האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

אמצעי זהירות שגרתיים במוסדות רפואיים - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה
Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
אמצעי זהירות שגרתיים במוסדות רפואיים
תחום מנהל רפואי
מספר החוזר 10/2010
סימוכין 04944110
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 1 במרץ 2010
 

אמצעי זהירות שגרתיים (standard precautions) במוסדות רפואיים נועדו למניעה של הדבקה במחוללי זיהום בסביבה הטיפולית, על פי הסיכון הגלום בפעילות נתונה, ללא קשר לסטטוס זיהומי ידוע או חשוד של מטופל או מטפל.

קידום של אמצעי זהירות שגרתיים כחלק מתפיסה של בטיחות הטיפול הרפואי משפר היענות הצוות לסטנדרטים מקצועיים ומצמצם סיכונים הקשורים בפעילות הרפואית בשגרה ובהתמודדות עם אירועים חריגים טבעיים או מעשה ידי אדם .

מסמך זה מפרט הנחיות לשימוש בציוד מיגון אישי, הנחיות למניעה של תחלואה נשימתית מדבקת והנחיות להזרקה בטיחותית ומניעת פגיעה מחפצים חדים. קבצי ההנחיות להיגיינת ידיים, חיטוי וניקוי סביבתי וטיפול בכביסה ופסולת במוסדות רפואיים מפורטים במסמכים נפרדים .

חובה על מנהל מוסד רפואי לקדם בטיחות הטיפול הרפואי ע"י הקצאת המשאבים והתשתיות הנדרשים ליישום אמצעי זהירות שגרתיים במוסד, בכללם זמינות של ציוד מיגון אישי, עזרים להזרקה בטיחותית ותוכניות הדרכה לצוותים וכן לבקר תקופתית יישום ההנחיות.

רקע

אמצעי זהירות שגרתיים (standard precautions) הם אמצעים בסיסיים במניעת זיהומים שנועדו לצמצם סיכון הדבקה במחוללים המועברים ע"י דם ומחוללי זיהום אחרים בסביבה הטיפולית, ממקורות ידועים ובלתי ידועים. יש ליישמם תמיד, בהתאם לסיכון הגלום בפעילות טיפולית נתונה וללא קשר למידע על נשאות מחוללים או היעדרה .

היגיינת ידיים היא מרכיב מרכזי באמצעי זהירות שגרתיים. בנוסף להיגיינת ידיים, על פי הסיכון הצפוי למגע בדם, נוזלי גוף, הפרשות ומחוללי זיהום, נדרש שימוש בציוד מיגון אישי למניעה של חשיפת העור, ריריות ובגדי המטפל למחוללי זיהום.

היגיינה נשימתית, במצבים של מחלה נשימתית חדה ממקור לא ידוע, היא מרכיב בסיסי בהכלת מקור זיהום ומניעת התפשטות תחלואה מדבקת ומחייבת כלל השוהים במוסדות רפואיים (צוות, מטופלים ומבקרים). אמצעי הזהירות מדגישים סטנדרטים אחידים בהתנהלות וביצוע של פעולות בסיכון להעברת מחוללים ממטפל ומסביבה למטופל ולצוות וכוללים מניעה של פגיעה מחפצים חדים והזרקה בטיחותית.

במצבים בהם קיים סיכון להדבקה במחוללי זיהום מיוחדים באמצעות מגע, טיפות או אוויר, בנוסף לאמצעי הזהירות השגרתיים, יש לנקוט באמצעי זהירות מיוחדים: בידוד מגע, בידוד טיפתי ובידוד אוויר.

מטרות ההנחיות

  1. הגדרת המצבים והפעולות בסביבה הטיפולית בהם יש להשתמש בציוד מיגון אישי.
  2. הגדרת הפעולות הנדרשות למניעה של הדבקה בתחלואה נשימתית חדה בסביבה הטיפולית.
  3. הגדרת התהליכים הנדרשים לקיום הזרקה בטיחותית ולמניעה של פגיעה מחפצים חדים בסביבה

הטיפולית.

סימוכין

http://www.emro.who.int/CSR/h1n1/pdf/WHO CDS EPR 2007.pdf

  • APIC position paper 2009. Safe injection, infusion and medication vial practices in healthcare.

http://www.apic.org/Content/NavigationMenu/GovernmentAdvocacy/PublicPolicyLibrary/S afeInjections final.pdf

  • הנחיות להיגיינת ידיים במוסדות רפואיים - חוזר מנהל רפואה מסי 24/2009

http://www.health.gov.il/download/forms/a3586 mr24 2009.pdf

חלות ואחריות

  1. צוות מטפל במוסד רפואי חייב בישום ההנחיות המפורטות במסמך זה
  2. הנהלת המוסד הרפואי אחראית:
    1. לספק האמצעים הנחוצים לשמירה על אמצעי זהירות שגרתיים כחלק בלתי נפרד של הטיפול הרפואי
    2. לתמוך באופן פעיל בקידום הבטיחות במגע עם דם, נוזלי גוף והפרשות כמפורט בהנחיות, כולל תוכנית להדרכת הצוותים בנושאים אלה
    3. לבקר יישום מלא של ההיענות להנחיות להזרקה בטיחותית
  3. הממונה על מניעת זיהומים במוסד רפואי אחראי על תכני ההדרכה בנושאים אלה ומתן המלצות עיתיות להנהלת המוסד לגבי רכש של עזרים בטיחותיים

הגדרות

  1. "מוסד רפואי" ־ בי"ח כללי, גריאטרי או פסיכיאטרי, מוסד סיעודי ומרפאה וכל אתר בו מטופלים אנשים באישור ובפיקוח משרד הבריאות
  2. "סביבה טיפולית" ־ סביבת המטופל הכוללת את המטופל והמשטחים הסמוכים, כולל ציוד רפואי וציוד אחר במגע ישיר ובלתי ישיר עם המטופל. הסביבה הטיפולית מזדהמת במהירות במחוללים

שמקורם במטופל ומנוקה בין מטופלים.

  1. "צוות מטפל" ־ צוות במגע ישיר עם מטופלים, סביבה טיפולית והציוד בסביבה הטיפולית.
  2. "מחוללים המועברים ע"י דם" - (bloodborne pathogens) מחוללים הנמצאים בדם וגורמים מחלה בני אדם. באופן קלאסי נגיפי HCV ,HBV ,HIV.
  3. "ציוד מיגון אישי" -( personal protective equipment) ביגוד או ציוד מיוחד הנלבשים ע"י מטפל שמטרתם הגנה בפני מחוללי זיהום. כוללים: חלוקים, כובעים, כפפות, משקפי מגן, משקף פנים, מסיכות .
  4. "אביזרים להזרקה בטיחותית" ־ (safety injection devices) - מחטים ומזרקים המתוכננים למניעת שימוש חוזר ופציעה חודרת כגון: דוקרנים נשלפים, מחטים נסוגים פנימה לאחר הזרקה.
  5. "מחלה נשימתית חדה בעלת פוטנציאל מגפתי" - epidemic- and pandemic-prone acute)

(respiratory disease מחלה זיהומית המועברת מאדם לאדם וגורמות תחלואה נשימתית חדה עם פוטנציאל להתפרצות תחלואה בהיקף נרחב ו/או התפרצות תחלואה חמורה ותמותה.

  1. "היגיינה נשימתית" ־ (respiratory hygiene and cough etiquette) אמצעים למניעת הדבקה במחוללי זיהום ע"י הפרשות דרכי נשימה של אדם עם תחלואה נשימתית חדה. כוללים כיסוי הפה

והאף בעת שיעול, היגיינת ידיים לאחר מגע בהפרשות הנ"ל, הפרדה מרחבית בין אנשים עם תחלואה נשימתית חדה מאנשים בריאים .