סיגריה אלקטרונית (מתקו אידוי) - נייר עמדה
| |
---|---|
עמדת האגודה למלחמה בסרטו נושא סיגריה אלקטרונית (מתקו אידוי) | |
תחום | בריאות הציבור |
האיגוד המפרסם | האגודה למלחמה בסרטן |
תאריך פרסום | דצמבר 2016 |
יוצר הערך | |
ניירות עמדה מתפרסמים ככלי עזר לרופא/ה ואינם באים במקום שיקול דעתו/ה בכל מצב נתון. כל הכתוב בלשון זכר מתייחס לשני המגדרים. | |
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – עישון
סיגריה אלקטרונית, או מתקן אידוי, דומה בצורתה לסיגריה הרגילה, היא מדמה את פעולת העישון ומשמשת כתחליף עישון רגיל לשם צריכה של ניקוטין. סיגריות אלקטרוניות הן קבוצת מוצרים מגוונת ומתפתחת במהירות. מוצרים אלו מכילים בדרך כלל ניקוטין, טעמים ותוספים נוספים למשתמש באמצעות אירוסול נשאף[1]. מוצר זה נבדל מהסיגריה הרגילה בכך שאינו מכיל עלי טבק או תהליך של בעירה, אלא מכיל ניקוטין נוזלי ומנגנון הפעולה שלו כולל סוללה חשמלית אשר מחממת את הניקוטין. עם החימום הופך הניקוטין הנוזלי לאדים שמנדפים את החום בתהליך הנקרא התאיידות. החימום מופעל באמצעות שאיפה של הסיגריה על ידי המשתמש השואף את הניקוטין אשר עבר אידוי, וכך הסיגריה האלקטרונית מספקת מראה ותחושה הדומים לעישון.
הסיגריה האלקטרונית היא מוצר שהופיע לראשונה בשוק בשנת 2007. נאספו עדויות מחקריות שונות לגבי מאפייני השימוש בסיגריה האלקטרונית, בטיחותה, וסכנות העישון. בעקבות המידע המצטבר, מדינות שונות בעולם קבעו המלצות ומדיניות לגבי ייצור, מכירה, שיווק, חשיפה ושימוש בסיגריה אלקטרונית. מכיוון שהמוצר חדש יחסית, עדיין אין נתונים ממחקרים ארוכי טווח על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, או הנחשפים לעישון פסיבי של הסיגריה, ולכן אנו צופים שהמדיניות, החקיקה וההמלצות ישתנו בהתאם לראיות המדעיות שייחשפו.
- אין הוכחות מדעיות מספיקות לקבוע שסיגריה אלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון
בשוק קיימים מספר סוגים של סיגריות אלקטרוניות, אשר חלקן משווקות על ידי חברות טבק גדולות הטוענות כי הסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון. ברחבי העולם משתמשות חברות אלו בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים. הסיגריות האלקטרוניות משווקות בערוצים המגיעים לצעירים, טלוויזיה, נקודות מכירה, מגזינים, פעילויות קידום מכירות, רדיו, ואינטרנט.
הנושאים בשיווק סיגריות אלקטרוניות כוללים תוכן מיני ושביעות רצון של הלקוח, בדומה לנושאים ולשיטות שהיו נהוגים בעבר והוכחו כיעילים בשיווק ופרסום סיגריות קונבנציונליות למתבגרים וצעירים.
על פי הנתונים המחקריים הקיימים היום, נראה כי סיגריה אלקטרונית היא המצאה יצירתית מדאיגה. אין הוכחות מדעיות מוצקות ליכולתה לסייע בגמילה, ויתרה מכך, דווח כי היא אף מעודדת עישון במקום למגר אותו. הטעמים השונים מעוררים את סקרנותם של הצעירים להתנסות, וכך גם התדמית של מוצר "חדשני". בארצות הברית דווח על שיעור גבוה של בני נוער שמשתמשים בסיגריה הרגילה והאלקטרונית במקביל. עצם קיומה של סיגריה אלקטרונית בשוק מסכן עשורים של התקדמות בצמצום שיעורי העישון. מדיווחים ברחבי העולם עולה כי במדינות בהן הסיגריה אלקטרונית נפוצה זינק באופן משמעותי היקף המעשנים לאחר עשרות שנים של ירידה בשיעורי עישון סיגריות.
למרות שישנן עדויות מחקריות שסיגריה אלקטרונית היא לכאורה אלטרנטיבה בטוחה יותר לסיגריה קונבנציונלית ושהיא עשויה לסייע בגמילה מעישון[2], ארגוני הבריאות הגדולים בעולם מביעים הסתייגות, מכיוון שהמוצר עדיין לא נחקר והוערך בצורה מקיפה כדי לספק בסיס מדעי לקביעה שהוא קשור להפחתת הסיכון למחלות ביחס לשימוש קונבנציונלי בטבק[3]. עמדת אגודת הסרטן האמריקנית (American Cancer Society) היא שמכיוון שעדיין לא ידוע אם סיגריות אלקטרוניות הן בטוחות ויעילות, הארגון אינו יכולה להמליץ עליהן כמסייעות בגמילה מעישון[4].
אחת הדאגות לבריאות הציבור היא שמשתמשי טבק שאולי היו נגמלים, ישתמשו בסיגריה אלקטרונית במקום להיגמל לחלוטין, משום שהם חושבים שהיא בטוחה יותר לשימוש.
המראה "הנקי" לכאורה ונטול הטבק והעשן מטעה ומוליך שולל את המשתמשים, שכן לא רק שלא מדובר באמצעי גמילה למעשנים, אלא שהסיגריה האלקטרונית מהווה אמצעי כניסה של צעירים שלא עישנו לעולם העישון. פלח אוכלוסייה זה הוא פגיע יותר, בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין. יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע אם סיגריה אלקטרונית בטוחה לשימוש בטווח הארוך, ואם היא יעילה כאמצעי לגמילה מעישון.
ניקוטין הוא סם ממכר
האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי על פי כל העדויות המדעיות, סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין, היא מוצר ממכר כמו סיגריה רגילה. בנוסף לכך, בניגוד לדעה הרווחת, האירוסול המופק על ידי הסיגריה האלקטרונית אינו מבוסס על אדי מים בלתי מזיקים למשתמשים, כמו גם לשואפים אותו באופן פסיבי. סיגריות אלקטרוניות עלולות לחשוף את המשתמשים למספר כימיקלים, כולל ניקוטין, תרכובות קרבוניל ותרכובות אורגניות נדיפות, הידועות כבעלות השפעות בריאותיות מזיקות. ההשפעות הבריאותיות והכמויות המזיקות של החומרים המחוממים באירוסול והנמצאים בנוזל הסיגריות האלקטרוניות, כולל ממסים, חומרי טעם ורעלנים, עדיין אינן מובנות לחלוטין.
אסור לשכוח כי עשרות שנים הכחישה תעשיית הטבק ושיקרה ביחס לעובדה שהניקוטין שבטבק הוא חומר מממכר ומזיק. רק בשנת 1996 הכריז מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית (FDA) על הסיגריה כ״מתקן להעברת סם" ( Drug Delivery Device), והסם המועבר הוא ניקוטין, שכאמור הוא החומר הממכר שבסיגריה.
מנגנון ההתמכרות לניקוטין דומה למנגנון ההתמכרות לסמים קשים, כגון הרואין וקוקאין. הניקוטין הנספג בגוף בתוך שבע שניות, גורם לשחרור חומר הנקרא דופאמין, היוצר תחושה זמנית של עונג, ועם הזמן המעשן זקוק ליותר ניקוטין, ובתדירות גבוהה יותר, כדי ליצור את אותה תחושה. זו הסיבה שמעשנים קבועים צורכים יותר ויותר סיגריות על מנת להמשיך ולהרגיש את אותה תחושת עונג, בדיוק כמו המכורים לסמים אשר במרוצת הזמן צריכים להשתמש בכמויות סם גדולות יותר על מנת להשיג את אותה תחושה.
בניגוד לשאר תחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת כאביזר מסייע לגמילה מעישון, מדבקות, משאפים ומסטיקים, אשר בהם המינון מדוד, ידוע ומוגבל בזמן, במקרה של הסיגריות האלקטרוניות אין הגבלה, וניתן לעשן חפיסה שלמה ברצף ובכך לצרוך כמויות גבוהות ומסוכנות של ניקוטין. יתרה מכך, ישנן עדויות מדעיות שהשפעה התמכרותית יכולה להגביר את הסיכון להפרעות קשב ולמידה, אימפולסיביות והפרעות במצבי רוח.
רגולציה
במדינת ישראל סיגריה אלקטרונית הינה מוצר ללא רגולציה. מבחינה רגולטורית, סיגריה אלקטרונית נהנית משני העולמות, מחד גיסא, היא אינה משווקת כמוצר רפואי, אלא כמוצר המסייע בגמילה מעישון, ללא פעולות ההסדרה הנלוות לאישור מכשירים רפואיים, עדויות מחקריות, רשימת רכיבים, בטיחות שימוש וכדומה. מאידך גיסא, למרות שהסיגריה האלקטרונית מכילה ניקוטין, החקיקה, האכיפה, הצווים וההגבלות החלים על מוצרי טבק, אינם חלים עליה.
האגודה למלחמה בסרטן מדגישה את חשיבות הרגולציה של סיגריות אלקטרונית, ואת הצורך בהחלת כל החוקים, הצווים והתקנות החלים על סיגריות קונבנציונליות ומוצרי טבק אחרים, גם על סיגריה אלקטרונית ובהם:
- יש להגביל את הפרסום, השיווק, מתן החסויות וקידום המכירות בכלי התקשורת וברשתות החברתיות.
- יש לאכוף את חוק מניעת העישון במקומות ציבוריים גם על המשתמשים בסיגריה אלקטרונית, עד לקיום הוכחות שסיגריה אלקטרונית אינה גורמת לנזק של עישון כפוי ו/או עישון מיד שלישית[5].
- יש למנוע מכירת סיגריות אלקטרוניות לצעירים.
- מדיניות המיסוי של סיגריות אלקטרוניות צריכה להיות זהה לזו של סיגריות קונבנציונליות.
- החפיסות צריכות לכלול אזהרות בריאותיות, בדומה לחפיסות של סיגריות קונבנציונליות (רצוי אזהרות גרפיות).
יש לדרוש שכל אריזה תכיל את רשימת הרכיבים ואזהרות לגבי שימוש בניקוטין, ולוודא שאריזת המילויים או הבקבוקונים מאובטחות בפקק וכי יש אזהרה ברורה כי נוזל הניקוטין רעיל ומסוכן לילדים ויש להרחיקו מהם.
יש לאסור על חברות לטעון כי סיגריה אלקטרונית היא אמצעי יעיל לגמילה מעישון, כל עוד אין מחקר מבוסס המעיד על כך. כפו שקבע מינהל המזון והתרופות של ארצות הברית ה-FDA.[6]
הערות שוליים
- ↑ דו"ח הרופא הכללי של ארה"ב על סיגריה אלקטרונית, דצמבר 2016.
- ↑ דו״ח המשרד לבריאות הציבור. אנגליה. אוגוסט 2015.
- ↑ דו״ח ארגון הבריאות העולמי. סיגריות אלקטרוניות. ספטמבר 2014.
- ↑ דו״ח הרופא הכללי של ארה״ב על סיגריה אלקטרונית. דצמבר 2016. עמוד 215.
- ↑ הוספת הערת שוליים נעשית באופן הבא:
- {{הערה|יש להזין הערת שוליים כאן}}
שימו לב: אם הערת השוליים כוללת סימן שווה (=), יש להגדיר את הערת השוליים באופן הבא:
- {{הערה|1=יש להזין הערת שוליים שכוללת סימן שווה כאן}}
- ↑ FDA takes significant steps to protect Americans from dangers of tobacco through new regulation