האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

איסכמיה לא-חסימתית של המעי - Non-occlusive intestinal ischemia

מתוך ויקירפואה
כותרתמעי.jpg

Surgery.png

עקרונות בכירורגיה
מאת ד"ר צבי קויפמן

עקרונות בכירורגיה
ספר-עקרונות-בכירורגיה.jpg
שם המחבר ד"ר צבי קויפמן
שם הפרק כירורגיה של המעי הדק
 

בכ-30% מהלוקים באיסכמיה גסטרואינטסטינלית לא ניתן למצוא חסימה בכלי הדם הגדולים. מצבים אלה מלווים מחלות קשות אחרות, כגון מחלות לב, הפרעות קצב, אלח-דם, טיפולים תרופתיים על-ידי משתנים, Adrenalin ו- Digitalis, הגורמים להתכווצות של כלי הדם במערכת הספלנכנית בגלל הירידה בתפוקת הלב או איבוד נוזלים. התכווצות זו של כלי הדם הספלנכניים גורמת לירידה בזילוח (Perfusion) של המעי ולאיסכמיה. הדם העורקי עובר דרך דלפים בווילי של רירית המעי, ועקב כך הווילי נהרסים.

תסמינים קליניים

התסמינים הקליניים דומים לאלה של החסימה החריפה העורקית. יש לחשוב על האבחנה בחולים בעלי הרקע שתואר ואשר מתפתחים בהם כאבי בטן.

אבחנה

האבחנה מתבצעת על-ידי ארטריוגרפיה. החסימה בכלי הדם הגדולים, אינה מודגמת, אך ניתן לראות זילוח לקוי ביותר של קטעי מעי.

טיפול

הטיפול מתחיל במתן מרחיבי כלי דם, בהזרקה ישירה של Papaverine לעורק המזנטרי העליון בקצב של 60-30 מ"ג בשעה. המרחיבים מוזרקים דרך וריד היקפי. שיטה נוספת להרחבת כלי הדם היא על-ידי חסם אפידורלי מתמשך.

לעתים קרובות חולים אלה מגיעים לניתוח מכיוון שאין אפשרות לשלול מחלות אחרות הגורמות לאיסכמיה של המעי, או מכיוון שמקצתם מפתחים סימנים צפקיים עקב נמק של המעי. מידת הנזק למעי שונה: ייתכנו נזקים מוקדיים או מפושטים, רובם בצד האנטימזנטריאלי. הנזק לרירית נרחב מהנזק הנראה על פני הנסיובית (Serosa). כמו כן אפשר למצוא אזורים איסכמיים במקומות אחרים, כגון בטחול או בכבד. ניסיונות לרה-וסקולריזציה של המעי אינם מוצלחים. 50% מהחולים במחלה זו הם סופניים, ולכן שיעור התמותה גבוה ביותר ומגיע עד כדי 90% מהחולים.

ראו גם


המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר צבי קויפמן, מומחה בכירורגיה, מנהל היחידה לבריאות השד, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא