האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

תיקון חוק זכויות החולה - קבלת הסכמה לטיפול בקטין שהורהו הואשם בעבירת מין או אלימות נגדו - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

״

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
תיקון חוק זכויות החולה: קבלת הסכמה לטיפול בקטין שהורהו הואשם בעבירת מין או אלימות נגדו
מספר החוזר 9/2017
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 27 בפברואר 2017
 

רקע

ביום 01/08/2016 נכנס לתקפו תיקון לחוק זכויות החולה, התשנ״ו-1996 (להלן- החוק), בו נוסף לחוק סעיף 16א' הקובע כי הורה שהוגש נגדו כתב אישום על ביצוע עבירות מין או אלימות כלפי ילדו הקטין - לא יוכל להיות מעורב בטיפול הרפואי בקטין - לא תידרש הסכמתו לטיפול רפואי בילדו, ולא יימסר לו מידע רפואי אודותיו.

בדרך כלל, לפי הוראות חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ניתן להניח שהסכמת הורה אחד לפעולה בשם הקטין פירושה שגם ההורה השני מסכים לביצוע הפעולה, אלא אם ידוע אחרת. לפיכך, בד״כ ניתן להסתמך על הסכמת הורה אחד לשם מתן טיפול רפואי לקטין, פרט למקרים חריגים.

אבל, כשאחד מההורים התנגד מפורשות לטיפול מסויים, לא ניתן בד״כ לבצע את הטיפול ללא אישור בית משפט או במצב חירום רפואי וכיו״ב.

במקרים בהם הורה פגע או חשוד שפגע בילדו הקטין, עלול להיות להורה הפוגע עניין שלא לאשר מתן טיפול הנחוץ לילדו, מסיבות שאינן בהכרח לטובת הילד)למשל - על מנת שלא ייחשפו פגיעות נוספות בקטין, או מתוך רצון להפעיל לחץ על ההורה השני או על הקטין בעצמו, ועוד).

לכן, החוק החדש מרחיק את ההורה הפוגע ממעגל הטיפול הרפואי בילדו הקטין, ומאפשר לקבל הסכמה במקרה זה מההורה האחר בלבד. אם ההורה הפוגע מתנגד לטיפול מטעמים ענייניים - עליו מוטל הנטל לפנות לבית המשפט. כל עוד לא ניתנה החלטה שיפוטית אחרת ניתן לטפל באותו ילד על סמך הסכמת ההורה שאינו ההורה הפוגע, גם אם ההורה הפוגע מתנגד לטיפול ואף אין לבקש את הסכמתו. לשם כך נדרש ראשית כי ההורה האחר יודיע לגורמי הטיפול על מצב זה.