האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

המצאות נגיף פוליו לא תרכיבי בביוב באזור הדרום - חוזר משרד הבריאות - Detection of poliovirus in southern Israel sewage system

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־13:11, 22 ביוני 2013 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (דף חדש: {{חוזר משרד הבריאות |שם החוזר=חוזר בנושא המצאות נגיף פוליו לא תרכיבי בביוב באזור הדרום |תחום=[[:קטגוריה:...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
חוזר בנושא המצאות נגיף פוליו לא תרכיבי בביוב באזור הדרום
תחום בריאות הציבור, זיהומיות, חיסונים
מספר החוזר 13/13
סימוכין 34435813
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 19 ביוני 2013
 

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםשיתוק ילדים

מחלת הפוליו (Poliomyelitis), היא מחלה זיהומית הנגרמת על-ידי נגיף ממשפחת ה- C RNA enteroviruses המכיל 3 זנים 1, 2 ו-3. הנגיף חודר לגוף דרך מערכת העיכול (fecal-oral) וזמן הדגירה שלו למחלה לא שיתוקית הינו 3-6 ימים ו-7 עד 21 יום למחלה שיתוקית.

רוב מקרי הפוליו באדם הם תת-קליניים, משמע, הנדבקים אינם מפתחים כל סימני מחלה או מפתחים סימנים קלים לא ייחודיים (הצורה הסמויה). היחס בין מקרים אלה למקרים הקליניים הוא 1:100 עד 1:1000 ומותנה בגורמים שונים, כגון גיל ואזור גיאוגרפי. למחלה שלוש צורות מוכרות. הצורה השכיחה היא הצורה הסמויה אשר רוב הנדבקים אינם מפתחים כלל סימני מחלה וחלקם לוקה במחלה קלה המתבטאת בחום, כאב ראש, כאב בטן, כאב גרון, בחילה והקאות, החולפת עצמונית תוך מספר ימים. בצורה השנייה, המכונה הצורה הלא-שיתוקית, מופיעים אותם סימנים בדרגת חומרה גבוהה יותר, ונוסף על כך מופיע קשיון עורף וכאב בעורף ובגב. בצורה השלישית, היא הצורה השיתוקית (paralytic), המחלה מופיעה בדומה לצורות הקודמות, אלא שחלק מן החולים, בעיקר ילדים, לאחר הטבה לכאורה בת מסי ימים מפתחים שיתוק של האיבר שנפגע המלווה בכאב חזק בשריר. עוצמת השיתוק תלויה במספר תאי העצב שנפגעו, והוא מתקדם כל עוד נמשך החום. בדרך כלל השיתוק הוא א-סימטרי, ופוגע יותר בגפיים התחתונות. מצב זה של שיתוק רפה קרוי ״שיתוק ילדים״ והוא קורה ב-1 מתוך 1,000 נדבקים אשר אינם מחוסנים כנגד המחלה.

ארגון הבריאות העולמי מוביל את תוכנית ביעור הפוליו ומאז 1988 אז דווחו 350,000 מקרים ברחבי העולם, בוצעו מבצעי חיסון רבים. בשנת 2012 נספרו 223 מקרים בלבד, כאשר כיום ישנן שלוש מדינות בלבד הנחשבות לאנדמיות (ניגריה, פקיסטן ואפגניסטן).

התיעוד האחרון של תחלואה בישראל היה בשנת 1988 עת אירעו 15 מקרי תחלואה. מאז לא נצפו מקרי תחלואה בישראל (נספח 1).

בתחילת חודש יוני התקבלו תוצאות הניטור הסביבתי אשר הצביעו על נוכחות נגיף פוליו לא תרכיבי מסוג 1 בביוב בישוב רהט. הרצף הגנטי של הנגיף שזוהה כמעט זהה לרצף הנגיף שבודד בשפכים במצרים לאחרונה, בדצמבר 2012. לא ידוע על מקרי פוליו, לא במצרים ולא בארץ.

להלן סיכום המידע וההנחיות בנושא זה:

סטטוס חיסוני

חיסון נגד מחלת הפוליו החל להינתן בישראל החל משנת 1957. בשנת 1988 נערך מבצע חיסונים כלל ארצי לכל תושבי המדינה עד גיל 39 בשל התפרצות תחלואה, ומשנת 1990 יצאה לפועל תוכנית החיסונים המשולבת: תרכיב מומת (IPV) ותרכיב חי-מוחלש (OPV) עד גיל שנה וכן מנת דחף מסוג IPV בכיתה אי. משנת 2005 , בהתאם להמלצת ארגון הבריאות העולמי ניתן תרכיב מומת (IPV) בלבד במסגרת חיסוני טיפת חלב ומנת הדחף, גם היא מסוג IPV, עברה לכיתה בי (מידע מפורט ניתן למצוא ב[(http://www.health.gov.il/PublicationsFiles/tadrich_Chisunim.pdf תדריך החיסונים].

על פי נתוני משרד הבריאות שיעור הכיסוי החיסוני בקרב ילדים עד גיל 6, הינו 94% ל-4 מנות חיסון ומעל 97% ל-3 מנות. שיעור קבלת החיסון בקרב ילדי בית ספר הינו כ-92%.

על פי סקרים סרו אפידמיולוגיים משנת 2005 אשר נערכו בקרב מבוגרים, שיעור החסינות באוכלוסייה המבוגרת הינו מעל 97%.

ניטור סביבתי-מעבדתי

היות שהמחלה כאמור, לא קיימת בישראל מאז שנת 1988, המעקב והניטור של משרד הבריאות אחר המצאות נגיף הפוליו בישראל מתבסס, בין השאר, על דגימות שפכים הנאספות אחת לחודש במספר אתרי דיגום בישראל. בשנים שחלפו מאז, בודד פוליו מזן 1 שאינו תרכיבי ( wild 1 poliovirus type) מספר פעמים מדגימות שפכים שמקורן בעזה (בשנים 1991, 1994, 1995, 1996, 1999, 2002) ובשנת 1995 מדגימת שפכים מאשדוד. ממצאים אלה יוחסו לפעילות נגיף פוליו לא תרכיבי בארצות השכנות. מאז 2002 לא בודד נגיף מזן לא תרכיבי באזור, אך מדי פעם מבודד נגיף מזן תרכיבי, שמקורו בהפרשה ממערכת העיכול לאחר החיסון החי שניתן בעבר בישראל (OPV), עד שנת 2005.

במסגרת ניטור שוטף זה של מערכות הביוב שמבצע משרד הבריאות באזורים שונים בישראל, נתגלה נגיף פוליו לא תרכיבי מסוג 1 במערכת הביוב של היישוב רהט ב-9 לאפריל 2013. בהרחבת תוכנית הניטור נגיף זה אותר גם בדגימות מחודש מרץ, מאי ותחילת יוני. נכון ליום פרסום חוזר זה, במערכות הביוב של באר שבע התגלה נגיף בכמות פחותה מאשר ברהט בדגימות מהחודשים מרץ עד יוני 2013. כמו כן, דגימות חדשות מתחילת חודש יוני מהשפכים של אשדוד, קריית גת, מט״ש שוקת, מט״ש ערוער (ערערה בנגב) ומט״ש תל שבע היו חיוביות לנוכחות לנגיף הלא-תרכיבי מזן 1, בכמות פחותה מהדגימות ברהט.

יש להדגיש - אין זיהום במערכת המים לשתייה בשום אזור ולא היה חשש לכך בשום שלב.

תכנית הניטור הסביבתי תורחב ותותאם בהמשך, לפי הממצאים במערכות הביוב, לפי הממצאים הקליניים ולפי תכניות ההתערבות שעליהן יוחלט בעתיד.

ניטור קליני

במקביל לניטור הסביבתי מתבצע ניטור קליני - אפידמיולוגי של שיתוק רפה חד ( Acute Flaccid Paralysis - AFP) ע״י האגף לאפידמיולוגיה, בהתאם לתכנית של ארגון הבריאות העולמי. גילוי מקרי הפוליו מסוג פרליטי (Paralytic Polio) מתבסס על ניטור המקרים של שיתוק רפה חד בקרב ילדים עד גיל 15 ושליחת דגימות צואה מחולים אלו. כאמור, מאז 1988 לא נתגלו מקרי פוליו בישראל.

בעקבות הממצאים הסביבתיים הורחבה רשת הניטור האפידמיולוגי הפעיל אחר שיתוק רפה חד במלואה לכלל מחלקות הנוירולוגיה בארץ, לרבות מבוגרים וללא הגבלת גיל. במקרה של אבחון קליני של AFP, יועבר הדיווח ללשכת הבריאות הרלבנטית לביצוע חקירה ויועברו הנחיות ללקיחת שתי דגימות צואה לפוליו בהקדם האפשרי לצורך שינוע למעבדה המרכזית לנגיפים בתל השומר.

הנחיות

  • יש להדגיש בקרב הציבור את החשיבות לשמירה על כללי ההיגיינה, במיוחד רחיצת ידיים לאחר ביקור בשירותים, לפני מגע עם אוכל ולאחר החלפה של חיתולים. משרד הבריאות נערך להסברה באמצעי התקשורת המתאימים כדי להגביר מודעות לחשיבות השמירה על היגיינה בנושא זה.
  • מתן חיסונים -
    • מתבצעת השלמה של חיסונים לפי תכנית חיסוני השגרה לילדים עד גיל 6:
ילידי 1.1.2007 ואילך - הורים לילדים אלו, שלא חוסנו, יכולים ליצור קשר עם טיפת החלב באזור מגוריהם לבדיקת סטטוס החיסון של ילדיהם והשלמת החיסון לפי צורך, ללא תשלום. על לשכות הבריאות לבצע יישוג (outreach) אקטיבי של הילדים הרשומים באזורם ואשר אינם מחוסנים עלפי ההמלצות לגילם.
    • אפשרות להשלמת חיסונים עד גיל 17 לפי תכנית חיסוני השגרה:
  • ילדים שנולדו לפני 1.1.2007 בכיתות א-ט׳ - הורים לילדים אלו, שלא חוסנו, יכולים ליצור קשר עם ספק שירותי הבריאות לתלמיד, לתיאום בדיקת סטטוס החיסון של ילדיהם והשלמת החיסון לפי צורך, ללא תשלום:
  • במחוזות צפון, חיפה, מרכז, ת״א, וירושלים מוקד חברת ״נטלי״ 1700-504-121
  • במחוז דרום ואשקלון, לשכת הבריאות המחוזית.
לשכות הבריאות וחברת ״נטלי״ לא נדרשות לביצוע יישוג אקטיבי לשכבת גיל זו.
    • ילדים בכיתות י׳-יב׳ - הורים לילדים אלו, שלא חוסנו, יכולים ליצור קשר עם לשכות הבריאות באזור מגוריהם לבדיקת סטטוס החיסון של ילדיהם והשלמת החיסון לפי צורך, ללא תשלום.
לשכות הבריאות לא נדרשות לביצוע יישוג אקטיבי לשכבת גיל זו.

ג. מבוגרים - נתוני התחסנות על קבוצת המבוגרים (היות שנחשפו ^OPV או לנגיף הפרא במהלך חייהם), מצביעים על רמת חסינות גבוהה מאוד בקרבם, ולכן אין מקום, נכון להיום, לחסנם חיסון נוסף. לאור זאת אין המלצה גורפת למבוגרים לקבל חיסון בשלב זה. ד. עובדי בריאות - על עובדי הבריאות להקפיד להתחסן כמפורט בחוזר מנכ״ל 7/2013 מתאריך 4.3.2013 ״חיסון עובדי בריאות״.