האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

כאב פנטום - Phantom pain

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.



כאב פנטום
Phantom pain
יוצר הערך ד״ר ארנולד שטיין
Themedical.png
 


לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםכאב

פנטום הוא החלק הקטוע של הגפה אשר אינו קיים עוד בגוף. תופעת פנטום (Phantom Phenomena) תוארה כבר במאה ה־16 ע״י Ambroise Pare, אשר תיאר חיילים המתלוננים על תחושה בחלקים חסרים של הגפיים לאחר קטיעה. בשנת 1871 קיבץ Mitchel את מכלול התופעות שחוו חולים לאחר קטיעוח וטבע אה המושג Phantom Limb.

תסמונת הפנטום כוללת שלושה מצבים קליניים:

  1. כאב בגדם,
  2. תחושות הפנטום
  3. כאב פנטום.

כאב בגדם - Stump pain

כאב בגדם קיים אצל כל החולים לאחר הקטיעה ולרוב חולף תוך מספר שבועות. ב-20%-5% מהחולים הכאב נשאר והופך לכרוני. זהו כאב חד, עוויתי, דוקר ושורף ומלווה לעיתים בקפיצות בלתי-רצוניוה של הגדם. הסיבות העיקריות לכאב הן זיהום בגדם, אספקת דם ירודה, בליטות עצם ונוירומות בקצה הגדם (נוירומה היא פקעת של קצה עצב קטוע והיא רגישה ביותר לכל מגע, גירוי ולחץ). כאב בגדם וכאב פנטום לעיתים קרובות הולכים יחד ומעל מחצית החולים עם כאבי פנטום סובלים גם מכאבים בגדם[1]. מניעת הכאב כוללת טיפול טוב בגדם והתאמת תותבת נוחה.

תחושת פנטום - Phantom Sensation

כמעט כל החולים לאחר קטיעה חווים אה התחושה שהחלק החסר של הגפה עדיין קיים. החוויות יכולות להיות מאוד אמיתיות, עם הרגשת מגע, חום, לחץ, עקצוץ, גודל וצורה. שכיחות מאוד הן תחושת תנועה של הגפה או האצבעות ותנוחות מחרות ומעווהוה של הגפה. הפנטום יכול להיות רפוי ותלוי בצד הגוף, מקובע ומכווץ או להמצא בתנוחה מעוותת, לעיתים דומה לתנוחה בה היה האיבר לפני הקטיעה2. תופעה מעניינת נוספת היא Telescoping, או קיצור הפנטום, כאשר עם הזמן הקצוות של הפנטום מתקרבים לגדם ונעלמים בתוכו. קצוות הגפיים, כפות ידיים ורגליים ואצבעות וחלקים עם ייצוג גדול יותר בקורטקס הסומטוסנסורי, מורגשים יותר. תופעה זו היא סימן טוב והיא מלווה בשביתות ובעוצמה נמוכים יותר של כאבי פנטום(תמונה 1). כאב פנסום(Phantom Pain) כאב ותחושות דיסאטזיה המורגשים בחלק החסר של הגפה הקטועה. קיים קשר הדוק בץ כאב פנטום, תחושת פנטום וכאב בגדם.

שכיחות השכיחות של כאבי פנטום בספרות נעה בשיעור של בין 380%-2%. מחקרים אפידמיולוגיים אחרונים נוטים להציג מספרים גבוהים יותר: 60%-80%. בעבודה רטרוספקטיבית בחולים עם קטיעות טראומטיות קרביות צרעה שכיחות של 78% של כאבי פנטום4. עבודה פרוספקטיבית נוספת בקטועי גפיים על רקע מחלה וסקולרית מצאה שיעור של 78% של כאבי פנטום ו—51% של כאבים בגרם חצי שנה לאחר הניתוח5. כאבי פנטום נוטים להפוך לכאבים כרוניים. בעבודה פרוספקטיבית על 58 חולים נמצע כאב ב-72%, 65% ו-59% מהחולים שבוע, 6 חודשים ושנתיים אחרי הניתוח, בהתאמה6. עם זאת, התדירות של ההתקפים ועוצמתם יורדים באופן משמעותי עם השנים וכמחצית החולים מדווחים על כאבים קלים בלבד וחלקם אף על העלמות הכאב לחלוטין כ-5 שנים לאחר הקטיעה3־7. בילדים מהלך המחלה מתון יותר. שכיחות כאבי פנטום בילדים ומתבגרים לאחר קטיעה כירורגית או טראותיה היא כ-48% ובילדים עם חסר גפה מולד כ-3.7% בלבד". בניגוד לדעה הרווחת שכאבי פנטום מוגבלים לגפיים כלבד, כאבים אלה יכולים לקרות אחרי כריתה של איברים נוספים. הנפוץ ביותר הוא התפתחות תופעת פנטום אחרי ניתות לכריתה שד. כ-50% מהנשים יפתחו Phantom breast sensation וכ־20% יסבלו מכאב. כאב פנטום באזור פי הטבעת נפוץ בכ-15% מהחולים אחרי כריתה הרקטום. מצבים נוספים בהם נצפו תופעות פנטום כוללים ניתוח לכריתת תוספתן, עקירת עץ ועקירות שעיים.

גורמי סיכון מספר מחקרים ניסו לבדוק האם קיים קשר בין גיל, מין, סיבת הקטיעה ועוצמה הכאב טרם הקטיעה לכאבי פנטום. הספרות אינה חד משמעית לגבי גורמים אלה. רוב המחקרים מצביעים על כך שככל הנראה אץ השפעה למין החולה, גיל או מצב בריאותו וסיבה הקטיעה (טראומטית/צבאית או כירורגית) לכאבי פנטום3־5׳"1. עם זאת, כאב פנטום שכיח יותר בחולים עם קטיעה דו-צדדית וככל שהקטיעה נעשית גבוה יותר בגפה". גם הנושא האם עוצמת הכאב לפני הניתוח מהווה גורם סיכון מנבא לפתח כאב פנטום, שנוי במחלוקת6׳12■13. באחת העבודות הפרוםפקטיביוה על חולים עם קטיעה על רקע וסקולרי נמצא קשר בץ באב פנטום לכאב לפני הניתוח רק אחרי שבוע ו-3 חודשים, אך לא לאחר תקופה של 6 חודשים3,. כנוסף, תוארו מקרים בהם דווחו חולים על כאב פנטום שהיה דומה מאוד באופיו ובמיקומו לכאב שהיה להם לפי הניתוח. ברוב המקרים הדמיון כץ הכאבים התקיים רק בתקופה המיידית לאחר הקטיעה"׳13. בעבודה פרוספקטיבית על 54 חולים, 42% טענו לדמיון בץ כאב פנטום לכאב הקודם, אך לאחר ניתוח הנהונים של מאפייני הכאב לא נמצא כל הבדל בין קבוצה שטענה על זהות בכאבים לזו שתיארה כאב שונה מזה שחוו טרם הניתוח. דבר זה מצביע על השפעה חזקה של זיכריז וסיבות נפשיות על דווח ואפיון הכאב בהמשך13. תופעת פנטום וכאב פנטום יכולים להיות מושפעים גם מגורמים חיצוניים ונפשיים. תוכנית שיקום יעילה או שימוש בפרוטזה שימושית יכולים להפחית את הכאב. לעומת זאת, שינויים במזג אוויר, גירוי חיצוני של הגרם, לחץ נפשי וסטרס ופעולות אוטונומיות כמו מתן שתן יכולות להוות גירוי לעוצמה מוגברת של התקף של כאב(המונה 2). קליניקה לרוב הכאב מתחיל מיד לאחר ניתוח או בימים הראשונים לאחר מק. כ-50% מהחולים מתחילים לסבול מכאבי פנטום כבר ביממה הראשונה ועד 75% יסבלו מכאב תוך מספר ימים. בחלק קטן מהחולים יכולה הופעה הכאב להשתהות למספר שבועות או חודשים לאחר הניתוח ובפחות מ-10% מהם הכאב יופיע אחרי שנה. הכאבים מופיעים, על פי רוב, לסרוגין, אך כמיעוט החולים הם יכולים להיות קבועים. התקפי הכאב נמשכים מספר שניות, דקות או שעות ויכולים להופיע מספר פעמים ביום או במרווחים של מספר ימים או שבועות. האופי של הכאב דומה לכאב נוירופתי ומרבית התולים מתארים אותו ככאב יורה, דוקר, מוחץ, מפלח, עוויתי, צובט ושורף(תמונה 3). במקרים רבים ניתן למצוא נקודות הדק(Myofascial trigger points) בגדם שהמגע בהם יכול להשרות כאב. מרבית החולים חשים את הכאב באזורים דיסטליים של הגפיים - בכפות ידיים ורגליים ובאצבעות ובהונות. אזורים אלה הם בעלי עצבוב צפוף במיוחד וייצוג קורטיקלי גדול יותר14.

ביבליוגרפיה

  1. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה1

קישורים חיצוניים

המידע שבדף זה נכתב על ידי שם הרופא ותאריו



פורסם בכתב העת Dental כתב עת רופאי השיניים בישראל, מאי 2013, גיליון מס' 25