מתחילה העצמאות התפקודית של התינוק והתחלה של מובחנות ( differentiation) של התינוק בינו לבין הסביבה

מעקב בתחנה תינוק ממלמל ביוזמתו כשהוא נינוח ומעוניין. מגיל 10 חודשים יתכן והמילים "אבא " "אימא" מכוונות. ישנו שימוש באינטונציה מגוונת תוך כדי הפקת הקולות . מיומנות זו מתפתחת בהדרגה גם לאחר גיל שנה לעודד את התינוק לשוחח תוך מתן פסק זמן כדי לאפשר לו להקשיב ולהגיב. חשוב להאזין לתינוק במהלך כל הביקור בתחנה. 4.8 אומר מילה אחת או משמיע קולות משמעותיים 11 חי התינוק יגיב במגוון תגובות בסביבת אנשים זרים: יבדוק, יבחן, או יבכה. התינוק מבחין בדמויות ההורים לעומת האחרים יש לבדוק את יכולתו של התינוק להיפרד מאמו ולהתייחס לאדם זר. 4.9 מבחין בינו לבין הסביבה הקרובה ומגיב באופן שונה

5 . גיל 12 חודש (שנה) עד 18 חודש (שנה וחצי) הפעוט עצמאי מוטורית, מגיע למרחקים, חוקר את הסביבה, מבין קשר בין חפץ לבין השימוש בו, רוכש עצמאות בפעילויות יומיום: עוזר בלבוש, מנסה להוריד מכנסיים. מסוגל לשבת למשך הזמן הנדרש לארוחה לפי הרגלי המשפחה. מבין מושגים רבים, מוסיף מילים, נהנה ממשחקי שפה- סיפורים, שירים.

כן / לא א. האם ההורה נשאל? יש לפתוח את המפגש עם האם והפעוט בהתעניינות במצב הכללי, לשאול: " האם יש לך שאלות, או תהיות לגבי התפתחותו של בנך/בתך?" האם לדעתך ילדך מתפתח כמו ילדים אחרים בני גילו? 5.0 שאלות האם/הורה ב. רישום בטקסט חופשי את השאלות שהאם/הורה מעלה לגבי הפעוט


צורך בהפניה התנהגות צפויה / הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע אבני הדרך 15 חי פעוט עובר בין רהיט לרהיט, מסביב לקירות ומשתמש בהם לצורך ניידות, ו/או בעזרת יד מבוגר - לקראת גיל 18 חי מתחיל בצעדים ראשונים בצורה עצמאית 5.1 הולך בעזרה 15 חי אוצר המילים מתפתח בהדרגה וכולל לדוגמא :קולות של חיות, מילים מפעילות כמו "את -זה " "עוד". במשפחות דו-לשוניות יש להתייחס לכל המילים בכל שפה (כדור , BALL - נחשבות ל - 2 - מילים). פעוט אומר באופן עקבי וקבוע 2- 3 מילים כולל "אבא" "אמא" או מבעים עקביים המובנים לסביבה ולמשפחה כגון: "ננה" לבננה, "האו" לכלב. - לקראת גיל 18 חודש צפויים מעל עשרה מבעים קבועים/מילים. יש להשתמש בספרים ובצעצועים המוכרים לילד חשוב להאזין להפקות קוליות אלה במהלך כל הביקור בתחנה. 5.2 אומר 2 - 3 מילים 18 חי הכרת חלקי הגוף מהווה אחד המדדים להבנת שפה פעוט מראה חלק גוף אחד או יותר על פי בקשה ויכול להראות זאת על ההורה או על בובה - לקראת גיל 18 חי יכיר מספר חלקי גוף גדולים. - לקראת גיל שנתיים יכול להראות חלקי גוף על עצמו ובתמונה 5.3 מכיר לפחות חלק גוף אחד 15 חי פעוט מבין ומבצע הוראות פשוטות עם מחווה (גיסטה) דוגמא: "תן- קח ", "איפה". מבקשים מהפעוט להצביע על חפץ מוכר בחדר - מגיל 15 חודש מבין ומבצע הוראות מילוליות ללא מחווה כמו לתת צעצועים למבוגר לפי בקשה מילולית בלבד. 5.4 מצביע על פי בקשה על חפצים מוכרים 15 חי הבעת רצונות במלל: מילים או חלקי מילים. בד"כ המבעים קבועים; הצבעה לפי רצונו : על בקבוק-"לשתות", או דלת - "לטייל"; מחווה - מרים ידיים כדי שייקחו אותו פעוט יכול להביע רצונות במלל, בהצבעה או ע"י מחווה. הפעוט יוזם. 5.5 מראה רצונותיו במחווה או במלל 18 חי לשים לב במהלך המשחק לקשר עם ההורה, שיתוף האם במשחק מצד הפעוט, קשב משותף, וקשר עין. פעוט משחק עם הבודק/ ההורה בכדור, מכונית, קוביות, בובה- לפי ההעדפה במשפחה. ממקד מבט ועוקב אחר האובייקט תוך כדי משחק ובדיקה בהיזון חוזר עם הבודק/הורה. 5.6 יוצר קשר עין תוך כדי משחק משותף

6 . גיל 18 חודש עד גיל 24 חודשים (שנתיים) פעוט מטפס ומתנסה במרחב ובמתקנים בביטחון וביעילות. נהנה ממגע במגוון חומרים, כולל אוכל במרקמים שונים, צבעי אצבעות, חול, דשא. מתקדם בעצמאות: עוזר בהלבשה, מוריד מכנסיים וגרביים. הפעוט מראה הנאה ועניין במשחק (בקוביות, דפדוף בספר), מתחיל משחק סימבולי. מרחיב מאוד את אוצר המילים, לקראת גיל שנתיים מתחיל צירופים של שתי מילים.

צורך התנהגות צפויה / הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע אבני הדרך בהפניה 21 חי פעוט יוצא להליכה בכל עת ללא עזרת מבוגר או מעקה, מרים חפץ מהרצפה. פעוט חוצה את החדר ללא תמיכה כשרוצה להגיע למטרה. 6.1 הולך ללא עזרה 24 חי פעוט עולה ויורד במדרגות בעזרת יד מסייעת או מעקה, מעלה רגל אחת על המדרגה ומצרף אליה את הרגל השנייה. 6.2 עולה במדרגות בעזרה 24 חי בדיקה אחת מבין אחרות אשר מייצגת משחק של הפעוט, כחלק מסקרנותו והיכולת היצירתית בהפעלת חפצים במשחק מגוון. ב 18 חי פעוט בונה מגדל מ-3 עד 4 קוביות. ב 21 חי 5-6 קוביות לקראת גיל שנתיים בונה מגדל מעל 6-7 קוביות. יש לשים לב שהפעוט משתמש בשתי ידיו בעת הבניה. אם הפעוט אינו מבצע לפי בקשה, הורה/בודקת ידגימו בנית מגדל 6.3 בונה מגדל מקוביות להדרכה פעוט ניזון מאוכל משפחתי מגוון, אוכל באופן בדיקת התקדמות הפעוט בעצמאות ומיומנויות. 6.4 מאכיל עצמו בכפית ולמעקב עצמאי עם הידיים ובכפית. שותה מכוס, לעיתים בתחנה שופך מעט. צורת האכילה אינה מסודרת או נקייה. * יש להתייחס ברגישות לתרבות ומנהגי המשפחה יש לקבל מההורה (או מטפל עיקרי) מידע על אופן האכילה, זמני האכילה וסוגי מזונות ומרקמים; השתלבות הפעוט בארוחות עם המשפחה והתנסות. 24 חי אוצר המילים של הפעוט מתפתח ברציפות ובמהירות. 6.5.1 אוצר מילים מעל ולפי קצב רכישת המילים בגיל שנתיים משתמש ב- 50 מילים בערך יש להאזין לשיחה בין ההורה והפעוט בכל זמן הביקור בתחנה. מומלץ להראות לפעוט ספר תמונות ולעודדו לשיחה, ניתן להיעזר בהורים. 10 מילים ניתן לקבל דיווח מההורה על מספר המילים/ מבעים שבהם 6.5.2 בגיל 2 שי לפחות מעקב 27 חי לקראת גיל שנתיים מתחיל הפעוט לצרף 2 מילים למשפט (דוגמא: אבא- בא, אימא-מים, אוצה- מים) הפעוט משתמש. הפעוט ישתמש במשפטים ששומע בבית. צירוף אחד של 2 מילים למשפט


7. גיל שנתיים עד 3 שנים (24 ח׳ עד 36 ח׳)

פעוט בגיל זה מתחיל להשתמש בצירופי מילים למשפטים קצרים ולקראת גיל 3 שנים רוב דיבורו מובן לסביבה. משחק עם ילדים, מגלה עניין בילדים אחרים, מחקה מבוגרים, מתפתח המשחק הדמיוני. יתכנו להיות התפרצויות זעם ( terrible twos). בתצפית ובהדרכה לשים לב להתארגנות הפעוט במסגרת הבדיקה, כחלק מקבלת כללי התנהגות בחברה ובמסגרות שונות. שימת לב על שיתוף הפעולה בהתאם לגיל, תגובת הילד למשימות, יכולת קבלת מסרים וכללים.

7.0 שאלות I יש לפתוח את המפגש עם האם והפעוט בהתעניינות במצב הכללי, I ^ האם ההורה נשאל? I כן / לא

ב. רישום בטקסט חופשי את השאלות שהאם/הורה מעלה לגבי הפעוט לשאול: " האם יש לך שאלות, או תהיות לגבי התפתחותו של בנך/בתך?" האם לדעתך ילדך מתפתח כמו ילדים אחרים בני גילו? האם/הורה

צורך בהפניה התנהגות צפויה / הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע אבני הדרך 3 שנים לשים לב להתארגנות הילד לקראת ביצוע הפעולה רץ בחופשיות ובביטחון, כשהוא דורך על כל כף הרגל, בשימת לב למכשולים בדרכו וביכולתו לעקפם ללא הפלתם 7.1 רץ מבלי ליפול 3 שי עולה ויורד במדרגות בעזרת קיר או מעקה (ללא עזרת מבוגר), שתי רגלים למדרגה. (אלטרנציה) לקראת גיל שלוש שנים עולה ויורד באופן עצמאי עם רגליים לסירוגין 7.2 עולה ויורד במדרגות ללא עזרה 3 שי חיקוי הנו ציור בו הפעוט רואה כיצד מתבצע הציור. לקראת גיל 3 שי מעתיק צורה מדוגמה מוכנה. אחיזת העיפרון: הפעוט אוחז את העיפרון בחלקו התחתון. בטווח גיל זה מתחיל מעבר בין אחיזת עפרון עם כל כף היד לאחיזה בין 3 אצבעות הפעוט יושב על כיסא ליד שולחן קטן סמוך להורה. הבודק או ההורה מגיש לילד גיליון נייר ועפרון, מראה לו כיצד מציירים דוגמת עיגול, מעודד את הפעוט לחקות צורה זאת או כל צורה סגורה ולא תנועות סיבוביות מתמשכות. בעת הפעולה מצופה יציבות טובה, פעילות בשתי הידיים: היד האחת פועלת והשנייה מסייעת 7.3 מחקה קווים מאונכים, אופקיים ומעוגלים 30 חי = שנתיים וחצי חוסר שטף התפתחותי בדיבור המתבטא בחזרות על מילים, נורמטיבי לגיל זה (יכול להימשך כ- 3 חודשים), אם מלווה בחזרות רבות על הברות עצירות חזקות/ עוותי פנים מומלץ להתייעץ/להפנות מומלץ להפנות גם במקרה של חשש הורי יש להקשיב במהלך כל הביקור בתחנה לשיחה המתפתחת בין האם לפעוט. יש להשתמש בתמונות או ספר (תיאורים מחיי היום- יום של הילד) כבסיס לשיח ולשאול שאלות פתוחות (מה קרה?) כדי לאפשר מענה במשפט שלם. 7.4 משתמש בהטיות ראשונות: יחיד-רבים, זכר-נקבה 30 חי = שנתיים וחצי

7.5 מרכיב משפט מ- 3 מילים או יותר


בגיל זה תחום המשחק חשוב ביותר, אך אינו נבדק באופן ישיר לפי "אבני הדרך". זהו גיל שהילדים נכנסים למסגרות חינוך. בטווח גיל זה פעוט מפתח כישורי משחק עם ילדים אחרים: משחק משותף ומשתף אחר במשחק. מצטרף למשחק "כאילו", מקבל על עצמו תפקיד בתוך משחק מתוכנן ומובנה. מסוגל לשחק עם קבוצת השווים לאורך כ- 20 דקות. מעדיף פעילויות או משחקים המוכרים לו ומסתקרן לקראת משחקים חדשים. מסוגל לנהל משא ומתן על תפקידיו במשחק. בשיחה עם ההורה יש להתייחס להיבטי משחק של הפעוט ולברר האם נמצא במסגרת חינוכית.

8.0 שאלות האם/הורה

יש לפתוח את המפגש עם האם והפעוט בהתעניינות במצב הכללי, לשאול: " האם יש לך שאלות, או תהיות לגבי התפתחותו של בנך/בתך?" האם לדעתך ילדך מתפתח כמו ילדים אחרים בני גילו?

כן / לא א. האם ההורה נשאל? ב. רישום בטקסט חופשי את השאלות שהאם/הורה מעלה לגבי הפעוט



בגיל זה הפעוט מדבר במשפטים ארוכים ומורכבים (כל מרכיבי המשפט), מבטא רעיונות מורכבים, משתתף בשיח עם ילדים ומבוגרים. הוא מרחיב את היכולות המוטוריות ואת מגוון התנועות, כישורי המשחק ואופי המשחק משתכללים. במהלך הבדיקה יש לשים לב גם על איכות הבצוע של המשימות. איכות לקויה יכולה להשתקף בפגיעה בתפקוד*. כמו כן יש לשים לב להתארגנות הילד: שיתוף הפעולה, מול סרבנות ותגובה להצבת גבולות, תגובת הילד למשימות, יכולת להתרכז במהלך ביצוע המשימה, יכולת לקבל מסרים. נושאים אילו חשובים להדרכת הורים

צורך בהפניה התנהגות צפויה / הסבר שיטת הבדיקה/אופן הבצוע אבני הדרך 5 שי נבדקת מודעות הגוף ויכולת שיווי המשקל. ניתן לראות הבדלים באיכות היציבה לפי עדיפות צד נדרש מהילד לקפוץ 2 - 3 קפיצות על רגל אחת ברצף, ניסיון קפיצה על הרגל השנייה, מתוך 2-3 ניסיונות. ניתן להדגים במידת הצורך 9.1 קופץ על רגל אחת 6 שי בצוע הבדיקה צריך להיות ללא מאמץ יתר. לא נבדקת היכולת להליכה לאחור, ציון עובר אם מבצע הליכה קדימה בגיל 5 שי: צועד בקו ישר עקב בצד אגודל לפנים, 4-7 צעדים, ב- 2 מתוך 3 ניסיונות. לקראת גיל 6 שנים - גם לאחור. ניתן להדגים 9.2 הולך עקב בצד אגודל הדרכה לעצמאות ומעקב בדיקת יכולת התארגנות ועצמאות. ניתן להדריך הורים למתן העצמאות במשימות בצורה מותאמת בעת הכנה לבדיקת משקל וגובה נבדק האם הפעוט מסוגל להתפשט ולהתלבש בעצמו. את היכולת לכפתר ולרכוס ניתן לבדוק בפריט המתאים בערכת ההתפתחות. ניתן להדגים במידת הצורך 9.3 מתלבש באופן עצמאי הדרכה לעצמאות ומעקב הרגלי אכילה משפחתיים תלויי תרבות. פעוט אוכל כמו המבוגרים בסביבתו, אוכל באופן עצמאי בכף ובמזלג. עוזר בעריכת שולחן, משתתף בארוחה משפחתית, מכיר נימוסי שולחן דיווח מההורה 9.4 אוכל בעזרת כף ומזלג 6 שי הפעילות מתבצעת ביד אחת ללא החלפת יד באמצע העתקה מדגם ללא שיום, לפחות 2/3 צורות בגיל 4 שי: מעתיק ריבוע בגיל 5 שי: מעתיק משולש. לקראת גיל 6 שי: גם מעוין 9.5 מעתיק צורות גיאומטריות: רבוע, X, ומשולש