האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

פעילויות האגודה למלחמה בסרטן לקידום המאבק בסרטן השד - Israel cancer association's activities for fighting breast cancer

מתוך ויקירפואה


פעילויות האגודה למלחמה בסרטן לקידום המאבק בסרטן השד
 
Pink ribbon.svg
יוצר הערך האגודה למלחמה בסרטן
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםסרטן השד


סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל, לכן מאז הקמתה, משקיעה האגודה למלחמה בסרטן משאבים רבים בתחום המאבק בסרטן השד. האגודה יוזמת ומקיימת פעילויות מגוונות בקרב נשים בריאות, חולות, מחלימות ובני המשפחה שלהן, בהן פעילויות הסברה רבות לעידוד המודעות לחשיבות המניעה והגילוי המוקדם של המחלה, פעילויות תמיכה, ליווי, מידע וסיוע לחולות ולמחלימות.

כל המפגשים והפעילויות, לחולים, למחלימים ולבני המשפחות - ניתנים ללא תשלום.

מניעה וגילוי מוקדם

קידום מחקר

עשרות מענקי מחקר, ביניהם רבים בתחום סרטן השד, מוענקים מדי שנה לחוקרים מצטיינים ממוסדות מחקר ובתי חולים בישראל, שנמצאו ראויים על ידי ועדת המחקר של האגודה למלחמה בסרטן. בוועדת המחקר חברים חוקרים וקלינאים בכירים, הנמנים על השורה הראשונה בתחום המחקר בישראל. במסגרת זו נבחנות הצעות המחקר השונות מתוך ראיה לאומית כוללת. מדובר במחקר בסיסי, קליני, אפידמיולוגי, כמו גם במחקר העוסק בהיבטים פסיכו-סוציאליים של מחלת הסרטן ובדפוסי ההתמודדות של החולה ומשפחתו.

התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם בממוגרפיה

הודות ליוזמת האגודה למלחמה בסרטן מופעלת כיום, בשיתוף משרד הבריאות וקופות החולים, תכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד בממוגרפיה. האגודה מימנה מאז הקמתה, את תכנית בקרת האיכות המבטיחה את פעילותה המיטבית של התוכנית.

ניידות ממוגרפיה

האגודה למלחמה בסרטן יזמה וסייעה ברכישת שתי ניידות ממוגרפיה המופעלות על ידי צוות מקצועי של 'אסותא שירותים רפואיים', המורכב מנשים בלבד. הניידות נעות במהלך השנה ברחבי הארץ ומאפשרות לנשים לעבור את הבדיקה בפריפריות חברתיות וגיאוגרפיות. הודות לפעילות ענפה זו, בהובלת האגודה למלחמה בסרטן, בוטל הפער בשיעורי ההיענות לבדיקת ממוגרפיה בין נשים יהודיות לנשים ערביות, צומצמו הפערים שהיו קיימים בין מגזרי האוכלוסייה השונים, ושיעור ההיענות לביצוע הבדיקה עולה בהתמדה.

הקונסורציום הישראלי לאבחון גנטי ותוכנית "הסיכוי שבסיכון"

שיעור התחלואה בסרטן השד ובסרטן השחלה בישראל הוא מהגבוהים בעולם, ובחלקו נובע משכיחות גבוהה של מוטציות בגנים 1/2‏BRCA באוכלוסייה בארץ. מצב ייחודי זה הוביל את האגודה למלחמה בסרטן להקים בחסותה את הקונסורציום הישראלי לסרטן השד התורשתי, לו שותפים 12 מכונים גנטיים בארץ, העוסקים במחקר רב-מרכזי בנושא הגנטיקה של סרטן השד והשחלה בישראל. בהקשר זה, חשוב לציין את תוכנית "הסיכוי שבסיכון" שהוקמה במטרה להעלות את המודעות לחשיבות ביצוע בירור גנטי לחולות סרטן שד וסרטן השחלה ולסייע בביצוע הבירור. התוכנית הוקמה על ידי האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף הקונסורציום הישראלי ובסיוע NCF ‏(The Northern Charitable Foundation).

הרצאות בנושא סרטן השד

עשרות אחיות מרצות בפני קהל רב במקומות עבודה ובקהילה במטרה להעלות את המודעות לחשיבות האבחון המוקדם והמניעה של סרטן השד. האגודה גם פועלת להגברת מעורבותו של רופא המשפחה בגילוי מוקדם אצל הנשים שבטיפולו.

פורומים אינטרנטיים

באתר האגודה למלחמה בסרטן ישנו מערך של 18 פורומים בנושאים שונים. חלקם מיועדים לחולות, מחלימות ובני משפחותיהן, כמו גם לנשים בריאות בסיכון ולנשאיות. הפורומים מנוהלים על ידי מומחים בתחומם, שנותנים מענה לשאלות הגולשים בנושאים שונים. לדוגמא פורום בנושא סרטן השד, בניהול משותף של שלושה אנשי מקצוע מומחים בתחום סרטן השד, פורום לנשים נשאיות ונשים הנמצאות בסיכון, פורום מניעת סרטן, פורום תזונה, פורום מיניות ופוריות, פורום רפואה משלימה, פורום תמיכה וזכויות החולות ובני המשפחה ועוד. גולשי האתר מעלים שאלות אישיות רבות, הנוגעות למחלה, הנענות על ידי המומחה המתאים במקצועיות. גישה לפורומים: http://www.cancer.org.il/forums.

פורומים סגורים לרופאי משפחה בניהול אונקולוגים מומחים

לאור העובדה שהטיפול והמעקב בקהילה אחר חולים ומחלימים מסרטן מהווה אתגר לרופאי המשפחה, השיקה האגודה למלחמה בסרטן שירות זה, בשיתוף עם איגוד רופאי המשפחה, במטרה להקל על הטיפול והמעקב של חולים ומחלימים מסרטן. הפורום בנושא סרטן שד בניהולה של פרופ' בלה קאופמן, מנהלת המכון לאונקולוגיה של השד, במרכז הרפואי שיבא, נותן מענה לרופאי המשפחה בשאלות מקצועיות בתחום.

למען החולות והמחלימות

מוקד ה'טלמידע'

האגודה מפעילה את מוקד ה'טלמידע' בשפות עברית, רוסית וערבית. ב'טלמידע' חוברות מידע רבות בנושאים שונים הקשורים למחלת הסרטן, ביניהן חוברות בתחום סרטן השד בנושאי מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד, הטיפולים השונים וההתמודדות עם המחלה. החוברת המופצות ב'טלמידע' בשלוש השפות, נשלחות לפונים ללא תשלום. הפנייה לטלמידע' בשיחת חינם:
  • 'טלמידע' בשפה העברית: 1-800-599-995
  • 'טלמידע' בשפה הערבית: 55־36־36־800־1
  • 'טלמידע' בשפה הרוסית: 44־33־34־800־1
באגודה פועל 'מרכז מידע' המגובה במאגרי מידע בינלאומיים ואתר אינטרנט המתעדכן באופן שוטף, וכולל גם מידע על מחקרים קליניים עדכניים.

מוקד ה'טלתמיכה'

האגודה מפעילה את מוקד ה'טלתמיכה', שירות טלפוני בעברית וברוסית. 'טלתמיכה' מעניק סיוע ראשוני לחולי סרטן והקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית, וזקוקים לסיוע תמיכתי ראשוני ולאוזן קשבת. במידת הצורך מופנים הפונים להמשך טיפול בבית החולים, או במסגרת הקהילה. ניתן לפנות בטלפון 1-800-200-444.
הקמת מרכזי שד כוללניים
האגודה למלחמה בסרטן משקיעה משאבים רבים בסיוע בבנייה, בשיפוץ מחלקות אונקולוגיות ובהקמת מרכזי שד כוללניים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ. מדובר במרכזים בהם ניתן טיפול מקצועי של צוות רב-תחומי תחת קורת גג אחת, במרכזה נמצאת המטופלת.
רשת אחיות ועובדות סוציאליות לתיאום הטיפול בסרטן השד
האגודה יזמה ומסייעת במימון תקנים מיוחדים של אחיות ועובדות סוציאליות הפועלות, במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ, כמתאמות הטיפול של חולות סרטן השד בכל שלבי האבחון, הטיפול והמעקב. האגודה גם דואגת לעדכונן המקצועי השוטף.
'יד להחלמה ־ מאחת שעברה לאחת שעוברת'
גוף שהוקם על ידי האגודה למלחמה בסרטן, המורכב כולו ממתנדבות שהתמודדו עם סרטן שד והחלימו. המתנדבות הוכשרו לעמוד לצד חולות חדשות, בתחילת התמודדותן עם המחלה, בעת המשבר, החרדות והחשש מפני הלא נודע, ומלוות אותן במסע העומד לפניהן. המתנדבות מותאמות לחולות בגיל, בשפה, ובסוג הניתוח.
נשים המעוניינות בתמיכה, כמו גם נשים שהחלימו מסרטן השד ומעוניינות להתנדב, מוזמנות ליצור קשר עם 'יד להחלמה' בטלפון 07־07־36־1800 (או באתר http://www.cancer.org.il).
"להיראות טוב - להרגיש טוב יותר"
פרוייקט במימון ובהפעלת האגודה למלחמה בסרטן במסגרתו אנשי צוות מתחום הקוסמטיקה, האיפור ועיצוב השיער, מטפלים בהתנדבות בנשים חולות סרטן במכונים האונקולוגיים, בסניפי האגודה למלחמה בסרטן ובקהילה. המטופלות מקבלות טיפול קוסמטי והדרכה כיצד לטפל בפניהן ובשיערן ו/או להתאים תספורת, או פיאה. כל זאת, במטרה להעלות את מצב הרוח, לשפר את ההרגשה וכך לסייע בתהליך ההתמודדות עם המחלה ועם השפעות תופעות הלוואי שלה. הפרוייקט מופעל בכל בתי החולים ובחלק מסניפי האגודה למלחמה בסרטן ברחבי הארץ. בנוסף, פועל בבית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים, מרכז טיפוח והשאלת פיאות בחינם. למידע נוסף והצטרפות לפרוייקט ניתן לפנות לרכזת הפרויקט בטלפון 5721618־03.
סדנאות 'מחלימים לחיים בריאים'
סדנאות מיוחדות שנבנו במטרה ללוות מחלימות מסרטן השד, לסייע להן בהתמודדות לאחר המחלה, לשפר את איכות חייהן, להדריכן לחיים בריאים ולעודד אותן לחזור לחיים אישיים וקהילתיים פעילים. בין הנושאים בסדנאות: חזרה לשגרת עבודה ומשפחה, מיניות, בריאות שלאחר טיפולים, התמודדות עם תופעות לוואי, פעילות גופנית, תזונה, רפואה משלימה. המפגשים בהנחיית ובהדרכת אנשי מקצוע מתחום הפסיכואונקולוגיה. הסדנאות פועלות במרכזי התמיכה של האגודה ברחבי הארץ, ובסניפי האגודה.
למידע נוסף ולהצטרפות לתוכנית ניתן לפנות לטלפון 5721678־03.
'צעדים לאיכות חיים'
פרוייקט ייחודי של האגודה למלחמה בסרטן, שמטרתו לחשוף חולים ומחלימים מסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם, ולהעניק לאלו שיבחרו לאמץ ולהשתלב בתוכנית, ייעוץ וליווי מקצועי. הפרויקט מופעל במכונים האונקולוגיים ברחבי הארץ, במרכזי התמיכה של האגודה 'חזקים ביחד' ובסניפי האגודה ברחבי הארץ. למידע נוסף ולהצטרפות לתוכנית ניתן לפנות לטלפון 03-5721618.

קבוצות תמיכה

האגודה מפעילה קבוצות תמיכה רבות, ללא תשלום, המונחות על ידי אנשי מקצוע ברחבי הארץ. הקבוצות בנושא סרטן השד:
  • קבוצת נשים צעירות - קבוצת תמיכה לנשים צעירות בין הגילאים 30-50 שמתמודדות עם סרטן שד. לקבוצה מגיעות נשים בשלבי טיפול שונים, וכן מחלימות
  • קבוצת נשים שמתמודדות עם סרטן שד גרורתי ־ קבוצת התמיכה מיועדת לנשים בכל הגילאים, המתמודדות עם סרטן שד גרורתי
  • קבוצת תמיכה להורים - קבוצה זו מיועדת להורים לבנות שחלו בסרטן השד. בקבוצה מקבלים ההורים כלים המסייעים להם להתמודד בעצמם עם המחלה, כמו גם לשמש מקור תמיכה לבת החולה, ולילדיה - נכדיהם
  • קבוצת נשאיות בריאות - קבוצה המיועדת לנשים נשאיות המוטציה בגן BRCA1/2, ונמצאות בסיכון גבוה במיוחד לחלות בסרטן השד או השחלה
  • קבוצת זוגות צעירים - קבוצה התומכת בזוגות (גילאי 30-50), כאשר בת הזוג חולה בסרטן השד. הקבוצה מתמקדת בבן הזוג הבריא, המתמודד עם מחלת בת הזוג והשלכותיה על הזוגיות וחיי המשפחה
  • קבוצת תמיכה להורים המתמודדים עם אובדן ושכול ־ המפגשים מיועדים להורים שבתם נפטרה מסרטן השד. הקבוצה מאפשרת להורים לקבל תמיכה בעקבות האובדן, ולמצוא בעזרת המנחה וחברי הקבוצה דרך חיים בעלת משמעות, במציאות החדשה והכואבת
לפרטים ולהצטרפות לקבוצות התמיכה השונות ניתן לפנות בטלפון 5721678־03.
"חזקים ביחד" - מרכזי התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
המרכזים פועלים כיום בגבעתיים, חיפה, ירושלים ועפולה, בשיתוף פעולה עם 'בית אידי מעגן' בבאר-שבע, ובסניפים שונים של האגודה ברחבי הארץ. מרכזי התמיכה משמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם. במרכזי התמיכה ישנו מגוון פעילויות המסייעות בהתמודדות הנפשית והפיזית עם המחלה, כגון קבוצות תמיכה, פעילויות גוף-נפש, סדנאות אומנות שונות, בישול בריא ועוד. בנוסף, מעניק מרכז התמיכה ליווי ומידע לכל אורך תהליך ההתמודדות, השיקום וההחלמה. למידע נוסף ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע' של האגודה בטלפון 995־599־800־1.

ייעוץ בנושאי מיניות

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה ייעוץ בנושאי מיניות לחולות סרטן (כמו גם לחולים) ולבני משפחותיהן. השירות ניתן חינם לכל פונה וכולל מידע אודות השלכות מחלת הסרטן על המיניות, דימוי הגוף, ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום, תפקוד מיני, פוריות, והכוונה למומחים מקצועיים בתחום.
להתייעצות וקביעת תור ניתן לפנות בטלפון 5721643־03.


זאת ועוד, האגודה גם פועלת אצל גופים ממשלתיים וקובעי מדיניות למען נשים שחלו בסרטן השד, פועלת לשיפור מימוש הזכויות בקשר עם הביטוח הלאומי, להגדלת סל התרופות והטכנולוגיות ועוד.

קישורים חיצוניים


המידע שבדף זה נכתב על ידי האגודה למלחמה בסרטן בישראל (ע"ר)



פורסם בכתב העת "במה", ביטאון לעובדי בריאות בנושא מחלת הסרטן והשלכותיה, אוקטובר 2014, גיליון מסי 20