האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

הערכות לחורף 2012-2013 - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

גרסה מ־08:05, 23 באוקטובר 2012 מאת Motyk (שיחה | תרומות) (דף חדש: {{חוזר מנכ"ל |שם החוזר=הערכות לחורף - 2012-2015 |תחום= |סימוכין=חוזר ראש מינהל הרפואה מס' 29/12, סימוכין: 43514912 |קי...)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
הערכות לחורף - 2012-2015
סימוכין חוזר ראש מינהל הרפואה מס' 29/12, סימוכין: 43514912
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 22 באוקטובר 2012
 


בטיפול בטיפול, נא להמתין...

רקע

תקופת החורף מאופיינת בעליה בתחלואה בכלל ובתחלואת דרכי נשימה ושפעת בפרט - דבר המלווה גם בעליה בתמותה, בעיקר בקרב חולים מקבוצות הסיכון.

כמו כן, קיימת בחורף עליה בפניות למחלקות לרפואה דחופה (חדרי המיון) ועליה בשיעור האשפוז, סבב המיטות והתפוסה בבתי החולים.

על כל הגופים והארגונים במערכת הבריאות, קופות החולים ובתי החולים, בשיתוף עם המערכות הרלוונטיות, מוטלת החובה להערך ולהתכונן לאפשרות של תחלואה משמעותית בשפעת בחורף הקרוב.

מטרה

  1. פירוט ההערכות הנדרשת מבתי חולים וקופות החולים לחורף 2012-2015.
  2. קביעת נוהלי החיסון כנגד שפעת ואופן הדיווח.
  3. קביעת נהלי הדיווח על חולים מאושפזים שאובחנו מעבדתית כחיוביים לשפעת.
  4. הדגשת דרכי התגוננות מפגיעות קור (היפותרמיה).

תחולת החוזר

  1. בנושאי הערכות עם פרסומו.
  2. החל מ - 1 בנובמבר 2012 ייכנס לתוקפו נוהל הערכות לחורף בבתי החולים.

הנחיות

חיסונים והיערכות (רפואה מונעת)

  1. מומלץ להתחסן נגד שפעת עונתית, נגד זיהומים פנוימוקוקליים וכן להשלים את מתן חיסוני השגרה לילדים, כמפורט בנספח א׳.
  2. מודגשת החשיבות לחיסון תינוקות וילדים בריאים בני 6 עד 59 חודשים וחולים בקבוצות הסיכון, על פי המוגדר בנספח א׳.
  3. יצויין כי, עודכו זני השפעת שמחסנים נגדם, ולכן, חיסון שפעת לילדים עד גיל 8 שנים, שחוסנו בשנה שעברה במנת חיסון אחת או שלא חוסנו כלל, יינתן בשתי מנות בשונה מהמלצתנו מהשנה שעברה.
  4. על קופות החולים לתעד ברשומה הרפואית את סוג החיסון שקבלו המבוטחים ולדווח למרכז הלאומי לבקרת מחלות על מספר מבוטחיהם אשר ההתחסנו כנגד שפעת עונתית, אחת לשבועיים, (ב- 1 וב-15 בכל חודש), החל מתחילת מבצע החיסון ולא יאוחר מה- 1 לנובמבר ועד להודעה על הפסקת חובת הדיווח. הדיווח יתבצע על פי הטבלה שלהלן (ראה נספח ב׳).
  5. יש להדגיש במיוחד את חובת החיסון של הצוות המטפל במחלקות שבהן יש מטופלים בסיכון גבוה לסיבוכי שפעת, כגון: ילודים, פגים, קשישים, חולים שמערכת החיסון שלהם פגועה ואחרים.
  6. על צוותי הרפואה בבתי החולים ובקהילה חלה חובה להתחסן. התחסנות נגד שפעת מקטינה תחלואה וסיבוכים ומונעת הדבקת המטופלים ומטפלים אחרים. חיסון אנשי הצוות הרפואי הוא באחריות מנהל המוסד.
  7. באחריות מנהלי מוסדות רפואיים / קופות חולים, להכין תוכנית לחיסון הצוות הרפואי באופן זמין ונגיש (בכל משמרת ובקיום עמדות חיסון רבות כולל הגעה יזומה אל צוותי הרפואה השונים), והכנת תכנית הסברה אודות השלכות מחלת השפעת, יעילותו של החיסון, ובטיחותו. המוסדות הרפואיים וקופות החולים ירכשו חיסונים ויחסנו את צוותי הרפואה במוסדם /ארגונם. מוסדות הרפואה יוכלו לפנות ולבקש שיפוי מקופות החולים לגבי מתחסנים מקבוצות הסיכון מבין הצוות הרפואי, שחוסנו במוסד.
  8. חלה חובה על מנהלי המוסדות לעקוב אחרי שיעור המתחסנים בכלל ובמחלקות הרגישות בפרט ולוודא עמידה ביעדי החיסון.
  9. על מנהלי המוסדות לדווח למרכז הלאומי לבקרת מחלות על מספר אנשי הצוות שהתחסנו כנגד שפעת עונתית אחת לשבועיים, (ב-1 וב-15 בכל חודש), החל מתחילת מבצע החיסון ולא יאוחר מה-1 לנובמבר ועד להודעה על הפסקת הדיווחים, (ראה נספח ב׳ 2).

=תפעול מתאים של המחלקות ושל תהליכי העברת מאושפזים

על פי רוב, קיימת עליה במהלך החורף בתפוסת המאושפזים במחלקות השונות בבתי החולים. עומס זה, מפחית מיכולת המטפלים לשמור על הסטנדרטים של הטיפול הרפואי. לסוגיה זו מתייחס חוזר מינהל הרפואה מס׳: 12/2012 ממאי 2012. לפיכך יש לפעול על פי הסעיפים הבאים:

  1. יש לשמור על תמהיל חולים במחלקה הפנימית, כך שיהיה מורכב רובו ככולו ממאושפזים אשר בעייתם מחייבת אשפוז במחלקות הפנימיות.
  2. מטופלים יועברו למוסדות לטיפול המשכי על פי ההנחיות שבחוזר מינהל רפואה 12/2012 ״כללים להתחשבנות ולהעברת מאושפזים מבית חולים כללי למחלקות לגריאטריה פעילה״ בקישורית: http://www.hea1th.gov.il/hozer/mr12_2012.pdf.
    1. העברה ישירה של מטופלים מתאימים מהיחידות לטיפול בית למוסדות לטיפול המשכי - נדרשת הקמת מנגנון תאום בין המוסדות באחריות קופות החולים.
    2. ניתן להעביר ישירות מטופל שהוגדר כתת-אקוטי ממחלקה לרפואה דחופה (מלר״ד- חדר מיון) ללא המתנה של 48 שעות לאחר תיאום ואישור ישיר של מנהל מחלקה גריאטרית תת-אקוטית המקבלת. זאת, גם אם אין הסכם בין בית החולים לבין הגורם המבטח. ניתן להפנות חולים ישירות לאשפוז מהמחלקה לרפואה דחופה בבית חולים כללי למחלקה בבית חולים גריאטרי סמוך, ובתנאי שהחולה הינו תת-אקוטי ויציב מבחינה רפואית. זאת על פי הנחיית הרופא במלר״ד, באישור הרופא במחלקה המקבלת, רצוי להתייעץ עם רופא גריאטר.
  3. הנהלת בית החולים תצמצם שהיית יתר של מטופלים באשפוז על ידי העלאת זמינות שירותים הניתנים למחלקות הפנימיות. זמינותם הנמוכה של שירותים אלה מביאה להעלאת מספר ימי האשפוז ללא הצדקה קלינית רפואית (כדוגמת אקו לב, CT, יעוץ מומחים, ביצוע טרכאוסטומיה, בדיקות גסטרואנטרולוגיות, ועוד).

תגבור מלר״דים

בתקופת החורף, כאשר קיימת עליה משמעותית במספר הפונים למחלקות לרפואה דחופה יש לתגבר את כוח האדם כמפורט להלן:

  1. תגבור רופא מומחה (ברפואה פנימית, גריאטריה או רפואת ילדים במלר״ד ילדים) במלר״ד במהלך שעות הערב כתורן נוסף (עד שעה 25:00). רופא זה יהיה כונן עד למחרת היום (שעה 08:00).
  2. תגבור עד 2 אחיות במלר״ד בכל משמרת בוקר, ערב.
  3. תגבור אחות במלר״ד בכל משמרת לילה.
  4. מומלץ - תגבור עובד סוציאלי בחצי תקן לשעות אחר הצהריים.

תגבור מחלקות פנימיות, גריאטריות ומחלקות ילדים

בבתי החולים בהם התפוסה הינה למעלה מתפוסה מלאה יש להוסיף כ״א כדלקמן:

  1. רופא תורן למשמרת ערב (חצי תורנות) במחלקה.
  2. אחות אחת למשמרת (על בסיס משמרת זהב / כ״א) במחלקה בה התפוסה למעלה מתפוסה מלאה ו/או מאושפזים בה 5 חולים מונשמים.
  3. יש לשקול בבתי חולים גדולים עם עומס חריג וגבוהה במחלקות הפנימיות להוסיף תקן לעו״ס למחלקות אלו, לקידום ולטיפול בפינוי וויסות המטופלים המאושפזים בתוך ביה״ח ומחוצה לו.
  4. במחלקה בה התפוסה למעלה מתפוסה מלאה ומאושפזים 5 חולים מונשמים יש להוסיף 2 עובדי כוח עזר למשמרת.