האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

יבלות נגיפיות באברי המין - Genital warts

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־14:13, 15 בינואר 2019 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (←‏טיפול)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)


יבלות נגיפיות באברי המין
Genital warts
וירוס הפפילומה תחת מיקרוסקופ.jpg
וירוס הפפילומה תחת מיקרוסקופ אלקטרוני
שמות נוספים Condylomata acuminata
ICD-10 Chapter A 51.3
ICD-9 078.1
091.3 
יוצר הערך פרק המניעה עודכן על ידי ד"ר אורית קרני-רחקוביץ' באוקטובר 2017
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםנגיף הפפילומה

יבלות נגיפיות באברי המין נגרמות על ידי נגיף הפפילומה (HPV, Human Papilloma Virus).

אפידמיולוגיה

נכון לשנת 2011, בארצות הברית זו מחלת המין הנפוצה ביותר (בארץ אין נתונים סטטיסטיים על שכיחותה, אך מדובר במחלה נפוצה מאוד). יבלות אלו שכיחות הן בקרב נשים והן בקרב גברים (בארצות הברית השכיחות בנשים גדולה מזו בגברים).

כל אישה הפעילה מינית, עלולה להידבק בנגיף ה-Papilloma והסיכון לזיהום מתמשך עולה עם הגיל כתוצאה מהנגיף. כך, על פי נתוני הערכה עולמיים, כ-80 אחוזים מהנשים ידבקו בנגיף ה-Papilloma במהלך חייהן, כאשר כ-50 אחוזים מזיהומים אלו ייגרמו כתוצאה מהנגיפים מהזנים שעלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם.

אטיולוגיה

דרכי ההדבקה

גורמי הסיכון להידבקות ביבלות נגיפיות של איברי המין הם:

  • יחסי מין לא מוגנים ועם בני זוג מרובים
  • הידבקות במחלת מין אחרת, מצב של דיכוי חיסוני [למשל סיכון מוגבר בקרב נשאי AIDS‏ (Acquired Immune Deficiency Syndrome]
  • בנוסף תתכן הדבקה בעקבות מגע שטחי עם עור, שעליו היבלת - ישירות או בעקבות מגע בידיים. לעתים מתפתחות יבלות בפי הטבעת (Anal) בקרב אנשים שמעולם לא קיימו יחסי מין אנאליים (גברים הטרוסקסואלים) וזאת בעקבות מגע של האצבעות באזור עם יבלות (למשל איבר המין) ובהמשך מגע באזור פי הטבעת.

קליניקה

סימנים

קונדילומה:סימנים

מדובר ביבלות המופיעות כבודדות או כצבר של מספר יבלות, לרב בצבעו הטבעי של העור, ובצורה דמוית כרובית (במקרה של צבר יבלות). לרוב הן אינן כואבות ואינן מגרדות. הן מופיעות על הפין – בדרך כלל על גוף הפין, על פני העטרה (הכיפה) או מתחת לעורלה, על שפתי הפות, בתוך הנרתיק, באזור פי הטבעת, בתוכו (ב-Rectum), ולעתים נדירות באזור הפה. לרב מדובר בנגעים קטנים של מספר מילימטרים שאינם מורגשים, ובמקרים רבים נעלמים מעצמם (כ-30 אחוזים נעלמים תוך שלושה חודשים). לעתים רחוקות מופיעות יבלות גדולות או צבר יבלות של עד מספר סנטימטרים. במקרים אלו יתכן כי היבלות תגרדנה או תדממנה בעת קיום יחסי מין.

קשר לסרטן צוואר הרחם

יבלות על איברי המין הן לרוב בעיה קטנה ופעמים רבות כלל אינן מורגשות, אולם חשיבות הזיהום בנגיף ה-Papilloma היא יכולתו להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם, סרטן פי הטבעת, סרטן הפין וסרטן הפות.

אבחנה

האבחנה נעשית על ידי זיהוי בהסתכלות של היבלות במראה האופייני. מריחה של חומץ על היבלות גורמת להן להתבהר לגוון לבן ולסייע באבחנה.

טיפול

טיפול ב-Condyloma מחייב התייעצות עם רופא.
ישנן מספר שיטות ולכולן יעילות דומה: משחות וחומרים כימיים להשמדת היבלות, הרחקה של היבלות באמצעות ניתוח/לייזר או הקפאה בחנקן נוזלי. שיטות הטיפול השונות הן כולן לא מספקות ובכולן נצפית הישנות של היבלות באחוז לא מבוטל (בין 70-30 אחוזים הישנות תוך חצי שנה).

חלק מהטיפולים הללו גורמים לגרויי של האזור הנגוע שיכול להיות קל או קשה, ובחלק מהמקרים נגרם כאב קשה (שחולף תוך מספר ימים). הטיפול במשחות נמשך מספר שבועות עד חודשים.

בשל הקשר בין נגיף ה-HPV לבין סרטן צוואר הרחם, סרטן פי הטבעת, סרטן פי הטבעת וסרטן הפין והפות, חשוב שגברים ונשים שפיתחו יבלות באיברי המין יהיו במעקב רפואי מסודר לאבחון מוקדם של הגידולים הללו. בקרב נשים מומלצת בדיקת PAP‏ (Pap/Papanicolau smear) תקופתית (משטח לגילוי תאים עם שינויים ממאירים או קדם ממאירים מצוואר הרחם) בתדירות של אחת לשנה – שנתיים. בקרב נשים נשאיות Human Immunodeficiency Virus) HIV) מומלצת בדיקה זו בתדירות של אחת לחצי שנה. לגברים עם יבלות בפי הטבעת מומלץ להיבדק על ידי רופא בדיקה רקטלית (Rectal) לגילוי מוקדם של סרטן פי הטבעת.

מניעה

שימוש בקונדום ביחסי מין Vaginal, anal, oral יכול להפחית את הסיכון להידבק ב-Condyloma בצורה משמעותית אך לא מוחלטת, וזאת משום שניתן להידבק ביבלות גם במגע שטחי של העור ודרך מגע בידיים.

חיסון

חיסון פעיל נגד זיהומים הנגרמים על ידי נגיף הפפילומה באדם.

בשנת 2007, לאחר פריצת דרך בתחום, אושר בארץ החיסון הראשון: Gardasil של חברת Merck Sharp & Dohme) MSD) ובשנת 2008 נכנס לשוק בארץ חיסון ה-Cervarix של חברת GlaxoSmithKline) GSK).

ראו פירוט החיסונים בערכים הבאים:

פרוגנוזה

דגלים אדומים

ביבליוגרפיה

קישורים חיצוניים